Καλοκαιρινό food pairing στα οινοποιεία των νησιών

Ο updated οινοτουρισμός φαίνεται ότι αρχίζει να βρίσκει συναρπαστικό βηματισμό στα ελληνικά νησιά, και οι πρώτες σταθερές κινήσεις του συνδυάζουν καλοσχεδιασμένες γευστικές γέφυρες με ντόπια προϊόντα και συνταγές.

Καλοκαιρινό food pairing στα οινοποιεία των νησιών

Ο updated οινοτουρισμός φαίνεται ότι αρχίζει να βρίσκει συναρπαστικό βηματισμό στα ελληνικά νησιά, και οι πρώτες σταθερές κινήσεις του συνδυάζουν καλοσχεδιασμένες γευστικές γέφυρες με ντόπια προϊόντα και συνταγές. Ιδού πέντε ενδιαφέρουσες περιπτώσεις σε Κρήτη, Ζάκυνθο και Σαντορίνη για να τις επισκεφτείτε αν βρεθείτε σε έναν από τους παραπάνω προορισμούς.

Οινοποιείο Vassaltis, Σαντορίνη

Με κατεύθυνση προς την Οία, στον Βουρβούλο ξεχωρίζει το καλλίγραμμο οινοποιείο του Vassaltis Winery, με τη νεοκοσμίτικη αύρα και τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες που βγάζουν φρεσκάδα και απλότητα. Στην αίθουσα των δοκιμών, το ανοιχτόχρωμο ξύλο και οι πινελιές βιομηχανικής λαμαρίνας δίνουν μια φινετσάτη σύγχρονη αίσθηση που δεν συναντάμε συχνά, ωστόσο το hot spot για να ανακαλύψει κανείς τα ειδικά σχεδιασμένα φλερτ κρασιών και γεύσεων είναι τα εξωτερικά τραπεζάκια με φόντο τους αμπελώνες και το απέραντο γαλάζιο. Ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πέντε a la carte μενού, όπου κάθε κρασί συνοδεύεται από το γευστικό του ταίρι, όπως το Assyrtiko Expressions όπου η Plethora 2018 συνοδεύεται από χούμους με πάπρικα, φύλλα κάππαρης και τσορίθο, και το Grand Finale, που περιέχει τα μεγάλα κρασιά Vassaltis, όπως το Gramina, που συνδυάζεται με καρπάτσιο μοσχαρίσιου φιλέτου και σπιτικό pesto.
Περιφερειακή οδός Βουρβούλος-Οία, 2286022211

Anhydrous Cellar - Κτήμα Αβαντίς, Σαντορίνη

Καλοκαιρινό food pairing στα οινοποιεία των νησιών - εικόνα 1
Anhydrous Cellar - Κτήμα Αβαντίς

Σε απόσταση δέκα λεπτών με τα πόδια από το κέντρο των Φηρών, o Απόστολος Μούντριχας και η Λέγκα Γρηγοριάδου μετέτρεψαν το παλιό υπαίθριο σινεμά σε ένα εντυπωσιακό οινοποιείο με ατού μια ήσυχη και πανέμορφη αυλή. Στα τραπεζάκια της, που είναι ιδανικά για γευστικό παιχνίδι κρασιών και γεύσεων, μπορείτε να δοκιμάσετε το Cheese Lovers, ένα φλερτ που εκτυλίσσεται μεταξύ τεσσάρων κρασιών και τεσσάρων τυριών του Αιγαίου ή το καλοφτιαγμένο Meze Μenu, όπου ψητές σαρδέλες πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί από χαρούπι συμπληρώνουν μια τραγανή Σαντορίνη, κι ο λουκουμάς φέτας με σορμπέ κόκκινης πιπεριάς φρεσκάρει το σύνθετο ροζέ Grace. Πέρα από τις fix επιλογές, υπάρχει και ένα ελεύθερο μενού ελληνικών πιάτων, το οποίο υπογράφει ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης με highlights τη φάβα με το αποξηραμένο χταπόδι, τη μαύρη ταλιάτα αλά ελληνικά με ντομάτα κονφί και το αρνάκι στο φούρνο.
Φηρά, 2286023140

Κτήμα Γράμψα, Ζάκυνθος

Στο χωριό Λαγωπόδο, με φόντο το όρος Βραχίονας, βρίσκουμε το οικογενειακό κτήμα Γράμψα. Ο Χρήστος και ο Τάσος μεγάλωσαν τρυγώντας αυτό το κτήμα και, ως φυσική εξέλιξη, το 2011 κατάφεραν να το εξοπλίσουν και να το μεταμορφώσουν σε ένα ζεστό και φιλόξενο οινοποιείο. Φέτος εκπληρώνουν το δεύτερο όνειρό τους, φιλοξενώντας στην ολάνθιστη αυλή τους ένα fine dining εστιατόριο. Ο ταλαντούχος σεφ Σταύρος Υφαντίδης, με αξιέπαινες δουλειές ως παρακαταθήκη, έχει αναλάβει εξολοκλήρου τη σύνθεση ενός δημιουργικού μενού, που αξίζει τη δοκιμή. Οι συνταγές, εμπνευσμένες από την ελληνική γη, ραφινάρουν την παράδοση, αναδεικνύουν τα κρασιά και αφήνουν πολύ νόστιμη επίγευση. Σε ό,τι αφορά τα pairings, το λόγο έχει ο sommelier Γιάννης Γράμψας –η επόμενη γενιά της οικογένειας–, προτείνοντας το αντίστοιχο κρασί για κάθε πιάτο. Για παράδειγμα το παπουτσάκι με μπρεζέ ουρά συνοδεύεται από Νεφέλη Αυγουστιάτη, το χταπόδι με φακές σε τραγανή σαλάτα με το Novita Γουστολίδι κ.ο.κ.
Λαγωπόδο, 6942675898

Οινοποιείο Μπουτάρη Scalani Hills, Ηράκλειο

Στο χωριό Σκαλάνι, στις Αρχάνες, λίγο έξω από το Ηράκλειο, βρίσκεται ένα από τα πιο εντυπωσιακά οινοποιεία της χώρας και της Ευρώπης. Το Scalani Hills έχει βραβευτεί πολλάκις για το φουτουριστικό του design και συνδυάζει μια μοναδική οινογαστροτουριστική εμπειρία ακόμα και με δυνατότητα διαμονής. Συγκεκριμένα, δίπλα στο οινοποιείο και περιτριγυρισμένες από τα αμπέλια υπάρχουν 3 luxury βίλες με ονόματα από κρητικές ποικιλίες, Κοτσιφάλι, Μαλβάζια και Λιάτικο. Ανάλογα με το τι επιθυμεί ο επισκέπτης, υπάρχουν από μενού που παντρεύουν κρασιά με τοπικά προϊόντα μέχρι δυνατότητα κανονικού δείπνου με κρητική κουζίνα ή vegetarian επιλογές. Για παράδειγμα, στο Spondi Premium ανακαλύπτουμε το ιδανικό pairing των κρασιών Οροπέδιο, Φανταξομέτοχο, Σημείο Στίξης, Νάουσα και Scalarea με ντάκο, κολοκυθοκεφτέδες, ντολμάδακια και άλλους κρητικούς μεζέδες, ενώ το flight με τέσσερα κρασιά ambassadors (βλέπε Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο, Σαντορίνη και Νάουσα) συνοδεύεται από κρητικά παξιμάδια και ντόπια τυριά και αλλαντικά.
Σκαλάνι, 2810731617

Οινοποιείο Λυραράκη, Ηράκλειο

Στο γραφικό χωριό Αλάγνι η οικογένεια Λυράρακη έχει δημιουργήσει ένα πανέμορφο οινοποιείο, πλήρως εναρμονισμένο με το φυσικό τοπίο των αμπελώνων και των επιβλητικών βουνοκορφών. Κατά την ξενάγηση θα ανακαλύψετε άγνωστες και σπάνιες ποικιλίες όπως το Δαφνί και το Πλυτό. Ξεχωριστή εμπειρία το πικνίκ με τέσσερα κρασιά του οινοποιείου και εκλεκτούς κρητικούς μεζέδες μέσα στην καρδιά των αμπελώνων. Θα διαλέξετε το σημείο που σας αρέσει ανάμεσα σε ειδικά διαμορφωμένες γωνιές στη σκιά των ελαιόδεντρων, με ωραία καθίσματα και μοναστηριακά τραπέζια. Μέσα στο καλάθι, εκτός από τα κρασιά, θα βρείτε ντολμαδάκια, κρητικά τυριά και αλλαντικά, κολοκυθοκεφτέδες και μια πίτα γύρο αλά κρητικά.
Αλάγνι Ηρακλείου, 2810284614

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.