Λίμνη Εύηνου

Η καινούργια, πανέμορφη μικρή τεχνητή λίμνη του Εύηνου μας ξαναφέρνει σε μια από τις ομορφότερες γωνιές της ορεινής Ελλάδας, η οποία, αν και αναπτύσσεται διαρκώς, διατηρεί τον αμιγώς φυσιολατρικό χαρακτήρα της και ενθουσιάζει τους λάτρεις του 4x4.

Λίμνη Εύηνου

Το νέο hot spot της Ναυπακτίας

Η καινούργια, πανέμορφη μικρή τεχνητή λίμνη του Εύηνου μας ξαναφέρνει σε μια από τις ομορφότερες γωνιές της ορεινής Ελλάδας, η οποία, αν και αναπτύσσεται διαρκώς, διατηρεί τον αμιγώς φυσιολατρικό χαρακτήρα της και ενθουσιάζει τους λάτρεις του 4x4.

Λίμνη Εύηνου - εικόνα 1
Τα αλπικά Σαλέ του «Ξένιος»

Η πανέμορφη Άνω Χώρα, ένα καταπράσινο κουκλίστικο χωριό μέσα στα έλατα και τις καστανιές, οι υπέροχες προτάσεις για διαδρομές με 4x4, η αναπτυσσόμενη ξενοδοχειακή υποδομή, το καλό οδικό δίκτυο που, ακόμη κι όταν πέφτει χιόνι, ανοίγει άμεσα από τους οργανωμένους τοπικούς φορείς και η ασφαλτοδρόμηση του δρόμου που οδηγεί στο Καρπενήσι κάνουν την Ορεινή Ναυπακτία όλο και πιο ανερχόμενο προορισμό για φυσιολατρικά weekends και on the road φουλ του έλατου.

Μπορεί η υπέροχη διαδρομή ως το Καρπενήσι να «ανοίγει» πλέον και για ένα μεγαλύτερο κοινό, αλλά οι λάτρεις της τετρακίνισης δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, αφού εδώ πάνω, ακόμα κι αν δεν το επιδιώξεις, εύκολα μπαίνεις σε λασπωμένους χωματόδρομους μέσα σε σκιερά δάση.

Όταν βρεθήκαμε εδώ, η «πράσινη οδός» είχε στο τέλος της και μια έκπληξη: τη μικρή τεχνητή λίμνη του Εύηνου στα σύνορα της Αιτωλοακαρνανίας με την Ευρυτανία – ένα πολύ όμορφο φυσικό τοπίο, που δημιουργήθηκε πρόσφατα με το φράγμα της ΕΥΔΑΠ. Το αναπτυσσόμενο ξενοδοχειακό τοπίο της περιοχής από την άλλη, δίνει λίγες μεν αλλά αντιπροσωπευτικές λύσεις για κάθε τύπου weekenders.

Το «Crystal House» είναι η πιο ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή πρόταση, χτισμένο στην είσοδο της Άνω Χώρας, σε μια προνομιακή θέση από άποψη θέας και εύκολου πάρκιν. Λύσεις διαμονής προσφέρουν επίσης το «Κανναβέικο» –όμορφος ξενώνας σε ιστορικό κτίριο της Άνω Χώρας– και το κουκλίστικο «Ξένιος» στην Κάτω Χώρα, που μοιάζει με αλπικό ξύλινο σαλέ, ενώ μόλις φέτος το καλοκαίρι λειτούργησαν στην Άνω Χώρα «Τα Πέτρινα», ένα μικρό συγκρότημα από πέτρινες ενοικιαζόμενες κατοικίες.

Λίμνη Εύηνου - εικόνα 2
Η πανέμορφη Άνω Χώρα

Από άποψη γεύσης, η περιοχή υστερεί σε υποδομή, με το ντόπιο κρέας να κατέχει την πρώτη θέση. Ξεχωρίζει το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Crystal», ενώ για κάτι πιο απλό εκτιμήσαμε ιδιαίτερα το γεύμα με χωριάτικη πίτα και τσίπουρο στον καθαρό και περιποιημένο low budget ξενώνα «Ελατού».

Από τη Ναύπακτο προς την Ελατού και την Άνω Χώρα, το τζιπ μας δείχνει να απολαμβάνει τη ζόρικη ορεινή ανάβαση: δρόμοι στενοί και νεροφαγωμένοι και «φουρκέτες» που μοιάζουν ατελείωτες. Ξεχνάμε τις δυσκολίες και απολαμβάνουμε τη διαδρομή. Κάποιος φωνάζει να κάνουμε στάση και έχει δίκιο. Το σημείο που ξεχώρισε έχει την ωραιότερη θέα προς τον Κορινθιακό και την περίφημη γέφυρα του Ρίου. Η απόσταση μέχρι την Ελατού είναι κοντά, στα 50 χλμ., αλλά εδώ οι ταχύτητες είναι μικρές. Όχι μόνο γιατί κάνουμε τουρισμό, αλλά και γιατί το προστάζει η ασφάλεια. Ένα φορτηγό διπλώνει σχεδόν στη στροφή και το φρένο μουγκρίζει. Στο «Χάνι του Ρέρεση», cult στάση πια για κάθε εκδρομέα της ορεινής Ναυπακτίας, ξαποσταίνουμε ακούγοντας τα νερά του Μόρνου που κατεβαίνουν στην αιώνια διαδρομή τους προς τη θάλασσα. Αφήνουμε στα δεξιά μας τη γέφυρα που οδηγεί προς τη λίμνη

του Μόρνου και το Λιδορίκι και ανηφορίζουμε προς Λιμνίτσα και Τερψιθέα. Η φύση αγριεύει. Τα πλατάνια διαδέχονται τα έλατα και φτάνουμε στη στροφή της Ελατούς.

Ο ομώνυμος ξενώνας είναι το ωραιότερο μπαλκόνι, με πανοραμική θέα στα καταπράσινα δάση – αν και χιονισμένα είναι ακόμα καλύτερα... Πρώτος στόχος η Άνω Χώρα, βάση διαμονής και εκδρομών. Η διαδρομή από εδώ και πάνω είναι ονειρική. Το αυτοκίνητο γλιστράει ανάμεσα στα έλατα, ένα τοπίο απόλυτα αλπικό. Όσοι κάνετε απλό τουρισμό μπορείτε να χαζέψετε το όμορφο χωριό, να επιδοθείτε σε ατέλειωτες τσιπουροκατανύξεις ή να πεζοπορήσετε στο καστανόδασος του χωριού (όλο και κάποιο κάστανο θα 'χει ξεμείνει). Οι υπόλοιποι μπορείτε να ζήσετε την απόλυτη off road εμπειρία.

Από την Άνω Χώρα μέχρι τη λίμνη του Εύηνου, ο καλά ασφαλτοστρωμένος δρόμος περνάει έξω από την Κάτω

Χώρα και ανεβαίνει προς τον αυχένα του βουνού. Πότε άγρια και πότε ήρεμη, η φύση αποκαλύπτεται μαγικά. Ο χωματόδρομος εμφανίζεται μετά το χωριό Κρυονέρια και μας συντροφεύει για περίπου 10 χλμ., ως την Περδικόβρυση. Προσεκτική οδήγηση (ιδιαίτερα αν έχει βρέξει) και σε λίγο ξεπροβάλλουν μπροστά μας τα πρώτα φιόρδ της λίμνης, που γλείφουν σπίτια και καλύβια βυθισμένα στα νερά της.

Το χωριό Άγιος Δημήτριος είναι το πιο προνομιούχο της περιοχής, ενώ μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε προορισμό τύπου Λίμνης Πλαστήρα. Τα λιγοστά του σπίτια έχουν «παράθυρο» στη λίμνη και στα ευρυτανικά βουνά (από εδώ ξεκινά το «πέρασμα» στην Ευρυτανία).

Μια απολαυστική διαδρομή μοιάζει να ολοκληρώθηκε. Όμως όχι. Οι ικανοποιημένοι μπορείτε να επιστρέψετε από την ίδια οδό προς Άνω Χώρα. Οι σκληροπυρηνικοί (προσοχή, η διαδρομή είναι δύσκολη το χειμώνα) κετευθυνόμενοι προς τα κει, μπορείτε λίγο πριν τα Κρυονέρια να μπείτε σε έναν άγριο δασικό δρόμο που θα σας φέρει ως την ιστορική Μονή Αμπελακιώτισσας. Καλό είναι να έχετε μαζί σας έναν οδηγό της περιοχής, γιατί δεν υπάρχει σήμανση στις διακλαδώσεις και είναι εύκολο να χαθείτε (εκτός κι αν έχετε το καλύτερο σύστημα GPS). Όσοι θέλετε να «κυκλώσετε» την ορεινή Ναυπακτία μπορείτε από εδώ να συνεχίσετε το δρόμο σας προς το κεφαλοχώρι της περιοχής, τον Πλάτανο, και από κει να κατεβείτε στη Ναύπακτο.

Λίμνη Εύηνου - εικόνα 3
Η τεχνητή λίμνη Εύηνου

Πού θα μείνετε

Crystal Mountain Hotel Η καλύτερη πρόταση για όσους αναζητούν ξενοδοχειακή άνεση. Χτισμένο στην είσοδο της Άνω Χώρας, με θέα προς το χωριό και το απόλυτο πράσινο. Ιδανικό για οικογένειες, με άνετους κοινόχρηστους χώρους, όμορφα δωμάτια και διακόσμηση που φλερτάρει με το ρομαντικό στιλ. Πρωινό ενισχυμένο με τοπικά προϊόντα, αλλά και παραδοσιακή ελληνική κουζίνα σερβίρονται στην ευρύ-χωρη και φωτεινή τραπεζαρία ή στην ξύλινη βεράντα (26340/41555-7, www.crystalmountain.gr). Κανναβέικο Τριώροφη πέτρινη διατηρητέα κατοικία-αρχιτεκτονικό μνημείο της Άνω Χώρας, με ιστορία που φτάνει μέχρι την επανάσταση του '21. Σημαντικό προτέρημα της θέσης της είναι η πανοραμική θέα στην ορεινή φύση των Βαρδουσίων. Το τζάκι, τα ξύλινα πατώματα και η ρομαντική επίπλωση δημιουργούν ζεστή ατμόσφαιρα στα δωμάτια, που διαθέτουν πολυκουζινάκι. Το πρωινό σερβίρεται σ' ένα εξίσου φιλόξενο και ανάλογου στιλ cafe , σε ξεχωριστό οίκημα της αυλής (26340/41077, www.kannaveiko.gr). Ελατού Ανακαινισμένος πρώην δημοτικός ξενώνας στο ομώνυμο χωριό, με λιτά, περιποιημένα δωμάτια, χτισμένος πάνω στη λοφοπλαγιά, αντικριστά από το ομώνυμο χωριουδάκι των Κραβάρων. Στο ισόγειο βρίσκεται το καθιστικό και η ταβέρνα με τοπικά, σπιτικά πιάτα. Πανοραμική θέα από τα μπαλκόνια των δωματίων και τον προσεγμένο προαύλιο χώρο. Πολύ καλή σχέση ποιότητας τιμής (26340/53000, 6945510000, www.hotel-elatou.gr). Ξένιος Πανέμορφο συγκρότημα σαλέ αλπικού τύπου στην Κάτω Χώρα, ιδανικό για ζευγάρια αλλά και οικογένειες. Μικρά (2-3 ατόμων) και μεγάλα (4-8 ατόμων) διαμερίσματα, διακοσμημένα σε country στιλ, που διαθέτουν εξοπλισμένη κουζίνα (τα μεγάλα έχουν και τζάκι στο καθιστικό). Ένα ανεξάρτητο σπίτι φιλοξενεί το χώρο υποδοχής, πρωινού και φαγητού. Στα συν του πρωινού το ζυμωτό ψωμί και τα ντόπια προϊόντα. Πολύ καλό το εστιατόριο του συγκροτήματος και θαυμάσια θέα προς την Άνω Χώρα και τα γύρω βουνά (26340/41111, www.xenios-katohora.gr). Τα Πέτρινα Καινούργιο συγκρότημα πέτρινων κατοικιών (μεζονέτες, διαμερίσματα, δωμάτια) παραδοσιακού στιλ, κοντά στον κεντρικό δρόμο της Άνω Χώρας. Όλα έχουν πολυκουζινάκι και τζάκι. Για παρέες και οικογένειες. Διαθέτει εστιατόριο και cafe (26340/41101). Πού θα φάτε

Η περιοχή δεν διαθέτει και πολλές επιλογές στο φαγητό. Θα περιοριστείτε στο κρέας και τις πίτες. Δεν είναι τυχαίο που οι καλύτερες προτάσεις είναι αυτές στα τρία ξενοδοχεία («Ξένιος», «Crystal» και «Ελατού»). Από τις ταβέρνες, ξεχωρίζει το «Πλατάνι», με έναν πανέμορφο πλάτανο στην αυλή του, όπου βγάζει τραπέζια όταν ο καιρός είναι καλός. Όσοι όμως αναζητάτε μια γαστριμαργική εμπειρία στην περιοχή καλό είναι να κλείσετε τραπέζι στη Ναύπακτο, στο γνωστό εστιατόριο «Κουζίνα Μαρία Λόη».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.