Dallmayr: Στο Μόναχο για καφέ

Μία οικογενειακή παράδοση τριών αιώνων φέρνει στο ποτήρι σου έναν κορυφαίο καφέ και μπορεί να γίνει αφορμή για ένα ταξίδι μέχρι τη Γερμανία.

Ο καφές Dallmayr στο Μόναχο

Παρελθόν και παρόν βαθιά ριζωμένα στο Μόναχο, μάτια και μέλλον σε όλο τον κόσμο. Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τη φιλοσοφία του καφέ Dallmayr, που με αφετηρία την πρωτεύουσα της Βαυαρίας, γεμίζει απολαυστικές κούπες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αποτελώντας παράλληλα και ένα κίνητρο για να ταξιδέψει κανείς μέχρι την πανέμορφη γερμανική πόλη. Το τελευταίο είναι κάτι που έκανε κι εγώ στις αρχές του περασμένου Μαΐου, όταν και βρέθηκα στο Μόναχο για να γνωρίσω λίγο καλύτερα το brand και να πάρω μία γεύση από πρώτο χέρι. 

Το Μόναχο

Για αρχή, λίγη ιστορία

Ο καφές πρωτοσυστήθηκε στους Γερμανούς στις αρχές του 18ου αιώνα, όταν τα "kaffeehaus" εξελίχθηκαν σε τόπους συνάντησης διανοουμένων, καλλιτεχνών και πολιτικών, προτού τον 19ο και τον 20ο αιώνα αρχίσουν να διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη γερμανική κουλτούρα, με πολλά εξ' αυτών να γίνονται περαιτέρω γνωστά σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μοναδική τους ατμόσφαιρα και την πλούσια ιστορία τους. Ναι, ακριβώς τέτοιο είναι και το Alois Dallmayr KG, στην καρδιά του Μονάχου και σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια-τοπόσημα της πόλης, για το οποίο θα διαβάσεις λίγο αργότερα και που θεωρείται (πια) ένα από τα καλύτερα delicatessen της Ευρώπης.

Dallmayr καφές Μόναχο 111

Οι πρώτες αναφορές στην εταιρεία που αργότερα θα γίνονταν γνωστή ως Dallmayr χρονολογούνται από το 1700, όταν και διοικούταν από τον Βαυαρό επιχειρηματία Christian Reitter. Η επωνυμία της όπως τη γνωρίζουμε σήμερα ήρθε αρκετά αργότερα και πιο συγκεκριμένα το 1870, όταν πήρε το όνομά της από τον μετέπειτα ιδιοκτήτη και επιχειρηματία Alois Dallmayr από το Wolnzach της περιοχής Hallertau. Ο τελευταίος ήταν εκείνος που μετέφερε την επιχείρηση και στο σημείο που τη συναντά κανείς σήμερα στο κέντρο της πόλης, προτού πουλήσει το κτίριο και την επιχείρηση στον Anton Randlkofer.

Dallmayr καφές Μόναχο 2

Μετά τον θάνατο του Anton Randlkofer, η σύζυγός τουςTherese, ήταν εκείνη που κληρονόμησε και ανέλαβε την εταιρεία, προτού συνεταιριστεί με τον Konrad Wille. Ο Wille, ένας έμπορος από την Βρέμη και μόλις 19 ετών, δημιούργησε ένα εξειδικευμένο τμήμα για καφέ στην Dallmayr, αγοράζοντας και καβουρδίζοντας μόνος του τον πράσινο καφέ, ενώ οργάνωσε αποτελεσματικά και το τμήμα πωλήσεων. 

Από τότε έως και σήμερα, η επιχείρηση παραμένει στα χέρια των απογόνων των Randlkofer και Wille, καθιστώντας τη μία άκρως οικογενειακή προσπάθεια, κάτι ιδιαιτέρως τολμηρό και αξιοθαύμαστο, κρίνοντας από το μέγεθός της.

Στο σήμερα λοιπόν

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ο Dallmayr είναι ένα από τα σημαντικότερα brands που προερχόμενα από το Μόναχο είναι δημοφιλή και αγαπητά στα πέρατα της οικουμένης, ακριβώς όπως η Μπάγερν και το Oktoberfest, η Allianz και η Siemens, η BMW και η Audi. 

Καφές Dallmayr Μόναχο 1111

Dallmayr καφές Μόναχο 12

"Ένας καλός καφές είναι κάτι πολύτιμο. Φροντίδα, σεβασμός και δεξιοτεχνία βρίσκονται πίσω από κάθε φλιτζάνι". Τα λόγια του Wolfgang Wille έρχονται να συναντήσουν τις παραδοσιακές αξίες του brand, που παραμένουν αναλλοίωτες, φέρνοντας που χαρακτηρίζονται από αυθεντικότητα και καινοτομία, craftsmanship και αγάπη για τη λεπτομέρεια, δημιουργικότητα και βιωσιμότητα. 

Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός πως οι γευσιγνώστες της εταιρείας δοκιμάζουν 400 κούπες την ημέρα ώστε να καταλήξουν ακριβώς σε εκείνους τους κωδικούς που έχουν καταστήσει την Dallmayr μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής καφέ στη Γερμανία, επίσημο προμηθευτή του Royal Bavarian Court και των 15 royal houses, και κυρίαρχη στις εξαγωγές με περισσότερες από 50 χώρες παγκοσμίως. Όλα τα παραπάνω αλλά και πολύ περισσότερα από αυτά, μπορεί κανείς να τα διαπιστώσει με μία βόλτα στο κέντρο της πανέμορφης βαυαρικής πόλης και το κατάστημα delicatessen της Dallmayr, μία ανάσα από τη φημισμένη Marienplatz. 

Dallmayr καφές Μόναχο 6

Dallmayr καφές Μόναχο 5

Dallmayr καφές Μόναχο 8

Μία καλλιτεχνική πρόσοψη και βιτρίνες-στολίδια σε προκαλούν να περάσεις την είσοδο, για να βιώσεις μία άψογη φιλοξενία, να δοκιμάσεις εκλεπτυσμένες γεύσεις και, ασφαλώς, να πιεις τον εκλεκτό καφέ σου στο ιδανικότερο-δε-γίνεται- περιβάλλον. 

Εντός του εντυπωσιακού, αναπαλαιωμένου κτιρίου φιλοξενούνται πολλά και διαφορετικά τμήματα, με τα specialist departments να εκτείνονται σε όλο το γευστικό φάσμα: Από καφέδες και πραλίνες μέχρι αλλαντικά και θαλασσινά και από το τμήμα των κρασιών σε εκείνα με το φημισμένο τσάι του brand, μεταξύ άλλων. Εκτός αυτών, υπάρχουν και τρία εστιατόρια, ένα εκ των οποίων είναι βραβευμένο με αστέρι Michelin.

Απολύτως λογικά λοιπόν, περνούν από το εσωτερικό του περίπου 3.500.000 επισκέπτες ετησίως. Ένας από αυτούς για το 2023, ήμουν κι εγώ.


Info

Τον καφέ Dallmayr φέρνει στην Ελλάδα από το 2012 η Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Emirates: Πτήση εξοικείωσης για τον αυτισμό και ταξίδι προσομοίωσης για 30 οικογένειες

Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε με σκοπό να εξαλείψει το άγχος των παιδιών πριν τα ταξίδια, ενώ παράλληλα παρείχε στην Emirates την ευκαιρία να συνεργαστεί με βασικούς εταίρους ώστε να συγκεντρώσει πληροφορίες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στα ταξίδια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Έτοιμοι για διακοπές με ορθοπεταλιά;

O ιδρυτής και διευθυντής του MBike Σπύρος Παπαγεωργίου μας φτιάχνει τον απαραίτητο οδηγό εκκίνησης, για διακοπές με πόδηλατο.

Ένα απόκοσμο κομμάτι Καππαδοκικής γης στην Κρήτη

Περίπου 35 χλμ. δυτικά των Χανίων, ξεπροβάλλει ένα μνημείο της φύσης, ανάμεσα σε καταπράσινες κοιλάδες. Ένα εξωπραγματικό σύμπλεγμα λοφίσκων, ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης της φύσης, που έχει αποτελέσει πεδίο πολλαπλών ερευνών.

Ο Όμιλος Mitsis πραγματοποίησε εξαγορά 4* ξενοδοχειακού θερέτρου και υπέγραψε 10ετή συμφωνία διαχείρισης 3* ξενοδοχείου στην Κέρκυρα

Πρόκειται για την τρίτη εξαγορά ξενοδοχείου που έχει ολοκληρώσει ο Όμιλος την τελευταία διετία κατόπιν των εξαγορών δύο μονάδων στην Κρήτη το 2022 και την πέμπτη συμφωνία διαχείρισης ακινήτου τον τελευταίο χρόνο κατόπιν συμφωνιών επέκτασής του στην Κρήτη, Σαντορίνη και Χαλκιδική.

Αυτές είναι οι ωραιότερες διαδρομές με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο για καλοκαιρινά drives

Η καλοκαιρινή Πελοπόννησος είναι όπως και κάθε χρόνο ψηλά στην ατζέντα μας.

Η Everty απέκτησε δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί της Κέας

Το "Ydor Hotel & Spa" και το "Porto Kea Suites Hotel & Spa", τα οποία πλέον ανήκουν στην Everty και είναι υπό τη διαχείριση της Sandglass Hotels & Villas είναι προς το παρόν τα μοναδικά εν λειτουργία ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί.

Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου

Λίγο έξω από την Καλαμάτα, στην Έξω Μάνη, στα ριζά του Ταΰγετου, βρίσκεται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μονοπάτια της Πελοποννήσου με πανοραμική θέα, προσεγγίσιμο κι από τους σχετικά αρχάριους περιπατητές, ακόμη και σε μονοήμερη εκδρομή.