Πάπιγκο vs Δημητσάνα

Χειμώνας ίσον πέτρα. Δύο από τα πιο αγαπημένα πέτρινα χωριά της Ελλάδας που παραμένουν πρώτα στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών κονταροχτυπιούνται πέτρα πέτρα. Ποιο θα (μας) κερδίσει;

Πάπιγκο vs Δημητσάνα

Πέτρα - πέτρα

Χειμώνας ίσον πέτρα. Δύο από τα πιο αγαπημένα πέτρινα χωριά της Ελλάδας που παραμένουν πρώτα στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών κονταροχτυπιούνται πέτρα πέτρα. Ποιο θα (μας) κερδίσει;

Πάπιγκο vs Δημητσάνα - εικόνα 1
Δημητσάνα

Πόσο γρήγορα φτάνουμε Εδώ σαφώς προηγείται η Δημητσάνα που πλέον δεν απέχει ούτε τρεις ώρες, ενώ για να κάνετε το Πάπιγκο weekend θα πρέπει να ξεκλέψετε μέρος της Παρασκευής ή να πετάξετε αεροπορικώς ως τα Γιάννενα - από εκεί δεν θέλετε ούτε μία ώρα. Πού μένουμε Η Δημητσάνα κερδίζει σε εύρος επιλογών (από κλασική ξενοδοχειακή άνεση μέχρι μικρούς παραδοσιακούς ξενώνες), το Πάπιγκο όμως έχει σαφώς περισσότερες αριθμητικά λύσεις και μερικούς από τους πιο ατμοσφαιρικούς ξενώνες της ορεινής Ελλάδας. Στη Δημητσάνα οι λάτρες της ατμόσφαιρας εποχής σημειώστε τον καινούργιο Ξενώνα «Προσέληνο» (27950/31675, 6972446890) σε ένα κτίριο του 18ου αιώνα, χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακό, στην πιο παλιά γειτονιά της Δημητσάνας, την Πλάτσα, ακριβώς κάτω από το «Κάστρο». Δεν τον έχουμε επισκεφτεί ακόμη, αλλά ακούγεται ενδιαφέρων. Κλασική και πάντα αγαπημένη επιλογή ο γλυκύτατος, φιλόξενος και value for money παραδοσιακός «Ξενώνας Καζάκου» (27950/31660, www.xenonaskazakou.gr) με την περιποίηση της Θέφης και της Ειρήνης. Ιδιαίτερα ζεστό το καθιστικό στο παλιό κατώι του αρχοντικού, είναι ό,τι πρέπει για παρεΐστικες πρωινές και βραδινές μαζώξεις. Οι ερωτευμένοι κλείστε μία από τις σουίτες του ατμοσφαιρικού «Πύργου Ξενιού» (27950/31750) και οι λάτρες των κλασικών ανέσεων προτιμήστε το ξενοδοχείο «Δημητσάνα» (27950/31518). Στο Μεγάλο Πάπιγκο

η πιο luxury επιλογή είναι το «Αρχοντικόν Country Club» (2106889249) -ιδανικό και για παρέες που θέλουν να κλείσουν ένα ολόκληρο σπίτι- και το έξτρα ατμοσφαιρικό country style «Αυραγώνιο» (26530 /41129). Ιδιαίτερα φιλόξενος και value for money ο ξενώνας Παπαευαγγέλου (26530/ 41135) με άνετα studios και παρεΐστικο cafe-μπαράκι. Στο Μικρό Πάπιγκο αξιόλογη νέα άφιξη είναι ο ξενώνας «Αντάλκη» με 5 δωμάτια διαφόρων τύπων (26530/41441, 6978339191).

Πάπιγκο vs Δημητσάνα - εικόνα 2
«Αρχοντικόν Country Club» στο Μεγάλο Πάπιγκο

Τι τρώμε Το Πάπιγκο παίρνει το προβάδισμα, αφού η Δημητσάνα είναι λίγο «καθισμένη» γευστικά. Και μόνο η ανάμνηση από τον τραχανά με ντόπιο τυρί στην ταβέρνα του Σπύρου και του Κώστα Τσουμάνη στο Μεγάλο Πάπιγκο, η αλευρόπιτα της Καλλιόπης στο ομώνυμο εστιατόριο, αλλά και το τηγανητό μετσοβόνε στην ταβέρνα του «Δία» στο Μικρό Πάπιγκο αρκούν για να μας βάλουν σε mood ταξιδιού. Στη Δημητσάνα η μόνη δοκιμασμένη λύση είναι ο «Δρυμώνας» με όλη την παλέτα των τοπικών γεύσεων, ενώ ανεβασμένος μαθαίνουμε ότι είναι και ο «Θόλος» που άλλαξε χέρια. Αξίζει να βγείτε λίγο παραέξω για να δοκιμάσετε τις αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις στο κουτούκι του Γιάννη «Η Ζέρζοβα» στην Παναγιά και τους σπιτικούς μεζέδες στο «Kαφενείο» στο χωριό Παλούμπα.

Θέα Από τη μία η μοναδική εμπειρία του ηλιοβασιλέματος με φόντο τους πέτρινους πύργους της Αστράκας, από την άλλη το φαράγγι του Λούσιου να φτιάχνει ένα από τα πιο ζεν κάδρα της ορεινής Ελλάδας (απολαυστική η θέα από το ξενοδοχείο «Δημητσάνα»). Action Μιλάμε για δύο από τις πιο αγαπημένες βάσεις για παντός τύπου εναλλακτικές δραστηριότητες (ράφτινγκ, kayak, trekking, mountain bike κλπ.). Το Πάπιγκο με την Αστράκα να το στεφανώνει κερδίζει ως βάση για δύσκολες πεζοπορίες, ενώ για πιο χαλαρούς τύπους τόσο ο Βοϊδομάτης όσο και ο Λούσιος είναι γεμάτοι φυσικές ομορφιές. Χωρίς να υποτιμάμε τα γεφύρια του Ζαγοριού, από άποψη αξιοθέατων η Δημητσάνα έχει πιο «εκπαιδευτικό» ενδιαφέρον με μαγνήτες το μουσείο Υδροκίνησης και τα μοναστήρια του Λούσιου. Μόλις σκοτεινιάσει Αν είστε party animals προτιμήστε καλύτερα... την Αράχοβα. Γιατί εδώ και στις δύο περιπτώσεις κυριαρχούν οι ατμοσφαιρικοί cosy χώροι με χαλαρή διάθεση, ενώ τα καλύτερα ξενύχτια συχνά προκύπτουν αυτοσχέδια στα σαλόνια των ξενώνων. Στη Δημητσάνα το νέο music cafe «Τρεις Λαλούν», στο παλιό σπίτι της οικογένειας Δρακοπούλου, μας περιμένει με ωραίες μουσικές από Μάνο Χατζιδάκι και Rene Aubry έως Jan Garbarek και Caetano Veloso (27950/29216, www.treislaloun.gr), ενώ στο Πάπιγκο την παράσταση κλέβει το ατμοσφαιρικό cafe-bar «Μπίμτσα» με τα σπιτικά λικέρ και γλυκά ημέρας (26530/41116, 6979442471). Η ετυμηγορία

Σημειώσατε Χ. Κλασικό ντέρμπι στο οποίο δεν χωράνε προβλέψεις. Η συμβουλή μας είναι να προγραμματίσετε δύο γουικέντ το συντομότερο και να κάνετε το δικό σας crash test.

Δέσποινα Ζευκιλή
dzeykili@athinorama.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.