Το Πεκίνο του Γιάννη Έξαρχου

O Γιάννης Έξαρχος, υπεύθυνος της τηλεοπτικής μετάδοσης στην Ολυμπιάδα της Αθήνας, μιλά στον Δημήτρη Μαχαιρίδη και ξεναγεί τους αναγνώστες του Travel στο Πεκίνο του 2007, μια πόλη που αλλάζει από… ώρα σε ώρα.

Το Πεκίνο του Γιάννη Έξαρχου

O Γιάννης Έξαρχος, υπεύθυνος της τηλεοπτικής μετάδοσης στην Ολυμπιάδα της Αθήνας, μιλά στον Δημήτρη Μαχαιρίδη και ξεναγεί τους αναγνώστες του Travel στο Πεκίνο του 2007, μια πόλη που αλλάζει από… ώρα σε ώρα.

Το Πεκίνο του Γιάννη Έξαρχου - εικόνα 1

Zω σε ένα από τα πιο συναρπαστικά σημεία του πλανήτη, δηλώνει ενθουσιασμένος ο Γιάννης Έξαρχος, επικεφαλής της τηλεοπτικής κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, που ζει στο Πεκίνο από το Μάρτιο του 2005 μαζί με τη γυναίκα του Βάνα και απολαμβάνει την καθημερινή δυναμική μιας πόλης υπό μεταμόρφωση. Γιατί; Είναι ο senior executive officer της Beijing Olympic Broadcasting Co., της εταιρείας που θα μεταδώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Αύγουστο του 2008 από το Πεκίνο. «Πρόκειται για τη ζωντανή παραγωγή 4.500 ωρών τηλεοπτικού προγράμματος προς περισσότερους από 200 τηλεοπτικούς φορείς παγκοσμίως, όπου για πρώτη φορά όλες οι μεταδόσεις θα γίνουν με τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας» μας εξηγεί ο ίδιος.

Ποτέ δεν φανταζόταν ότι αυτή η πόλη θα γινόταν κομμάτι της καθημερινότητάς του. τώρα όμως την ξέρει απέξω και ανακατωτά και όπως ομολογεί τον γοητεύει κάθε μέρα και περισσότερο. Αποδείχθηκε λοιπόν ο ιδανικός ξεναγός μας στο νέο πρόσωπο του Πεκίνου, φτιάχνοντας μαζί μας με ενθουσιασμό το ιδανικό «ταξιδιωτικό πακέτο» όπως θα το πρότεινε στους πιο απαιτητικούς φίλους του. Με τα έργα να προχωρούν ολοταχώς και τους τουρίστες των Ολυμπιακών Αγώνων να μην έχουν φτάσει ακόμη, αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να επισκεφτείτε την πόλη.

Το Πεκίνο του σήμερα απέχει πολύ από την κινέζικη πρωτεύουσα του άλλοτε. Τα πάντα έχουν αλλάξει από τότε που, το επισκέφτηκα για πρώτη φορά: όταν ακόμη τα αυτοκίνητα ήταν λίγα, τα ξενοδοχεία ελάχιστα, οι Κινέζοι συνέρρεαν να προσκυνήσουν το Μεγάλο Τιμονιέρη στο μαυσωλείο του, το αεροδρόμιο δεν είχε πινακίδες στα αγγλικά και μόλις έβγαινες από τον κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο, έπεφτες σε γειτονιές με χωματόδρομους και μικρά ξύλινα σπιτάκια – τα περίφημα χουτόνγκ.

Το Πεκίνο του Γιάννη Έξαρχου - εικόνα 2
Grand HayattBeijing

Η ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 επιτάχυνε την πορεία της αλλαγής του Πεκίνου και συνέβαλε αποφασιστικά στη μεταμόρφωσή του από μια απρόσωπη και επίπεδη πρωτεύουσα σε διεθνή και μοντέρνα μεγαλούπολη. Η αλλαγή συντελείται με ταχύτατους ρυθμούς, αναμειγνύει το παλιό με το καινούργιο, καταναλώνει τον πλούτο που δημιουργεί η κινεζική ανάπτυξη, ανοίγει τις πύλες στους ξένους business travellers και απολαμβάνει την ευμάρεια της αφθονίας. Το Πεκίνο, η πρωτεύουσα της ανερχόμενης παγκόσμιας δύναμης που λέγεται Κίνα, συνθέτει με ρυθμούς ασύλληπτους την καινούργια φυσιογνωμία του και είναι ο μοναδικός προορισμός όπου μπορείς να αισθανθείς αυτή τη στιγμή τη χημική ένωση πλούσιου παρελθόντος και δυναμικού μέλλοντος.

Τι σου έδωσε η «Αθήνα 2004»;

Την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα, με λιγότερα μέσα απ’ ό,τι άλλοι. Αν σκεφτείς ότι σήμερα 15 Έλληνες είναι επικεφαλής σε κρίσιμους τομείς αποφάσεων των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, καταλαβαίνεις πόση επιβεβαίωση για τις δυνατότητές μας μας έδωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας.

Η δουλειά σε Αθήνα και Πεκίνο;

Πρόκειται για δύο διαφορετικά μοντέλα, καθένα απ’ τα οποία ταιριάζει στη χώρα που διοργανώνει τους αγώνες. Κατ’ αρχάς, υπάρχει η βασική διαφορά μικρής και μεγάλης χώρας. Έπειτα, στην Κίνα, όχι μόνο στη σημερινή εποχή, αλλά ήδη από την εποχή των αυτοκρατόρων, υπάρχει η παράδοση της κεντρικής οργάνωσης και σχεδιασμού. Στην Ελλάδα, παραδοσιακά υπάρχουν οι μικρές ομάδες και ο αυτοσχεδιασμός. Εκείνο που δεν καταφέραμε τελικά στην Ελλάδα ήταν, δυστυχώς, η αλλαγή του καθημερινού τρόπου λειτουργίας του ελληνικού κράτους.

Το Πεκίνο του Γιάννη Έξαρχου - εικόνα 3
Ritz-Carlton Beijing

Πώς πάνε οι εργασίες για την Ολυμπιάδα;

Όλα τα κατασκευαστικά έργα υπολογίζεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2007. Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, όμως, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος, καθώς εντοπίζονται προβλήματα ποιοτικής τάξης και software. Βέβαια, στο Πεκίνο έχουν δύο τεράστια πλεονεκτήματα: οι έτοιμες εγκαταστάσεις για τα test events, που στην Αθήνα έγιναν με virtual σχεδιασμό και το απίστευτο ανθρώπινο υλικό απ’ όπου αντλούν κάθε είδους στελέχη.

Η πόλη έχει αλλάξει ριζικά;

Μόνο η Απαγορευμένη Πόλη, το Σινικό Τείχος και ο Ναός του Ουρανού έμειναν από το παλιό Πεκίνο. Είναι δύσκολο να περιγράψεις τους ρυθμούς με τους οποίους αλλάζει η πόλη καθημερινά. Δεν έχουν επαναληφθεί στην ιστορία. Υπάρχει μια τεράστια βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και μια απώλεια μνήμης του παλαιού – αν και γίνεται προσπάθεια από διάφορους να διασωθούν εικόνες του παρελθόντος, όπως η γειτονιά Τσιανμέν, κάτω από την Κόκκινη Πλατεία, που βρίσκεται σε φάση αναστύλωσης.

Ποιο είναι το νέο ολυμπιακό πρόσωπο της πόλης;

Είναι δύσκολο να το περιγράψεις. Η πόλη αλλάζει συνεχώς. Το Olympic Green, το Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου, είκοσι φορές μεγαλύτερο από το ΟΑΚΑ, εκτείνεται βόρεια της Απαγορευμένης Πόλης και μοιάζει με τεράστιο δράκο, ακολουθώντας τις αρχές της κινεζικής γεωμαντείας (φενγκ σούι). Πρόκειται για ένα φουτουριστικό τόξο τεραστίου μεγέθους, μια σπουδαία πρόταση αισθητικής με συμβολικό χαρακτήρα για την ταυτότητα της Κίνας στο μέλλον. Είναι μια μεγάλη χειρονομία απ’ τη μεριά των Κινέζων και –προς τιμήν τους– κάλεσαν μερικούς από τους σπουδαιότερους σύγχρονους αρχιτέκτονες για να σχεδιάσουν το Olympic Green και τα υπόλοιπα κτίρια, παρά

τις αντίθετες φωνές εντόπιων αρχιτεκτόνων. Οι Ελβετοί Herzog & De Meuron σχεδίασαν το στάδιο Bird’s Nest,

ο διάσημος Ολλανδός Rem Koolhaas το Television Cultural Center δίπλα από τον πύργο της κρατικής κινεζικής τηλεόρασης CCTV, οι PTW από την Αυστραλία το εντυπωσιακό Water Cube, όπου θα γίνουν όλα τα αγωνίσματα κολυμβητηρίου, ο Βρετανός Foster Norman το καινούργιο αεροδρόμιο του Πεκίνου, κι αυτό σε σχήμα κόκκινου δράκου.

Ποια είναι η συντεταγμένη της νέας πόλης;

Οι Κινέζοι κάθισαν και σκέφτηκαν πάνω στην πολεοδομική υποδομή του Πεκίνου. Ο πολεοδομικός αναπτυξιακός ιστός είναι αυστηρά γεωμετρικός, με καθαρούς στόχους και όχι βάσει συγκυριών, όπως γίνεται σε άλλες χώρες. Αυτό το επέτρεψε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Κίνας, που παρέχει την ευκολία να χαρακτηρίζει δημόσιες τεράστιες εκτάσεις. Στην Ευρώπη κάτι τέτοιο είναι αδύνατον.

Το Πεκίνο του Γιάννη Έξαρχου - εικόνα 4
Street food στις αγορές του Πεκίνου

Είναι ακριβή πόλη;

Αν κάποιος κινηθεί με τα ευρωπαϊκά στάνταρ, το Πεκίνο είναι ακριβό. Είναι η πιο ακριβή πόλη της Κίνας. Αν όμως καταφέρεις να μπεις στο ρυθμό των κατοίκων της, μπορείς να φας καλό κινέζικο με € 4.

Πόσες μέρες χρειάζεται ο επισκέπτης για να νιώσει το σφυγμό της πόλης;

Το Πεκίνο είναι μια πόλη που αξίζει να της αφεθείς για πέντε με έξι ημέρες.

Κλασικά τουριστικά αξιοθέατα;

Η Απαγορευμένη Πόλη, ο ναός του Ουρανού, το θερινό ανάκτορο, το πάρκο Μπεϊχάι, το Σινικό Τείχος (προτείνω να επισκεφτείτε τα σημεία Cimatai και Mutianyiu, αντί του Batalin όπου καταλήγουν όλοι οι τουρίστες). Καθοδόν προς το Σινικό Τείχος, αξίζει μια στάση στους τάφους των Μινγκ.

Ποιες είναι οι πιο καινούργιες προτάσεις στο Πεκίνο αυτή τη στιγμή;

Το ιδιαίτερο boutique hotel Red Capital Residence και το Lan Bar, το πιο in μπαρ του Πεκίνου, που το σχεδίασε ο Philippe Starck και κόστισε έξι εκατομμύρια δολάρια.

Ποια είναι η hot περιοχή της πόλης;

Στο Ντασαντζί, ΒΑ του Πεκίνου, το παλιό εργοστάσιο

ραδιοφώνων 798, που το είχαν κατασκευάσει μετά τον πόλεμο οι Ανατολικογερμανοί. Είναι και η αγαπημένη μου. Πρόκειται για ένα τεράστιο μπλοκ, σχεδόν μια ολόκληρη αθηναϊκή γειτονιά, το οποίο έχει καταληφθεί από καλλιτέχνες. Εκεί χτυπά η καρδιά της καλλιτεχνικής ζωής.

Τι πρέπει να ξέρεις για να επιλέξεις ξενοδοχείο στο Πεκίνο;

Κάποτε υπήρχε μόνο το Grand Hotel de Peking στο κέντρο της πόλης, το σημερινό Raffles. Σήμερα, όλες

οι μεγάλες αλυσίδες ανοίγουν εδώ ξενοδοχεία: Hyatt, Peninsula, Ritz-Carlton, Kempinski (νέα άφιξη το design hotel Commune Great Wall της αλυσίδας). Οι business travellers, οι λάτρεις του σύγχρονου design αλλά και όσοι ψάχνουν το άρωμα του παρελθόντος σε πολυτελή ή boutique ξενοδοχεία, όλοι θα βρουν αυτό που ζητάνε.

Η περιοχή Wangfujing είναι πιο βολική σε σχέση με τα κλασικά αξιοθέατα του Πεκίνου.

Το Πεκίνο του Γιάννη Έξαρχου - εικόνα 5
Το μακιγιάζ του προσώπου γίνεται τέχνη στην κινέζικη όπερα

Ποιες είναι οι γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσεις;

Τo Πεκίνο βρίσκεται σε γκουρμέ εξερευνητική διάθεση, εντός και εκτός κινεζικών συνόρων. Έχει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία διεθνούς κουζίνας από την Αθήνα με βραζιλιάνικες, γαλλικές, γιαπωνέζικες, ταϊλανδέζικες και πολλές ακόμα προτάσεις, αλλά και πολύ καλές ντόπιες γεύσεις από τις επαρχίες της Κίνας. Θα δοκιμάσετε όμως και προχωρημένη, delirious κινέζικη μαγειρική.

Και η νυχτερινή ζωή;

Η νυχτερινή ζωή έχει μεταφερθεί στις όχθες της λίμνης Χου Χάι όπου βρίσκονταν οι επαύλεις των αριστοκρατών την εποχή της αυτοκρατορίας και τώρα είναι συγκεντρωμένα όλα τα μπαρ και τα κλαμπ-υπερπαραγωγές.

Ποδήλατο, αυτοκίνητο ή σοφέρ;

Το Πεκίνο δεν είναι πόλη για περπάτημα, ούτε για νοικιασμένο αυτοκίνητο. Είναι, όμως, πόλη για ταξί. Είναι φθηνό, το βρίσκεις παντού και οι ταξιτζήδες δεν είναι απατεώνες. Όλα τα ταξί είναι καινούργια Χιουντάι και πολλά

διαθέτουν και τηλεόραση. Το μετρό είναι επίσης βολικό.

Αλήθεια, αγοράζεις κι εσύ μάρκες μαϊμούδες;

Δεν μου αρέσουν οι επωνυμίες στα ρούχα και δεν αλλάζω με τίποτα την ποιότητα των ραφτάδων του Χονγκ Κονγκ. Εδώ έχω ένα επιπλέον πρόβλημα. Είμαι πάνω από 1.90 στο ύψος και δεν βρίσκω ρούχα στο μέγεθός μου.

Έχεις κάποιο παραδοσιακό κινέζικο ένδυμα;

Ένα μακρύ ρούχο της τελευταίας αυτοκρατορικής

περιόδου, από μεταξωτό ύφασμα που μοιάζει σαν δέρμα. Το έχω φορέσει σε ένα πάρτι.

Πόσο έχει αλλάξει η διατροφή σου;

Το ευρωπαϊκό φαγητό στους Κινέζους φαντάζει απλοϊκό και χονδροειδές. Ο Κινέζος το θεωρεί αδιανόητο να φάει μια ολόκληρη μπριζόλα. Θα την κόψει σε μικρά κομμάτια και θα την κατανείμει σε μερίδες. Τρώω πολύ κινέζικο πια. είναι πολύ μελετημένη διατροφή και έχει τεράστια ποικιλία: η καντονέζικη κουζίνα είναι εκλεπτυσμένη, της Σαγκάης γλυκιά και του Σετσουάν πικάντικη.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου κινέζικο πιάτο;

Πάπια Πεκίνου, διάφορες εκδοχές ντάμπλιγκ μέχρι το μεσημέρι και βέβαια ψάρι στον ατμό.

Τόλμησες να δοκιμάσεις φίδι;

Ναι, μου φάνηκε σαν άγευστο ψάρι.

Ανακάλυψες ωραίες αντίκες;

Οι καλύτερες κινέζικες αντίκες βρίσκονται στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, όπου κατέληξαν λαθραία από την Κίνα.

Ο Γιάννης Εξαρχος προτεινει

Ξενοδοχεία

Το Πεκίνο του Γιάννη Έξαρχου - εικόνα 6
Εικόνα καθημερινής ζωής από τις πλατείες του Πεκίνου

Grand Hyatt Beijing

«Τέλειο ξενοδοχείο 825 δωματίων σε πολύ καλή τοποθεσία (δίπλα στο εμπορικό κέντρο Oriental Plaza, για όσους θέλουν να ξεχυθούν σε shopping δυτικού τύπου)». Μέχρι το τέλος του 2007 θα έχει εγκαινιαστεί και το, ακόμη πιο πολυτελές, δεύτερο ξενοδοχείο της αλυσίδας, το Park Hyatt Beijing.

+86 20 8518 1234, www.beijing.grand.hyatt.com. Από € 180.

Peninsula Beijing

«Το πρώην Peninsula Palace Beijing ανακαινίστηκε εκ βάθρων. Έχει πολύ υψηλές προδιαγραφές

και μια εξαιρετικά ενημερωμένη κάβα». Διαθέτει 525 δωμάτια και την καλύτερη προεδρική σουίτα. +86 10 8516 2888, www.beijing.peninsula.com. Από € 220.

Raffles Beijing Hotel

«Η πιο πολυτελής επιλογή του παρελθόντος.

Η ανακαίνιση του πρόσθεσε αίγλη. Τα εστιατόριά του είναι εξαιρετικά». Σήμερα ανήκει στη σιγκαπουριανή πολυτελή αλυσίδα Raffles, που το ανακαίνισε εκ βάθρων.

+86 10 6526 3388, www.beijing.raffles.com. Τιμή: από € 165.

Red Capital Residence

Βρίσκεται στην περιοχή Dongsi Jiutiao, από τις πιο ιστορικές της κινεζικής πρωτεύουσας, όπου έμεναν πάντα όσοι είχαν σχέση με την κινεζική εξουσία. Στο κτίριο που στεγάζεται το Red Capital Residence κατοικούσε μια δαιμόνια Κινέζα κατάσκοπος από τη Μαντζουρία. Το ξενοδοχείο διαθέτει μόνο 5 πολυτελή δωμάτια, επιπλωμένα με αυθεντικές αντίκες διαφορετικής ιστορικής περιόδου στο καθένα.

+86 10 8403 5308, www.redcapitalclub.com.cn

The St. Regis Beijing

«Πολύ καλό πεντάστερο ξενοδοχείο, σε βολική θέση, δίπλα από το Silk Market και διπλωματικό meeting point».

+86 10 6460 6688, www.starwoodhotels.com/stregis. Από € 246.

Ritz-Carlton Beijing

«Ταιριάζει περισσότερο σε επιχειρηματίες, γιατί βρίσκεται στην China Business District (CBD), την καρδιά του οικονομικού Πεκίνου και είναι απομονωμένο από τα τουριστικά αξιοθέατα».

+86 10 5169 0329.

Εστιατόρια

Green T. House

«Ο μισός χώρος είναι γκαλερί με κινέζικη σύγχρονη τέχνη και ο υπόλοιπος εστιατόριο. Delirious προχωρημένη κινέζικη κουζίνα. Από τα ακριβά της πόλης».

+86 10 6552 8310.

Hatsune

«Γιαπωνέζικο εστιατόριο, που σερβίρει τέλειο σούσι – ίσως δεν υπάρχει ανάλογό του σε όλη την Ευρώπη».

+86 10 6581 3939.

Lei Garden Restaurant

«Το καλύτερο καντονέζικο εστιατόριο στο Πεκίνο».

+86 10 8522 1212.

Liqun Roast Duck Restaurant

«Είναι εμπειρία. Αξίζει και μόνο για τη διαδρομή. Βρίσκεται στο Νότιο Πεκίνο, στο λαϊκό κομμάτι της πρωτεύουσας, σε ένα χουτόνγκ όλο χώμα, χωρίς άσφαλτο. Έχει εξαιρετική πάπια, αν και λίγο λιπαρή. Τρως με € 4-5».

+86 10 6705 5578.

Mei Fu

«Δύσκολο να το βρεις, αλλά πολύ ρομαντικό. Ήταν το σπίτι του πιο φημισμένου τραγουδιστή όπερας της

Κίνας (υπάρχουν οι στολές του στο χώρο). Σερβίρεται κουζίνα της Σαγκάης». +86 10 6612 6847.

Nuage «Βρίσκεται στην όχθη της λίμνης Χου Χάι και είναι από τα καλύτερα μπαρ-ρέστοραν στην περιοχή. Βιετναμέζικο φαγητό, ωραίο ντεκόρ και ταράτσα με θέα, που λειτουργεί σαν κλαμπ με πολύ καλή r&b».

+86 10 6401 9581.

People 8

«Οι ιδιοκτήτες του έρχονται από την Ταϊβάν και η κουζίνα τους είναι προωθημένη ασιατική, με κινεζικές και γιαπωνέζικες αφορμές. Ωραίο ντεκόρ».

+86 10 6515 8585.

Red Capital Club

Αυτοκρατορική κουζίνα σε ένα αποκατεστημένο αρχαίο χουτόνγκ που μεταφέρει τον επισκέπτη στην Κίνα του ιδεαλισμού, στη δεκαετία του ’50, με αυθεντικά έπιπλα και παραφερνάλια της μαοϊκής εποχής.

+86 10 8401 8886

The CourtYard

«Πάνω στην τάφρο της Απαγορευμένης Πόλης. Συγκεντρώνει διάσημους που περνούν από το Πεκίνο αλλά και ξένους που ζουν εδώ. Γαλλική κουζίνα και εξαιρετική κάβα κρασιών».

+86 10 6526 8883.

The Source

«Ανακαινισμένο παλιό σπίτι Θα σας παιδέψει λίγο για να το βρείτε, αλλά σερβίρει πολύ καλή κουζίνα από το Σετσουάν».

+86 10 6400 3736.

Alameda

«Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα, η καλύτερη στο Πεκίνο, από τη Βραζιλιάνα Vivi Gonzales. Πραγματικά value for money εστιατόριο. Δύσκολο να βρεις τραπέζι».

+86 10 6417 8084.

Nightlife

Bed Tapas & Bar

«Το αγαπημένο μου μπαρ στην όχθη της λίμνης Χου Χάι, σε ένα ημιδιαλυμένο κτίριο στο Gill Sans Hel-Boldο. Πολύ

καλή hip hop μουσική και αρτίστικη ατμόσφαιρα. Μου θυμίζει παλιά Εξάρχεια». +86 10 8400 1554.

Centro

«Το απόλυτο lounge bar του Πεκίνου, με τα καλύτερα κοκτέιλ, στην καρδιά του CBD. Σημείο συνάντησης του επιχειρηματικού κόσμου, λόγω του εξαιρετικού μαρτίνι του και της ζωντανής τζαζ μουσικής».

+86 10 6561 8833.

Face

«Ασιατική αλυσίδα με μπαρ. Στο Πεκίνο ήρθε το περασμένο καλοκαίρι. Το ντεκόρ είναι πανασιατικό με κουζίνα ινδική και ταϊλανδέζικη. Θα βρείτε βεβαίως μπιλιάρδα, χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των Face».

+86 10 6551 6788.

Lan Club

«Ένας χώρος 4.000 τετραγωνικών μέτρων, σχεδιασμένος από τον Philippe Starck. Άνοιξε πρόσφατα και

είναι η επιτομή της διασκέδασης στο Πεκίνο». +86 10 5109 60124, www.lanbeijing.com.

No Name

«Το πρώτο μπαρ στην περιοχή της λίμνης Χου Χάι. Εξαιτίας του γέμισε η περιοχή με μπαρ. Μοιάζει να καταρρέει, αλλά κρατά πάντα χαρακτήρα».

+86 10 6401 8541.

Shopping

Το Πεκίνο του Γιάννη Έξαρχου - εικόνα 7
Το καινούργιο design ξενοδοχείο Commune Great Wall της Kempinski με θέα στο Σινικό Τείχος.

Beijing Curio City

«Αγορά για παλιά καλά αντικείμενα, από πορσελάνες μέχρι ρούχα. Θέλει πολύ ψάξιμο».

+86 10 6774 7711.

Chaowai Furniture Warehouse

«Καλής ποιότητας παλιά έπιπλα και χαλιά».

+86 10 6770 6402.

Hongqiao Market

«Αξίζει να πάτε για τις πέρλες του».

+86 10 6713 3354.

Ming Sheng Tang Tea Shop

«Στο Lufthansa Shopping Center, στο ξενοδοχείο Kempinski με εξαιρετική ποικιλία σε τσάγια και τσαγιέρες».

+86 10 6465 1188.

Panjiayuan Antique Market

«Θυμίζει Μοναστηράκι. Έχει χάζι και ενδιαφέρον ακόμη και σαν επίσκεψη».

+86 10 6775 2405.

Tea Street

«Ακόμη κι αν δεν θέλετε να αγοράσετε τσάι, αξίζει και μόνο για τη βόλτα».

+86 10 6328 1177.

The Red Phoenix

«Η σχεδιάστρια Γκουιλίν, γνωστή περισσότερο στο εξωτερικό παρά στην Κίνα, φτιάχνει πανάκριβα μοντέρνα μεταξωτά ρούχα και υφάσματα με την παλιά τεχνική».

+86 10 6416 4423.

Yaxiu Market

«Εναλλακτική διεύθυνση για μεταξωτά, με λίγο καλύτερη ποιότητα από το Silk Market».

+86 10 6415 1726.

Spin Lido

«Εξαιρετικής ποιότητας πορσελάνες από νέους σχεδιαστές σε καλές τιμές». Δίπλα από το Holiday Inn Lido.

Δημήτρης Μαχαιρίδης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

5 προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή το Πάσχα

Ξημερώνει η Λαμπρή κι εσείς βρίσκεστε στην Αθήνα με διάθεση για γρήγορη και εύκολη εκδρομή; Ακολουθούν 5 ιδέες για να περάσετε την ημέρα όσο… λαμπρά της αξίζει!

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
04/05/2024

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμη και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.