Πέντε λόγοι για να πάμε (και) φέτος τα Χριστούγεννα στα Τρίκαλα

Μια πόλη που φοράει τα γιορτινά της, αλλά ακόμα και χωρίς αυτά ξέρει σε κάθε περίσταση να απολαμβάνει τη ζωή.

Πέντε λόγοι για να πάμε (και) φέτος τα Χριστούγεννα στα Τρίκαλα

Μια πόλη για να ζεις είναι πρώτα και κύρια τα Τρίκαλα. Μικρή, ζωηρή και πολύ περιποιημένη, ένας απέραντος ποδηλατόδρομος, με τα ποτάμια της, το φρούριο και το ρολόι της, τις παλιές και τις νεότερες γειτονιές της και μια ιστορία που εκκινεί την 3η χιλιετία π.Χ. και περιλαμβάνει ονόματα όπως αυτό του Ασκληπιού, που αποτελεί σήμερα έμβλημα του Δήμου Τρικκαίων. Ένας δήμος που λειτουργεί υποδειγματικά, είτε αναφερόμαστε στις κοινωνικές και άλλες υποδομές του είτε στη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών προς όφελος πάντοτε των πολιτών. Δεν είναι και λίγο να είσαι η πρώτη πόλη της Ελλάδας με τεχνολογία 5G και άλλα πολλά, ωραία και πρωτοποριακά που εφαρμόζονται στα Τρίκαλα εδώ και χρόνια.

Για να βολτάρουμε σε δυο ρόδες

Ακολουθώντας το παράδειγμα των περισσότερων Τρικαλινών, οι οποίοι χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως βασικό μέσο μετακίνησης στην πόλη, αυτός είναι και ο τρόπος που επιλέγουμε κι εμείς να γυρίσουμε τα Τρίκαλα. Οικολογικά. Πάνω σε δυο ρόδες. Κατευθυνόμαστε στην κεντρική πλατεία, λοιπόν, εντοπίζουμε το Info Point του δήμου και δανειζόμαστε εντελώς δωρεάν ποδήλατο και κράνος (και παιδικό καθισματάκι αν έχουμε την... κατάλληλη παρέα) και αρχίζουμε τις βόλτες. Οι αποθήκες του δήμου είναι γεμάτες ποδήλατα και το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων εκτενές, περί τα 8 χλμ. μέχρι στιγμής, ενώ αναμένεται μέχρι το 2023 να φτάσει τα σχεδόν 20 χλμ.

Για να εξερευνήσουμε τις παλιές γειτονιές

Στο Βαρούσι, άλλοτε συνοικία εύπορων Χριστιανών, θα περιηγηθείτε ανάμεσα σε καλοδιατηρημένα διώροφα αρχοντικά που στέκουν καμαρωτά και αγέρωχα μέχρι σήμερα. Εδώ βρίσκονται οι περισσότερες βυζαντινές εκκλησίες της πόλης, μαζί και ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου. Και από εδώ θα ανηφορίσετε προς το παλιό βυζαντινό κάστρο (γνωστό και ως φρούριο) με το Ρολόι και την ωραία θέα από ψηλά. Λίγο παρακάτω, η γειτονιά των Μανάβικων είναι η χαρά των καλοφαγάδων με πάμπολλες ταβέρνες, τσιπουράδικα και εστιατόρια για όλα τα γούστα. Στα Μανάβικα, και λίγα μόλις μέτρα από την κεντρική πλατεία, βρίσκεται και ο πιο πολυφωτογραφημένος τοίχος της πόλης με... τους Τσιτσάνη και Καλδάρα να παίζουν μουσική στα μπαλκόνια, ενώ Τρικαλινές γυναίκες ψωνίζουν από τους πάγκους των μανάβηδων και ένας πιτσιρικάς φορά τη φανέλα του Α.Ο. Τρίκαλα.

Γιατί ο φετινός Μύλος των Ξωτικών «απέρριψε» τα πλαστικά

Ένας χρόνος ήταν αρκετός για να ξεκουραστούν τα ξωτικά και να επιστρέψουν δριμύτερα στον Μύλο Ματσόπουλου που κάθε Χριστούγεννα μετατρέπεται σε Μύλο των Ξωτικών. Φέτος, μάλιστα, εκτός από τον Άγιο Βασίλη με τα ξωτικά του, ο Μύλος φιλοξενεί και ιππότες που μιλούν για την κλιματική κρίση και τις συνέπειές της, αλλά και για τους τρόπους και τις συνήθειες που πρέπει να αποκτήσουμε έτσι ώστε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές έναν βιώσιμο πλανήτη. Πρώτοι απ' όλους, λοιπόν, οι διοργανωτές του Μύλου και οι επαγγελματίες που συμμετέχουν αποφάσισαν να βάλουν τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης, με τη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, τη χρήση υλικών μιας χρήσης φιλικών προς το περιβάλλον, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την επεξεργασία των οργανικών υπολειμμάτων για τη δημιουργία κομπόστ και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Επειδή στα πέριξ του Ληθαίου κάνεις την πιο ωραία βόλτα

Πέντε λόγοι για να πάμε (και) φέτος τα Χριστούγεννα στα Τρίκαλα - εικόνα 1
Ο Ληθαίος είναι το ποτάμι που περνάει μέσα από την πόλη των Τρικάλων και κάθε χρόνο τέτοια εποχή «ντύνεται» με γιορτινά στολίδια

Πρόκειται για παραπόταμο του Πηνειού, ο οποίος διατρέχει την πόλη και οι όχθες του ενώνονται με δεκατρείς γέφυρες, οι περισσότερες για πεζούς. Ακολουθώντας το ποτάμι με νότια κατεύθυνση, αξίζει να περάσεις από τις παλιές φυλακές Τρικάλων, που σήμερα στεγάζουν το Μουσείο Τσιτσάνη, κλειστό αυτή την περίοδο λόγω εργασιών. Συνεχίζοντας παρακάτω, θα φτάσεις στο μνημείο οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 16ου αιώνα Κουρσούμ Τζαμί ή Τέμενος του Οσμάν Σαχ (2431076647) και στο επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρον Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό. Από εδώ, το ποτάμι μένει πίσω και οι επόμενες στάσεις περιλαμβάνουν τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Τρικάλων, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1886, και φυσικά το συγκρότημα του Μύλου Ματσόπουλου (ναι, τον Μύλο των Ξωτικών), που χτίστηκε το 1884 και αποτελεί αξιόλογο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής.

Για να τρώμε και να πίνουμε όλη μέρα

Πέντε λόγοι για να πάμε (και) φέτος τα Χριστούγεννα στα Τρίκαλα - εικόνα 2
«Το Χάνι» είναι από τα πιο γνωστά εστιατόρια της πόλης, αγαπημένο τόσο των Τρικαλινών όσο και των αμέτρητων πια επισκεπτών

Αμέτρητες οι επιλογές για φαγητό στην πόλη και κάποιες από αυτές... δεόντως μεθυστικές. Για όσους αγαπούν το τσίπουρο, που και σε τούτη τη θεσσαλική πόλη το καταναλώνουν συνήθως με μεζέ πριν από το μεσημεριανό, η Στοά (Γεωρ. Κονδύλη 10), ο Ζυγούλης (Τιουσών 22), η Χαβάη (Γεωρ. Κονδύλη 31), ο Βασίλης (Βύρωνος 21) και το Μαντείο (Απόλλωνος 5) συνιστούν όλα τους αξιόλογες προτάσεις για μεσημέρι και κάποια από αυτά και για βράδυ. Στα Μανάβικα επίσης υπάρχει το Λαδοφάναρο (Υψηλάντου 6, 2431074610) και η Παλιά Ιστορία (Υψηλάντου 3, 2431077627), αν και ολόκληρη η περιοχή δύσκολα σε απογοητεύει. Στην κεντρική οδό Ασκληπιού αρ. 21, η Κόκκινη Σβούρα (2431551077) είναι μια gastropub με ενδιαφέρουσα κουζίνα, ενώ, συνεχίζοντας προς τον Μύλο των Ξωτικών, συναντάτε Το Χάνι (Πύλης 2, 2431028502, tavernatoxani.gr), μια καλή παραδοσιακή ταβέρνα που αγαπούν ιδιαίτερα οι Τρικαλινοί.

Πού να μείνετε

Δεν είναι λίγες οι επιλογές που έχετε τόσο στην πόλη των Τρικάλων όσο και πέριξ αυτής. To Ananti City Resort (2431063950) βρίσκεται στις παρυφές της, απολαμβάνοντας εξαιρετική θέα στον θεσσαλικό κάμπο και προσφέρει φιλοξενία πέντε αστέρων με αξιόλογο σπα και εστιατόριο. Μέσα στην πόλη επίσης, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα ξενοδοχεία Padelidaki (2431027286) και Lithaion (2431020690).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.