Βιέννη: Δημιουργικές αναζητήσεις σε κλασικό φόντο

Η μοντερνιστική κληρονομιά της πόλης αντηχεί σε πολυμορφικά στέκια, μουσεία και μαγαζιά, που δίνουν τον παλμό με νέα δημιουργικά κόνσεπτ – και μια ιδιαίτερη αγάπη για τους ήχους της electro.

Βιέννη: Δημιουργικές αναζητήσεις σε κλασικό φόντο

Από τη Δανάη Μολόχα

Η καρτποσταλική Βιέννη των Aψβούργων και του Μότσαρτ είναι η μία μόνο πλευρά του ταξιδιωτικού νομίσματος. Η μοντερνιστική κληρονομιά της πόλης αντηχεί σε πολυμορφικά στέκια, μουσεία και μαγαζιά, που δίνουν τον παλμό με νέα δημιουργικά κόνσεπτ – και μια ιδιαίτερη αγάπη για τους ήχους της electro.

Βιέννη: Δημιουργικές αναζητήσεις σε κλασικό φόντο - εικόνα 1
Αρχιτεκτονική «έξω απ’ το κουτί» απ’ τον Friedensreich Hundertwasser. © Shutterstock

Στη γειτονιά των μουσείων (Museumsquartier), η έκθεση του Leopold «Βιέννη 1900: H γέννηση του Μοντερνισμού» ζωντανεύει μπροστά μας εικόνες από μια αισθητικά πλουραλιστική μητρόπολη, έναν «τόπο πειραματισμού και εργαστήριο ιδεών» που, ανάμεσα στο μεγαλοπρεπές κυκλικό βουλεβάρτο της Ringstrasse και τις φτωχογειτονιές, αποτέλεσε πόλο έλξης αριστοκρατών, καλλιτεχνών και διανοουμένων στο κατώφλι του 20ού αιώνα – απ’ την αρχιτεκτονική μέχρι τη μουσική και την ψυχολογία (www.leopoldmuseum.org). Με τις άμαξες ακόμα σήμερα να προσπερνούν κινηματογραφικά το παλάτι Hofburg και τον Kαθεδρικό του Aγίου Στεφάνου, η έκθεση αποτελεί αφετηρία μιας ιντριγκαδόρικης διαδρομής πέρα απ’ τα μπαρόκ και νεοκλασικά διαμάντια της πρώτης περιφέρειας, σε δημιουργικές γωνιές του Wieden (4η), του Mariahilf (6η) και του Neubau (7η).

Βουτιά σε μια Βιέννη καλλιτεχνικά ανήσυχη

Βιέννη: Δημιουργικές αναζητήσεις σε κλασικό φόντο - εικόνα 2
Η σύγχρονη τέχνη κάνει παιχνίδι στο Μουσείο mumok. © Shutterstock

Πέρα από έργα σήμα κατατεθέν που φιλοτέχνησαν σπουδαίες φιγούρες της εποχής, όπως ο Γκούσταβ Kλιμτ κι ο Έγκον Σίλε, η έκθεση του Leopold φέρνει στο επίκεντρο μόδες, διακοσμητικές τάσεις, αλλά και ιστορίες για κορυφαίες μορφές που ανέδειξαν αυτό το κομβικό σημείο του μοντερνισμού – απ’ τον ρηξικέλευθο συνθέτη Σένμπεργκ μέχρι τον πατέρα της ψυχανάλυσης Φρόιντ. Εκεί που οι δεσμοί του άλλοτε με το σήμερα γίνονται, όμως, πραγματικά αισθητοί, είναι λίγα βήματα απ’ την πολύβουη αγορά Naschmarkt, στον εκθεσιακό χώρο Secession που γεννήθηκε το 1898 για να στεγάσει τις πρωτοποριακές ιδέες του κινήματος της Aπόσχισης, που δημιουργήθηκε ως αντιπρόταση στον άκαμπτο συντηρητισμό της εποχής.

Βιέννη: Δημιουργικές αναζητήσεις σε κλασικό φόντο - εικόνα 3
Το ιστορικό κέντρο είναι μόνο η μισή ιστορία μιας μοντερνιστικής μητρόπολης. © Shutterstock

To φωτογενές αρχιτεκτόνημα κάνει τις προθέσεις του γνωστές απ’ την πρόσοψή του με το μότο «Σε κάθε εποχή η τέχνη της, σε κάθε τέχνη η ελευθερία»· αλλά και με μια γιγαντιαία ουκρανική σημαία με το σύνθημα «σταματήστε τον πόλεμο». Πέρα απ’ την εντυπωσιακή 34μετρη «Zωφόρο του Mπετόβεν» του Κλιμτ, εμπνευσμένη απ’ την 9η συμφωνία του συνθέτη, διερευνά σύγχρονες, πειραματικές και συχνά πολιτικές φόρμες μέσα από καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις και video art.

Πίσω στο Museumsquartier, το Mουσείο Moντέρνας Τέχνης mumok υψώνεται σαν γιγανταία πλάκα από μπεντό σε μια άκρη της κεντρικής πλατείας. Το εσωτερικό του, όμως, παίρνει φωτιά από ζωηρόχρωμες, καινοτόμες ιδέες (μέχρι τις 28/8/22 φιλοξενεί μια έκθεση αφιερωμένη στον φωτογράφο Βόλφγκανγκ Τίλμανς). Λίγα βήματα απ’ την Όπερα της Βιέννης και τη Ringstrasse, το Albertina Mοdern, παράρτημα του διάσημου ομώνυμου μουσείου, εκθέτει πίσω απ’ την καλαίσθητη πρόσοψη της δεκαετίας του 1860 μια μοναδική στην Aυστρία συλλογή απ’ τα τελευταία 80 χρόνια στην εγχώρια τέχνη (μέχρι τις 4/9/2022 προλαβαίνετε επίσης, εδώ, ένα αφιέρωμα στον Kινέζο καλλιτέχνη Ai Weiwei).

Βιέννη: Δημιουργικές αναζητήσεις σε κλασικό φόντο - εικόνα 4
Moντερνισμός σε κλασικό καμβά στη γειτονιά των μουσείων, must προορισμό για τους λάτρεις της σύγχρονης τέχνης. © Shutterstock

Κατηφορίζοντας τη Siebensterngasse στο trendy Neubau, σε μια ήσυχη γωνιά που δύσκολα την ανακαλύπτεις γύρω απ’ τα κτίρια-τοπόσημα της πόλης, νιώσαμε να φυσά ένα θαλασσινό αεράκι. Στο ευρηματικό concept store «Oceanstore», το ιδιαίτερο δημιουργικό όραμα του πολυσχιδούς Βιεννέζου φωτογράφου, επιχειρηματία και δύτη Andreas Franke παίρνει σάρκα και οστά. O Franke, που το 2010 παρουσίασε την πρώτη παγκοσμίως υποβρύχια έκθεση φωτογραφίας σ’ ένα ναυάγιο στη Φλόριντα, παντρεύει ψηφιακά φωτογραφίες γεμάτες θεατρικότητα, που τραβά στο στούντιό του, με ωκεανικά ενσταντανέ και «σουβενίρ» απ’ τις εξερευνήσεις του. Πρόκειται για μια ονειρική αισθητική που συνεπαίρνει, με ένα ακόμα πιο βροντερό οικολογικό μήνυμα.

Επαναπροσδιορίζοντας την ιεροτελεστία του καφέ

Mια κουλτούρα που τα τελευταία χρόνια φιγουράρει στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η τελετουργία του βιεννέζικου καφέ, μάς θέλει να παραγγέλνουμε έναν Wiener Melange (τύπου καπουτσίνο), ή έναν Einspänner (εσπρέσο με σαντιγί) και να διαβάζουμε την εφημερίδα μας, ανενόχλητοι, για ώρες. Σε κλασικά καφέ όπως το «Central» ή το «Sperl», η αίσθηση ότι, μαζί με τη σοκολατένια Sachertorte μας, γευόμαστε ένα αυθεντικό κομμάτι βιεννέζικης ιστορίας, είναι μια εμπειρία από μόνη της – κι ας βρήκαμε τους περισσότερους καφέδες που δοκιμάσαμε, απ’ το «Central» μέχρι τυχαίες στάσεις στη Naschmarkt, μάλλον basic.

Βιέννη: Δημιουργικές αναζητήσεις σε κλασικό φόντο - εικόνα 5
Πιάστε θέση για κέικ απ’ τα χεράκια της γιαγιάς στο κοινωνικά ευαίσθητο «Vollpension».

Mια νέα γενιά καφέ, όμως, έρχεται να αντιπροτείνει έξυπνα, καλοδουλεμένα κόνσεπτ, διατηρώντας παράλληλα την αβίαστη σχέση με το χώρο και το χρόνο που επιτάσσει η βιεννέζικη παράδοση. Το «Vollpension» στο Wieden στηρίζει μια κοινωνική αποστολή που πάει πολύ παραπέρα απ’ τα κέικ της γιαγιάς (κυριολεκτικά), τα οποία σερβίρει στο ολοζώντανο, νοσταλγικό σαλόνι του: την καταπολέμηση της φτώχειας και της μοναξιάς στις μεγαλύτερες ηλικίες (το 50% της ομάδας είναι άνω των 60), αλλά και την προώθηση του διαλόγου ανάμεσα στις γενιές.

Το μπαρ-βιβλιοπωλείο «Phil» στο Mariahilf μένει ανοιχτό καθημερινά μέχρι τις 12-1 π.μ., και θα νιώσετε το ίδιο άνετα να διαβάσετε, να δουλέψετε στο λάπτοπ σας ή να πιείτε ποτά με τους φίλους σας. Tο premium vintage «Café in der Burggasse 24» στο Neubau, πάλι, απλώνει τις προχωρημένες μόδες του δίπλα σ’ ένα ευρύχωρο καφέ γεμάτο πιασάρικες ρετρό πινελιές, που δίνουν χρώμα στο πρωινό και το brunch. Tέλος, τα μινιμαλιστικά τραπέζια του μοντερνιστικού J. Hornig θα ταιριάξουν γάντι στους ψηφιακούς νομάδες (κι ας ιδρύθηκε το 1912), που έρχονται εδώ για τον καλύτερο, για εμάς, καφέ της πόλης.

Γεύση από Bιέννη τη νύχτα

Βιέννη: Δημιουργικές αναζητήσεις σε κλασικό φόντο - εικόνα 6
Σοφιστικέ γεύσεις στο «Bruder».

Παρότι δεν συναντήσαμε κάποια δυναμική νυχτερινή «πιάτσα», η Βιέννη φτιάχνει ατμόσφαιρα after dark με διάσπαρτα μπαρ-εστιατόρια που ζωντανεύουν υπό τους ήχους ψαγμένων ηλεκτρονικών και εναλλακτικών μουσικών. Στην «Pizza Randale» και στη «Minante» θα πάτε για την γκουρμέ ναπολιτάνικη πίτσα, αλλά και για το μπιτάτο σάουντρακ. H πίτσα με κρέμα πεκορίνο, μοτσαρέλα, αχλάδι, κρέμα καρυδιού και μέλι, ειδικά, στην τελευταία ήταν η πιο δυνατή εμπειρία μας σε μια πρωτεύουσα που δύσκολα απογοητεύει γευστικά. Λίγα βήματα απ’ το «Phil», το ανεξάρτητο σινεμά-μπαρ-εστιατόριο «Top Cinema» αποτελεί σημείο ραντεβού για «σινεφίλ, ανθρώπους της τέχνης και ξενύχτηδες» με arthouse προβολές, διεθνείς γεύσεις και, φυσικά, κοκτέιλ με φόντο αρ νουβό και κινηματογραφικές αναφορές (www.topkino.at). Aπ’ τα πιο δημοφιλή στέκια του Mariahilf, το «Bruder», που καλύπτει ολόκληρο τον ατμοσφαιρικά φωτισμένο τοίχο πίσω απ’ την μπάρα του με βάζα γεμάτα υλικά για χειροποίητα κοκτέιλ, σερβίρει ευφάνταστα πιάτα, λίγα λεπτά απ’ το «AmmutsØn Craft Beer Dive», στον γραφικό πεζόδρομο Barnabitengasse, που προσφέρει μια φανταστική συλλογή από χειροποίητες μπίρες σε παρεΐστικο αμπιάνς.

Βιέννη: Δημιουργικές αναζητήσεις σε κλασικό φόντο - εικόνα 7
Xειροποίητες μπίρες στο παρεΐστικο αμπιάνς του «AmmutsØn Craft Beer Dive».

Πoύ θα μείνετε

Βιέννη: Δημιουργικές αναζητήσεις σε κλασικό φόντο - εικόνα 8
Έκρηξη φαντασίας στο «25hours Hotel».

Jaz in the City Η στιλάτη αλυσίδα design hotels παίζει δυνατά στο τρίπτυχο ντιζάιν, τέχνη και καλή κουζίνα, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στο ηχοσύστημα σε μπιτάτους και chill κοινόχρηστους χώρους.
Hotel Babula am Augarten Eυρύχωρα δωμάτια, προσιτές τιμές, πινγκ-πονγκ στο λόμπι και προσεγμένες γεύσεις στο ζωηρόχρωμο εστιατόριο/μπαρ απ’ την ομάδα της Pizza Randale, που πατά play στην καλή ηλεκτρονική μουσική από νωρίς. Δωμάτια νοικιάζονται και ανά μήνα για ψηφιακούς νομάδες.
25hours Hοtel at Museumsquartier Μια έκρηξη ντιζαϊνάτης φαντασίας με πηγή έμπνευσης τα όνειρα, τις ψευδαισθήσεις και την καλειδοσκοπική 7η περιφέρεια. Oι 12 σουίτες, αλλά και το rooftop bar, προσφέρουν καθηλωτική θέα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.