Χριστούγεννα στα φωτεινά μονοπάτια του Λονδίνου

Απ’ τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους στα αστικά μεγαθήρια του Canary Wharf, φέτος τις γιορτές παίρνουμε μια αχνιστή σοκολάτα  και τσεκάρουμε τα πιο φωτεινά εκθέματα της χρονιάς.

Χριστούγεννα στα φωτεινά μονοπάτια του Λονδίνου

To μουντό Λονδίνο αγαπά το φως όσο λίγες άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Κάθε χρόνο, ολοένα και περισσότερα –και πιο λαμπερά– φωτεινά μονοπάτια μάς προσκαλούν να γυρίσουμε τους κήπους, τα παλάτια και τα αστικά πάρκα της βρετανικής πρωτεύουσας, ανάμεσα σε εορταστικές διακοσμήσεις και καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις που συνδυάζουν το χριστουγεννιάτικο πνεύμα με μια γερή δόση από αγγλική πρωτοπορία.

Χριστούγεννα στους Kew Gardens

Χριστούγεννα στα φωτεινά μονοπάτια του Λονδίνου - εικόνα 1
Νυχτοπερπατήματα στους παραμυθένιους Kew Gardens

Mε το μεγαλύτερο βικτωριανό θερμοκήπιο στον κόσμο κι ένα υπερυψωμένο μονοπάτι όπου θα περπατήσετε ανάμεσα στις κορυφές των δέντρων, οι Βασιλικοί Βοτανικοί Κήποι Kew Gardens είναι απαραίτητη στάση στο Λονδίνο οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Ακόμα περισσότερο όμως όταν, με το που πέφτει ο ήλιος, ένα μαγευτικό μονοπάτι μάς οδηγεί σ’ έναν κήπο όπου «φυτρώνουν» φωτιές, απαστράπτοντα τούνελ και πελώρια δέντρα «βαμμένα» σε απόκοσμες αποχρώσεις του μπλε και του κόκκινου. Η κορύφωση των Χριστουγέννων στους κήπους Kew έρχεται με ένα πανοραμικό θέαμα φωτός στο εντυπωσιακό –κάθε ώρα της ημέρας– Σπίτι με τους Φοίνικες υπό τους ήχους εορταστικής μουσικής. Μια σειρά από ανεξάρτητους πωλητές φροντίζουν παράλληλα ν’ ανεφοδιάζουν ολόκληρη την οικογένεια με χριστουγεννιάτικες νοστιμιές. Απαραίτητες οι κρατήσεις!
Tip: Aν και η Victoria Gate είναι η πιο κοντινή στο σταθμό του τρένου απ’ το κέντρο του Λονδίνου, περισσότερα εισιτήρια θα βρείτε για την είσοδο από Lion Gate, την πιο εύκολα προσβάσιμη απ’ το κέντρο του Richmond.
Από € 25 για ενήλικες. Μέχρι 9/1, 4-10 μ.μ.

Winterfest @ Wembley Park

Χριστούγεννα στα φωτεινά μονοπάτια του Λονδίνου - εικόνα 2
Το Winterfest στο Πάρκο Γουέμπλεϊ σάς προσκαλεί για «Επανένωση στο φως»

Έπειτα από ένα διάλειμμα την περασμένη χρονιά, το Winterfest στο Πάρκο Γουέμπλεϊ επιστρέφει με επίκαιρο θέμα τον καιρό των λοκντάουν: «Επανένωση στο φως». Με αγαπημένες ατραξιόν, όπως το μεγαλύτερο δέντρο από φώτα LED του Λονδίνου –100.000 φώτα το νούμερο– και νέες εγκαταστάσεις. Οι τελευταίες περιλαμβάνουν δύο έργα-αντίδοτο στην κοινωνική απόσταση λόγω πανδημίας, ξυπνώντας τις αισθήσεις και ξαναφέρνοντας τον κόσμο κοντά, με ανεβαστικές, φωτεινές κυριολεκτικά και μεταφορικά εμπειρίες: Το «Reunion» («Επανένωση») του Kumquat Lab και το «Reflections of the Future» («Συλλογισμοί/Αντανακλάσεις του Μέλλοντος») του στούντιο Lucid Creates. Μια έκθεση, επίσης, κατά μήκος του Ολυμπιακού Μονοπατιού αναδεικνύει το έργο 12 φωτογράφων με βάση τη Βρετανία και επίκεντρο αξίες όπως η ομαδικότητα, η τρυφερότητα και η οικειότητα. Μέχρι 9/1, είσοδος ελεύθερη.

Lightopia

Χριστούγεννα στα φωτεινά μονοπάτια του Λονδίνου - εικόνα 3
Γιορτές φανταχτερές με το Lightopia στο πάρκο Crystal Palace

Ένα βραβευμένο φεστιβάλ φώτων και φαναριών, το Lightopia, μας συστήνει μια λιγότερο γνωστή ατραξιόν για τους περισσότερους ταξιδιώτες στο Λονδίνο. Το πάρκο Crystal Palace, νότια του ποταμού, είναι το αγαπημένο μικρών και μεγάλων – εν μέρει χάρη σε μια παιχνιδιάρικη συλλογή από γιγάντια αγάλματα που θα βρούμε διάσπαρτα εδώ (από δεινόσαυρους μέχρι... σφίγγες). Μια σειρά από πολύχρωμα λέιζερ, υδάτινα σόου, διαδραστικά εκθέματα και φωτεινές εγκαταστάσεις μάς φωτίζουν το δρόμο – με αποκορύφωμα το ξαναγεννημένο βικτωριανό «Κρυστάλλινο Παλάτι». Η άλλοτε μνημειώδης κατασκευή από σίδερο και γυαλί (που δεν υπάρχει πια) δημιουργήθηκε αρχικά για τη Μεγάλη Έκθεση του 1851 στο Hyde Park, και τώρα επιστρέφει στο πάρκο Crystal Palace (που τη φιλοξένησε αργότερα) ως ένα απόκοσμο Παλάτι από Φως. Tip: Το βάζουμε στο πρόγραμμα την Πέμπτη για να βρούμε τα πιο φθηνά εισιτήρια. Από € 23, € 15 παιδ. 19/11-2/1, 5-10 μ.μ.

Christmas at Kenwood

Χριστούγεννα στα φωτεινά μονοπάτια του Λονδίνου - εικόνα 4
Χριστούγεννα όλο χρώμα στο Kenwood House

Ένα ακόμα θέαμα μας φέρνει σε αγαπημένα μονοπάτια των ντόπιων στα βόρεια της πόλης, στο Hampstead Heath – για πολλούς, το πιο όμορφο πάρκο του Λονδίνου. Εδώ βρίσκεται το Kenwood House, μια νεοκλασική έπαυλη του 17ου αιώνα, και ανοιχτό μουσείο του οποίου η συλλογή περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, αριστουργήματα των Ρέμπραντ και Βερμέερ (oι πιο αετομάτηδες σινεφίλ ίσως το θυμηθούν και από το «Μια Βραδιά στο Νότινγκ Χιλ»). Η αριστοκρατική βίλα και οι υπέροχοι κήποι της αποτελούν το καλύτερο φόντο για λαμπερά Χριστούγεννα στο Kenwood, ένα θέαμα ήχου, φωτός και… φωτιάς για όλες τις αισθήσεις. Επιλέγουμε ένα απ’ τα VIP πακέτα για μια ήσυχη ξενάγηση, αλλά και πρόσβαση στο VIP μπαρ της ταράτσας για ποτό.
Tip: Στο δρόμο για το Kenwood House, εντός του πάρκου, κάνουμε στάση στο λόφο Parliament Hill, διάσημο τόπο ραντεβού για ένα καθηλωτικό πανόραμα του Λονδίνου, απ’ το Highgate Village στο The Shard (ιδανικά πριν από το σούρουπο).
Από € 25, € 17 παιδ. 26/11-9/1, από 4.30 μ.μ.

Enchanted Eltham Palace

Χριστούγεννα στα φωτεινά μονοπάτια του Λονδίνου - εικόνα 5
Μαγεμένα μονοπάτια στo Παλάτι Eltham © English Heritage

Για όσους θέλουν να ξεφύγουν απ’ το κέντρο, το Παλάτι Eltham στο Γκρίνουιτς μας περιμένει για μαγευτικές περιπέτειες στους υπέροχους κήπους και την περίμετρο του παλατιού. Βολτάρουμε δίπλα στο κανάλι κάτω από παραμυθένια φωτισμένα δέντρα, πίνουμε ζεστό κρασί και καψαλίζουμε ζαχαρωτά στη φωτιά κάτω από τ’ αστέρια. Για κάτι παραπάνω, ένα μικρό παράλληλο πανηγύρι προσφέρει διασκέδαση για όλη την οικογένεια. Πέρα απ’ το καφέ του χώρου, θα βρούμε σνακ και ποτά σε διάφορα σημεία της διαδρομής – και δεν παραλείπουμε ένα πέρασμα απ’ το μαγαζάκι του παλατιού για ιδιαίτερα χριστουγεννιάτικα δωράκια, εμπνευσμένα απ’ την αγγλική κληρονομιά.
Από € 17 και € 11 παιδ. 9-11, 16-23 και 27-30 Δεκεμβρίου, 4.30-9 μ.μ.

Canary Wharf Winter Lights

Χριστούγεννα στα φωτεινά μονοπάτια του Λονδίνου - εικόνα 6
Σαν σε ταινία: Winter Lights στο Canary Wharf

Οι εγκαταστάσεις του Canary Wharf Winter Lights (απλωμένες στα υπόγεια τούνελ, τους πολυτελείς πύργους και τα στριφογυριστά κανάλια του Canary Wharf) είναι από τις πιο σοφιστικέ και θεαματικές που έχουμε δει. Ανεξαρτήτως του φεστιβάλ, άλλωστε, η περιοχή μάς περιμένει με άφθονες διευθύνσεις για φαγητό και ποτό (χρειάζεται κράτηση εγκαίρως). Δεν ξεχνάμε να περάσουμε για μια πιρουέτα απ’ την κλειστή παγοπίστα του Canary Wharf, που έπειτα από τρία χρόνια επανήλθε δυναμικά τον περασμένο Οκτώβριο. Στο high-tech κλίμα της περιοχής, οι φιγούρες μας στον πάγο θα συνοδεύονται από εντυπωσιακά, εναλλασσόμενα έργα ήχου και φωτός!
Tip: Στη σκιά των γιγάντιων ουρανοξυστών, η περιοχή διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή δημοσίων έργων στην πρωτεύουσα. Τσεκάρουμε τον ειδικό χάρτη στο canarywharf.com, που θα μας οδηγήσει σ’ ένα μοναδικό μονοπάτι με πάνω από 75 καλλιτεχνικές στάσεις.
Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.