Η κορυφαία meat-free φινέτσα του «Geranium»

Ενώ τα προγνωστικά για το αν το Νο 2 των World’s 50 Best Restaurants θ’ ανέβει φέτος στην κορυφή δίνουν και παίρνουν, το «Geranium» στην Κοπεγχάγη αφαιρεί το κρέας από το μενού του, αγκαλιάζοντας το φυτικό βασίλειο και τη θάλασσα.

Η κορυφαία meat-free φινέτσα του «Geranium»

Είναι πλέον σαφές ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει παγκοσμίως, και μάλιστα δραματικά, στη διατροφική μας κατεύθυνση, αφού πλέον κορυφαία εστιατόρια ξεπερνούν το ταμπού του κρέατος και το βγάζουν εντελώς από τα μενού τους. Την αρχή έκανε ο Daniel Humm στο «Eleven Madison Park» στη Νέα Υόρκη –καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο το 2017–, ανακοινώνοντας μετά το λοκντάουν ότι το εστιατόριό του γίνεται vegan. Στην Ευρώπη, τώρα, ο Rasmus Kofoed, σεφ του τριάστερου «Geranium» που το 2021 αναδείχθηκε Νο 2 στα World’s 50 Best Restaurants, απέκλεισε εντελώς το κρέας, μετατρέποντας το εστιατόριό του σε pescatarian.

Η κορυφαία meat-free φινέτσα του «Geranium» - εικόνα 1
Ο σεφ του «Geranium» Rasmus Kofoed © Claes Bech

Δεν είχε βέβαια ποτέ πολύ κρέας στο μενού του το «Geranium» (ένα-δυο πιάτα το πολύ στα 16 αλμυρά), παρ’ όλα αυτά έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από την πάπια του με αχλάδι και πεύκο το 2019. Το γεγονός αυτό, όμως, όπως και η ριζική ανανέωση του μενού –δεν θα σερβίρουν πια εμβληματικά πιάτα σαν τα razor clams ή τον «μαρμαρωμένο» μπακαλιάρο (hake) με χαβιάρι και ξινόγαλα– αποτέλεσαν ισχυρότατο κίνητρο για να δοκιμάσω ξανά ένα εστιατόριο το οποίο ίσως ανακηρυχτεί καλύτερο στον κόσμο φέτος τον Ιούλιο στο Λονδίνο.

Η κορυφαία meat-free φινέτσα του «Geranium» - εικόνα 2
Φινετσάτη μεταγραφή από τη δανέζικη παράδοση: ρέγγα, τραγανά φύκια, άνηθος, aquavit © Claes Bech

Να 'μαι λοιπόν μια ηλιόλουστη Παρασκευή στην Κοπεγχάγη, να χαίρομαι το λουλουδάτο ζεν μιας σάλας φινετσάτης και cool, που μοιάζει με στιλάτη τραπεζαρία σπιτιού, με δανέζικες πολυθρόνες και καναπέδες γύρω από τραπέζια φτιαγμένα από ανοιχτόχρωμο ξύλο και μάρμαρο. Από την ανοιχτή κουζίνα δίπλα μας, εκρέει δυναμισμός γεμάτος θετική ενέργεια και χιούμορ. Ο Rasmus έρχεται στο τραπέζι και μου εξηγεί την επιλογή του. «Δεν ήταν και τόσο μεγάλη απόφαση για μένα. Τα τελευταία πέντε χρόνια δεν τρώω καθόλου κρέας και αποφάσισα ότι το “Geranium” θα είναι πιο αυθεντικό αν το έβγαζα απ’ το μενού. Όλος ο κόσμος χρειάζεται έμπνευση προς μια νέα, πιο υγιεινή κατεύθυνση». Ακολούθησε μια ομολογουμένως επική γαστρονομική εμπειρία, εστιασμένη στο φυτικό και το θαλασσινό βασίλειο, απ’ την οποία σταχυολογώ στη συνέχεια τις καλύτερες στιγμές.

Η κορυφαία meat-free φινέτσα του «Geranium» - εικόνα 3
Κορυφαίο ψωμάκι με υποβλητικό άρωμα τρούφας © Claes Bech

Στο δεύτερο στάδιο με περίμενε ένα εξαιρετικό χαβιάρι από «χρυσή» οσιέτρα με ντελικάτη θαλασσινή λιπαρότητα, συνταιριασμένη απρόσμενα με πικλαρισμένα φύλλα καρυδιάς, παιχνιδίσματα από τραγανούς καπνιστούς ηλιόσπορους και την αρμονική φινέτσα μιας βελούδινης κρέμας. Αμέσως μετά, μας την είχε στημένη η ακατανίκητη δύναμη της άνοιξης, μεταμορφωμένη σε μια δροσερή σούπα από kale και πράσινο μήλο που η εκρηκτική χλωροφυλλέ φρεσκάδα της δεν έλεγε να φύγει από το στόμα. Και έπειτα, σε παρόμοια συχνότητα αλλά πολύ διαφορετικός, ένας υπερδροσιστικός, σχεδόν παγωμένος, μοσχοβολιστός χυμός αγγουριού, συνταιριασμένος με τις διαφορετικές υφές και θαλασσινές γεύσεις κυδωνιών, στρειδιών, αμμοσωλήνων και τραγανών αβγών σαλιγκαριών, με παρτενέρ πράσινο μήλο, επιπλέοντα λουλούδια και μυριάδες σταγόνες αρωματικού λαδιού βοτάνων.

Η κορυφαία meat-free φινέτσα του «Geranium» - εικόνα 4
Σελινόριζα + χαβιάρι + κρέμα = κομψότητα © Claes Bech

Η λατρεία των Σκανδιναβών για το ψωμί εκφράστηκε σε μια απίθανη νοστιμιά βουτηγμένη σ’ ένα υποβλητικό άρωμα τρούφας, κεντημένο με ορεκτική μυρωδιά ξινόγαλου, άγριο σκόρδο και πολλά λουλούδια. Το δοκίμασα σε μια συγκλονιστική αρμονία με φανταστικά παλαιωμένο Clos Jebsal Tokay Pinot Gris του 1993. Ξινούτσικο, γήινο, ντελικάτο, υπερνόστιμο, ερεθιστικό, προκλητικό ήταν οι πρώτες λέξεις που ήρθαν στο μυαλό μου καθώς δοκίμαζα με τα άγρια μανιτάρια, την μπίρα και τον πικλαρισμένο λυκίσκο και αμέσως μετά… ήρθε το υπέρλαμπρο άστρο του μενού. Ένας απίθανος συνδυασμός από χλωρά καρύδια με ντελικάτη και σοφιστικέ ανοιξιάτικη πικράδα, ελαφρά πικλαρισμένο κυδώνι με τεράστια πυκνή επίγευση, και απίθανα φινετσάτο «καπουτσίνο» με διάχυτο άρωμα λευκής τρούφας bianchetto, όλα σε μια κομψότατη νατουραλιστική σύνθεση. Κι αν ήθελα να διαλέξω ένα μόνο από τα αναλόγως κορυφαία επιδόρπια, θα στρεφόμουν σ’ εκείνη την πρωτότυπη μετατροπή αγκινάρας της Ιερουσαλήμ σε μια αιθέριας εξευγενισμένης φυτικότητας σφαίρα, που για να τη φτιάξουν συμπυκνώνουν 5 λίτρα του ζωμού της σε μόλις μισό, σερβιρισμένη αρτίστικα σ’ ένα κουτάλι έργο τέχνης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.