Kρουαζιέρα θα σε πάω…

Καταπλέοντας τον Δούναβη, η Ελένη Οικονομοπούλου ανακαλύπτει τις εκλεπτυσμένες χάρες μιας κρουαζιέρας με ποταμόπλοιο και καταγράφει τις δυνατότητες για να γνωρίσεις ευρωπαϊκές πόλεις – αλλιώς...

Kρουαζιέρα θα σε πάω…

Καταπλέοντας τον Δούναβη, η Ελένη Οικονομοπούλου ανακαλύπτει τις εκλεπτυσμένες χάρες μιας κρουαζιέρας με ποταμόπλοιο και καταγράφει τις δυνατότητες για να γνωρίσεις ευρωπαϊκές πόλεις – αλλιώς...

Kρουαζιέρα θα σε πάω… - εικόνα 1

Tρεις μέρες σ’ ένα ποταμόπλοιο – είναι η πρώτη μου τέτοιου είδους εμπειρία. Η ξενάγηση στους χώρους του πλοίου River Cloud δεν κρατάει πολλή ώρα. Σε αντίθεση με τους αχανείς χώρους των κρουαζιερόπλοιων, στα ποταμόπλοια όλα είναι σε μικρή κλίμακα. Τα ποτάμια δεν έχουν χώρο για μεγάλους όγκους αλλά και η φιλοσοφία της κρουαζιέρας σε ποτάμι είναι να δημιουργήσει ένα άνετο και ζεστό κλίμα στους επιβάτες. Ρίχνω μια ματιά στην άνετη καμπίνα μου, με γοητεύουν τα δυο παράθυρα-φινιστρίνια και χαίρομαι ιδιαίτερα όταν ανακαλύπτω μια… ομπρέλα στη ντουλάπα. Ένας διάδρομος και λίγα σκαλιά με χωρίζουν από το δεύτερο κατάστρωμα όπου βρίσκεται ο χώρος υποδοχής, το σαλόνι και η τραπεζαρία. Απολαμβάνω τον καφέ μου καθισμένη στους άνετους καναπέδες, ενώ το πλοίο ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη Βιέννη. Από τα μεγάλα παράθυρα παρατηρώ διαφορετικές εικόνες της πόλης και πριν περάσει πολλή ώρα νιώθω σαν να έχω έρθει για επίσκεψη στο σπίτι αγαπημένης θείας. Η διακριτική πολυτέλεια παλιομοδίτικου ύφους παραπέμπει σε αστικό σαλόνι. Έργα ζωγραφικής στολίζουν τους τοίχους, δίπλα στο τζάκι στέκεται ένα πιάνο με ουρά και με έκπληξη ανακαλύπτω πως δεν υπάρχει πουθενά οθόνη τηλεόρασης. Τηλεόραση και βίντεο περιλαμβάνονται στον εξοπλισμό της καμπίνας, ενώ στο διάδρομο που οδηγεί στο σαλόνι βρίσκεται η γωνιά internet αλλά και μια βιβλιοθήκη με μυθιστορήματα, εκδόσεις τέχνης και βιντεοκασέτες.

Έχει φτάσει μεσημέρι, όταν το πλοίο εγκαταλείπει τη Βιέννη και ένα διακριτικό χτύπημα από το καμπανάκι μάς θυμίζει πως ήρθε η ώρα για το μεσημεριανό. Στην τραπεζαρία, η ίδια διακριτική πολυτέλεια. Μεγάλα στρογγυλά τραπέζια, πλούσιες γεύσεις στον μπουφέ, και από τα παράθυρα ο Δούναβης ξετυλίγει τις ομορφιές του. Μετά το γεύμα ανεβαίνω στο κατάστρωμα. Μεσημέρι πια, το κρύο έχει λιγοστέψει και όσο για τη συννεφιά, σίγουρα ταιριάζει στο τοπίο.

Οι όχθες του ποταμού, ταλαιπωρημένες ακόμα από τις πρόσφατες πλημμύρες, παρουσιάζουν ένα παράξενο θέαμα, καθώς τα κλαδιά των δέντρων αγγίζουν το νερό που κρύβει τους κορμούς. Μικρά ξύλινα σπίτια κοντά στις όχθες είναι σκαρφαλωμένα πάνω σε πασσάλους, ξύλινες βάρκες έχουν τραβηχτεί βιαστικά στη στεριά. Σε λίγο το πλοίο κόβει ταχύτητα και ο καπετάνιος εκτελεί προσεκτικούς χειρισμούς για να το βάλει σε ένα «locker», μεταξύ δύο φραγμάτων απ’ ό,τι κατάλαβα, που θα το κατεβάσει ομαλά στο σημείο όπου το ποτάμι χάνει ύψος.

Καθισμένη αναπαυτικά σε μια ξύλινη πολυθρόνα, παρατηρώ το τοπίο να αλλάζει καθώς πλησιάζουμε στην Μπρατισλάβα. Ο Δούναβης είναι το φυσικό σύνορο Αυστρίας - Σλοβακίας, λίγο πριν την Μπρατισλάβα βλέπεις στη μία όχθη την Αυστρία και στην άλλη τη Σλοβακία, εμφανίζονται ψηλοί λόφοι με κάστρα στις κορυφές και πολύ σύντομα τα καμπαναριά των εκκλησιών της Μπρατισλάβα. Το πλοίο δένει σε κεντρικό σημείο και η ξενάγηση στα αξιοθέατα είναι ένας ευχάριστος περίπατος. Η Μπρατισλάβα είναι μια πανέμορφη νεανική πόλη, με χαμηλά σπίτια βαμμένα σε έντονα χρώματα, μικρές πλατείες και γραφικούς πεζόδρομους. Στο ζαχαροπλαστείο της κεντρικής πλατείας απολαμβάνουμε ένα φλιτζάνι καυτή σοκολάτα.

Kρουαζιέρα θα σε πάω… - εικόνα 2
Πολλά ποταμόπλοια διαθέτουν ατμόσφαιρα boutique ξενοδοχείου.

Μετά το δείπνο, το σαλόνι του πλοίου ζωντάνεψε με μια μίνι συναυλία από Σλοβάκους μουσικούς. Το πλοίο έμεινε δεμένο στο λιμάνι μέχρι τα ξημερώματα και αν το προτιμούσαμε, θα είχαμε όλο το χρόνο για νυχτοπερπατήματα.

Την επόμενη μέρα, η λιακάδα μάς έδωσε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη διαδρομή μέχρι τη Βουδαπέστη στο ανοιχτό κατάστρωμα.

Η είσοδος στην πόλη είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Το ποταμόπλοιο περνάει κάτω από γέφυρες, πολύ κοντά στο νησί της Μαργαρίτας, και στον ορίζοντα απλώνονται κάστρα, παλάτια, εκκλησίες και αγάλματα πάνω σε λόφους. Σε δυο λεπτά βρισκόμουν στο κέντρο της πόλης, στην υπέροχη κλειστή αγορά. Μια σύντομη στάση στον πεζόδρομο Vaci, και επιστροφή στο πλοίο, απ’ όπου άλλωστε είχα και την καλύτερη θέα σε όλη την πόλη. Παρακολούθησα τον ήλιο να δύει, τα κτίρια και τις γέφυρες να φωτίζονται. Το αρ νουβό ξενοδοχείο Gellert απέναντί μου ήταν μια πρόκληση για ένα ποτό στο παλιομοδίτικο μπαρ του, όμως προτίμησα να μείνω στο μπαρ του πλοίου χαζεύοντας από τα παράθυρα την κίνηση του ποταμού.

Το πρωί της επομένης, στο ταξί που με μετέφερε στο αεροδρόμιο, διαπίστωνα πόσο ήρεμα είχαν περάσει αυτές οι τρεις μέρες. Έκλεινα τα μάτια και είχα μπροστά μου τις εικόνες του Δούναβη, το πράσινο, τα πολύχρωμα σπίτια της Μπρατισλάβα, τη μεγαλόπρεπη ομορφιά της Βουδαπέστης. Ένα ήπιο ταξίδι, χωρίς έντονες συγκινήσεις αλλά με πλούσιες εικόνες και εμπειρίες.

πλεούμενα boutique hotels

Kρουαζιέρα θα σε πάω… - εικόνα 3
Από το ποτάμι βλέπεις τη Βουδαπέστη με άλλα μάτια...

Πέρα από την αρχαιολατρική κρουαζιέρα στο Νείλο και την εντυπωσιακή κατάβαση στον ποταμό Yangtze της Κίνας, κρουαζιέρες σε ποτάμια πραγματοποιούνται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Στην Ευρώπη τα περισσότερα δρομολόγια πραγματοποιούνται στον Δούναβη και τον Ρήνο από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο.

Σε τι διαφέρει όμως η ποταμίσια από την οδική περιπλάνηση και γιατί αξίζει να την προτιμήσεις;

Κατ’ αρχάς, δίνει τη δυνατότητα να απολαύσεις τοπία που είναι απρόσιτα από τη στεριά. Οι όχθες των ποταμών της Ευρώπης κρύβουν όμορφες εκπλήξεις: ξεχασμένα κάστρα, μικρούς οικισμούς όπου τα σπίτια στέκονται πάνω σε πασσάλους για να αντιμετωπίζουν τις υπερχειλίσεις, λιμανάκια με ψαρόβαρκες… Επίσης, μπορείς να γνωρίσεις διαφορετικές πόλεις χωρίς να αδειάζεις και να γεμίζεις βαλίτσες αλλάζοντας ξενοδοχεία. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των ποταμόπλοιων είναι ότι δένουν σε λιμάνια που βρίσκονται στο κέντρο κάθε πόλης, σε αντίθεση με τα κρου-αζιερόπλοια, των οποίων ο τεράστιος όγκος τα αναγκάζει να καταφεύγουν σε εκτός πόλης λιμάνια. Άλλωστε, ο χρόνος παραμονής σε κάθε πόλη είναι αρκετός και, εκτός από την καθιερωμένη περιήγηση, μπορείς να πεταχτείς για ένα ποτό ή να εξερευνήσεις τη νυχτερινή ζωή… Τέλος, είναι το ίδιο το ταξίδι: η μαγεία του να κινείσαι απαλά στα νερά του ποταμού, απολαμβάνοντας τον ήλιο σε αναπαυτικές πολυθρόνες στο κατάστρωμα, να δοκιμάζεις εκλεκτές γεύσεις στο εστιατόριο, να πίνεις το ποτό σου στο μπαρ παρακολουθώντας την κίνηση στις φωτισμένες γέφυρες…

Επιλέγοντας το σωστό πλοίο, νιώθετε σαν να βρίσκεστε πάνω σ’ ένα «πλεούμενο boutique hotel».

οδηγίες… πλου

Kρουαζιέρα θα σε πάω… - εικόνα 4
Συχνά οι χρόνοι παραμονής στα λιμάνια επιτρέπουν να δεις το κέντρο κάθε πόλης, ενίοτε δε να απολαύσεις και τη βραδινή της ζωή.

Στο www.rivercruisetours.com θα βρείτε ένα μεγάλο κατάλογο με κρουαζιέρες στην Ευρώπη και πληροφορίες για δρομολόγια και ημερομηνίες. Στις περισσότερες εταιρείες μπορείτε να κάνετε κράτηση και μέσω Internet. Ωστόσο δεν το συνιστούμε, διότι, πρώτο, θα πρέπει να φροντίσετε μόνοι σας για το αεροπορικό εισιτήριο και δεύτερο γιατί τα ποταμόπλοια δεν μοιάζουν όλα με «boutique hotels». Είναι καλύτερα λοιπόν να επικοινωνήσετε με κάποιο εξειδικευμένο ταξιδιωτικό γραφείο.

– Το Navigator (210 3609801-3, 210 3606323) προσφέρει κρουαζιέρες με το ποταμόπλοιο River Cloud. Ένα σύγχρονο πλοίο (κατασκευάστηκε το 2001), με 44 καμπίνες, διακόσμηση που παραπέμπει σε πολυτέλεια περασμένων εποχών, αξιόλογη κουζίνα και άψογη εξυπηρέτηση από τα 33 μέλη του πληρώματος. Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται από τον Απρίλιο μέχρι τέλος Οκτωβρίου, υπάρχουν προγράμματα για τη βόρεια Ιταλία (ποταμός Πο) και πολλοί συνδυασμοί πόλεων της κεντρικής Ευρώπης που βρίσκονται στην πορεία του Δούναβη. Οι τιμές για 7ήμερο πρόγραμμα με πλήρη διατροφή αρχίζουν από € 1.490/άτ. (δεν συμπεριλαμβάνονται αεροπορικά εισιτήρια).

– Στο Cosmorama (210 3642707, 210 3648251) θα βρείτε τις κρουαζιέρες της Viking River Cruises. Εκτός από ποτάμια της Ευρώπης, η Viking πραγματοποιεί και κρουαζιέρες στην Κίνα, στον Yangtze. Οι τιμές για ένα δεκαήμερο πρόγραμμα αρχίζουν από $ 2.079 κατ’ άτομο (δεν συμπεριλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια).

Οι ευρωπαϊκές κρουαζιέρες πραγματοποιούνται στον Δούναβη, τον Βόλγα, τη Νορμανδία, τον Ρήνο και τον Δνείπερο (Ουκρανία). Οι κρουαζιέρες στον Δούναβη, στον Ρήνο και στη Νορμανδία πραγματοποιούνται από τον Μάιο μέχρι τον

Νοέμβριο, είναι 8ήμερες και κοστίζουν περίπου € 1.190 κατ’ άτομο (δεν συμπεριλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια).

– Στα Zim Travel (210 9818117, 210 9817369) και Taxidevo.gr (210 6800563-5) θα βρείτε μια 11ήμερη κρουαζιέρα στον Βόλγα (Αγία Πετρούπολη έως Μόσχα). Πραγματοποιείται Ιούλιο και Αύγουστο και η τιμή αρχίζει από € 1.570/άτ. (περιλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια).

easyCruise και στα ποτάμια…

Το καλοκαίρι του 2007, η easyCruise βάζει πλώρη για τα κανάλια της Ολλανδίας και του Βελγίου με σταθμούς σε Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Βρυξέλλες και Αμβέρσα. Το νέο δρομολόγιο θα ξεκινήσει την Παρασκευή 14 Ιουλίου από το λιμάνι του Άμστερνταμ με το καινούργιο πλοίο της εταιρείας, το easyCruiseTwo, ένα άνετο κρουαζιερόπλοιο με 50 δίκλινες εξωτερικές καμπίνες, sun deck με εξωτερικό jacuzzi, bar και εστιατόριο. Το easyCruiseTwo έχει μήκος 80 μέτρα και δυναμικότητα 100 επιβατών και προσωπικού 15 ατόμων. Οι τιμές για τη συμμετοχή στην κρουαζιέρα, με την γνωστή easy... ευελιξία, αρχίζουν από € 10/άτ. www.easyCruise.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.