Αναζητώντας το βιώσιμο ταξίδι στη Στερεά Ελλάδα

Μερικά πράγματα που κρατάμε από το 1ο Συνέδριο "Τουρισμός & Ανάπτυξη στη Στερεά Ελλάδα", που οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Τουρισμός&Ανάπτυξη_στη_Στερεά_Ελλάδα

Την περασμένη Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, στους Δελφούς και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο έλαβε χώρα το 1ο Συνέδριο "Τουρισμός & Ανάπτυξη στη Στερεά Ελλάδα", που οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Πρόκειται για μια ημερίδα σχετικά με την πρόκληση της διαμόρφωσης ενός σύγχρονου, βιώσιμου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης για τη Στερεά Ελλάδα, με focus στη μακρά ιστορία, τον φυσικό πλούτο και την παράδοση της περιοχής. Την ίδια στιγμή, φιλοδοξεί να ανταποκριθεί με αξιώσεις στις ιδιαίτερα απαιτητικές προδιαγραφές που θέτει πλέον ο ταξιδιώτης του 21ου αιώνα, για να επιλέξει τον προορισμό του.

Εικοσιτέσσερις διακεκριμένοι ομιλητές, από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού, οργανισμών, επιστημονικοί και παραγωγικοί φορείς, με συντονιστές δημοσιογράφους εγνωσμένου κύρους ανέλυσαν τις δυνατότητες των Δελφών, της ευρύτερης περιοχής και γενικότερα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων ταξιδιωτών του 21ου αιώνα.

Το πραγματοποίησαν μέσα από θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν και είχαν ως απώτερο σκοπό την ενημέρωση για τις νέες τάσεις τουριστικής ανάπτυξης, τη χρήση των καινούριων τεχνολογιών και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη δημιουργία του σύγχρονου, βιώσιμου μοντέλου τουριστικής ευελιξίας. 

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στα πολλά και ενδιαφέροντα που λέχθηκαν υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά σε δύο πολύ σημαντικούς τομείς του ευρύτερου ταξιδιωτικού προϊόντος: Ο πρώτος αφορά το πώς το ταξίδι θα γίνει βιώσιμο σε βάθος χρόνου και εμπειριών προς τη συγκεκριμένη περιοχή της χώρας -αλλά και γενικότερα σε κάθε γεωγραφικό μήκος και πλάτος αυτής- και ο δεύτερος στην ολοένα και πιο βαρύνουσας σημασίας γαστρονομική εμπειρία στο όλο θέμα.

Στην αρχική προαναφερθείσα συνθήκη, μπήκε στο μικροσκόπιο η διάδραση που μπορεί να έχει η  πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της περιοχής και οι εμπειρίες που προσφέρει, συνδυαστικά με μια ολοκληρωμένη εφαρμογή του ψηφιακού μάρκετινγκ προς προσέλκυση περισσότερων ταξιδιωτών αλλά και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με τρόπο που θα συμβάλει στη διατήρηση, προστασία και ανθεκτικότητα του περιβάλλοντος. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει και ο κατάλληλος σχεδιασμός ώστε να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της νέας εποχής της κλιματικής κρίσης.

Όσον αφορά το πεδίο της γαστρονομίας, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη δημιουργία ποιοτικών εμπειριών μέσω της προώθησης της ελληνικότητας των γεύσεων και τη βαθιά και ουσιαστική σύνδεση της γαστρονομίας με την περιοχή, με τη χρήση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων. Τα παραπάνω εμφανίζονται ως πεδία ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία κινήτρων που θα βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην εξωστρέφεια της Στερεάς Ελλάδας.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ένα απόκοσμο κομμάτι Καππαδοκικής γης στην Κρήτη

Περίπου 35 χλμ. δυτικά των Χανίων, ξεπροβάλλει ένα μνημείο της φύσης, ανάμεσα σε καταπράσινες κοιλάδες. Ένα εξωπραγματικό σύμπλεγμα λοφίσκων, ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης της φύσης, που έχει αποτελέσει πεδίο πολλαπλών ερευνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
16/05/2024

Ο Όμιλος Mitsis πραγματοποίησε εξαγορά 4* ξενοδοχειακού θερέτρου και υπέγραψε 10ετή συμφωνία διαχείρισης 3* ξενοδοχείου στην Κέρκυρα

Πρόκειται για την τρίτη εξαγορά ξενοδοχείου που έχει ολοκληρώσει ο Όμιλος την τελευταία διετία κατόπιν των εξαγορών δύο μονάδων στην Κρήτη το 2022 και την πέμπτη συμφωνία διαχείρισης ακινήτου τον τελευταίο χρόνο κατόπιν συμφωνιών επέκτασής του στην Κρήτη, Σαντορίνη και Χαλκιδική.

Αυτές είναι οι ωραιότερες διαδρομές με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο για καλοκαιρινά drives

Η καλοκαιρινή Πελοπόννησος είναι όπως και κάθε χρόνο ψηλά στην ατζέντα μας.

Η Everty απέκτησε δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί της Κέας

Το "Ydor Hotel & Spa" και το "Porto Kea Suites Hotel & Spa", τα οποία πλέον ανήκουν στην Everty και είναι υπό τη διαχείριση της Sandglass Hotels & Villas είναι προς το παρόν τα μοναδικά εν λειτουργία ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί.

Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου

Λίγο έξω από την Καλαμάτα, στην Έξω Μάνη, στα ριζά του Ταΰγετου, βρίσκεται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μονοπάτια της Πελοποννήσου με πανοραμική θέα, προσεγγίσιμο κι από τους σχετικά αρχάριους περιπατητές, ακόμη και σε μονοήμερη εκδρομή.

Λέρος: Αναδεικνύονται και συντηρούνται βυζαντινά μνημεία του νησιού

Πρόκειται για την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης της Εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στον Δρυμώνα, του ζωγραφικού διακόσμου της Εκκλησίας της Αγίας Κιουράς στο Παρθένι και της Εκκλησίας του Αγίου Ζαχαρία, στη Μερικιά.

Drumsheds: Πώς ένα club σ' ένα παλιό ΙΚΕΑ στο Λονδίνο θέλει να αναβιώσει τη νυχτερινή ζωή της αγγλικής πρωτεύουσας

Το φιλόδοξο Drumsheds, το μεγαλύτερο, πλέον, club venue του Ηνωμένου Βασιλείου δανείζεται τη rough αισθητική του ΙΚΕΑ και μετατρέπεται σ’ ένα μουσικό παράδεισο γι’ αυτούς που προτιμούν να ιδρώνουν πάνω στην πίστα, από το να ξεποδαριάζονται στους διαδρόμους του, ψάχνοντας τον πιο βολικό καναπέ.