Εβρίδες

Το σκοτεινό, βαθύ μπλε χρώμα του Ατλαντικού. Κύματα που χτυπούν στα κατακόρυφα κομμένα βράχια του νησιού Skye. Δεκαπέντε μέτρα κάτω από τα πόδια μας η θάλασσα βρυχάται και στον ουρανό τα σύννεφα τρέχουν. Βρισκόμαστε στις Εβρίδες, ένα σύμπλεγμα από μαγευτικά νησιά, δυτικά της Σκοτίας.

Εβρίδες

Οι Κυκλάδες της Σκοτίας

Το σκοτεινό, βαθύ μπλε χρώμα του Ατλαντικού. Κύματα που χτυπούν στα κατακόρυφα κομμένα βράχια του νησιού Skye. Δεκαπέντε μέτρα κάτω από τα πόδια μας η θάλασσα βρυχάται και στον ουρανό τα σύννεφα τρέχουν. Βρισκόμαστε στις Εβρίδες, ένα σύμπλεγμα από μαγευτικά νησιά, δυτικά της Σκοτίας.

Εβρίδες - εικόνα 1
Γραφικό ψαροχώρι στις Εβρίδες

Eχει μια γοητευτική αγριάδα η όλη κατάσταση. Για εμάς… Γιατί οι περαστικές γιαγιάδες που έχουν βγάλει τα σκυλάκια τους βόλτα μάς χαμογελάνε. Ο ταχυδρόμος τούς στέλνει ένα βιαστικό αλλά εγκάρδιο χαιρετισμό περνώντας με το ποδήλατό του. Οι ψαράδες στην παραλία ξεψαρίζουν ατελείωτα μέτρα από δίχτυα, ταΐζοντας ταυτοχρόνως τους τεράστιους γλάρους που συνωστίζονται πάνω από τα κεφάλια τους. Παρά τον άνεμο, τον ανατριχιαστικό θόρυβο των κυμάτων και τη βροχή που φαίνεται να πλησιάζει, για τους μόνιμους κατοίκους των Εβρίδων είναι μια συνηθισμένη ημέρα…

Μιλώντας για τις Εβρίδες, εννοούμε το εκτενές νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στα δυτικά της Σκοτίας, βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό και χωρίζεται στις Εσωτερικές και τις Εξωτερικές Εβρίδες. Πρόκειται, με λίγα λόγια, για τις σκοτσέζικες… Κυκλάδες. Περίπου. Γιατί οι Κυκλάδες της Σκοτίας –σε αντίθεση με τις δικές μας– είναι πνιγμένες στο πράσινο. Πράγματι, κύριο χαρακτηριστικό των Εβρίδων είναι η καταπράσινη φύση, οι εντυπωσιακές πηγές και οι καταρράκτες, οι τεράστιες, ολόλευκες παραλίες (για να τις περπατάς, βέβαια, όχι για να κολυμπάς) και τα απόκρημνα, θεαματικά βράχια τους, εκεί που η στεριά συναντά τον Ωκεανό. Πέρα όμως από το εντυπωσιακό φυσικό τοπίο που προσφέρουν, οι Εβρίδες αποτελούν και νησάκια-θεματοφύλακες της σκοτσέζικης παράδοσης με εντυπωσιακά κάστρα, γραφικά ψαροχώρια και επιβλητικούς ναούς.

Εβρίδες - εικόνα 2
Εντυπωσιακοί καταρράκτες και καταπράσινη φύση στο νησί Arran

Aν επιλέξετε να γνωρίσετε ένα από τα νησιά του συμπλέγματος, τότε το Skye είναι ο βασικός προορισμός σας. Μεγάλο και γεμάτο ομορφιές, βρίσκεται πολύ κοντά στη στεριά – μόλις μισή ώρα με το πλοίο από το Mallaig. Επίσης, ενώνεται με την ηπειρωτική χώρα με μια μεγάλη εντυπωσιακή γέφυρα στο ύψος του Kyle of Lochlash. Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Portree, ένα εξαιρετικά γραφικό ψαροχώρι, με μικρά, βαμμένα σε παστέλ χρώματα σπιτάκια και πληθυσμό 2.500 κατοίκους. Θα βρείτε πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και ξενοδοχεία, καθώς και παραδοσιακές ψαροταβέρνες δίπλα στα κινέζικα και ινδικά εστιατόρια που… ευδοκιμούν σε όλες τις Εβρίδες. Από εδώ θα μπορέσετε να αγοράσετε και κάποιο από τα τουριστικά «πακέτα» για κρουαζιέρα-γνωριμία με τη θαλάσσια ζωή της ευρύτερης περιοχής (φώκιες, δελφίνια, φάλαινες κ.λπ.). Πέρα από την πρωτεύουσα, τα φυσικά τοπία του Skye αποτελούν must για τον επισκέπτη. Οι συστάδες βράχων Kilt Rock και Old Man of Storr προσφέρουν μια εικόνα εντυπωσιακή. Την ίδια στιγμή, μέσα στο μοναδικής ομορφιάς τοπίο, κάστρα σαν τα Armadale, Dunsgaith, Moil, Duntulm και Dunvegan ξεπροβάλλουν με ένα μεγαλείο που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Δύο με τρεις ημέρες είναι απαραίτητες για να γνωρίσει κανείς το Skye απ’ άκρη σ’ άκρη. To ίδιο ισχύει και για το νοτιότερο νησί Mull, όπου περνάς με πλοίο (ταξίδι μίας ώρας) από το γραφικό λιμάνι Oban. Το κάστρο Duart –του 1360– στην είσοδο του λιμανιού του είναι από τα πιο εντυπωσιακά της Σκοτίας και η πρωτεύουσά του Tobermory μία από τις ομορφότερες νησιωτικές πόλεις.

Εβρίδες - εικόνα 3
Παράθυρο στη θάλασσα από το κάστρο Duntulm

Για κάποια από τις μικρότερες Εβρίδες, όπως είναι η Iona, στην οποία περνάς σε δέκα λεπτά από το Mull, αρκεί μια ημερήσια εκδρομή. Μερικές ώρες είναι αρκετές για να περπατήσετε στο μοναδικό αλλά πανέμορφο χωριό του νησιού με τους 200 κατοίκους και τους ανθισμένους κήπους που είναι ασυναγώνιστοι. Φυσικά, θα επισκεφτείτε το φημισμένο Αβαείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1200 και δεσπόζει δίπλα στη θάλασσα. Το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν τα νησιά Arran και Jura αλλά και το Bute με το Sothesay Castle που έχτισαν οι Βίκινγκς κατά το 12ο αιώνα.

Βορειότερα, γύρω στις τρεις ώρες με το πλοίο από το λιμάνι Ullapool, αξίζει να πάτε στο Lewis που μαζί με το Skye αποτελούν τα πιο εντυπωσιακά νησιά των Εβρίδων. Η πρωτεύουσά του, το Stornoway, μία πόλη έξι χιλιάδων κατοίκων, είναι ένα θαυμάσιο φυσικό λιμάνι με κυριότερο αξιοθέατό του το κάστρο Lews, χτισμένο το 19ο αιώνα. Οι διαδρομές στο νησί θα σας φέρουν σε τοπία ακόμη πιο μαγευτικά από εκείνα του Skye και σε μικρούς γραφικούς οικισμούς όπου ο αέρας, η θάλασσα, οι μυρωδιές του χόρτου, η σιωπή αλλά και το θερμό, φιλόξενο χαμόγελο των κατοίκων δημιουργούν ένα περιβάλλον, έναν κόσμο που όμοιό του δεν έχετε ξαναδεί. Αυτές είναι οι Εβρίδες: ένα μέρος που είτε σας αρέσει είτε όχι –το δεύτερο κάπως απίθανο– είναι πραγματικά μοναδικό…

Data

Εβρίδες - εικόνα 4
Λουλουδιασμένες αυλές στις «Κυκλάδες της Σκοτίας»

Πώς θα πάτε: Στη Σκότια (Εδιμβούργο ή Γλασκόβη) θα φτάσετε αεροπορικώς μέσω Λονδίνου ή Άμστερνταμ (Ολυμπιακές Αερογραμμές 210/9666666, British Airways 801 11 76000, KLM 210/9110000). Από εκεί, με τρένο ή λεωφορείο θα προωθηθείτε σε λιμάνια όπως το Oban, το Mallaig ή το Ullapool (οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες και οι διαδρομές είναι πανέμορφες) από όπου θα περάσετε με το φέρρυ στο νησί της επιλογής σας.

Πού θα μείνετε Τα μεγάλα νησιά έχουν αρκετά και καλά ξενοδοχεία, ενώ παντού θα βρείτε καταλύματα τύπου «Bed and Breakfast» – η καλύτερη και φτηνότερη λύση. Στο Skye, και συγκεκριμένα στο Portree, ξεχωρίζουν τα ξενοδοχεία Royal (τηλ. 612525), Tongadale (τηλ. 612115) και Bosville (τηλ. 612846) με τις εξαιρετικές παμπ τους. Ιδιαίτερα προσεγμένο είναι και το White Heather Hotel (τηλ. 534577) με θαυμάσια θέα στη θάλασσα και εξαιρετικό πρωινό. Το Argyll Arms Hotel (τηλ. 700240) στο Mull, εκτός από άνετα δωμάτια, διαθέτει και εστιατόριο όπου μπορείτε να δοκιμάσετε το χάγκις, το εθνικό φαγητό των Σκοτσέζων (φτιαγμένο με εντόσθια). Τέλος, το Cabarfeidh (τηλ. 702604) θεωρείται ένα από τα καλύτερα – αν όχι το καλύτερο– ξενοδοχείο του Stornoway (στο Lewis), με καλαίσθητα δωμάτια και κουζίνα με ντόπια ολόφρεσκα κρέατα.

Πού θα φάτε/διασκεδάσετε Δεκάδες οι παμπ που θα συναντήσετε σε κάθε σας βήμα και όπου, εκτός από παραδοσιακό φαγητό, θα ακούσετε και μουσική – συχνά ζωντανή. Ούτως ή άλλως, αυτή είναι η μοναδική νυχτερινή διασκέδαση στις Εβρίδες – κάτι περισσότερο δεν θα βρείτε… Στο νησί Arran, αναζητείστε το εστιατόριο Creelers (τηλ. 302810) με τα ολόφρεσκα ψαρικά του. Στο Stornoway, η παμπ Ηeb (τηλ. 702289) είναι δημοφιλής και οικονομική. Στο Portree, τη φήμη του εστιατορίου με τα πιο καλομαγειρεμένα θαλασσινά κατέχει το Chandlery (τηλ. 612846), ενώ μετά το φαγητό, θα ακούσετε ζωντανή μουσική στην παμπ του ξενοδοχείου Caledonian (τηλ. 612641).

Κωδικοί κλήσης Μεγάλη Βρετανία: 0044. Skye:1876, Mull:1835, Arran: 1770, Lewis: 1851.

Χρήσιμες πληροφορίες και προτάσεις για εκδρομές κ.λπ. θα βρείτε στο site www.visithebrides.com

Δημήτρης Τζάνης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.