Oli Broom: «Βρες χρόνο και ξεκίνα ένα ταξίδι σε δύο ρόδες»

Ιδρυτής της ομάδας ποδηλατικών εκδρομών Τhe Slow Cyclist και κατεξοχήν «αργός ποδηλάτης», ο Oli Broom μοιράζεται μαζί μας αξέχαστες στιγμές και χρήσιμα tips για νέους και έμπειρους οπαδούς του ποδηλατικού τουρισμού.

Oli Broom: «Βρες χρόνο και ξεκίνα ένα ταξίδι σε δύο ρόδες»

Τo 2009, o Oli Broom άφησε πίσω του μια καριέρα στο Λονδίνο, ανέβηκε στο ποδήλατο και… 412 μέρες μετά, έφτασε μέχρι την Αυστραλία! Πλέον, μυεί ενθουσιώδεις ταξιδιώτες στα μυστικά του ποδηλατικού τουρισμού μέσω του Τhe Slow Cyclist, μιας ομάδας που ειδικεύεται σε ειδυλλιακές, αβίαστες ξεναγήσεις με ποδήλατο, απ’ το Ζαγόρι και τη Μάνη μέχρι τη Γεωργία και τη Ρουάντα. «Για μένα, οι αργοί ποδηλάτες είναι ταξιδιώτες με ανήσυχο πνεύμα και έξτρα ενέργεια στα πόδια» εξηγεί, μιλώντας στο «Taste & Travel» για το ποδήλατο όχι μόνο ως μέσω άθλησης, αλλά και ως μέσο ταξιδιού.

Τι μπορεί να περιμένει κάποιος από μια αργή ξενάγηση με ποδήλατο;
Στο Τhe Slow Cyclist, η ποδηλασία είναι μέσο ταξιδιού, όχι κάποιο άθλημα. Οι αργοί ποδηλάτες λοιπόν, είναι ταξιδιώτες με ανήσυχο πνεύμα και έξτρα ενέργεια στα πόδια. Φυσικά, μπορεί να περιμένει κανείς μια βελτίωση στη φυσική του κατάσταση, αλλά κυρίως θα βρει πολλές ευκαιρίες να σταματήσει και ν’ απολαύσει τον τόπο στον οποίο ταξιδεύει.

Oli Broom: «Βρες χρόνο και ξεκίνα ένα ταξίδι σε δύο ρόδες» - εικόνα 1

Ποιες είναι για σένα μερικές από τις ωραιότερες στιγμές που έζησες στις εκδρομές του Τhe Slow Cyclist, στην Ελλάδα και γενικά;
Στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στο Ζαγόρι, δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα απ’ το να πίνεις ντόπιο κρασί και ν’ ακούς έναν μάστορα του κλαρίνου καθώς δύει ο ήλιος – ειδικά αν έχει προηγηθεί μια υπέροχη μέρα με ποδηλατάδες και πεζοπορίες στις δασώδεις πλαγιές της περιοχής. Στην Πελοπόννησο λατρεύω που ποδηλατούμε απ’ τη μια φανταστική, κρυφή γωνιά στην άλλη για κολύμπι. Ο ρόλος μας είναι να μοιραστούμε με τους ταξιδιώτες διαμαντάκια που δεν ξέρει κανείς άλλος.

Τι διαφορές έχει το να ποδηλατείς σόλο συγκριτικά με το να ποδηλατείς με γκρουπ;
Προφανώς είναι πολύ διαφορετικές εμπειρίες. Καταρχήν, όταν ποδηλατείς μόνος σε πολλές διαφορετικές χώρες πρέπει να μάθεις να γίνεσαι κατανοητός. Κι αυτό πολλές φορές περιλαμβάνει τη μιμική τέχνη. Επίσης, προφανώς πρέπει να μπορείς να είσαι μόνος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ποδηλασία με γκρουπ έχει πιο πολλή πλάκα, δεν έχει τη νοοτροπία της πρόκλησης. Και σπάνια θα χρειαστεί να κάνεις παντομίμα για να βρεις ένα κρεβάτι για το βράδυ!

Υπάρχουν κάποια χρήσιμα tips που θα ήθελες να μοιραστείς με τους νέους ποδηλάτες;
Πάντα έλεγα ότι αν μπορείς να κάνεις ποδήλατο για μία μέρα, μπορείς να κάνεις και για ένα χρόνο. Κάπως έτσι ξεκίνησα, φεύγοντας για μονοήμερες ή διήμερες ποδηλατικές εκδρομές. Πριν καλά καλά το καταλάβω, ποδηλατούσα προς την Αυστραλία. Άρα, το μήνυμα για νέους ποδηλάτες είναι μάλλον «απλώς ξεκίνα», βρες το χρόνο να ξεκινήσεις ένα ταξίδι σε δύο ρόδες.

Oli Broom: «Βρες χρόνο και ξεκίνα ένα ταξίδι σε δύο ρόδες» - εικόνα 2

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Ξέρουμε ότι το φθινόπωρο θα πάρετε μέρος σε ένα νέο φεστιβάλ στην Καρδαμύλη.
Ναι, συμμετέχουμε στο πρώτο Φεστιβάλ Μπενάκη στην Καρδαμύλη, μια μικρή, εξαήμερη λογοτεχνική εκδήλωση για την οποία είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. Τα πρωινά, διάσημοι συγγραφείς θα μιλάνε για το πάθος τους για οτιδήποτε ελληνικό, ενώ τα απογεύματα θα πηγαίνουμε για εξερευνήσεις με τα πόδια ή με το ποδήλατο. Ο τέλειος συνδυασμός. Επίσης, σχεδιάζουμε νέες εκδρομές στην Ευρώπη, αλλά για την ώρα, θα παραμείνουμε στα μέρη που γνωρίζουμε και αγαπάμε.

Ο γύρος του κόσμου με ποδήλατο

O Oli Broom είναι ένας απ’ τους εξπέρ του ποδηλάτου που μοιράζονται συνολικά 100 επικές περιπέτειες σε δυο ρόδες, στο νέο βιβλίο Ride: Cycle the World. Αντλήστε έμπνευση από εντυπωσιακές φωτογραφίες, αλλά και πρακτικές πληροφορίες, όπως χάρτες, αποστάσεις, βαθμούς δυσκολίας – και, φυσικά, τα σημεία με την καλύτερη θέα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

5 προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή το Πάσχα

Ξημερώνει η Λαμπρή κι εσείς βρίσκεστε στην Αθήνα με διάθεση για γρήγορη και εύκολη εκδρομή; Ακολουθούν 5 ιδέες για να περάσετε την ημέρα όσο… λαμπρά της αξίζει!

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
04/05/2024

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμη και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.