Κοπεγχάγη

Μεσαιωνικά παλάτια αλλά και design από το μέλλον. Πάρτι στους δρόμους, κονσέρτα στο Tivoli, μπίρες στο Nyhavn, design shopping στη Stroget, παιδιά των λουλουδιών στην Christiania, γοργόνες, βασιλιάδες, παραμυθάδες. Η Κοπεγχάγη είναι μια υπέροχη πόλη σε συσκευασία compact. Ένα ποδήλατο αρκεί για να τα ανακαλύψεις όλα...

Κοπεγχάγη

Ένα αληθινό... παραμύθι

Μεσαιωνικά παλάτια αλλά και design από το μέλλον. Πάρτι στους δρόμους, κονσέρτα στο Tivoli, μπίρες στο Nyhavn, design shopping στη Stroget, παιδιά των λουλουδιών στην Christiania, γοργόνες, βασιλιάδες, παραμυθάδες. Η Κοπεγχάγη είναι μια υπέροχη πόλη σε συσκευασία compact. Ένα ποδήλατο αρκεί για να τα ανακαλύψεις όλα...

Aν ακολουθήσεις τα βήματα του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και την ταξιδιωτική σου διαίσθηση, ο δρόμος αργά ή γρήγορα θα σε οδηγήσει στο Nyhavn (νέο λιμάνι), το γραφικό κανάλι με τα πολύχρωμα σπίτια. Όχι, δεν είσαι στο Άμστερνταμ, έχει κι η Κοπεγχάγη κανάλι. Εδώ, θα βρεις τη μεγαλύτερη υπαίθρια μπιραρία των σκανδιναβικών χωρών. Χιλιάδες Δανοί σε παρέες και ζευγάρια καταφθάνουν εδώ με κιβώτια χλιαρές μπίρες, αγορασμένες από το σουπερμάρκετ, βολεύονται μια χαρά στις ξύλινες προβλήτες, επιδίδονται σε διαγωνισμό υπερκατανάλωσης αλκοόλ και αποχωρούν (αυτό είναι μια κουβέντα) μόνο όταν στύψουν και το τελευταίο μπουκάλι. Αν δεν θέλεις να ταυτιστείς εξαρχής με το σκανδιναβικό τρόπο διασκέδασης, μπορείς να καθίσεις σε ένα από τα παρακείμενα εστιατόρια ή τις μπιραρίες και να τους χαζεύεις. Οι δυνατές μπίρες του Βορρά (Calsberg, Tuborg) δεν θα αργήσουν να επιδράσουν καταλυτικά στη διάθεσή σου. Με το πέρασμα της ώρας, τα καραβάκια αγκυροβολούν, τα νερά ακινητοποιούνται και αντανακλούν τη χρωματική πανδαισία των ξύλινων καϊκιών και των πανέμορφων σπιτιών του Nyhavn, ενώ χάρη στον προσανατολισμό του καναλιού ο ήλιος το φωτίζει μέχρι τη δύση, δίνοντάς του μια εικόνα σχεδόν παραμυθένια – δεν είναι τυχαίο ότι εδώ έγραψε τα περισσότερα παραμύθια του ο Χανς Κρίστιαν...

Sightseeing διά ξηράς και θαλάσσης

Κοπεγχάγη - εικόνα 1
Nyhavn: η μεγαλύτερη «μπιραρία» των σκανδιναβικών χωρών

Στο Nyhavn θα ξαναέρθεις. Πρώτον γιατί πέρασες πολύ καλά και δεύτερον για να πάρεις το καραβάκι για την απαραίτητη στην Κοπεγχάγη ξενάγηση από τη θάλασσα (canal tour).Το κτίριο της βασιλικής όπερας, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Henning Larsen, δεσπόζει στο λιμάνι. Στοίχισε 2,5 δισ. κορώνες και δωρίστηκε στο κράτος από τo ναυτιλιακό-πετρελαϊκό κολοσσό AP Moller-Maersk. Είναι ένα αριστούργημα του μοντέρνου design, για το οποίο άλλωστε φημίζεται η Δανία. Ακολουθεί η προσέγγιση της Μικρής Γοργόνας, που από ηρωίδα στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Άντερσεν έγινε σήμα κατατεθέν της πόλης, όταν το 1913, ύστερα από δωρεά του ιδρυτή της Calsberg, Carl Jacobsen, φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Edvard Eriksen και τοποθετήθηκε στο γρανιτένιο βράχο της να ατενίζει το βιομηχανικό λιμάνι. Η θαλάσσια περιπλάνηση συνεχίζεται στα κανάλια του Christianhavn και της freetown Christiania. Η ιστορία της πρωτότυπης πολιτείας ξεκίνησε στις αρχές του ‘70 όταν χίπις, καλλιτέχνες, ακτιβιστές και φυγάδες της σύγχρονης αστικής πραγματικότητας οραματίστηκαν μια άλλη, αυτοδιοικούμενη κοινωνία. Το ανοιχτόμυαλο δανικό κράτος δεν ανέκοψε την πορεία των πραγμάτων και είδε την εξέλιξη της Christiania σαν ένα ενδιαφέρον κοινωνικό πείραμα. Το χίπικο στυλ, τα γκράφιτι, τα ελαφρά ναρκωτικά, οι εναλλακτικές θεραπείες και η κοινοβιακή ζωή χαρακτηρίζουν έκτοτε την «αυτόνομη» γειτονιά της Κοπεγχάγης. Μια μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας το 2004, με αφορμή την ανεξέλεγκτη διακίνηση ναρκωτικών (και σκληρών συμπεριλαμβανομένων), διέκοψε την ιδιόμορφη ανακωχή με την κοινότητα και πολλαπλασίασε τις φωνές που εποφθαλμιούν την αλλαγή του status quo και την εκμετάλλευση του «φιλέτου» της Christiania για επικερδείς επιχειρήσεις real estate. Για τον επιπλέον αυτό λόγο, οι πεζές οργανωμένες περιηγήσεις-ξεναγήσεις στην Christiania αποκτούν εσχάτως ιστορική σημασία.

Από τα κοινόβια και την ημιαυτόνομη πολιτεία, το καραβάκι σε οδηγεί στα κανάλια που περιβάλλουν το Slotsholmen, το νησί με τα βασιλικά κτίσματα και τα κυβερνητικά κτίρια της παλιότερης μοναρχίας του κόσμου. Τα ενδιαφέροντα μουσεία του Slotsolmen, οι παραδοσιακοί φρουροί και η Βασιλική Βιβλιοθήκη με τα χειρόγραφα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν αποτελούν τις σημαντικότερες ατραξιόν του.

Το κεντρικότερο σημείο της πόλης, η πλατεία του Δημαρχείου (Radhuspladsen), θα είναι η αφετηρία σου για κάθε είδους εξόρμηση. Από το Δημαρχείο, από τον κοντινό σιδηροδρομικό σταθμό ή από τα άλλα bike parks της πόλης, μπορείς να δανειστείς κι εσύ ένα ποδήλατο, το συνηθέστερο στην πόλη μεταφορικό μέσο, για τις μετακινήσεις σου στην εντελώς επίπεδη Κοπεγχάγη. Ένα κέρμα 20 κορόνων σαν εγγύηση αρκεί...

Shopping, τέχνη και... Tivoli

Κοπεγχάγη - εικόνα 2
Ποδήλατο: τo συνηθέστερο μέσο μεταφοράς στην εντελώς επίπεδη Κοπεγχάγη

Διασχίζοντας τον κεντρικότερο πεζόδρομο της Κοπεγχάγης, την οδό Stroget, θα χορτάσεις χάπενινγκ από καλλιτέχνες του δρόμου, θα τρυπώσεις σε μαγαζιά με εξαιρετικές πορσελάνες και κρυστάλλινες δημιουργίες (Rosenthal, Royal Copenhagen), ασημικά και κοσμήματα, θα ψωνίσεις από ακριβές μπουτίκ με επώνυμες δημιουργίες και θα δοκιμάσεις «Κόκκινα παπούτσια» ή τα «Καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα». Θα χαζέψεις στους ναούς του δανέζικου design (Illums Bolighus) και θα αγοράσεις οπωσδήποτε μικρά αριστουργήματα απ’ το

χρυσάφι του Βορρά, το περίφημο κεχριμπάρι, που οι Δανοί τεχνίτες επεξεργάζονται με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο πεζόδρομος Stroget (αλλάζει τέσσερις φορές όνομα στη διαδρομή του) καταλήγει στην αριστοκρατική πλατεία Kongens Nytorv και, φυσικά, στις μπιραρίες του Nyhavn – δεν σας είπαμε πως θα ξαναγυρίσετε;

Από εδώ ξεκινά και ο δρόμος που οδηγεί στο βασιλικό κάστρο του Rosenborg Slot και στην Εθνική Πινακοθήκη. Στη νοητή συνέχεια του καναλιού, η οδός Gothersgade οδηγεί στους βασιλικούς κήπους, όπου με την πρώτη ευκαιρία και σύμμαχο τον καιρό, εκατοντάδες Δανοί επιδίδονται στην αγαπημένη τους ηλιοθεραπεία, αδιαφορώντας παντελώς για το μεγαλείο του Rosenborg Slot και τους θησαυρούς του στέμματος που φυλάσσονται στα υπόγειά του. Το βασιλικό κάστρο του 17ου αιώνα, χτισμένο σε ολλανδικό αναγεννησιακό στυλ, εντυπωσιάζει. Τα μαρμάρινα, ζωγραφιστά ταβάνια, οι επιχρυσωμένοι καθρέφτες, τα ασημένια λιοντάρια μαρτυρούν και με το παραπάνω την αίγλη της βασιλικής οικογένειας της Δανιμαρκίας.

Κοπεγχάγη - εικόνα 3
Η μικρή γοργόνα, σύμβολο της πόλης από το 1913, ατενίζει το βιομηχανικό λιμάνι

Η Κοπεγχάγη είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τους κήπους του Tivoli, όπου για περισσότερο από έναν αιώνα λειτουργεί το μεγαλύτερο ψυχαγωγικό κέντρο της πόλης, η πρώτη επιλογή μικρών και μεγάλων. Εστιατόρια, θεατρικές παραστάσεις, παντομίμα, πύργοι και τρενάκια για απεριόριστες εκκρίσεις αδρεναλίνης (οι παιδικές φωνές ακούγονται από πολύ μακριά), κονσέρτα μουσικής (ειδικά τις Παρασκευές) και πυροτεχνήματα δημιουργούν μια εκρηκτική σύνθεση διασκέδασης για όλους. Δίπλα στο Tivoli, βρίσκεται ένας ακόμη σπουδαίος χώρος πολιτισμού. Η Νέα Γλυπτοθήκη (Ny Calsberg Glyptotek) περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εξαιρετικά ελληνικά, αιγυπτιακά, ετρουσκικά και ρωμαϊκά γλυπτά και πίνακες των Βαν Γκογκ και Μονέ, ενώ λίγο δυτικότερα, μια γειτονιά με κόκκινα φανάρια και μοδάτα εστιατόρια αναδύεται τώρα στο προσκήνιο.

Από την Κοπεγχάγη τελικά δεν λείπει τίποτα. Είναι μια πόλη ολοζώντανη και συνάμα μαζεμένη. Κινείται προς το μέλλον, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις παρακαταθήκες του παρελθόντος της, γι’ αυτό αναδεικνύεται ως ένας από τους πιο δελεαστικούς προορισμούς της Ευρώπης. Η Κοπεγχάγη συμπληρώνει θεαματικά όχι μόνο τις ταξιδιωτικές εικόνες αλλά και τις εμπειρίες της ζωής. Σίγουρα, οι μέρες τής εδώ παραμονής σας θα αποτελούν αναπόσπαστο κεφάλαιο στο «Παραμύθι της ζωής σας».

Info

Πού θα μείνετε

Hοtel d’Anglettere (0045 33 12 00 95, www.remmen.dk/dangleterre, από Dkr 2.500): κομψότητα, παράδοση και σέρβις πέντε αστέρων στο ιστορικό κτίριο της αριστοκρατικής πλατείας Kongens Nytorv.

Skt Petri (Krystalgade 22, 0045 33 45 91 00, www.hotelsktpetri.com, από Dkr 2.000): πρώην εμπορικό κέντρο που μετατράπηκε με απόλυτη επιτυχία σε design hotel. Πολυτέλεια και design σε απόσταση αναπνοής από τη Sroget.

The Hebron Hotel (Helgolandndsgade 4, 0045/ 33 31 69 06, www.hebron.dk, από Dkr 800): μία από τις καλύτερες και σχετικά οικονομικές επιλογές διαμονής στην Κοπεγχάγη. Μεγάλα δωμάτια με ανέσεις και ποιοτική ατμόσφαιρα.

Πού θα φάτε

Cap Horn (Nyhavn 21, 0045 33 12 85 04): ξεχωρίζει για τις φρέσκες δανέζικες γευστικές προτάσεις του ανάμεσα στα πολλά εστιατόρια του καναλιού. Δοκιμάστε το κλασικό Smorrbroad.

Pasta-Basta (Valkendorfsgade 22, 0045 33 11 21 31): μοδάτο και φιλικό στέκι κοντά στον πεζόδρομο Stroget, φημίζεται ως το ποιοτικότερο pasta buffet εστιατόριο της πόλης.

Sights & Sites

Tivoli, www.tivoli.dk.

Ny Calsberg Glyptotek, Dantes Plad 7& HC Andersen Blvd.

Statens Museum for Kunst, Solvgade 48-50, www.smk.dk.

Canal Tours DFDS, www.canaltours.com.

Ξεναγήσεις στην Christiania, www.christiania.org

Αντώνης Δήμας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.