Περιπέτειες στη φύση και την κουζίνα: Οι κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί του 2023

Παγκόσμια events, πολυσυζητημένες νέες αφίξεις, αλλά και λίστες ταξιδιωτικών βίβλων, όπως οι Lonely Planet και National Geographic, αποτελούν πυξίδα για ταξίδια, συναρπάζουν –και εκπαιδεύουν– το 2023.

Περιπέτειες στη φύση και την κουζίνα: Οι κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί του 2023

Από τη Δανάη Μολόχα

Παγκόσμια events, πολυσυζητημένες νέες αφίξεις, αλλά και λίστες ταξιδιωτικών βίβλων, όπως οι Lonely Planet και National Geographic, αποτελούν πυξίδα για ταξίδια, συναρπάζουν –και εκπαιδεύουν– το 2023. Κρατάμε σημειώσεις και αντλούμε έμπνευση, πριν ετοιμάσουμε σακίδιο για αποδράσεις, από τη γειτονική Αίγυπτο μέχρι τις ηφαιστειακές κορυφές της Νέας Ζηλανδίας.

1. Αίγυπτος

Περιπέτειες στη φύση και την κουζίνα: Οι κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί του 2023 - εικόνα 1
Στην Αίγυπτο, εκτός από τα κλασικά αξιοθέατα, θα ανακαλύψετε σύντομα το επικό Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο © Shutterstock.com

Το 2023 δίνει νέες αφορμές για ένα ταξίδι στην Αίγυπτο, καθώς η χώρα ανοίγει ένα σπουδαίο τουριστικό κεφάλαιο. Πάνω από 5.000 θησαυροί απ’ τον τάφο του Τουταγχαμών, και 100 χιλιάδες εκθέματα συνολικά, αφηγούνται μοναδικές ιστορίες στις αίθουσες του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου (GEM). Λίγο έξω απ’ το Κάιρο, το επικό μουσείο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, που σύντομα θ’ ανοίξει τις πόρτες του, θα επικοινωνεί με τις Πυραμίδες της Γκίζας μέσω ενός πεζόδρομου. Η 3.400 ετών και 2,7 χλμ. Λεωφόρος των Σφιγγών, που άνοιξε πρόσφατα στο Λούξορ, είναι μία ακόμα απ’ τις αφίξεις που εξάπτουν την αιγυπτιομανία μας.

2. Νέα Ζηλανδία

Περιπέτειες στη φύση και την κουζίνα: Οι κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί του 2023 - εικόνα 2
Το Γουέλιγκτον αναδεικνύεται σε μέγιστο πολιτιστικό και γαστρονομικό hot spot © Shutterstock.com

Η σειρά «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Τα Δαχτυλίδια της Δύναμης», που γυρίστηκε σε μερικά από τα πιο επικά τοπία της Νέας Ζηλανδίας, κατέφτασε τον Σεπτέμβριο του 2022, για να ταξιδέψει νοερά τους φαν του Τόλκιν στο Βόρειο και το Νότιο Νησί, το Εθνικό Πάρκο Fjordland και τα Denize Bluffs της κοιλάδας Mangaotaki. Απ’ τη μια, είναι η τεράστια επιρροή που ασκεί η TV στον τουρισμό· απ’ την άλλη, μεγάλα διεθνή events, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών, προσκαλούν τους φαν του αθλήματος σε Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία (20/7-20/8). Οι «Rough Guides» ζουμάρουν στην πρωτεύουσα Γουέλιγκτον ως μέγιστο πολιτιστικό και γαστρονομικό hot spot, ενώ το «Condé Nast Traveller» αναδεικνύει φεστιβάλ στο Όκλαντ, όπως το Pasifika, τη μεγάλη γιορτή των νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού (Μάρτιος).

3. Bόρεια Αγγλία

Περιπέτειες στη φύση και την κουζίνα: Οι κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί του 2023 - εικόνα 3
Ο βρετανικός Βορράς στα πάνω του! © Shutterstock.com

Ποιο Λονδίνο; Πρωταγωνιστής στις λίστες με τους τοπ προορισμούς του 2023 σε «National Geographic» και «Lonely Planet», το Μάντσεστερ κλέβει την παράσταση με τα εγκαίνια του, αξίας περίπου 211 εκατ. ευρώ, σύγχρονου ναού των παραστατικών τεχνών, σχεδιασμένου απ’ το αρχιτεκτονικό γραφείο του Ρεμ Κούλχαας: το Factory International ανοίγει τον Ιούνιο και θ’ αποτελέσει τη νέα βάση του διετούς Manchester International Festival (ΜΙF). Παράλληλα, τo ανακαινισμένο Moυσείο του Μάντσεστερ ξανανοίγει τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ η Castlefield Viaduct προσθέτει όλο και περισσότερες πράσινες νότες στην κορυφή μιας βικτωριανής οδογέφυρας. Ο οργανισμός τουρισμού Visit England, παράλληλα, σημειώνει μια έκρηξη από events. Τον Μάιο, η «Πόλη της Μουσικής» της UNESCO Λίβερπουλ φιλοξενεί τη Eurovision 2023 (9-13/5) στη θέση της περσινής νικήτριας Ουκρανίας, ενώ τον Ιούνιο η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης του Λίβερπουλ, η μεγαλύτερη της Μεγάλης Βρετανίας, γιορτάζει τα 25 της χρόνια (10/6-27/9). Το Λιντς, τέλος, ετοιμάζει μια πλούσια χρονιά πολιτισμού και δημιουργικότητας στο πλαίσιο του «LEEDS 2023 Year of Culture», που υπόσχεται να μας δείξει την πόλη του Γιόρκσιρ όπως δεν την έχουμε δει ποτέ.

4. Oαχάκα

Περιπέτειες στη φύση και την κουζίνα: Οι κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί του 2023 - εικόνα 4
Κοσμοπολίτικη και πολύχρωμη η Οαχάκα © Shutterstock.com

Το 2023 είναι αφιερωμένο σ’ ένα «επικό μονοπάτι», σύμφωνα με το «National Geographic», όπου θα αναπτύξουμε νέους δεσμούς με αυτόχθονες κοινότητες στα βάθη του Μεξικού. Στο Camino Copalita, οι ξεναγοί (που, σημειωτέον, δεν μιλάνε αγγλικά) θα σας οδηγήσουν σε μυθικά, απόμερα μονοπάτια χωρίς εναλλακτικές οδούς, σε μια πενθήμερη διαδρομή απ’ την κοσμοπολίτικη πόλη της Οαχάκα στα καταπράσινα βουνά των Ζαποτέκων και στις παραλίες του Ειρηνικού.

5. Βίλνιους

Περιπέτειες στη φύση και την κουζίνα: Οι κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί του 2023 - εικόνα 5
700 χρόνια Βίλνιους με νεανικό πνεύμα © Go Vilnius

Η πρωτεύουσα της Λιθουανίας γιορτάζει τα 700ά της γενέθλια με νεανικό πνεύμα και πληθώρα events – μια εξαιρετική αφορμή για να γνωρίσουμε το κουκλίστικο, καλοδιατηρημένο ιστορικό της κέντρο (Senamiestis), αλλά και άγνωστες πτυχές της. Εμπνευσμένη απ’ το βιβλίο-σταθμός του Ricardas Gavelis «Βίλνιους Πόκερ» (1989), η ομώνυμη έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης ΜΟ ρίχνει ματιές πίσω απ’ το Σιδηρούν Παραπέτασμα, «πιάνοντας» το πνεύμα της πόλης λίγο πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης (22/4/23-28/1/24). Παράλληλα, τo Φεστιβάλ των Φώτων ρίχνει τους προβολείς του σε μπαρόκ αριστουργήματα και σύγχρονες εγκαταστάσεις (25-28/1/23). Το μεγάλο μουσικό φεστιβάλ «Αs Young As Vilnius» (νέοι όσο το Βίλνιους) συγκεντρώνει διεθνείς καλλιτέχνες στον πράσινο πνεύμονα του πάρκου Vingis (25/7). H «Alopera» αναβιώνει μια όπερα του 17ου αιώνα με σύγχρονη τεχνολογία (2-3/9), ενώ η «Όπερα σε ρόδες» φέρνει το είδος σε ανυποψίαστους περαστικούς και γειτονιές.

6. Iαπωνία

Περιπέτειες στη φύση και την κουζίνα: Οι κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί του 2023 - εικόνα 6
Πρώτα επίσκεψη στο κάστρο Fukuoka και έπειτα στην τοπική γκουρμέ κουζίνα © Shutterstock.com

Απ’ τη στιγμή που η χώρα άνοιξε τα σύνορά της τον περασμένο Οκτώβριο, ταξιδιώτες και διεθνή μέσα σαν να «τσακώνονται» ποιος θα πρωτοπάει Ιαπωνία. Η «Lonely Planet» εξυμνεί την κουζίνα της Fukuoka, γκουρμέ βάσης για τροπικές αποδράσεις στο ηφαιστειακό Kyushu, το νοτιότερο απ’ τα μεγάλα νησιά της χώρας, ενώ οι «Rough Guides» γοητεύτηκαν απ’ τις παραδόσεις της Kanazawa –χαϊδευτικά, «Μικρό Κιότο»– και τη φυσική ομορφιά του διάσημου κήπου Kenrokue. Ο ιαπωνικός σιδηρόδρομος μόλις γιόρτασε 150 χρόνια από τότε που εγκαινιάστηκε η γραμμή Shimbashi-Yokohama το 1872, προσφέροντας επιπλέον έμπνευση για ταξίδια στις ράγες σε προορισμούς όπως το Hakone, διάσημο για τις θερμές πηγές των παραδοσιακών του ryokan (πανδοχείο).

7. Ελβετία

Περιπέτειες στη φύση και την κουζίνα: Οι κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί του 2023 - εικόνα 7
Απολαύστε την ελβετική ηρεμία μέσα από τα παράθυρα του Golden Pass Express © Shutterstock.com

Bernina Express, Glacier Express, Golden Pass… Οι θεαματικές διαδρομές με τα ακριβή-σαν-ελβετικά-ρολόγια τρένα είναι πολυάριθμες. Τον περασμένο Δεκέμβριο, όμως, το Golden Pass Express (GPX) ανέβασε την ομώνυμη διαδρομή σε άλλο επίπεδο, συγκεκριμένα μεταξύ γαλλόφωνου Μοντρέ και γερμανόφωνου Ιντερλάκεν. Τα νέα βαγόνια τελευταίας τεχνολογίας έχουν τεράστια παράθυρα, εντυπωσιακές ανέσεις και, κυρίως, προσαρμόζονται σε διαφορετικού πάχους ράγες και ύψη πλατφόρμας, μειώνοντας τις αλλαγές, καθώς χαζεύετε τους αμπελώνες στη Λίμνη της Γενεύης και φωτογραφίζετε το σχεδόν τεσσάρων χιλιάδων μέτρων Άιγκερ τις Ελβετικές Άλπεις.

8. Μπουτάν

Περιπέτειες στη φύση και την κουζίνα: Οι κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί του 2023 - εικόνα 8
Χώρα με μαγευτικά μνημεία, το Μπουτάν αντιστέκεται στον υπερτουρισμό © Shutterstock.com

Τον Σεπτέμβριο του 2022, το Μπουτάν άνοιξε τα σύνορά του έπειτα από δυόμισι περίπου χρόνια – με το αστρονομικό «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης» 200 δολαρίων (€ 188) τη βραδιά για τους διεθνείς ταξιδιώτες. Είναι φιλόδοξο το στοίχημα της χώρας, που αντιστέκεται συνειδητά στον υπερτουρισμό.

«Στοχεύουμε σε ταξιδιώτες που είναι ευαίσθητοι στην κουλτούρα, το περιβάλλον και τις φιλοδοξίες του Μπουτάν», δήλωσε στο περιοδικό «Νikkei Asia», ο Dorji Dradhul, γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Τουρισμού. Γιατί ν’ αρχίσετε να ρίχνετε τον οβολό σας στον ταξιδιωτικό κουμπαρά; Για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια, το ανακαινισμένο Trans Bhutan Trail ξανάνοιξε για πολυήμερες πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές ανάμεσα σε ιερούς ναούς των Ιμαλαΐων, καταπράσινα λιβάδια και φρούρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, όπως το Trongsa Dzong.

9. Σλοβενία

Περιπέτειες στη φύση και την κουζίνα: Οι κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί του 2023 - εικόνα 9
Η Λιουμπλιάνα πρωτοπορεί αθόρυβα © Shutterstock.com

Μία απ’ τις μικρότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης, η Λιουμπλιάνα, είναι ένα πολιτιστικό χωνευτήρι που πρωτοπορεί αθόρυβα. Με τη μεγαλύτερη ζώνη χωρίς αυτοκίνητα στην ΕΕ και δημιουργικά πιάτα απ’ τη φάρμα στο τραπέζι, αποτελεί τον πυρήνα μιας χώρας στην καρδιά του ευρωπαϊκού βιώσιμου τουρισμού. Το 2023, βάζουμε δυναμικούς ταξιδιωτικούς στόχους όπως η ποδηλατική διαδρομή 11 ημερών Slovenia Green Gourmet Route, που περνά από αμπελώνες, εστιατόρια βιώσιμα και βραβευμένα με αστέρια Michelin, στην κοιλάδα Vipava, την περιοχή του Kras, την πιο αρχαία πόλη της Σλοβενίας Ptuj και άλλες άγνωστες κουκίδες του σλοβένικου χάρτη.

10. Nότια Αφρική

Περιπέτειες στη φύση και την κουζίνα: Οι κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί του 2023 - εικόνα 10
Περιπέτειες με φόντο κόκκινους αμμόλοφους στη Νότια Αφρική © Shutterstock.com

Πάμε νότιο ημισφαίριο για ντόπια κρασιά και braai (μπάρμπεκιου); Στη λίστα της με τους τοπ προορισμούς του 2023, η «Lonely Planet» ταξιδεύει στους αμπελώνες των λεγόμενων Winelands, τους βοτανικούς κήπους Kirstenbosch, τις κουζίνες μιας ανήσυχης νέας γενιάς σεφ και τις περιοχές του Κέιπ Τάουν, όπου θα βρούμε αυθεντικά πιάτα Cape Malay, όπως το Bo-Kaap. Απ’ την άλλη, οι «Rough Guides» προτείνουν το σχετικά άγνωστο Northern Cape για άγρια ζωή και περιπέτειες με φόντο κόκκινους αμμόλοφους και «χαλιά» από άνθη, με την ωμή δύναμη των καταρρακτών Aukoerebis, των μεγαλύτερων της Νότιας Αφρικής, να ανεβάζουν τα ντεσιμπέλ στη διαπασών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.