Σαν Σεμπαστιάν

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος επισκέπτεται την πόλη των 17 αστεριών Michelin στον ισπανικό Βορρά και μας προτείνει ανεπιφύλακτα: φύγετε για ένα long weekend-ζάχαρη…

Σαν Σεμπαστιάν

Top γαστρονομικός προορισμός

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος επισκέπτεται την πόλη των 17 αστεριών Michelin στον ισπανικό Βορρά και μας προτείνει ανεπιφύλακτα: φύγετε για ένα long weekend-ζάχαρη…

Σαν Σεμπαστιάν - εικόνα 1

Η τελευταία δυνατή εικόνα που έχω από το Σαν Σεμπαστιάν είναι ν’ ανοίγω την πόρτα του «La Perla» (κέντρο θαλασσοθεραπείας) πάνω στην τριζάτη απαλή άμμο και κατόπιν να βουτάω στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού. Ήταν 17 του περασμένου Δεκέμβρη, η θερμοκρασία έφτανε μόλις τους 7°C κι εγώ έκανα την αποκοτιά υπακούοντας σε μια ακατανίκητη παρόρμηση. Μετά τη βουτιά, περπατούσα στη ρηχή θάλασσα νιώθοντας τα πόδια μου να παγώνουν, αλλά και μια τρελή χαρά. την ανάταση αυτού που αψηφά το θεωρητικώς αδύνατο. Εκείνη τη μέρα βαφτίστηκα στη χάρη του Σαν Σεμπαστιάν.

Περιμένω πότε θ’ ανοίξει ο καιρός για να σουλατσάρω πάλι στην Concha. Αχ, η Concha… Ίσως να μην υπάρχει ομορφότερη αστική παραλία επί ευρωπαϊκής γης, μ’ αυτό το σχήμα σαν κοχύλι Σεν-Ζακ, τους δύο λόφους, το Monte Urgull και το Monte Igeldo να κουμπώνουν στις άκρες της και το νησάκι Santa Clara «διαμαντάκι στο δαχτυλίδι της» που θα ’λεγε κι ο ποιητής. Από τη μία τη χαϊδεύει το πηγαινέλα της παλίρροιας και της άμπωτης, από την άλλη τη στολίζουν τα αρχοντικά κτίρια μιας άλλης εποχής (τέλη 19ου αρχές 20ού αιώνα), όταν το Σαν Σεμπαστιάν, η Donostia των Βάσκων ήταν το αγαπημένο meeting place της καλής ευρωπαϊκής κοινωνίας. Τότε που στα σαλόνια τού ονειρεμένα παλιομοδίτικου σήμερα Hotel Maria Cristina οι αριστοκράτες έπαιζαν χαρτιά και έπιναν σαμπάνια εγκαινιάζοντας τα τρελά χρόνια της Belle Epoque. Ήταν η αριστοκρατία που ώθησε τη γαστρονομία της πόλης τόσο ψηλά, έτσι που σήμερα να συρρέουν απ’ όλο τον κόσμο για να γευτούν τους πρωτοπόρους των εξαιρετικών γεύσεων.

Σαν Σεμπαστιάν - εικόνα 2
Το αστεράτο εστιατόριο «Mugaritz»

Το Σαν Σεμπαστιάν είναι μικρό και πανέμορφο. Ό,τι πρέπει για να περάσεις ένα long weekend-ζάχαρη. Να κάνεις βόλτες στις ατελείωτες promenades της παραλίας. Να βλέπεις τους Ντονοστιανούς με τις σανίδες στις πετσετέ θήκες να κατεβαίνουν στην playa de la Zurriola και να ανοίγονται στη θάλασσα περιμένοντας τη στιγμή που θα καβαλήσουν το μεγάλο κύμα που θα τους βγάλει στην ακτή. Να χάνεσαι στα σοκάκια της Parte Vieja (παλιά πόλη) και να πέφτεις πάνω στην ιδιόρρυθμη Plaza de la Constitution με τα αριθμημένα μπαλκόνια της, απομεινάρι από τότε που οι ταυρομαχίες άναβαν τα πάθη πάνω στις πέτρες του δαπέδου της. Να χαζεύεις τη γλύκα των art nouveau προσόψεων και να ονειρεύεσαι ότι παίζεις σε έργο εποχής περνώντας κάτω από τις φωτεινές art deco σφαίρες της πανέμορφης Puente de la Zurriola. Να γυρνάς τα βράδια στους δρόμους και να γεύεσαι τη ζωντάνια των Βάσκων που δεν λένε να πάνε για ύπνο και του δίνουν να καταλάβει σε cafe΄s, μπαράκια, εστιατόρια, tapas bars.

Σαν Σεμπαστιάν - εικόνα 3
Το Palacio Kursaal ή αλλιώς η συμβολή του Σαν Σεμπαστιάν στη σύγχρονη αρχιτεκτονική

Οι κήποι και οι εσωτερικές πλατείες δίνουν μεγάλη χαρά στους περιπατητές. Οι πανέμορφες μπουτίκ σού δίνουν άλλη αίσθηση από τα παγκοσμιοποιημένα ψώνια που κάνεις οπουδήποτε αλλού (εξαιρετικά δερμάτινα, κοσμήματα, πιζάμες). Κάτω στο λιμάνι των ψαράδων ρουφάς γραφικότητα και γλυκιά ιωδιούχα αύρα, βουτάς στις υποβρύχιες εξτραβαγκάντσες του τούνελ με τους καρχαρίες στο Aquarium και τσιμπολογάς αντί για πασατέμπο γαρίδες. Ορεκτική μπουκιά σ’ αυτή την υπέροχη, χαλαρωτική πόλη των 180.000 κατοίκων που έχοντας, άκουσον-άκουσον, 17 αστέρια Michelin στους κόλπους της θεωρείται δικαίως υπέρτατος γαστρονομικός πόλος στον πλανήτη. Και για να γίνουμε πιο σαφείς, μια πόλη με τον πληθυσμό του Πειραιά έχει 3 τριάστερα, 2 διάστερα, 4 αστεράτα και άλλα 15 εστιατόρια που βρίσκονται στο κατώφλι του γαστρονομικού ευαγγελίου που ονομάζεται Michelin! Τρως από τις πιο κλασικές έως τις πιο φευγάτες γαστρονομικές δημιουργίες. Και όχι μόνο, αφού τα εξαιρετικά βάσκικα tapas bar με τις μπάρες τους γεμάτες pinchos –έτσι λένε εδώ τα tapas– είναι μέγιστος πειρασμός και η pinchoτσαρκα συνοδεία δροσερού txacoli (λευκό κρασί) προτείνεται θερμώς. Νομίζετε ότι καθαρίζετε τόσο εύκολα με τη γεύση στο Σαν Σεμπαστιάν, έτσι; Ε, λοιπόν, όχι! Όχι, αν τουλάχιστον δεν μεθύσετε πίνοντας sidra (μηλίτη δηλαδή) στις παραδοσιακές sidreria, σημαδεύοντας με το ποτήρι την τσαχπίνικη γραμμή που πετάγεται με ορμή από την κάνουλα.

Τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης

Σαν Σεμπαστιάν - εικόνα 4
Αμμουδιά με φόντο πολυκατοικίες εποχής στην Concha

Arzak (+34 943 278 465)

Ο Μέγας της βάσκικης γαστρονομίας Juan Mari Arzak με την κόρη του Elena ψάχνουν διαρκώς την τράπεζα των γεύσεών τους και ανανεώνουν την κουζίνα της πατρίδας τους. Μαζί με τον Adria και το Roncero μαγείρεψαν στον τελευταίο βασιλικό γάμο της Ισπανίας (3* Michelin).

Martin Berasategui (+34 943 366 471)

Ένας από τους μεγάλους της βάσκικης κουζίνας, που καταφέρνει να δημιουργεί ευρηματικές σπεσιαλιτέ κεντώντας με φαντασία πάνω στη γευστική παράδοση των Βάσκων. Πιάτα όπως το «μιλφέιγ με καπνιστό χέλι και φουαγκρά, κρεμμύδι και πράσινο μήλο» ή η ζεστή σαλάτα λαχανικών με αστακό, κρέμα εκπληκτικού μαρουλιού και ιωδιούχο ζωμό σε στέλνουν (3* Michelin).

Akelare (+34 943 311 209)

Στα οπωσδήποτε, όχι μόνο επειδή ο έξω καρδιά Pedro Subijana κέρδισε φέτος το 3ο του αστέρι, αλλά κι επειδή έχει ίσως το ομορφότερο εστιατόριο της περιοχής, κρεμασμένο στην άκρη ενός λόφου πάνω από τον Ατλαντικό. Αστακοσαλάτα με ξίδι από μηλίτη, μαγειρεμένο μαεστρικά σε καφετιέρα για καφέ φίλτρου (!). καραβίδες

και γαρίδες πασπαλισμένες με σκόνη από τα κελύφη τους με μαρέγκα ντομάτας και ρόκα. αγριοπερίστερο σε ζωμό κόκκινων φασολιών (3* Michelin).

Mugaritz (+34 943 522 455)

Ο Luis Andoni Aduriz είναι κατά τη γνώμη μου η πιο σημαντική μετά τον Ferran Adria μορφή της ισπανικής γαστρονομίας. Στο φιλόξενο ρεστοράν του, χαίρεσαι μια σοφιστικέ, μοναδική κουζίνα που χαϊδεύει τις αισθητικές σου ανησυχίες. Τη χαρακτηρίζουν πολύ επιτυχημένα technomotion (από το technology+emotion) καθώς

η άκρως high tech τεχνική της, κρυμμένη μέσα στα βαθιά συναισθήματα, προκαλεί εμβληματικές σπεσιαλιτέ: απαλά νιόκι από τυρί idiazabal σε ζωμό ιβηρικού χοιρινού και κοντράστ λαχανικών. καλαμάρι ψητό σε «κληματόβεργες». χέρι αρνιού ψημένο για 36 ώρες με ρίζες γλασαρισμένες σε αλμυρό μέλι και σκόνη tonka (2* Michelin).

Zuberoa (+34 943 491 222)

Ο Hilario Arbelaitz είναι ένας από τους πρωταγωνιστές στην εξέλιξη της βάσκικης κουζίνας. Το εστιατόριο στεγάζεται στην παλιότερη φάρμα της περιοχής. Χαρακτηριστικές σπεσιαλιτέ: κρυσταλλωμένος μπακαλιάρος, τραγανή καραβίδα με σαλάτα μπέικον, φουαγκρά σε ζωμό ρεβιθιού, λάχανο και κρουτόν.

Bergara (+34 943 275 026)

Ο Patri Bergara είναι από τους πιονιέρους της ανανέωσης των βάσκικων τάπας. Λιχουδιές πάπιας με καλβαντός, ψεύτικα λαζάνια από σαρδέλα και φουαγκρά με σταφύλια και πορτό είναι μερικά μόνο από τα 60

και ψαγμένα μεζεδάκια του που αραδιάζονται πάνω στο μπαρ στολισμένα με λουλούδια.

που θα μεινετε

Σαν Σεμπαστιάν - εικόνα 5
Στη γαστρονομικη μεκκα του σαν σεμπαστιαν γευεσαι απο τις πιο κλασικες ωσ τις πιο φευγατες δημιουργιες

Hotel Maria Cristina (+34 943 437 600, www.mariacristina.es)

Το ονειρεμένο ξενοδοχείο της πόλης είναι ένα παλάτι της Belle Epoque που αξίζει να ξοδευτείς για να «παίξεις σαν σε ταινία» στη χάρη του.

Londres y de Inglaterra (+34 943 440 770, www.hlondres.com) Εκπληκτικό πλασάριμα πάνω στην Concha, γι’ αυτό το πανέμορφο κτίριο του 19ου αιώνα που συνδυάζει το ρομαντισμό με σύγχρονα κομφόρ (4 αστέρων). Villa Soro (+34 943 297 970, www.villasoro.com) Σ’ αυτή τη διατηρητέα βίλα του 19ου αιώνα με τον όμορφο κήπο απολαμβάνεις την ατμόσφαιρα ενός όμορφου boutique ξενοδοχείου με κλασικό στιλ.

πως θα πατε

Πετάξτε από Αθήνα για Μαδρίτη με την Iberia και μετά για Σαν Σεμπαστιάν. Εναλλακτικά, πετάξτε για Μπιλμπάο – από εκεί το Σαν Σεμπαστιάν απέχει 1 ώρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.