China

Το παζλ της ανάπτυξης ανταγωνίζεται με το ανεξάντλητο αρχαιολογικό της φόντο, καθιστώντας την Κίνα κορυφαία επιλογή για τον ανήσυχο ταξιδιώτη. Ταξιδέψαμε στο Πεκίνο και στο νότο της Κίνας και σας δίνουμε μια γεύση από την τεράστια αυτή χώρα, που χρειάζεται χρόνο, πολύ χρόνο, για να την ανακαλύψεις.

China

Το παζλ της ανάπτυξης ανταγωνίζεται με το ανεξάντλητο αρχαιολογικό της φόντο, καθιστώντας την Κίνα κορυφαία επιλογή για τον ανήσυχο ταξιδιώτη. Ταξιδέψαμε στο Πεκίνο και στο νότο της Κίνας και σας δίνουμε μια γεύση από την τεράστια αυτή χώρα, που χρειάζεται χρόνο, πολύ χρόνο, για να την ανακαλύψεις.

China - εικόνα 1

Στη διπλανή θέση του αεροπλάνου κάθεται ένας ηλικιωμένος Κινέζος, που από την πρώτη στιγμή καταλαβαίνω ότι η παρουσία μου τον κάνει να νιώσει κάπως άβολα. Μαζεμένος στη γωνιά του με συστολή και με αργές κινήσεις έδεσε τη ζώνη του και συνταξιδέψαμε μέχρι το Πεκίνο, χωρίς να ανταλλάξουμε ούτε ένα βλέμμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Σε αντίθεση με τη διακριτική του παρουσία, μια παρέα Κινέζων μιλούσε και γελούσε πολύ δυνατά. Τέτοια αντίθεση αναρωτήθηκα; Ταξιδεύοντας στην Κίνα κατάλαβα ότι η εξωστρέφεια και η πραγματική άνεση χαρακτηρίζει μόνο τις μεταξύ τους σχέσεις. Αν σκεφτεί κανείς ότι η Κίνα ήταν προστατευμένη από τα ξένα βλέμματα κατά το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας, αποτελώντας επί αιώνες terra incοgnita για τη Δύση, και συνειδητοποιώντας ότι ακόμα και στη σύγχρονη ανερχόμενη κοινωνία της διατηρούνται κάποιες κλειστές στον έξω κόσμο παραδόσεις αιώνων, μπορεί εύκολα να δώσει απαντήσεις στους όποιους γρίφους περί επικοινωνίας και εσωστρέφειας. Πάντως, αν εξαιρέσεις τους ταξιτζήδες –πολλοί από αυτούς δεν χρησιμοποιούν λέξη στα αγγλικά και δεν καταλαβαίνεις αν διστάζουν ή απλώς βαριούνται να σου μιλήσουν–, στα ξενοδοχεία δεν λείπει η ευγένεια και στα καταστήματα η διάθεση για «παιχνίδι» μεταξύ αγοραστή και πωλητή. Φανταστείτε ότι χάρη στην καπατσοσύνη μιας πρόθυμης σερβιτόρας, δοκίμασα τηγανητούς σκορπιούς τύπου σουβλάκι σε καλαμάκι (!), ένα περίεργο στην όψη αυγό, που ποτέ δεν κατάλαβα τι ήταν, και μια σούπα νουντλς με κομμάτια κρέατος για τα οποία επίσης δεν είχα ιδέα τι προέλευσης ήταν. Χαλάλι όμως, γιατί αν δεν αφεθείς στην εμπειρία της πολυπρόσωπης Κίνας, τότε πού θα το κάνεις;

Οι εικόνες και τα ερεθίσματα, από το βόρειο Πεκίνο των 15 εκατομμυρίων, που αυτή την περίοδο λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 δέχεται ένα ισχυρό λίφτινγκ, μέχρι και το νότο της Κίνας, είναι διαφορετικά. Άλλες μυρωδιές και εικόνες έχεις καθώς περιπλανιέσαι ανάμεσα στους πάγκους με τα μπαχάρια και τους ξηρούς καρπούς στις πολύβουες μουσουλμανικές γειτονιές του Πεκίνου και της πόλης Ξιάν. και άλλες, όταν περνάς έξω από τους ευωδιαστούς από τα αρωματικά στικ βουδιστικούς ναούς και τα πάρκα, που οι αιθέρες τους πλημμυρίζουν από πολύχρωμους χαρταετούς. Εναλλαγές εικόνων υπάρχουν παντού. Στην ύπαιθρο η φύση έχει φιλοτεχνήσει περίτεχνα τοπία και στα αστικά κέντρα των εκατομμυρίων κατοίκων το πέρασμα από τον κομμουνισμό στη φιλελεύθερη οικονομία δημιουργεί ένα παζλ αντιθέσεων που σοκάρει.

Κάναμε ένα ταξίδι δέκα ημερών, ταξιδέψαμε από το Πεκίνο προς το νότο της Κίνας μέχρι το Χονγκ Κονγκ και πήραμε μια πρώτη γερή γεύση, τόσο από τη μακραίωνη ιστορία όσο και από τη σύγχρονη ζωή του «γίγαντα της οικονομίας», που τώρα ξυπνά.

πρώτος σταθμός, πεκίνο

China - εικόνα 2

Το sightseeing στο Πεκίνο μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά εξαντλητικό. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες για να γνωρίσετε την πόλη περπατώντας, οπότε η καλύτερη λύση είναι το ταξί ή το ποδήλατο. Καλού κακού, πάρτε ένα φυλαχτό μαζί σας. οι κανόνες του ΚΟΚ δεν τηρούνται πάντα από οδηγούς και πεζούς.

Οι μεγάλοι σε μήκος και πλάτος δρόμοι και οι λεωφόροι, που μοιάζουν με τη δική μας Αττική Οδό, είναι πάντα γεμάτοι κόσμο. Το ίδιο οι πλατείες, τα πολυκαταστήματα και τα αξιοθέατα της πόλης. Οι ντόπιοι ευχαριστιούνται να σουλατσάρουν και ο αμέτρητος αριθμός Κινέζων τουριστών να φωτογραφίζεται στη μεγαλύτερη πλατεία του κόσμου την Τιέν-Αν Μεν (η λέξη σημαίνει Ουράνια Ειρήνη) και στα αξιοθέατα που είναι χτισμένα εκεί: το συμβολικό μνημείο των Ηρώων, στη βάση του οποίου είναι σκαλισμένες οι μεγαλύτερες μάχες των τελευταίων εκατό χρόνων της ιστορίας της χώρας, το μαυσωλείο του Μάο Τσε Τουνγκ, που στεγάζει το κρυστάλλινο φέρετρο του Μεγάλου Τιμονιέρη, το Μουσείο της Κινέζικης Ιστορίας και το Μουσείο της Κινέζικης Επανάστασης (1949). Ενώ, ακριβώς απέναντι από την πλατεία, ακόμα μεγαλύτερος είναι ο συνωστισμός κάτω από το επιβλητικό πορτρέτο του Μάο στην είσοδο της «Απαγορευμένης Πόλης» (τα Ανάκτορα των Κινέζων αυτοκρατόρων), η οποία ονομάστηκε έτσι, γιατί απαγορευόταν να μπει μέσα οποιοσδήποτε θνητός χωρίς την άδεια του αυτοκράτορα. Οπλιστείτε με υπομονή και περάστε την Πύλη της Ουράνιας Ειρήνης από την οποία πήρε το όνομα και η πλατεία. Όσοι έχετε δει την ταινία «Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας», θα νιώσετε γνώριμες τις εικόνες, όμως αυτή την περίοδο δεν θα δείτε πολλά από τα αριστοκρατικά παλάτια και τις σημαντικές συλλογές κινεζικής τέχνης. Ο πυρετός της ολυμπιακής προετοιμασίας έχει φέρει τα συνεργεία ακόμη και μέσα στην αυλή του αυτοκράτορα!

Στην παλιά συνοικία Κιάν Μεν

China - εικόνα 3

ο χρόνος έχει σταματήσει στους χωμάτινους δρόμους. Και εδώ βέβαια τα χουτόνγκ,

τα χαμόσπιτα με τις εσωτερικές αυλές, κατεδαφίζονται, για να δώσουν τη θέση τους σε μερικούς ακόμα ουρανοξύστες, που απλώνουν την επικράτειά τους παντού, αλλά στα μικρά μπακάλικα τα γεροντάκια πιάνουν κουβεντούλα, στο υπαίθριο κουρείο άντρες μέσης ηλικίας καλλωπίζονται, οι γυναίκες καθισμένες οκλαδόν παίζουν με τα μωρά τους και τα πιτσιρίκια τρέχουν σαν τρελά κυνηγώντας ένα ποδήλατο. Στιγμιότυπα ζωής που ουδεμία σχέση έχουν με το πολυσύχναστο κυριλέ downtown στον πεζόδρομο Γουανγκφουτζίν. Πάντως, μέσα στο άγχος της καθημερινότητας οι Κινέζοι πάντα ξεκλέβουν χρόνο για να βολτάρουν στη γραφική λίμνη του πάρκου Λονγκτάν στο Ναό του Ουρανού, ένα μοναδικό έργο τέχνης –μια τριώροφη παγόδα, για την οποία λέγεται ότι για να κατασκευαστεί, δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε ένα καρφί– ή σ’ ένα από τα τέσσερα μεγάλα ολάνθιστα πάρκα της πόλης. για να αράξουν στο γρασίδι ή να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια, που τα αγαπούν πολύ.

περασμένα μεγαλεία

Δεν ξέρω κατά πόσον η δήλωση του Μάο Τσε Τούνγκ, «Αυτός που δεν ανέβηκε στο Μεγάλο Τείχος δεν είναι πραγματικός άνθρωπος», έχει μιλήσει στην ψυχή των Κινέζων, πάντως καθημερινά συρρέουν κατά χιλιάδες στο Σινικό Τείχος. Για αυτούς είναι γνωστό ως «το τείχος των 10.000 λι» (το 1 λι είναι περίπου 500 μέτρα) και υπήρξε πάντα το σύμβολο της ασφάλειας, αν και ποτέ δεν χρησιμοποιόταν σαν γραμμή αμύνης. Χρησίμευε περισσότερο ως λεωφόρος μεταφοράς πραγμάτων και ασφαλούς μετακίνησης και ως ταχύτατο μέσο επικοινωνίας, καθόσον υπήρχαν πύργοι όπου άναβαν δάδες, χρησιμοποιώντας τους με συγκεκριμένους κώδικες.

Εν τούτοις, όσα γκρουπ δυτικών τουριστών και αν δείτε, σίγουρα θα είναι λιγότερα από αυτά των ντόπιων, που ανεξαρτήτως ηλικίας ανεβαίνουν στο πέτρινο τείχος, που εκτείνεται πάνω σε απότομες κορυφογραμμές σε υψόμετρο 1000 έως 2000 μέτρων. Σώζονται διάφορα κομμάτια του. το πιο εντυπωσιακό είναι στο Σιματάι, 110 χλμ. βορειανατολικά του Πεκίνου, που είναι γεμάτο από πύργους και απότομες κλίσεις, μέχρι και 70 μοίρες. Το πιο γνωστό όμως και επισκέψιμο είναι το Μπανταλίνγκ, 70 χλμ. από το Πεκίνο. Όταν φτάσετε εκεί, θα δείτε τον περισσότερο κόσμο να ανηφορίζει τη δεξιά πλευρά, που είναι μεν λίγο πιο εύκολη από την αριστερή, ενδέχεται όμως να πηγαίνει σημειωτόν λόγω της πολυκοσμίας. Πάρτε μαζί σας καπέλο και φορέστε άνετα παπούτσια που να μη γλιστρούν. Το πρόβλημα εδώ δεν είναι μόνο η λεία επιφάνεια της πέτρας: η ταμπέλα που χαρακτηριστικά λέει, «Παρακαλώ μη φτύνετε», δεν… αποτρέπει εντέλει τους επισκέπτες από την παραδοσιακή μεν, ενοχλητική δε συνήθεια. Η θέα από ψηλά είναι συναρπαστική, βουνά παντού, καταπράσινα, συνήθως καλυμμένα από μια ελαφριά ομίχλη. όσο και αν οι μικροπωλητές που τρέχουν από πίσω σας είναι πιεστικοί, αξίζει να σταθείτε λίγο παραπάνω για να απολαύσετε το τοπίο. Μην αφήσετε τη μέρα να πάει χαμένη στην υπαίθρια αγορά έξω από το Σινικό – τα ίδια πράγματα θα τα βρείτε και αλλού. Αξίζει αμέσως μετά να συνεχίσετε προς την περιοχή των τάφων της Δυναστείας των Μινγκ, 50 χλμ. βορειοδυτικά του Πεκίνου. Μέσα σε μια πράσινη κοιλάδα με κατάλληλο φενγκ σούι –οι Ασιάτες δίνουν πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό, ακόμα και σήμερα– βρίσκονται οι τάφοι των δεκατριών από τους δεκαέξι αυτοκράτορες της δυναστείας Μινγκ, οι οποίοι διαφέρουν σε μέγεθος μεταξύ τους. Το εντυπωσιακό και διαφορετικό σε σχέση με άλλους πολιτισμούς είναι το γεγονός ότι, κάθε νέος αυτοκράτορας έχτιζε μικρότερο τάφο από τους προηγούμενους, σε ένδειξη σεβασμού προς τον γηραιότερο. Από τους τάφους των Μινγκ –τρεις ξύλινες παγόδες– μόνο οι τρεις είναι ανοιχτοί στο κοινό και έχουν περίτεχνα σκαλίσματα. Στη μία φιλοξενούνται μέσα σε προθήκες αυτοκρατορικά ρούχα και κοσμήματα, καθώς και φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τις ανασκαφές. Η απόλυτη ηρεμία του τοπίου νιώθεις ότι έχει κάτι μεταφυσικό. Μια αίσθηση που ενισχύεται καθώς διασχίζεις την Ιερά Οδό, ένα υπαίθριο μουσείο με μυθικά ζώα-φύλακες των τάφων, τη γρανιτένια χελώνα, αγάλματα μανδαρίνων και την πέτρινη πύλη, συμβολική είσοδος στον κάτω κόσμο, που αν την περάσεις, στην επιστροφή πρέπει να φωνάξεις «επέστρεψα!»

ταξίδι στο νότο

China - εικόνα 4

Η Κίνα, ένα κράτος που πέρασε πολλές διαιρέσεις και επανενώσεις, πέραν του ότι είναι απέραντη, παρουσιάζει τεράστιες διαφοροποιήσεις ανά περιοχή. Γεγονός που το διαπιστώσαμε ταξιδεύοντας προς τα νότια.

Ο νότος θεωρείται η μήτρα του πολιτισμού της και οι κάτοικοι του βορρά «βάρβαροι», γιατί κάθε φορά που η κεντρική εξουσία εξασθένιζε, εκείνοι ξεκινούσαν τις επαναστάσεις, ενώ από το βορρά επέλαυναν συνήθως οι περισσότεροι κατακτητές, όπως οι Μογγόλοι και οι Ούνοι. Ταξιδέψαμε με τρένο προς το νότο, με τελικό προορισμό το Χονγ Κονγκ. Στο σιδηροδρομικό σταθμό του Πεκίνου, περιμένοντας να επιβιβαστούμε στο τρένο, απελπιστήκαμε από τις ουρές: νιώθαμε ότι δεν θα καταφέρναμε να φύγουμε ποτέ. Όταν χτύπησε το κουδούνι για την επιβίβαση, με απόλυτη τάξη καταφέραμε όχι μόνο να επιβιβαστούμε, αλλά και να ξεκινήσουμε on time… Άγγλοι στις συνήθειες τους οι Κινέζοι! Γεμάτα εναλλαγές τα τοπία που περνούσαμε, σε κάποια μάλιστα η βλάστηση θύμιζε Μεσόγειο, και κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά οι απέραντες εκτάσεις διακόπτονταν από μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και εργατικές κατοικίες. Δεν είναι διόλου τυχαίο λοιπόν που η Κίνα είναι μία από τις σημαντικότερες αναδυόμενες αγορές, με διαρκή ανάπτυξη στην οικονομία. Όλα εξελίσσονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, και αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις παντού. Δίπλα στις μικρές εργατικές κατοικίες και τα χαμόσπιτα, χτίζονται πολυκατοικίες, ουρανοξύστες και πολυτελή ξενοδοχεία.

Πρώτη στάση η βιομηχανική πόλη Ντατόνγκ: το μόνο της αξιοθέατο βρίσκεται εκτός των ορίων της πόλης. Στο μεταφυσικό Γιούνκαν θα δείτε μέσα σε 45 σπηλιές όσους βούδες δεν έχετε δει ποτέ στη ζωή σας (έχει περίπου 50.000 αγάλματα). Οι πιο καλοδιατηρημένες σπηλιές είναι 20 και τα αγάλματά τους έχουν επιρροές από την περσική, ινδική, βυζαντινή τέχνη. Οι σπηλιές Γιούνκαν είναι λατρευτικός χώρος και κάθε σπηλιά φτιαχνόταν από ένα βασιλιά. Η σπηλιά με το περισσότερο ενδιαφέρον είναι η 5η, που φιλοξενεί ένα βούδα ύψους17 μέτρων. Το επόμενο αξιοθέατο της περιοχής είναι το Κρεμαστό Μοναστήρι, 75 χλμ. από την Ντατόνγκ, μέσα στο φαράγγι Τζίνλονγκ. Μια ξύλινη βουδιστική και ταοϊστική μονή 1400 ετών, που κρέμεται στο βράχο («κάτι σαν την δική μας Μονή Κηπίνας στα Τζουμέρκα», παρατήρησε κάποιος από την παρέα…). Εδώ ψηλά σου κόβεται η ανάσα. Σε αντίθεση με τη Ντατόνγκ, η πόλη Ξιάν, όπου τα τείχη των Μινγκ περικλείουν τον αρχαίο πυρήνα και τη σύγχρονη πόλη, είναι μια γλύκα.

China - εικόνα 5

Η πόλη, πρωτεύουσα έντεκα δυναστειών, είναι το θησαυροφυλάκιο αυτοκρατορικών λειψάνων των κυριοτέρων δυναστειών της Κίνας. Ειδικά το βράδυ η εικόνα του φωτισμένου με ξύλινα φαναράκια κάστρου (με περίμετρο 14 χλμ.) και της πλατείας «Μεγάλη Χήνα», η οποία γεμίζει από ζευγαράκια, μικρούς και μεγάλους που παίζουν με χαρταετούς, δίνει στην πόλη την ατμόσφαιρα ενός πολύχρωμου λούνα παρκ, ενώ οι πρωινές εικόνες των υπαίθριων μαθημάτων τάι τσι στα πάρκα σού μεταδίδουν ευεργετική χαλάρωση. Στο Ξιάν θα παρασυρθείτε εύκολα για ψώνια και θα ευχαριστηθείτε όχι μόνο τις βόλτες στην πόλη, που σε διάφορες γωνιές κρύβει όμορφες μπουτίκ, αλλά και το χρόνο που θα δαπανήσετε για sightseeing σε μνημεία. Must η παγόδα της Μεγάλης Χήνας, το παλαιότερο βουδιστικό μοναστήρι της Κίνας, με το τέμπλο της Χάριτος και της Ευσπλαχνίας, το Μουσείο Μπάνπο, που φιλοξενεί έναν οικισμό της νεολιθικής εποχής. Τop αποτελεί και παραμένει το Μουσείο των 6000 Πήλινων Στρατιωτών, φιλοτεχνημένων σε φυσικό μέγεθος, του μαυσωλείου του αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ Τι, ένα από τα θαύματα του Μεσαίωνα. Είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακή η εικόνα των στρατιωτών, που σου δίνουν την αίσθηση ότι από στιγμή σε στιγμή θα ζωντανέψουν. Το μουσείο με τους στρατιώτες και τα αντικείμενα (μεταλλικά άρματα-κομψοτεχνήματα κ.ά.) της δυναστείας των Τσιν (221-206 π.Χ.). που έχουν βρεθεί στην ανολοκλήρωτη ανασκαφή, μοιράζεται σε τρία κτίρια. Αν βρεθείτε εκεί μεσημέρι, δοκιμάστε τις λιχουδιές που προτείνει ο μπουφές του εστιατορίου που βρίσκεται εντός του μουσείου –όπου θα δείτε πώς φτιάχνονται τα δύο ειδών νουντλς–, και κάντε μια βόλτα από το πωλητήριο. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να συναντήσετε, για να σας υπογράψει, τον ένα από τους δύο χωρικούς που βρήκε τον πρώτο πήλινο στρατιώτη στο χωράφι του και οδήγησε τους αρχαιολόγους στην ανασκαφή.

Όχι πολύ μακριά, στο προαύλιο του τάφου του Κιν Σιν Χουάνκ, κάθε μισή ώρα, γίνεται μια τελετουργική αναπαράσταση, που σε βάζει σε μια ατμόσφαιρα άλλης εποχής. Από τα καλύτερα που έχει να δείξει ο νότος είναι το «Πέτρινο Δάσος», γεωλογικοί σχηματισμοί κοντά στην πόλη Κουμίνγκ. Αν βρεθείτε στην πόλη και δεν φοβάστε τα ύψη, ανεβείτε στο διθέσιο ανοιχτό τελεφερίκ που διασχίζει μια μεγάλη απόσταση του λόφου West Hill.

Η θέα στην πόλη και τη λίμνη που την περιβρέχει είναι το κάτι άλλο. Το καπέλο και η ομπρέλα είναι απαραίτητα, για να προστατευθείτε όχι μόνο από τον ήλιο αλλά και από την ξαφνική βροχή, ειδικότερα την περίοδο των μουσώνων. Από το Κου-μίνγκ μπορείτε εύκολα να ταξιδέψετε οδικώς για Βιρμανία, για το Καρακόρουμ στα Ιμαλάια, αλλά και στο Θιβέτ. Ο τόπος ωστόσο που ενέπνευσε Κινέζους ποιητές και ζωγράφους είναι το Γκουιλίν, ένα τοπίο γεμάτο λόφους και βουνά και με τον ποταμό Λι να τα διατρέχει. Πάρτε το ποταμόπλοιο και διασχίστε τον ποταμό, για να δείτε τα «φιόρδ» με τους περίεργους ασβεστολιθικούς σχηματισμούς, τα δάση των μπαμπού και τα χωριά των ιθαγενών.

China - εικόνα 6

Η νότια πύλη της χώρας και η τελευταία πόλη που θα συναντήσετε πριν μπείτε στο ανεξάρτητο Χονγκ Κονγκ, είναι η Καντόνα, η οποία συγκαταλέγεται στις είκοσι τέσσερις σημαντικότερες ιστορικά και πολιτιστικά πόλεις της Κίνας, στην επαρχία Γκουανγκτόνγκ. Αν και ονομάζεται «πόλη των λουλουδιών», χτισμένη στο δέλτα του Μαργαριταρένιου ποταμού «Περλ», δεν είναι ιδιαίτερα όμορφη. έχει κυρίως το προφίλ ενός οικονομικού και βιομηχανικού κέντρου. Από εδώ θα πάρετε το τρένο express και σε μία ώρα θα είστε στο κοσμοπολίτικο Χονγκ Κονγκ. Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα φτάνοντας στο Χονγκ Κονγκ, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά κέντρα στον κόσμο, σταυροδρόμι του δυτικού και του ανατολικού πολιτισμού. Ψάχνοντας την ιδιόρρυθμη ιστορία του, δεν θα βρείτε μυθικούς αυτοκράτορες, όπως στην Κίνα, που φανερώνονται με ρόλους θεϊκούς: ιδρύουν νόμους και θεσμούς, πόλεις, επιστήμες, τέχνες, αντιμετωπίζουν τέρατα και σώζουν από καταστροφές, διατηρούν την ένωση μεταξύ Ουρανού και Γης… Ο μέγας κυρίαρχος εδώ είναι το χρήμα. Αν έχετε αρκετό μαζί σας, θα περάσετε καλά. Επώνυμα καταστήματα και εμπορικά κέντρα θα σας ξετρελάνουν και θα σας παρασύρουν στον πειρασμό να τονώσετε τη γκαρνταρόμπα σας. Σε γενικές γραμμές, στην αγορά του Χονγκ Κονγκ οι τιμές είναι χαμηλότερες απ’ ό,τι στην Ευρώπη, με εξαίρεση φυσικά τα μεγάλα brands όπου οι τιμές είναι ανάλογες με εκείνες των μεγάλων ευρωπαϊκών μητροπόλεων. Θα βρείτε γνωστές φίρμες-«μαϊμούδες», τις οποίες όμως δεν μπορείς να ξεχωρίσεις από τις αυθεντικές. Ελκυστική είναι η αγορά της λεωφόρου Νάθαν και η νυχτερινή αγορά των οδών Τέμπελ και Τζόρνταν. Στις πλαγιές του λόφου Βικτόρια, το βλέμμα διεκδικούν οι πολυτελείς βίλες, ενώ στο λιμάνι, οι ουρανοξύστες. Το σημείο απ’ όπου μπορείτε να τους θαυμάσετε με θέα το λιμάνι είναι η κορυφή του λόφου. Στο τελεφερίκ που θα σας ανεβάσει μέχρι εκεί, αλλά και στο λεωφορείο, επικρατεί συνωστισμός. Αξίζει όμως να περιμένετε στην ουρά, γιατί η πανοραμική θέα θα σας αποζημιώσει. Αν βρεθείτε εκεί Σάββατο, ανηφορίστε κατά τις 8 μ.μ., όταν ξεκινά ένα εντυπωσιακό μίνι light show. Στην ακτή Repulse, δίπλα σε μια όμορφη παραλία, θα δείτε το βουδιστικό ναό της Θεάς Τιν Χάου, προστάτιδας των ναυτικών, ενώ στο Αμπερντίν βρίσκεται το τελευταίο πλωτό χωριό των ψαράδων. Όσο για το Ωκεάνιο Πάρκο του Χονγκ Κονγκ, εκτός από φώκιες, καρχαρίες, φάλαινες, χιλιάδες ψάρια και υδρόβια ζώα, διαθέτει θέατρο όπου γίνονται επιδείξεις δελφινιών. Το μετρό είναι το πιο γρήγορο και άνετο μέσο για να κυκλοφορήσετε. καλή λύση είναι η ημερήσια κάρτα, που σας επιτρέπει να κινηθείτε σε όλες τις ζώνες. Παντού θα βρείτε χάρτες και οδηγούς με λεπτομερείς πληροφορίες για shopping, διασκέδαση και φαγητό.

ΚΙΝΑ ΠΥΞΙΔΑ

China - εικόνα 7

κωδικός κλήσης 0086

πώς θα πάτε

Aπευθείας πτήσεις με προορισμό το Πεκίνο δεν γίνονται από την Ελλάδα, όμως πετούν προς τα εκεί, με ενδιάμεσους σταθμούς, οι: Thai μέσω Μπανγκόκ, Lufthansa μέσω Μονάχου ή Φρανκφούρτης, Air France από Παρίσι, Turkish Airlines μέσω Κωνσταντινούπολης, Gulf Air μέσω Χονγκ Κονγκ και από εκεί με Cathay Pacific για το Πεκίνο, Quatar Airways μέσω Ντόχα, Singapore Air Lines μέσω Σιγκαπούρης, Emirates μέσω Dubai, British Airways μέσω Λονδίνου, κ.ά. Υπολογίστε minimum γύρω στις 8 ώρες πτήση, ανάλογα με το πόσες ώρες χρειάζεστε για να φτάσετε στον ενδιάμεσο σταθμό. Πάντως, το πιο σύντομο ταξίδι είναι μέσω Κωνσταντινούπολης. Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων ποικίλλουν (μπορεί να ξεκινούν από € 689). Ένα ταξίδι 10 ημερών, χωρίς τα προσωπικά έξοδα, μπορεί να κοστίσει minimum € 1.800, με διαμονή σε ξενοδοχεία 4 αστέρων.

πού θα μείνετε στο Πεκίνο

Δύο από τα top στη λίστα ξενοδοχεία του Πεκίνου, στην καρδιά της πόλης, είναι τα 5* Grand Hyatt Beijing (www.hyatt.com) κοντά στην εμπορική ζώνη της Γουανκ-φουτζίν και το Prime Hotel Beijing. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν το China World Hotel (www.shangri-la.com) και το Peninsula Palace (www.peninsula.com). Λιγότερο πολυτελή αλλά αξιόλογα είναι το cozy, με έπιπλα ρεπλίκες της δυναστείας των Μινγκ, Bamboo Garden Hotel (Zhuyuan Binguan 64032229), το 4* Novotel Peace Hotel (65128833), που διαθέτει βιβλιοπωλείο με διεθνείς τίτλους εφημερίδων, και το 3* Cui Ming Zhuang (www.cuimingzhuanghotel.

com). Το κτίριο όπου στεγάζεται, χρονολογείται από το 1930 και κατά τη δεκαετία του ’40 ήταν τα γραφεία του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος. Εμείς μείναμε στο αξιοπρεπές, άνετο 4* Jianguo Hotel (www.quianmenhotel.com). Στο ισόγειο του ξενοδοχείου φιλοξενείται το dinner theatre Liuan, με παραστάσεις κινέζικης όπερας. Για τα ξενοδοχεία τριών αστέρων υπολογίστε από € 50.

xρήσιμες συμβουλές

  • Τα 10 γιουάν αντιστοιχούν σε € 1. Σε κάποιες αγορές δέχονται δολάρια και ευρώ, καλό όμως είναι να πληρώνετε με το τοπικό τους νόμισμα . Αποδεκτές είναι στα καταστήματα οι περισσότερες πιστωτικές κάρτες. Το πουρμπουάρ δεν συνηθίζεται, ακόμα και στα ξενοδοχεία.
  • Οι φόροι αεροδρομίου είναι 90 γουάν σε όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από οποιοδήποτε διεθνές αεροδρόμιο της Κίνας, και για εσωτερικές πτήσεις 50 γουάν.
  • Από τα μέσα μεταφοράς στις πόλεις, το πιο βολικό είναι το ταξί, που διαθέτει πάντα ταξίμετρο. το σταματάτε με τον κλασικό τρόπο, υψώνοντας το χέρι. Το κόμιστρο διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία και συνήθως αναγράφεται στο παράθυρο του αυτοκινήτου. Υπολογίστε από 1 έως 2 γουάν ανά χλμ. Προσοχή, είναι απαραίτητο να γράψτε τη διεύθυνση που θέλετε στα κινέζικα σε ένα χαρτί και να το δείξετε στον οδηγό. Υπάρχουν επίσης και τα ποδήλατα-ταξί παλαιού τύπου.
  • Η υψηλή τουριστική περίοδος για την Κίνα είναι η δική μας άνοιξη και το φθινόπωρο. Off-season θεωρείται από τα μέσα του Νοεμβρίου και όλος ο υπόλοιπος χειμώνας.
  • Υπολογίστε + 5 ώρες από την ώρα Ελλάδας.
  • Στα ξενοδοχεία αλλά και σε ειδικά καταστήματα –υπάρχουν πάρα πολλά– μπορείτε να απολαύσετε ένα χαλαρωτικό massage session σε όλο το σώμα, σε πολύ οικονομικές τιμές που ξεκινούν από € 5. Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το foot massage, που, ομολογώ, πονά αρκετά, αλλά αισθάνεσαι τις ευεργετικές του ιδιότητες μόλις τελειώσει.
  • Περπατώντας στο δρόμο, θα δείτε πολλές μικρές ιδιωτικές κλινικές πρακτικής ιατρικής με τις φωτογραφίες των γιατρών να φιγουράρουν δίπλα στην είσοδο. Όσοι ασχολείστε με την ομοιοπαθητική, θα το βρείτε πολύ ενδιαφέρον, αλλά δύσκολα θα επικοινωνήσετε μαζί τους.

    Η γλώσσα είναι πάντα μεγάλο εμπόδιο. Πάντως, αν θέλετε πληροφορίες ή να παρακολουθήσετε σεμινάρια παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, απευθυνθείτε στην Beijing China International Natural Medical Academy (dongfang yixueyanjiuyuan@yahoo.com.cn, τηλ. 8610-89763298).

  • Στο τουριστικό Χονγκ Κονγκ υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για διαμονή. Όμως στις δύο υψηλές τουριστικές περιόδους Μάρτιο-Απρίλιο, Οκτώβριο-Νοέμβριο, καθώς και στον εορτασμό του Κινέζικου Νέου Έτους (τέλος Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου), θα δυσκολευτείτε. Σε κάθε περίπτωση, ανατρέξτε στο Hong Kong Hotels Association (2383 8380, www.hkha.com.hk). θα αποδειχθεί πολύτιμος βοηθός.

    tea time

    Μια ολόκληρη τελετουργία, που οι Κινέζοι ακολουθούν και σήμερα στα σπίτια τους, συνδέεται με το σερβίρισμα του τσαγιού. Σε όλες τις πόλεις θα βρείτε καταστήματα που πωλούν μόνο τσάι: πρόθυμα θα σας κάνουν μια δωρεάν επίδειξη του τρόπου με τον οποίο προετοιμάζεται και σερβίρεται το αγαπημένο τους αφέψημα. Τα πέντε πιο δημοφιλή τσάγια που δοκιμάσαμε και προτείνουμε, είναι: το μαύρο τσάι Lychee Black Tea. το καλό για τη χοληστερόλη Ruku Tea. το Plateau Oolong Tea που φυτρώνει στα 2300 μέτρα. το Aging Ruer Tea, δημοφιλές στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας ως τσάι μακροζωίας και αδυνατίσματος. και το Black Tea (Jasmine Tea) που είναι καλό για τα μάτια: για να το φτιάξουν αναμειγνύουν 8 είδη λουλουδιών.

  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

    Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

    ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
    30/04/2024

    "Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

    Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

    MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

    Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

    Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

    Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

    Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

    Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

    "Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

    Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

    Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

    Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.