Πώς θα οργανώσουμε το τέλειο road trip

Με το οδικό δίκτυο της χώρας να είναι πλέον στα καλύτερά του, αλλά και το αυτοκίνητό μας να αποτελεί το πιο ελεγχόμενο ταξιδιωτικό μας περιβάλλον, για το φετινό καλοκαίρι το road trip είναι ο πιο γρήγορος δρόμος προς την ταξιδιωτική απελευθέρωση.

Πώς θα οργανώσουμε το τέλειο road trip

Παγωτό πλάι στις ράγες του οδοντωτού στο Διακοφτό, καφεδάκι με ηλιοβασίλεμα στις σταφιδαποθήκες του Αιγίου. Μεζέδες αξιώσεων στα τσιπουράδικα του Βόλου και τσιμπούσια φουλ στο ιώδιο στα γαριδάδικα της Αμβρακίας. Σεργιάνια με ρομάντζο στα πετρόκτιστα του Πηλίου, ηλιοθεραπεία κι οφθαλμόλουτρα στη Χαλκιδική. Βird watching στον Έβρο, αλλά και βουτιές στις θάλασσες του Φαρ Ουέστ της Μάνης, νήματα ιστορίας στα Ιωάννινα και αδρεναλινικό kite surfing στη Λευκάδα. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις εικόνες που μας προκαλούν να γράψουμε χιλιόμετρα, με τη γοητευτική ελευθερία που απλώνει για χάρτη της η περιπέτεια των road trips να φαντάζει, φέτος, πιο σαγηνευτική από ποτέ.

Όμως, για όσες υποσχέσεις απόλαυσης δίνει το τετράτροχο ταξίδι υπάρχουν άλλες τόσες παγίδες, που μπορεί να μετατρέψουν την καμπίνα του αυτοκινήτου σε… θάλαμο βασανιστηρίων! Πώς θα σχεδιάσουμε, λοιπόν, την ιδανική του εκδοχή; Συγκεντρώνουμε εδώ μερικούς βασικούς κανόνες, υπενθυμίζοντας ότι το μυστικό κρύβεται εκεί ακριβώς όπου ισορροπούν η οργάνωση κι ο αυθορμητισμός, με αδιαπραγμάτευτο κριτήριο την ασφάλεια, αλλά και μπόλικη δόση θερινής ανεμελιάς – γιατί, έτσι κι αλλιώς, για διακοπές μιλάμε…

Αφιερώστε χρόνο στην προετοιμασία

Μπορεί το road trip να είναι ο δρόμος προς την ταξιδιωτική απελευθέρωση, ακόμη κι αυτή, όμως, χρειάζεται ένα μπούσουλα. Αν το ταξίδι δεν είναι οικογενειακό, αλλά παρεΐστικο, φροντίστε οι θέσεις να αντιστοιχούν σε άτομα με τα οποία είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να περάσετε όλες (μα όλες) τις ώρες της ημέρας μαζί και συμπεριλάβετέ τα στο σχεδιασμό της διαδρομής. Το δικαίωμα ενός βέτο κατ’ άτομο θα σας βοηθήσει στο ξεσκαρτάρισμα των σημείων που θέλει ο καθένας να επισκεφτεί, ούτως ώστε να χαρτογραφήσετε την πορεία σας και να κάνετε τις απαραίτητες κρατήσεις.

Πώς θα οργανώσουμε το τέλειο road trip - εικόνα 1

Μην το παρακάνετε

Όσο ελκυστική κι αν φαίνεται η ιδέα τού να ξεχυθείτε στους δρόμους και ν’ αρχίσετε να καταπίνετε βουλιμικά τα χιλιόμετρα ως άλλοι Τζακ Κέρουακ, στα road trips υπάρχει πάντα ο κίνδυνος πολύ σύντομα να αρχίσετε να αισθάνεστε περισσότερο φορτηγατζής απ’ ό,τι εξερευνητής. Γι’ αυτό, όταν σχεδιάζετε σε γενικές γραμμές τη διαδρομή σας, περιορίστε τις ώρες στο τιμόνι σε 3 με 4 ανά ημέρα και σπάστε την οδήγηση επενδύοντας χρόνο όχι μόνο σε βασικά αξιοθέατα, αλλά και σε αλλόκοτα μουσεία, τοπικά οινοποιεία, ή cult τοπόσημα, τα οποία, εντέλει, θα αποτελέσουν και το αλατοπίπερο των αναμνήσεών σας. Εννοείται, δε, ότι δύο (ή τρεις, ή τέσσερις) οδηγοί στο όχημα είναι πάντα καλύτεροι από έναν – αρκεί να θυμούνται ότι οδηγούν μόνο όταν κρατάνε το τιμόνι…

Φροντίστε το αμάξι σας, για να σας φροντίσει κι αυτό

Kανείς δεν θέλει να ψάχνει για συνεργείο, βενζινάδικο ή βουλκανιζατέρ αντί να διαλέγει το ιδανικό το σποτ για το ηλιοβασίλεμα ή να ρουφάει μυρωδιές στην ταβέρνα με το ονειρεμένο κατσικάκι. Γι’ αυτό, λίγες μέρες πριν από την αναχώρηση, επισκεπτόμαστε τον ειδικό, τον ενημερώνουμε για τα σχέδιά μας και τσεκάρουμε λάδια, υγρά, λάστιχα και όσα άλλα κρίνει αυτός απαραίτητα, βάσει των ημερών και των χιλιομέτρων που θα αφιερώσουμε στην απόδρασή μας.

Αναθέστε στους συνταξιδιώτες σας να ετοιμάσουν την playlist τους και συμφωνείστε από πριν το χρόνο που θα δικαιούται καθένας τους στα decks του οχήματος.

Αν δεν χωράτε, νοικιάστε

Δεν είναι ταμπού, δοκιμάστε το! Προφανώς δεν είναι όλα τα οχήματα ενδεδειγμένα για διακοπές στο δρόμο, πολύ περισσότερο δε, το καλόβολο δίπορτο που μας βγάζει ασπροπρόσωπους στα στενά παρκαρίσματα της Κυψέλης. Το road trip θέλει άπλα, άνεση και στιβαρή κατασκευή, και η ενοικίαση αυτοκινήτων στη χώρα μας έχει διανύσει μεγάλες αποστάσεις από την εποχή που οι πόρτες έτριζαν και τα κλιματιστικά έσταζαν στην καμπίνα. Οχήματα «του κουτιού» κυριαρχούν πλέον στους στόλους ενοικίασης, ενώ οι τιμές είναι αρκετά πιο λογικές απ’ όσο φαντάζεστε – ιδίως όταν πρόκειται για μίσθωση πολλών ημερών.

Συγκεντρώστε τα απαραίτητα, αχρείαστα να ’ναι

Ακόμη και στην ψηφιακή μας εποχή, ένας φάκελος με όλη τη χαρτούρα (ασφάλεια, άδεια, ΚΤΕΟ κ.λπ.) είναι πάντα πρακτικός και χρήσιμος στο ντουλαπάκι, δίπλα σε ένα πακετάκι με υγρά μαντιλάκια καθαρισμού, ενώ το εξοπλισμένο κουτάκι πρώτων βοηθειών στο πορτ-μπαγκάζ, πάνω απ’ την τσεκαρισμένη ρεζέρβα με τα συμπαρομαρτούντα της, αλλά και ο συντηρημένος πυροσβεστήρας στη θέση του συνοδηγού, παρέχουν αίσθηση σιγουριάς σχεδόν τόσο πολύτιμη όσο και η ασφάλεια που θα προσφέρουν στην απευκταία χρήση τους.

Πώς θα οργανώσουμε το τέλειο road trip - εικόνα 2

Μην ξεχάσετε τη μουσική

Θεωρητικά, ένα καλό data plan στο κινητό και μια bluetooth σύνδεση στο στερεοφωνικό του αυτοκινήτου, είναι αρκετά για να διασχίσεις απ’ άκρη σ’ άκρη την Ελλάδα με αποκλειστικό soundtrack τον αγαπημένο σου ραδιοφωνικό σταθμό. Στην πράξη, όμως, οι μαύρες τρύπες της τηλεφωνικής κάλυψης δεν είναι λίγες στη χώρα, και δεν υπάρχει κάτι που να σε αποσυντονίζει πιο πολύ απ’ το να οδηγείς στη διακεκομμένη σιγή του buffering. Γι’ αυτό, αναθέστε στους συνταξιδιώτες σας να ετοιμάσουν την playlist τους και συμφωνείστε από πριν το χρόνο που θα δικαιούται καθένας τους στα decks του οχήματος.

Προνοήστε για τους μικρούς συνταξιδιώτες

Τα μικρά παιδιά είναι πάντα η πιο δύσκολη μεταβλητή στις ταξιδιωτικές εξισώσεις, υπάρχουν όμως συγκεκριμένα hacks που παραμένουν σωτήρια όσες γενιές κι αν περάσουν. Το «κουτί της διασκέδασης», που γεμίζει μόνο με όσα παιχνίδια επιλέξει κάθε παιδί να κουβαλήσει, είναι μια άσκηση εμπιστοσύνης και υπευθυνότητας από μόνο του, ενώ μερικές κρυφές σακούλες με αγαπημένα σνακ είναι πάντα χρήσιμες για να καλμάρουν μουρμούρες και λιγούρες εξίσου. Τα tablets με κινούμενα σχέδια και παιδικές σειρές είναι μια λύση που εφαρμόζεται κατά συνείδηση.

Πακετάρετε με μέτρο

Μπορεί το αμάξι σας να είναι προικισμένο στον τομέα του πορτ-μπαγκάζ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να πάρετε μαζί σας όλο το σπίτι, κι όσο πιο νωρίς το πάρετε απόφαση τόσο το καλύτερο. Διαμερισματοποιήστε τις βαλίτσες σας ανά ημέρα ταξιδιού και βάσει δραστηριοτήτων, για να μπορείτε να βρίσκετε πιο εύκολα τα πράγματά σας και, προς Θεού, μην τιγκάρετε το χώρο των αποσκευών γιατί όλο και κάτι θα θελήσετε να φέρετε μαζί σας στην επιστροφή.

Πώς θα οργανώσουμε το τέλειο road trip - εικόνα 3

Δοκιμάστε τον λιγότερο προφανή δρόμο

Προφανώς οι εθνικές οδοί είναι οι συντομότερες και πιο άνετες για να ταξιδεύει κάποιος, εν προκειμένω, όμως, το ζητούμενο δεν είναι να φτάσουμε από το σημείο Α στο Β με τον πιο άκοπο τρόπο, αλλά να ανακαλύψουμε κι όλα εκείνα τα γράμματα της αλφαβήτου που κρύβονται στο ενδιάμεσο. Ο δρόμος που διατρέχει τα παράλια από την Ελευσίνα ως το Μεγάλο Πεύκο, για παράδειγμα, αποκαλύπτει πανέμορφες βίστες προς τη θάλασσα σε κάθε του στροφή, ενώ η παλιά Ε/Ο Κορίνθου-Πατρών, φρεσκαρισμένη στα περισσότερα σημεία της, οδηγεί σε παραθαλάσσια χωριουδάκια που παρασύρουν τον επισκέπτη σε νοσταλγικά ταξίδια στο χρόνο.

Συμβουλευτείτε τους ειδικούς

Αν η χαρά της ανακάλυψης είναι η μισή απόλαυση ενός road trip, η άλλη μισή κρύβεται στα μυστικά που έχουν εντοπίσει οι προηγούμενοι. Στον alpha-guide.gr θα βρείτε συγκεντρωμένα τα καλύτερα ξενοδοχεία και εστιατόρια της χώρας, βαθμολογημένα και αξιολογημένα με την εγκυρότητα της ομάδας του αθηνοράματος και των Χρυσών Σκούφων, το Google Trips συγκεντρώνει αξιοθέατα, ιδέες και εμπειρίες από πεπειραμένους ταξιδιώτες, ενώ εδώ εκφράζουμε την αγάπη μας στα road trips με ένα ειδικό section αφιερωμένο σε αυτά.

Διαμερισματοποιήστε τις βαλίτσες σας ανά ημέρα ταξιδιού και βάσει δραστηριοτήτων, για να μπορείτε να βρίσκετε πιο εύκολα τα πράγματά σας και, προς Θεού, μην τιγκάρετε το χώρο των αποσκευών γιατί όλο και κάτι θα θελήσετε να φέρετε μαζί σας στην επιστροφή.

Πάρτε τα μέτρα σας

Η αποστείρωση του αυθορμητισμού σκοτώνει το fun σε κάθε τύπο ταξιδιού, αλλά οι καιροί είναι ιδιαίτεροι. ΟΚ, δεν θα κουβαλήσουμε μαζί μας καμιά μίνι μονάδα απολύμανσης, καλό είναι, όμως, να έχουμε κάποιες προμήθειες σε γάντια, μάσκες και αντισηπτικά, να σεβόμαστε τα πρωτόκολλα λειτουργίας των ξενοδοχείων, εστιατορίων, καφέ και άλλων χώρων που επισκεπτόμαστε, να κρατάμε φορτισμένες τις προπληρωμένες κάρτες διοδίων μας όπου είναι εφικτό, να προτιμάμε τις contactless πληρωμές και εν γένει να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους άλλους, για να απολαύσουμε το ταξίδι μας από την αρχή μέχρι το τέλος του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

5 προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή το Πάσχα

Ξημερώνει η Λαμπρή κι εσείς βρίσκεστε στην Αθήνα με διάθεση για γρήγορη και εύκολη εκδρομή; Ακολουθούν 5 ιδέες για να περάσετε την ημέρα όσο… λαμπρά της αξίζει!

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
04/05/2024

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμη και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.