ΟΡΕΙΝΑ ΜΕΘΑΝΑ

Από το λιμάνι του Πειραιά σαλπάρουμε για τα ορεινά Μέθανα, σε ένα weekend τόσο ριλαξάτο όσο η μυσταγωγική πεζοπορία στο ηφαίστειο της χερσονήσου. Έτσι, για να σας αποκαλύψουμε πως Μέθανα δεν είναι μόνο τα ιαματικά (ναι, πράγματι θεραπευτικά και αναζωογονητικά) λουτρά στην ομώνυμη πόλη.

ΟΡΕΙΝΑ ΜΕΘΑΝΑ

Κι όμως υπάρχουν!

Από το λιμάνι του Πειραιά σαλπάρουμε για τα ορεινά Μέθανα, σε ένα weekend τόσο ριλαξάτο όσο η μυσταγωγική πεζοπορία στο ηφαίστειο της χερσονήσου. Έτσι, για να σας αποκαλύψουμε πως Μέθανα δεν είναι μόνο τα ιαματικά (ναι, πράγματι θεραπευτικά και αναζωογονητικά) λουτρά στην ομώνυμη πόλη.

ΟΡΕΙΝΑ ΜΕΘΑΝΑ - εικόνα 1
H αυλή του ξενώνα «Αρσινόη»

Η '70s ατμόσφαιρα που κυριαρχεί κατά μήκος της προκυμαίας στην πόλη των Μεθάνων, με τους παραταγμένους στη σειρά πανύψηλους φοίνικες να κρύβουν τα ξενοδοχεία-πολυκατοικίες και τα all-day cafes μπροστά στη θάλασσα να δίνουν ζωή στο πασίγνωστο για τα ιαματικά του λουτρά θέρετρο, με τίποτα δεν μας προδιαθέτει για την εικόνα που βλέπει όποιος κινηθεί προς τα βόρεια της χερσονήσου, στα ορεινά Μέθανα. Σίγουρα το μεγαλοπρεπές παραδοσιακό κτίριο του Υδροθεραπευτηρίου (των αρχών του 20ού αι.) είναι το σήμα κατατεθέν στην πόλη.

Με την αναμενόμενη ανακαίνιση και την ένταξή του σε ένα σύγχρονο spa (Μέθανα Volcanic Spa), την οποία έχει αναλάβει η εταιρεία Παπαϊωάννου και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2005, θα συμβάλει ακόμη πιο αποφασιστικά στην ανάδειξη της περιοχής σε έναν προορισμό εξειδικευμένου ενδιαφέροντος.

Εκείνο όμως που δεν είναι γνωστό σε όσους ταυτίζουν τα Μέθανα με τα λουτρά είναι πως στην καρδιά της χερσονήσου, στα ορεινά χωριουδάκια και τα λίγα παραθαλάσσια, υπάρχει μια πρωτόγονη, ανόθευτη και απλοϊκή ομορφιά που σε γυρίζει πίσω στο χρόνο και (κυρίως) σε πείθει πως βρίσκεσαι «αλλού», πολύ μακριά από την Αθήνα, κι ας απέχουμε από την πρωτεύουσα μόλις 2,5 ώρες. Ακολουθεί ένα ποτ-πουρί από τις βόλτες και τις πεζοπορίες που κάναμε σε ένα ριλαξάτο back to nature διήμερο.

Με βάση το Μεγαλοχώρι

ΟΡΕΙΝΑ ΜΕΘΑΝΑ - εικόνα 2
Το Μεγαλοχώρι απολαμβάνει θέα στον κόλπο της Επιδαύρου

Σκαρφαλωμένο πάνω σε ένα από τα κοκκινόχρωμα, σπαρμένα με θάμνους βουνά-πυραμίδες στα δυτικά της χερσονήσου, το λιλιπούτειο Μεγαλοχώρι κρατάει την αυθεντικότητα του παραδοσιακού χωριού και έχει το αβαντάζ της θέας στον κόλπο της Επιδαύρου, ακριβώς απέναντι. Προσθέστε ότι κι εδώ βρίσκεται ένας από τους ελάχιστους ξενώνες της περιοχής που εξασφαλίζουν ευχάριστη διαμονή, η «Αρσινόη», με την εγγυημένη ζεστή φιλοξενία του ιδιοκτήτη Δημήτρη και των γιων του, και δεν χρειάζεται δεύτερη σκέψη. Δεν είναι και λίγο να κοιμάσαι σε ένα φροντισμένο δωμάτιο στο συγκρότημα του παλιού σχολείου (!) του χωριού, να ξυπνάς και να βγαίνεις στην αυλή του σχολείου απολαμβάνοντας θέα στην θάλασσα και να φτιάχνεις το ημερήσιο πρόγραμμα εκδρομών και πεζοπορίας στην τόσο χαρακτηριστική ηφαιστειακή γη της χερσονήσου. Κατηφορίζοντας προς την παραλία του Παλαίκαστρου θα δείτε το όμορφο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου (12ος αι.), ενώ στο βάθος το μάτι σταματάει σε έναν από τους τριάντα ηφαιστειακούς κρατήρες της χερσονήσου. Συνεχίστε λίγο πιο κάτω, προς την Αρχαία Ακρόπολη, που αν και έχει μακρά και μεγάλη ιστορία (κατοικήσιμη από τη Μέση Νεολιθική περίοδο και πρωτεύουσα των Μεθάνων επί των Πτολεμαίων), σήμερα σώζεται μόνο ένα μέρος του οχυρωματικού περίβολου, χωρίς όμως

ο περιβάλλων χώρος να είναι ιδιαίτερα φροντισμένος.

Στο παραθαλάσσιο Παλαίκαστρο η ταβέρνα της Θεώνης υπόσχεται ολόφρεσκο ψάρι εκεί όπου σκάει το κύμα, ενώ πιο πέρα, γύρω από το λιμανάκι στο Βαθύ, είναι συγκεντρωμένες κι άλλες ψαροταβέρνες, που τα Σαββατοκύριακα κάνουν χρυσές δουλειές (ο «Τζίμης», ο «Μελέτης», «Το λιμανάκι», «Το Βαθύ») χάρη και στους πολλούς σκαφάτους Αθηναίους που έρχονται τακτικά. Η συγκεκριμένη άλλωστε ακτογραμμή ενδείκνυται για ψάρεμα. Οι φαν των σπηλαίων μπορούν να ανακαλύψουν την ομορφιά του λιμναίου σπηλαίου των Περιστεριών (2,5 χλμ. από το Μεγαλοχώρι), που ανακαλύφθηκε το 1973. Θα το βρείτε όμως δύσκολα, οπότε ζητήστε τη βοήθεια ντόπιων για οδηγίες.

Βόλτα στο ηφαίστειο

ΟΡΕΙΝΑ ΜΕΘΑΝΑ - εικόνα 3
Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου

Το highlight στα ορεινά Μέθανα παραμένει πάντως το ηφαίστειο στα βορειοδυτικά, με την καταπράσινη διαδρομή από το Μεγαλοχώρι προς την Καμένη Χώρα ήδη να μας προδιαθέτει. Δεν μετράμε πάνω από δέκα σπίτια στην Καμένη Χώρα, το χωριουδάκι που είναι χτισμένο στην κατάληξη μιας πλαγιάς σπαρμένης με τις σκούρες κοκκινωπές πέτρες της λάβας, που αποτελεί τον ιδανικότερο προπομπό του ηφαιστείου. Σημειώστε εδώ το χαριτωμένο οινοθεραπευτήριο «Ηφαίστειο» του Θοδωρή Ιωάννου, χτισμένο όλο (από τι άλλο;) από πέτρα, όπου μπορείτε να φάτε σπιτικό φαγητό στην επιστροφή. Μετά την Καμένη Χώρα, σε λιγότερο από 2-3 χλμ., η άσφαλτος σταματάει μπροστά στο μονοπάτι που ανεβάζει στο ηφαίστειο. Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα νερά ή αναψυκτικά από την ξύλινη self service καντίνα που έχει χτίσει ο Θοδωρής Ιωάννου στο λόφο στα δεξιά και πάρτε μια ανάσα στις σεζ λογκ πριν από την πεζοπορία πάνω· η απόλυτη ησυχία εδώ είναι παραπάνω από λυτρωτική.

Το μονοπάτι του ηφαιστείου είναι σε πολύ καλή κατάσταση, προσιτό σε όλους και πολύ καλά σηματοδοτημένο. Η εναλλαγή στο τοπίο κατά μήκος της διαδρομής είναι εντυπωσιακή: τις κόκκινες πέτρες και τα πεύκα που συναντάτε στο πρώτο εικοσάλεπτο διαδέχεται ένα τοπίο γεμάτο ασβεστόλιθους που ανεβαίνει στην κορυφή προς το σημείο όπου, κατά τους ντόπιους, βρίσκεται ο κρατήρας του ηφαιστείου. Θα είστε μάλιστα τυχεροί αν πετύχετε τη δύση του ήλιου, που είναι πραγματικά εντυπωσιακή από εκεί ψηλά. Τέλος, μοναδική εμπειρία για τους περιπατητές είναι και τα πανάρχαια μονοπάτια που διασχίζουν το όρος Χελώνα (740 μ.) ανάμεσα σε ηφαιστειακά πετρώματα, πευκοδάση και δύο εγκαταλελειμμένους οικισμούς.

Γοητευτική είναι και η ανατολική μεριά των Μεθάνων, με την εκπληκτική θέα προς Αγκίστρι και Αίγινα από τον ορεινό Μακρύλογγο, τη γραφικότητα του χωριού Παλαιά Λουτρά και την by the sea ατμόσφαιρα του Αγίου Γεωργίου να κερδίζουν πόντους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.