Βερολίνο στο... χέρι: 8 επιλογές για street food αξιώσεων

Πιο νόστιμη από κάθε άλλη φορά η γερμανική πρωτεύουσα μάς υποδέχεται με τη γαστρονομική σκηνή της σε διαρκή κίνηση και ανανέωση.

Βερολίνο στο... χέρι: 8 επιλογές για street food αξιώσεων

Από την Κική Βασσάλου

Πιο νόστιμη από κάθε άλλη φορά η γερμανική πρωτεύουσα μάς υποδέχεται με τη γαστρονομική σκηνή της –είτε πρόκειται για φαγητό δρόμου είτε για την «επίσημη» εστίαση– σε διαρκή κίνηση και ανανέωση. Σε τούτη εδώ την εξόρμηση φοράμε μπουφάν, σκουφιά, αλλά και γάντια που βγαίνουν εύκολα και παραμένουμε εκτός, για λουκάνικα, σάντουιτς, κεμπάπ και όλα τα καλά που μπορούμε να δοκιμάσουμε στο χέρι. Streetfood, άλλωστε, δεν σημαίνει απαραιτήτως fast food, και στο Βερολίνο, όπου συνυπάρχουν 180 διαφορετικές εθνικότητες και ισάριθμες κουζίνες, δείχνουν να το γνωρίζουν καλά αυτό.

Curry 36

Βερολίνο στο... χέρι: 8 επιλογές για street food αξιώσεων - εικόνα 1

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να μπείτε στην εσωτερική αντιπαράθεση για το ποιος φτιάχνει το καλύτερο currywurst, το Δυτικό ή το Ανατολικό Βερολίνο. Δοκιμάστε και απολαύστε και τα δύο εξίσου· έτσι κι αλλιώς δύσκολα θα εντοπίσετε διαφορές. Το «Curry 36», πάντως, στη δυτική πλευρά, είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους νυχτερινούς ταξιτζήδες που γνωρίζουν μία προς μία τις after καντίνες της πόλης, αλλά και σε όλους τους ξενύχτηδες. Πράγματι, αν έχεις χορέψει και καταναλώσει αλκοόλ για ώρες, ένα καλό currywurst σε αφράτο ψωμάκι είναι ό,τι πρέπει, και το «Curry 36» είναι εκεί και σας περιμένει από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το ξημέρωμα.

Mehringdamm 36, +49302517368, curry36.de

Kulturbrauerei

Βερολίνο στο... χέρι: 8 επιλογές για street food αξιώσεων - εικόνα 2

Ένα κτιριακό σύμπλεγμα του 19ου αιώνα, από τα καλύτερα διατηρημένα δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της εποχής, είναι το Kulturbrauerei, όπου κάθε Κυριακή, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα, χτυπάει η καρδιά του street food της πόλης. Μια μεγάλη εβδομαδιαία γιορτή φαγητού, με πάγκους που σερβίρουν λιχουδιές απ' όλο τον κόσμο. Στο Βερολίνο βρισκόμαστε, άλλωστε. Ελάτε χωρίς να έχετε φάει πρωινό και διαλέξτε ανάμεσα σε λουκάνικα με ψωμάκια, μπέργκερ, εμπανάδας, φαλάφελ, κρέπες, φοντί με ελβετικό τυρί και ό,τι άλλο τραβά η όρεξή σας. Η πιο νόστιμη κυριακάτικη βόλτα!

streetfoodaufachse.de

Mustafa’s Gemüse-Kebab

Βερολίνο στο... χέρι: 8 επιλογές για street food αξιώσεων - εικόνα 3

Ένα κεμπαπτζίδικο που απευθύνεται και στους χορτοφάγους αυτού του κόσμου! Διόλου τυχαία, η ουρά που σχηματίζεται εδώ καθημερινά είναι εντυπωσιακή. Και εξηγούμαι: Καταρχήν βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα μακριά από το «Curry 36», επομένως έρχεστε με όλη την παρέα και ο καθένας επιλέγει τη street λιχουδιά της αρεσκείας του. Όσο για το κεμπάπ του Μουσταφά, αυτό ξεχωρίζει τόσο για την καλή πρώτη ύλη σε κρέας όσο και για τα καλοτηγανισμένα λαχανικά που μπαίνουν στη χορτοφαγική εκδοχή του. Στα συν οι νόστιμες σπιτικές σάλτσες και στα must η υπομονή με την οποία θα χρειαστεί να οπλιστείτε μέχρι να έρθει η σειρά σας. Λειτουργεί καθημερινά από το πρωί μέχρι το απόγευμα: 10 π.μ.-3 μ.μ. Δευτέρα με Πέμπτη, 10 π.μ.-5 μ.μ. την Παρασκευή, 11 π.μ.-5 μ.μ. το Σάββατο και 11 πμ.-3 μ.μ. την Κυριακή.

Mehringdamm 32

Hasir

Βερολίνο στο... χέρι: 8 επιλογές για street food αξιώσεων - εικόνα 4

Μια ιστορία που ελάχιστοι γνωρίζουν, ακόμα και αν πρόκειται για καλοφαγάδες, είναι ότι το ντονέρ κεμπάπ όπως το γνωρίζουμε στις μέρες μας, δηλαδή σαν σάντουιτς –ψιλοκομμένο κρέας σε ψωμάκι με σαλάτα και σάλτσα– δημιουργήθηκε μόλις το 1971 και μάλιστα στο Βερολίνο από τον Mehmet Aygün, τον πρώτο ιδιοκτήτη του «Hasir». Στην Τουρκία ταξίδεψε στη συνέχεια. Φυσικά, το ντονέρ κεμπάπ ως πιάτο υπάρχει περισσότερα από 250 χρόνια. Η τυλιχτή εκδοχή του, όμως, είναι πολύ πιο καινούργια. Και όπως φαίνεται από τη ζήτηση, πολύ πολύ νόστιμη. Όχι άδικα, το «Hasir» το βρίσκουμε σήμερα σε πέντε διαφορετικές διευθύνσεις στο Βερολίνο.

Oranienstraße 177 / Adalbertstraße 10 / Maaßenstraße 10 / Nürnbergerstraße 46 / Breite Straße 43, hasir.de

Bagdad

Βερολίνο στο... χέρι: 8 επιλογές για street food αξιώσεων - εικόνα 5

Από εδώ ξεκινούν οι μεγάλες νύχτες του Kreuzberg, της τουρκικής γειτονιάς του Βερολίνου και μιας από τις πλέον χιπ περιοχές της πόλης πλέον. Και πώς ακριβώς ξεκινούν; Με το φανταστικό ντονέρ κεμπάπ της «Βαγδάτης», ασφαλώς, αλλά και όλα τα υπόλοιπα νόστιμα που σερβίρει, όπως φακές σούπα, αρνίσια παϊδάκια και μυρωδάτους τούρκικους κεφτέδες. Με λίγη τύχη και αν μέσα φιλοξενείται κανένα πάρτι Τούρκων της περιοχής, μπορεί να πετύχετε μέχρι και χορό της κοιλιάς, καθώς θα περιμένετε υπομονετικά το ντονέρ σας. Εμπειρία!

Schlesische Straße 2, +49306126962

Konnopke's Imbiß

Βερολίνο στο... χέρι: 8 επιλογές για street food αξιώσεων - εικόνα 6

Δεν είναι μόνο η πρώτη και διασημότερη καντίνα για currywurst στην πόλη, αλλά εξακολουθεί να είναι και η καλύτερη, φέροντας πλέον μια μακρά ιστορία που μας πηγαίνει πίσω στο 1930, όταν ο 29χρονος τότε Max Konnopke αποφάσισε να μετακομίσει από το Κότμπους στο Βερολίνο και να γίνει πωλητής λουκάνικων. Ε, αυτό που ξεκίνησε με τον Max, τη σύζυγό του Charlotte και το δίσκο τους με λουκάνικα Wurstkessel είναι πλέον το «νοστιμότερο» αξιοθέατο του Βερολίνου. Η δε αγάπη του κόσμου για το currywurst δεν μειώθηκε ποτέ και η συνταγή με τον καιρό εμπλουτίστηκε. Κάποια στιγμή μπήκαν οι τηγανητές πατάτες στο πλάι, ενώ από το 1960 και μετά το πρώτο currywurst στο Ανατολικό (τότε) Βερολίνο άρχισε να σερβίρεται με σπιτική κέτσαπ. Το «Konnopke's Imbiß» επέζησε από την επανένωση και, σήμερα, στο ίδιο μέρος αλλά σε κατάστημα πια, εξακολουθεί να ταΐζει ντόπιους και επισκέπτες με την ίδια ζέση και γεύση από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Τις Κυριακές παραμένει κλειστό.

Schönhauser Allee 44b, +49304427765, konnopke-imbiss.de/en

Burgermeister

Βερολίνο στο... χέρι: 8 επιλογές για street food αξιώσεων - εικόνα 7

Το λέει και το όνομά του. Εδώ θα έρθετε για μπέργκερ. Φανταστικό μπέργκερ. Η εμπειρία ωστόσο δεν είναι μόνο γαστρονομική. Το πρώτο «Burgermeister» που άνοιξε στο αγαπημένο Kreuzberg (Schlesisches Tor) στεγάζεται σε παλιά ουρητήρια! Μπορεί το κτίριο να σας ξενίζει κάπως, είναι ωστόσο περισσότερο από βέβαιο ότι μέχρι να ολοκληρώσετε το γεύμα σας θα έχετε ξεχάσει εντελώς την προηγούμενη χρήση του. Ψωμάκια, μπιφτέκια και τηγανητές πατάτες είναι όλα σπιτικά και χειροποίητα και η ουρά, τις καλές ημέρες, ξεπερνάει τα 50 άτομα. Αν πάλι ακόμα αναρωτιέστε γιατί να φτιάξει κάποιος ένα μπεργκεράδικο σε τέτοιο μέρος, η απάντηση μάς πηγαίνει στο 2006 και είναι προφανές πως συνδέεται με τη διαδεδομένη πια κουλτούρα της επαναχρησιμοποίησης των άδειων κτιρίων στο Βερολίνο. Γιατί όχι, λοιπόν; Σήμερα, πάντως, το «Burgermeister» έχει μετατραπεί σε αλυσίδα και θα το βρείτε σε διάφορες διευθύνσεις (και κτίρια) μέσα στην πόλη.

Oberbaumstraße 8, Schlesisches Tor, +49304036453-20, burger-meister.de

Angry Chicken

Βερολίνο στο... χέρι: 8 επιλογές για street food αξιώσεων - εικόνα 8

Το «θυμωμένο κοτόπουλο» έχει κορεάτικη καταγωγή και είναι το νοστιμότερο τηγανητό κοτόπουλο της πόλης. Όπως φαντάζεστε, θα το δοκιμάσετε σε διάφορες εθιστικές εκδοχές: φτερούγες, κοτομπουκιές, μπέργκερ, χοτ ντογκ, σαλάτα και, φυσικά, θα το συνοδεύσετε με διαφορετικές σάλτσες (γλυκόξινη, καυτερή κ.λπ.), κίμτσι, τηγανητές πατάτες, τσιπς γλυκοπατάτας ή/και ρύζι. Και εδώ υπάρχουν χορτοφαγικές και βίγκαν επιλογές. Στην καρδιά του Kreuzberg, λειτουργεί από τις 12 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ καθημερινά και Κυριακή, και μέχρι τις 10 το βράδυ Παρασκευή και Σάββατο.

Oranienstraße 16, +493069599427, angry-chicken.com

Περισσότερες πληροφορίες για το street food της πόλης, αλλά και για να οργανώσετε τις βόλτες σας στο Βερολίνο θα βρείτε στο καλά ενημερωμένο σάιτ του τοπικού Οργανισμού Τουρισμού visitBerlin.de

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.