Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

PALAIOS PANTELEIMONAS

Τοποθετημένη στην σκιά του Ολύμπου, κυριολεκτικά και μεταφορικά, η Πιερία έχει φήμη που κυρίως εξαντλείται στο βουνό των δώδεκα θεών, ίσως και στα περίπου 45 χιλιόμετρα ακτογραμμής με αμμουδερές παραλίες. Αν και πρόσφατα ήρθε στην επικαιρότητα (όχι  επαρκώς, αναφορικά με την σοβαρότητα της κατάστασης) για τους πλέον δυσάρεστους λόγους, αφού η καταστροφική πυρκαγιά έκαιγε επί 4 ημέρες τα Πιέρια όρη. Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, ο νομός των τριών οροσειρών επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς. Εξάλλου, στην Πιερία δεν ταιριάζουν οι βιασύνες, αλλά ταιριάζουν όλες οι εποχές του χρόνου, με την καθεμία να αρμόζει σε μια σειρά από διαφορετικές δραστηριότητες. 

Τον χειμώνα για σκι και βόλτες στο κινηματογραφικό χωριό

Φωλιασμένος στις μεγαλοπρεπείς ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου, ο πετρόχτιστος Παλαιός Παντελεήμονας είναι κινηματογραφικής ομορφιάς. Εξάλλου, ο παραδοσιακός οικισμός έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετές κινηματογραφικές παραγωγές με προεξέχοντα την ταινία-έπος του Θόδωρου Αγγελόπουλου "Μεγαλέξαντρος". Εδώ θα σεργιανίσεις σε λιθόστρωτα σοκάκια ανάμεσα σε πέτρινα σπίτια και αρχοντικά και γουστόζικα μαγαζάκια και ταβέρνες, χωρίς να δεις ίχνος αυτοκινήτου μιας και απαγορεύονται εντός του χωριού. Το σταθερό ραντεβού ντόπιων και περαστικών δίνεται στο "Το Παλιό Καφενείο – Τα γλυκά της Φωφώς" (6977 314661) για χάζι στην απρόσκοπτη θέα στα παράλια της Πιερίας και ολόφρεσκα γλυκά, όπως το Αράπικο (κέικ σοκολάτας με σιρόπι), την πατσαβουρόπιτα με σιρόπι πορτοκάλι, το εκμέκ κανταΐφι, ή την καρυδόπιτα. Βουνίσιος οικισμός και κρεατοφαγία αποτελούν τυπικό δίδυμο με την ταβέρνα Όλυμπος (23520 22377) να ξεδιπλώνει ένα μενού που έχει μόνο νοστιμιές της τάξης του αγριογούρουνου στιφάδο, κρασάτου κόκορα με χυλοπίτες και του ζουμερού χοιρινού κεμπάπ (που είναι το αντίστοιχο με το κοντοσούβλι).

Πιερία

Σε κοντινή απόσταση και σε υψόμετρο 1000 μέτρων το ελατοσκέπαστο Ελατοχώρι αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για τους φυσιολάτρες που είτε αποζητούν πεζοπορίες στο τοπίο άγριας ομορφιάς, διαδρομές με mountain bike σε δασικούς δρόμους ή ιππασία. Ωστόος, οι aficionados των χειμερινών σπορ δεν θα απογοητευτούν χάρη στο νεόκοπο στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου μόλις 8 χλμ. από το γραφικό χωριό. Δυστυχώς φέτος, λόγω απουσίας χιονιού, δεν λειτούργησε αρκετά αλλά αυτό δεν στέκεται εμπόδιο σε κάποιον που θέλει να κάνει βόλτα με το λιφτ ή να απολαύσει τον καφέ στο καλαίσθητο σαλέ. Τους χιονισμένους χειμώνες -που προσδοκούμε- 10 πίστες με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας καθώς και μια πίστα για snowboard και μια για έλκηθρα ικανοποιούν και με το παραπάνω. 

Πιερία

Την άνοιξη για οινογνωσίες και "γαστροδρομίες"

Από οποιαδήποτε σημείο της προσεγμένης κωμόπολης μπορείς να δεις τον Όλυμπο! Αυτό είναι το τελείως αυθαίρετο μου συμπέρασμα για το Λιτόχωρο που σχεδόν "κρύβεται" κάτω από τις νεφοσκέπαστες βουνοκορφές του βουνού των θεών δημιουργώντας την αίσθηση πως έχει τοποθετηθεί μπροστά από ένα ψεύτικο φόντο. Είναι πέρα για πέρα αληθινό. Όσο αληθινό είναι ένα Ναυτικό Μουσείο στην καρδιά της μικρής ορεσίβιας πόλης. Μια επίσκεψη θα εξηγήσει το παράδοξο της ναυτικής παράδοσης στον Όλυμπο και μέσω εκθεμάτων και μια προσομοίωσης γέφυρας πλοίου θα σε ταξιδέψετε στην ιστορία ολόκληρης της ελληνικής ναυτιλίας.

Πιερία

Επιβεβαιώνει τον τίτλο του γαστρονομικού προορισμού, το πολυβραβευμένο "Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω" (2352021300), χάρη στην προσωπική σφραγίδα του chef patron Ανδρέα Γάβρη. Ο ιδιοσυγκρασιακός δεξιοτέχνης παίζει έξυπνα με το ρουστίκ και το μοντέρνο σε πιάτα  που ακολουθούν την εποχή και το άρωμα του τόπου, σιγοντάροντας οινικές προτάσεις από τη σπάνια κάβα των 700 φιαλών.

Πιερία

Σε οινοφιλικό τέμπο, το καλλιτεχνικά ανήσυχο "Olympus Wines" (2352021010) εκτός από κρασιά τριών τοπικών οινοποιείων της περιοχής (Kourtis Winery, Μυθικό Βουνό και Οινοποιία Παπαγιαννούλη) φιλοξενεί και πολιτιστικές δράσεις, από εκθέσεις ζωγραφικής μέχρι μουσικά live. Για πιο ενδελεχή "κατάδυση" στα terroir της Πιερίας, τα περισσότερα από τα 17 οινοποιεία είναι επισκέψιμα, αλλά αν πρέπει αν επιλέξουμε ένα θα είναι το Κτήμα Χρυσοστόμου στο Κίτρος για τις λουλουδάτες Κυδωνιές και το αρωματικό ροζέ Flores.

Πιερία

Το καλοκαίρι για απέραντες παραλίες και το πιο διαχρονικό φεστιβάλ

Είτε αναζητάς μοναξιά και αποσυμπίεση είτε δυνατά ντεσιμπέλ και beach bar, η ατέλειωτη ακτογραμμή των 45 αμμουδερών χιλιομέτρων σου δίνουν διαφοτερικές επιλογές για κολύμπι και χάζι με τον δικό σου ρυθμό. Η παραλία της Κατερίνης έχει προσεγμένα beach bars, water sports και πολύ χώρο για να βάλετε την πετσέτα, ενώ η μεγάλη παραλία στην Πλάκα Λιτοχώρου προσφέρεται για πολλές ώρες κολύμπι και παιχνίδι χάρη στα πεντακάθαρα νερά που καθρεφτίζουν το ψιλό βοτσαλάκι. Αγαπημένη των οικογενειών παραμένει η Λεπτοκαρυά με τα ρηχά νερά και τα kids friendly παρακείμενα μαγαζιά. Ωστόσο, αν ορέγεσαι συνδυασμό άμμου με βότσαλα και τυρκουάζ νερά, μια από τις ωραιότερες παραλίες της περιοχής αυτή του Παντελεήμονα θα σε αποζημιώσει ειδικά με την μαγική εικόνα του Κάστρου του Πλαταμώνα, που βρίσκεται ανάμεσα στον Παντελεημόνα και τον Πλαταμώνα. Ο τελευταίος ξεκίνησε ως ένα ταπεινό ψαροχώρι για να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τοποθεσίες με σταθερή κοσμοπλημμύρα στην περατζάδα με τις καφετέριες και στα beach bar.  

Πιερία

Ταυτόσημο με έναν από τους σημαντικότερους και μακροβιότερους θεσμούς υψηλού πολιτισμού με παγκόσμια εμβέλεια, το Φεστιβάλ Ολύμπου (festivalolympou.gr) μετράει περισσότερο από έναν αιώνα δράσης. Κάθε καλοκαίρι, το επιβλητικό Κάστρο του Πλαταμώνα και οι αρχαιολογικοί χώροι του Δίου, των Λειβήθρων και της Πύδνας μεταμορφώνονται σε συναυλιακές και θεατρικές σκηνές φιλοξενώντας κορυφαίους Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες. Εκτός από την αδιαμφισβήτητη πολιτισμική του αξία, το Φεστιβάλ Ολύμπου καταφέρνει με μοναδικό τρόπο να συνασπίσει τοποθεσίες μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας με σύγχρονες καλλιτεχνικές δράσεις, εξασφαλίζοντας τη διαχρονική στήριξη ενός τεράστιου φιλότεχνου κοινού.

Πιερία

Το φθινόπωρο για ένα ταξίδι στην πλούσια ιστορία του τόπου

Σε όποια ημερομηνία και να ρυθμίσεις την χρονομηχανή σου στην Πιερία…θα σε βγάλει κάπου πολύ όμορφα. Απομεινάρια παλαιοχριστιανικών βασιλικών του 4ου και 6ου αιώνα μ.Χ.,  ρωμαϊκό θέατρο του 2ου αιώνα μ.Χ., αρχοντικό του 19ου αιώνα με λαογραφικούς θησαυρούς, μοναδικής ομορφιάς ευρήματα των Ελληνιστικών χρόνων, η περιήγηση σε μερικά από τα ανεξάντλητα σημεία ενδιαφέροντος στην περιοχή είναι ταυτόχρονα και ένα ταξίδι στο παρελθόν. Αρχής γενομένης με το εμβληματικό αρχαιολογικό πάρκο του Δίου (2351053484), έκτασης 1.500 στρεμμάτων που προσφέρει μια περιήγηση ανάμεσα στα απομεινάρια των αρχαίων ναών του Δίου, το Ιερό της Ίσιδας, τα 2 θέατρα (ρωμαϊκό και ελληνιστικό), τις θέρμες και τις μυρωδιές της φύσης. Όλα τα παραπάνω μαζί τα ανεκτίμητης αξίας αγάλματα και άλλα ευρήματα που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου, (2351053206) αποτελούν έναν μοναδικό σταθμό στο θαυμαστό πολιτισμό μας.

​​​​πιερία

Παραμένουμε στα μουσεία και μεταφερόμαστε στον Μακρύγιαλο και την ομώνυμη μουσειακή αποθήκη (23530 41593), ένα σύγχρονο work in progress που ήδη φιλοξενεί μια γκάμα αμφορέων, αγαλματιδίων και άλλων αντικειμένων από την εποχή του σιδήρου έως τους ελληνιστικούς χρόνους. Μια απόδειξη για το εύρος των εμπορικών συναλλαγών της εποχής, από την κοντινή Πύδνα μέχρι την Κρήτη. Σύντομα ετοιμάζεται μια νέα έκθεση με σημαντικά ευρήματα της περιοχής ενώ έπειτα από συνεννόηση διεξάγονται και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία. Σε κοντινή απόσταση η Αρχαία Πύδνα φιλοξενεί απομεινάρια της Βυζαντινής περιόδου όπως αυτά των παλαιοχριστιανικών βασιλικών του 4ου και 6ου αιώνα, με τον απέραντο γαλάζιο ορίζοντα σε κάδρο με την οργιώδη φύση, να κλέβουν την παράσταση. 

Πιερία

Ένας από τους δύο ιστορικούς οικισμούς της Πιερίας ο Κολινδρός είναι, μεταξύ άλλων, η πατρίδα του πασίγνωστου ήρωα του Νίκου Καζαντζάκη Αλέξη Ζορμπά, που για την ιστορία λεγόταν Γιώργος και όχι Αλέξης! Εκτός από τον ήρωα του Καζαντζάκη με τα δύο ονόματα και την τρομερή ιστορία, το χωριό είναι το σπίτι και ενός προσεγμένου Λαογραφικού Μουσείου που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό σπίτι του 19ου αιώνα. Μια πιστή αναπαράσταση ενός παραδοσιακού σπιτιού με έπιπλα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ενθυμήματα, αρχειακό φωτογραφικό υλικό και οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι όπως η κουζίνα, η τραπεζαρία, το σαλόνι και η κρεβατοκάμαρα μεταφέρουν τους επισκέπτες σε άλλες εποχές. 


 Ευχαριστούμε τον Πιερικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.) για την πρόσκληση.


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.