Οι 75 γαλάζιες αποχρώσεις της Καρπάθου

Βουτάμε στα κρυστάλλινα νερά του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού των Δωδεκανήσων και βγάζουμε έξω το κεφάλι μας μόνο για να ανακαλύψουμε την επόμενη παραλία.

Οι 75 γαλάζιες αποχρώσεις της Καρπάθου

Όπως ακριβώς και στα περίφημα γλέντια της Καρπάθου, όπου η λύρα δίνει το ρυθμό συνεχόμενα και σχεδόν ψυχεδελικά για περισσότερες από 10 ώρες, έτσι και αυτό το αφιέρωμα θα κολυμπήσει στην ατελείωτη αλληλουχία των παραλιών του νησιού. Απόλυτα επικεντρωμένη στα γαλαζοπράσινα νερά, η δική μου λύρα έχει να καλύψει 160 χλμ. ακτογραμμής. Βέβαια δεν βλάπτει ποτέ να έχουμε τ’ αυτιά μας ανοιχτά για τις εμβόλιμες τσαμπούνες που δίνουν την απαραίτητη σπιρτάδα.

Μέσα και έξω από το βυθό

Οι 75 γαλάζιες αποχρώσεις της Καρπάθου - εικόνα 1
©Shutterstock

Απέραντες αμμουδερές παραλίες, ελκυστικοί κολπίσκοι, απάτητοι παράδεισοι, ρηχά νερά που αγαπούν οι οικογένειες και εντυπωσιακοί βραχώδεις σχηματισμοί για τα περιπετειώδη πνεύματα. Είτε αναζητάς μοναξιά και χαλάρωση είτε άνεση και beach bar, οι 75 παραλίες του νησιού δίνουν αμέτρητες επιλογές για κολύμπι και χάζι στην παραλία με τον δικό σου ρυθμό.

Ξεκινάμε, λοιπόν, με τη νότια μύτη του νησιού, όχι μακριά από το αεροδρόμιο, και τη διασημότερη παραλία του, τον Διακόφτη. Δικαίως αυτή η εξωτική λωρίδα λευκής άμμου που αγκαλιάζεται από τιρκουάζ νερά έχει παρελάσει από τις περισσότερες φωτογραφίες. Ωστόσο, αν ορέγεσαι απομόνωση, θα πρέπει να διασχίσεις το φυσικό "σύνορο" από βράχια και κέδρους που χωρίζει την παραλία στα δύο και να απλώσεις την πετσέτα σου μακριά από το οργανωμένο κομμάτι.

Οι 75 γαλάζιες αποχρώσεις της Καρπάθου - εικόνα 2
©Shutterstock

Ακόμη πιο πριβέ θα χαρείς την παραλία του Μιχαλιού ο Κήπος με τους εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς, τα θαλάσσια σπήλαια και τα αμέτρητα κοχύλια να συνθέτουν την εικόνα αυτού του άγριου τοπίου. Αξίζει τον κόπο να διασχίσεις το προσβάσιμο μονοπάτι, αφού δεν θα σε αποζημιώσει μόνο το τοπίο αλλά και ο πλούσιος βυθός που επιβάλλει μια μάσκα θαλάσσης. Από τη μικρή καντίνα θα προμηθευτείς τα δέοντα, ενώ υπάρχουν και ομπρέλες με αντίτιμο.

Στο επίνειο του Μεσοχωρίου, θα συναντήσεις την οργανωμένη παραλία Λευκός την οποία αν εξερευνήσεις περισσότερο ίσως ανακαλύψεις το ομώνυμο σπήλαιο, μια τοποθεσία εκτός ραντάρ με μυστηριώδη σπίτια σκαλισμένα σε σπηλιές. Κοντά στο χωριό της Αρκάσας, η μικροσκοπική παραλία Φοινίκι με το γραφικό λιμανάκι ακριβώς δίπλα είναι σημείο συνάντησης όσων παρτάρουν στα μπαράκια του χωριού.

Ανατολικά της Εδέμ

Οι 75 γαλάζιες αποχρώσεις της Καρπάθου - εικόνα 3
Τα κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά κάνουν τα Άχατα… άχαστα ©Shutterstock

Μια τριλογία όμορφων παραλιών στην ανατολική πλευρά του νησιού, λίκνο της χαλαρής beach life, εστιάζει στα κρυστάλλινα νερά και την ακατέργαστη φυσική ομορφιά. Με τη γη να προκαλεί τη θάλασσα συνεχίζεται η περιήγηση, καθώς τα σχεδόν κάθετα πανύψηλα βράχια ορθώνονται "προστατεύοντας" την αμμουδερή παραλία της Κυρα-Παναγιάς από τους αδιάκριτους. Εναλλακτικά, τη θεϊκή προστασία έχει αναλάβει το εκκλησάκι της Κυρα-Παναγιάς με τον κόκκινο τρούλο που αποτελεί ιδανικό φόντο για φωτογραφίες.

Σε κοντινή απόσταση, τα βραβευμένα Άπελλα (έχουν ψηφιστεί ως η καλύτερη παραλία της Ευρώπης) προσφέρουν γενναιόδωρα σκιά χάρη στα πεύκα που φτάνουν κοντά στο νερό. Μην παραλείψεις ένα pit stop στον Άγιο Λουκά, τον ιδιόμορφα σκαλισμένο ναό σε φυσική σπηλιά με τοιχογραφίες, που χρονολογείται από το 13ο αιώνα.

Το ψιλό βοτσαλάκι και τα πεντακάθαρα νερά καθιστούν τα Άχατα… άχαστα. Αν αγνοήσεις τις πολλές, πολλές ομπρέλες που έχουν κατακλύσει τον κολπίσκο. Για όσους δεν αγαπούν τις οργανωμένες συνθήκες, υπάρχει πάντοτε η πιο ατμοσφαιρική και ταυτόχρονα άγνωστη παραλία της Καρπάθου Κάτω Λάκκος με φόντο τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς των βράχων. Κολύμπι μέσα σε σπηλιές μοναδικού φυσικού κάλλους και εξερεύνηση ενός παρθένου τοπίου είναι η ανταμοιβή σου για το 15λεπτο περπάτημα σε μονοπάτι.

Μικρό νησί μεγάλη ιστορία

Οι 75 γαλάζιες αποχρώσεις της Καρπάθου - εικόνα 4
©Shutterstock

Υπάρχει όμως κι ένα νησάκι μια σταλιά που τιμάται κάθε καλοκαίρι από τους επισκέπτες, αφού είναι ακατοίκητο τον υπόλοιπο χρόνο. Ο λόγος για τη Σαρία, που κάποτε ήταν συνδεδεμένη με τη γειτονική Κάρπαθο, αλλά σήμερα χωρίζονται από μια στενή λωρίδα θάλασσας. Ασφαλώς, δεν μπορείς να κολυμπήσεις μέχρι εκεί, αλλά μια ημερήσια εξόρμηση με καραβάκι θα σε οδηγήσει σε έναν εξωτικό παράδεισο που κατοικείται μόνο από αγριοκάτσικα, σπάνια είδη πουλιών και μεσογειακές φώκιες, γ’ αυτό και έχει κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή Natura 2000.

Όταν χορτάσετε βουτιές στις παρθένες παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά, μπορείτε να ξεκινήσετε την πεζοπορία στο εσωτερικό του νησιού, αναζητώντας τα ίχνη των προγενέστερων "ενοίκων" του. Τα ερείπια των θολωτών οικημάτων που θα βρεις στον κύριο οικισμό Παλάτια μαρτυρούν ότι εδώ έζησαν Σαρακηνοί πειρατές, αφού το μέρος ήταν ιδανικό ορμητήριο για τις λεηλασίες. Μαγικές εικόνες προσφέρει και το μονοπάτι που διασχίζει το εντυπωσιακό φαράγγι του νησιού, ενώ αν συναντήσετε μια τεράστια σπηλιά πλησιάστε την προσεκτικά, γιατί αποτελεί την φωλιά δεκάδων γερακιών.

Χρηστικά και απαραίτητα

Οι 75 γαλάζιες αποχρώσεις της Καρπάθου - εικόνα 5
©Λένα Γκόβαρη

Η Κάρπαθος είναι προσβάσιμη είτε με πλοίο σε 26 ώρες από τον Πειραιά είτε με απευθείας πτήση από την Αθήνα σε 50 λεπτά.

Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων χρειάζεται αυτοκίνητο. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει τοπικό συγκοινωνιακό δίκτυο είναι προαπαιτούμενο, μιας και οι αποστάσεις είναι μεγάλες.

Γενικώς, οι δρόμοι είναι καλοί εκτός από την πιο πρόσφατη σύνδεση του νησιού με την περίφημη Όλυμπο. Για να φτάσεις στο χωριό που έχει παγώσει στο χρόνο χρειάζεται περίπου μιάμιση ώρα και αρκετή προσοχή γιατί υπάρχουν πέτρες και ενίοτε κατσίκια στη διαδρομή.

Οι επιλογές διαμονής βρίσκονται είτε στην πρωτεύουσα, τα Πηγάδια, που έχει πολλά καταλύματα μεν αλλά όχι ιδιαίτερα νησιώτικο χαρακτήρα, είτε σε κάποιο χωριό. Μπορείτε να μείνετε στη φολκλορική Όλυμπο, στη βασίλισσα της νυχτερινής ζωής Αρκάσα, στο γραφικό Μεσοχώρι ή στους καρτποσταλικούς Μενετές.

Σε μερικά ξενοδοχεία η χρήση του κλιματιστικού χρεώνεται έξτρα, επομένως ρωτήστε εξ αρχής.

Μερίδιο στην τοπική κουζίνα διεκδικούν οι μακαρούνες, το τυρί μανούλι, το οποίο είναι αρκετά αρμυρό, το θυμαρίσιο μέλι, τα ψιλοκούλουρα με σουσάμι και ο τηγανητός μπακλαβάς.

Πού θα φάτε μετά τις βουτιές

Οι 75 γαλάζιες αποχρώσεις της Καρπάθου - εικόνα 6
Γαστρονομικός μπονβιβερισμός στο "Poseidon" στον απομονωμένο Αφιάρτη

Golden Sand (Λευκός, 2245023653) Σπιτικό και παραδοσιακό φαγητό με πολλά από τα φαγητά να ψήνονται στα κάρβουνα όπως το εξαιρετικό κοντοσούβλι.

Poseidon (Αφιάρτης, 6978694482) Το εστιατόριο του ξενοδοχείου "Poseidon Blue" "διαβάζει" δημιουργικά με μοντέρνες τεχνικές την τοπική κουζίνα.

Κήπος (Αρκάσα, 6978159843) Νόστιμα μαγειρευτά και μεγάλη ποικιλία από κλασικούς μεζέδες και φρέσκα θαλασσινά με επίκεντρο την απλότητα.

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε με πρόσκληση από τον Δήμο Καρπάθου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.