Φύγαμε για Τρίκαλα, για ποδήλατο, κοκτέιλ και πολιτισμό

Ποδηλατόδρομοι, δημοτικές ξαπλώστρες δίπλα στα ποτάμια, ενέργειες πολιτισμού που εμπλέκουν και αναζωογονούν όλη την πόλη. Ανακαλύψτε τη με υπόκρουση μελωδικές ροκιές αλλά και Τσιτσάνη.

Φύγαμε για Τρίκαλα, για ποδήλατο, κοκτέιλ και πολιτισμό

Αν ο Οδυσσέας Ελύτης έγραφε σήμερα την «Ποδηλάτισσα», θα την έβαζε να κάνει πετάλι δίπλα στον ποταμό Ληθαίο, τα φρούτα στο καλάθι της θα ήταν από τον Θεσσαλικό Κάμπο και το δαχτυλίδι της από μια μικρή γκαλερί στην περιοχή Τρικκαίογλου. Καλώς ήρθατε στα Τρίκαλα! Μια πόλη ζωντανή, με δραστήρια δημοτική αρχή, που λοξοκοιτάζει με πάθος και αυστηρό κριτήριο τις ευρωπαϊκές μητροπόλεις. Μια πόλη που σκέφτεται τους κατοίκους της κι εκείνοι την αισθάνονται σύμμαχο και όχι αντίπαλο.

Κυρίαρχο στοιχείο αλλά και αξιοθέατό της τα ποτάμια που τη διασχίζουν, με κορυφαίο τον Ληθαίο. Πόλη φιλική με τους ποδηλάτες μάς καλεί να την ανακαλύψουμε κάνοντας πετάλι, ακόμη και με ένα... ματρακά, το παραδοσιακό ποδήλατο των ’50s-’70s. Πολιτιστικά δρώμενα, όμορφες γειτονιές όπως το Βαρούσι και τα Μανάβικα, εξαιρετικά μουσεία, ποδηλατόδρομοι και πολλές επιλογές διασκέδασης αλλά και σπoρ τόσο στις όχθες όσο και στα νερά του Ληθαίου συνθέτουν ένα ξεχωριστό σκηνικό με φόντο αγριοκαστανιές και ιτιές.

Φύγαμε για Τρίκαλα, για ποδήλατο, κοκτέιλ και πολιτισμό - εικόνα 1
Η μεταλλική τοξωτή γέφυρα που ενώνει την οδό Ασκληπιού με την κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου

Σε όλη την πορεία του ποταμού υπάρχουν δεκατρείς γέφυρες, με τις περισσότερες να είναι μόνο για τους πεζούς. Σημαντικότερη η τοξωτή μεταλλική γέφυρα που κατασκευάστηκε από Γάλλους μηχανικούς το 1886 κι ενώνει την οδό Ασκληπιού με την κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Η Ασκληπιού, η οποία χαράχτηκε το 1887 και φιλοξενεί μερικά από τα πιο όμορφα νεοκλασικά, αποτελεί σήμερα τον κυριότερο εμπορικό πεζόδρομο.

Οι ιστορικές συνοικίες

Φύγαμε για Τρίκαλα, για ποδήλατο, κοκτέιλ και πολιτισμό - εικόνα 2
Τα ντόπια λουκάνικα και κρεατικά είναι από τα γευστικά hits

Δύο από τις πιο όμορφες αλλά και ιστορικές συνοικίες της Παλιάς Πόλης είναι το Βαρούσι και τα Μανάβικα. Το Βαρούσι αποτέλεσε την αρχοντική συνοικία των Τρικάλων και μέχρι και σήμερα συναντάμε εδώ σημαντικά αρχοντικά με όμορφα σαχνισιά. Παράλληλα βυζαντινές αλλά και μεταβυζαντινές εκκλησίες, όπως η Παναγία Φανερωμένη του 1853, μετατρέπουν τη βόλτα σε αληθινή εμπειρία που περιπλέκει την Ιστορία με το παρόν.

Τα Μανάβικα ξεχωρίζουν και αυτά για την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική,
ενώ στο παρελθόν φιλοξενούσαν τα οπωροπωλεία. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά σημεία, με ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ. Λουκάνικα, τραχανόπιτες, χαλβάς και όλες οι νοστιμιές της περιοχής σε έναν περίπατο-γευστικό οδοιπορικό. Το παραδοσιακό ουζερί/νεο-τσιπουράδικο «Φιρφιρί» (6984696842) στη Στεφάνου Σαράφη 61 προσφέρεται για αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις.

Φύγαμε για Τρίκαλα, για ποδήλατο, κοκτέιλ και πολιτισμό - εικόνα 3
Οι πολυφωτογραφημένες oμπρέλες στην οδό Απόλλωνος

Στη μικρή πλατεία της Αγίας Ειρήνης μια μεγάλων διαστάσεων επιτοίχια ζωγραφιά τραβάει το βλέμμα. Ο Τσιτσάνης και ο Καλδάρας, ένας μικρός ποδοσφαιριστής της αγαπημένης ομάδας των Τρικάλων αλλά και απλοί κάτοικοι στη λαϊκή αγορά συνθέτουν μια καθημερινή εικόνα που δημιουργήθηκε το 2009 από Γάλλους ­ζωγράφους.

Άρτος και θεάματα

Φύγαμε για Τρίκαλα, για ποδήλατο, κοκτέιλ και πολιτισμό - εικόνα 4
Το φημισμένο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς

Στη διασταύρωση Ομήρου και Θεμιστοκλέους βρίσκεται το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα, μια ιστορική επιχείρηση που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1926 και παράγει τα ομώνυμα αναψυκτικά. Το μοναδικό σωζόμενο τέμενος της πόλης είναι το Κουρσούμ Τζαμί, στις όχθες του Ληθαίου, έργο ενός από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες του 16ου αιώνα. Ακόμη ένα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό έργο είναι ο σιδηροδρομικός σταθμός του 1886.

Το συγκρότημα του Μύλου Ματσόπουλου, που τα Χριστούγεννα μετατρέπεται στον Μύλο των Ξωτικών, είναι ένα βιομηχανικό μνημείο του 19ου αιώνα, όπου λειτούργησε το πρώτο μακαρονοποιείο της Ελλάδας. Πολύ κοντά στον μύλο βρίσκεται ένα από τα καλύτερα εστιατόρια των Τρικάλων, το «Χάνι», must προορισμός για τους λάτρεις του κρέατος. Στο κτίριο των φυλακών, οι οποίες λειτουργούσαν μέσα στον αστικό ιστό μέχρι το 2006, στεγάζεται πλέον το Μουσείο Τσιτσάνη, το οποίο φιλοξενεί φωτογραφίες, μουσικά όργανα, παρτιτούρες και δίσκους με αυθεντικές εκτελέσεις τραγουδιών του μεγάλου μουσικού.

Τα Τρίκαλα μπορούν να αποτελέσουν ιδανικό ορμητήριο και για μια εκδρομή στους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων και στην Καλαμπάκα. Αν, πάλι, θέλετε να κινηθείτε εναλλακτικά, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το κεφαλοχώρι Πύλη αλλά και το πέτρινο μονότοξο –26 μέτρων– γεφύρι της Παλαιοκαρυάς.

Καφές και ποτό

Φύγαμε για Τρίκαλα, για ποδήλατο, κοκτέιλ και πολιτισμό - εικόνα 5
Το δημοφιλές «Bitter Sweet» έχει δυνατή μπάρα

Το «Ρετούς» (Βύρωνος 5, 2431063888) βρίσκεται στην καρδιά των Τρικάλων και ξεκινάει δυνατά από το πρωί, με ποιοτικούς specialty single estate καφέδες, ενώ το βράδυ τα vibes δυναμώνουν και γρήγορα ο παλμός μεταδίδεται στους επισκέπτες. Τo «Bitter Sweet» (Χατζηπέτρου και Στουρνάρα 7, 2431076062) επιβεβαιώνει τη συνεχή ανοδική του πορεία και αναδεικνύει τα ελληνικά αποστάγματα με βότανα αλλά και μια δροσερή λίστα από tiki cocktails. Τo «Love Shake» (Γρηγορίου Πατριάρχου 3, 2431079179), πάλι, φέρνει μαζί του αύρα από το παρελθόν υπό τους ήχους jazz, soul και electro swing μουσικών.

Διαμονή με νέες αφίξεις

Φύγαμε για Τρίκαλα, για ποδήλατο, κοκτέιλ και πολιτισμό - εικόνα 6
Το «Vintage Suites» είναι η νέα αξιόλογη άφιξη μιαν ανάσα από την πόλη

Μιαν ανάσα από την πόλη των Τρικάλων, στο δρόμο προς την Καλαμπάκα, βρίσκεται το καινούργιο «Vintage Suites» (2431088466), ένα πολυτελές συγκρότημα με άνετο κήπο κι έξι αυτόνομα καταλύματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Το «Trikala River House» (Βύρωνος 2, 2431032532) αποτελεί το νέο ξενοδοχείο της πόλης, το οποίο πήρε τη θέση του παλιού «Παλλάδιον» και ανακαινίστηκε εκ βάθρων. Κλασική αξία στην ποιοτική φιλοξενία, τέλος, το «Ananti City Resort» με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική, τη θέα στον Κάμπο και τα άνετα δωμάτια με τα επώνυμα έπιπλα, που βρίσκεται σε ένα λόφο στις παρυφές της πόλης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.