10 εστιατόρια για να φας σαν ντόπιος στο Παρίσι χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία

Ύστερα από 7 χρόνια εξερεύνησης στην Πόλη του Φωτός η Λένα Γκόβαρη φτιάχνει τη λίστα με τα πιο ξεχωριστά, value for money εστιατόρια.

10 εστιατόρια για να φας σαν ντόπιος στο Παρίσι χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία

Κανένας δεν είπε πως το να φας καλά και σε λογική τιμή στο Παρίσι είναι εύκολο. Η πιο δημοφιλής πόλη του κόσμου αφήνει πολλά περιθώρια για να δημιουργηθούν οι γνωστές τουριστοπαγίδες, όπου μίζερα μαρουλόφυλλα πνίγονται σε ξεθυμασμένη βινεγκρέτ στη σκιά του Πύργου του Άιφελ... Ύστερα από 7 χρόνια εξερεύνησης στην Πόλη του Φωτός η Λένα Γκόβαρη φτιάχνει τη λίστα με τα πιο ξεχωριστά, value for money εστιατόρια.

Χωρίς να αμφισβητεί κάποιος τις γαστρονομικές δάφνες της Γαλλίας, αυτό με το οποίο το Παρίσι παλεύει –και δείχνει να κερδίζει– τα τελευταία πέντε χρόνια είναι η παρελθοντολαγνεία. Με την ταμπέλα της νοσταλγίας κι εξαιτίας του εφησυχασμού της ανεξάντλητης τουριστικής κίνησης, η πόλη άργησε να γίνει επί της ουσίας μητρόπολη, μένοντας εγκλωβισμένη στα παλιά μπιστρό με τις πλεκτές πλαστικές καρέκλες και τα φιλέτα με την αδιάφορη σάλτσα βουτύρου. Ωστόσο η νέα εποχή –ή η κρίση– έβγαλε τους εστιάτορες από την comfort zone τους και οι επενδύσεις σε επίπεδο γεύσης όσο και ντιζάιν προσκαλούν συνεχώς τους επισκέπτες να συμφιλιώσουν τις μοναδικές παριζιάνικες εικόνες με τις αντίστοιχες υπέροχες γεύσεις. Φυσικά οι μερίδες παραμένουν μικρότερες από τις συνήθεις προσδοκίες και οι τιμές υψηλότερες, αλλά... c’est la vie.

"La Jacobine", το frenchie

10 εστιατόρια για να φας σαν ντόπιος στο Παρίσι χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία - εικόνα 1

Σχεδόν κρυμμένο σε μια πανέμορφη στοά του 6ου διαμερίσματος, το "La Jacobine" θα σας τραβήξει την προσοχή με τα μιλφέιγ που ποζάρουν σαγηνευτικά στη βιτρίνα του. Εδώ βρίσκετε όλα τα πιάτα που περιμένετε από ένα τυπικό γαλλικό εστιατόριο, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν. Απολαύστε τη γενναιόδωρη ποσότητα της κρεμμυδόσουπας με € 10 και, αν αντέχετε, συνεχίστε με έναν κόκορα κρασάτο. Η ατμόσφαιρα είναι τόσο "γαλλική" και το φαγητό τόσο comfort, που θα νιώσετε σαν να τρώτε στο σπίτι κάποιας οικογένειας στη Βουργουνδία. Ευτυχώς τα ωράρια είναι άκρως... ελληνικά, οπότε η κουζίνα σερβίρει από το μεσημέρι μέχρι τις 11 το βράδυ.

Local’s tip: Αν θέλετε να δοκιμάστε σαλιγκάρια χωρίς να πληρώσετε εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας, το "La Jacobine" είναι μονόδρομος.

"La robe de la girafe", το οινο-ποιητικό

10 εστιατόρια για να φας σαν ντόπιος στο Παρίσι χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία - εικόνα 2

Κάτω από την εύθυμη αφίσα της ταινίας "Jour de fête" του Ζακ Τατί τα ξύλινα τραπέζια γεμίζουν τόσο γρήγορα από τους νέους οι οποίοι βολτάρουν στη Βαστίλη, που η κράτηση κρίνεται απαραίτητη. Το "La robe de la girafe" μας βάζει να φανταστούμε πόσο δια­φορετική θα έδειχνε μια καμηλοπάρδαλη με φόρεμα. Κάποια από τις ετικέτες του εκπληκτικού κελαριού του θα βοηθήσει λίγο περισσότερο τη φαντασία σας, ενώ το ανατρεπτικό ταρτάρ με thai αρωματικά θα αποτυπωθεί στη γευστική σας μνήμη. Δεν λείπουν και προτάσεις για τους πιο κλασικούς, όπως βοδινή λάπα με σάλτσα πιπεριού (€ 16).

Local’s tip:
Αν πρέπει να περιμένετε για το τραπέζι σας, στο "αδερφάκι" του "Le P’Tit Cou de la Girafe", ακριβώς δίπλα, θα πιείτε ένα ποτήρι εκλεκτού κρασιού.

"Pink Mamma", το ινσταγκραμικό

10 εστιατόρια για να φας σαν ντόπιος στο Παρίσι χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία - εικόνα 3

Από τα 7 εστιατόρια του Mamma Group το "Pink Mamma", στο ροζ τετραώροφο κτίριο στη Νότια Μονμάρτρη, είναι το πιο όμορφο. Η διακόσμηση αλά dolce vita, η πολυφωτογραφημένη ξύλινη σκάλα και το πνιγμένο στο φως αίθριο του τέταρτου ορόφου προετοιμάζουν γι’ αυτό που θα ακολουθήσει. Μπριζόλα Fiorentina ενός μήνα ωρίμανσης (€ 24) ή τραγανή πίτσα με τρούφα (€ 18); Ό,τι κι αν επιλέξετε, αφήστε χώρο για το μαμαδίσιο τιραμισού που σερβίρεται κατευθείαν από το ταψί! Δυστυχώς δεν δέχονται κρατήσεις, αλλά αν πάτε προτού κλείσει η κουζίνα για μεσημέρι, στις 2.30 μ.μ., δεν θα περιμένετε στη συνήθως μεγάλη ουρά.

Local’s tip: Στο υπόγειο υπάρχει ένα ατμοσφαιρικό speakeasy bar: διασχίστε τα ψυγεία όπου ωριμάζουν τα κρέατα, ανοίξτε την πόρτα και το βρήκατε!

"Le square", το γκουρμέ

Υψηλή γαστρονομία και Παρίσι ­είναι δύο πράγματα που, όταν συνδυαστούν, συνήθως απογειώνουν τον προϋπολογισμό. Όχι πάντα όμως! Αποστασιοποιημένο από τις τουριστικές πιάτσες, το "Le square" βρίσκεται μιαν ανάσα από το Buttes-Chaumont, το πιο γοητευτικό πάρκο του Παρισιού. Στη λογική του "gourmet on a budget", οι νεαροί σεφ αποδίδουν με σύγχρονο fusion πνεύμα και αυστηρώς εποχικά υλικά την εξεζητημένη κουζίνα. Οι γαρίδες παναρισμένες με "κάρβουνο λαχανικών", στα € 13, είναι από τις πιο πρωτότυπες γεύσεις, ενώ αν υπάρχει ψάρι στα πιάτα ημέρας σάς συνιστούμε να το δοκιμάσετε.

Local’s tip: Στα άκρως γευστικά –και φωτογενή– επιδόρπια (€ 9-13) συγκαταλέγονται κλασικές συνταγές, όπως η τάρτα λεμόνι και το αχλάδι ποσέ με σοκολάτα σε décontracté μορφή.

"Chez Jannou", το κλασικό

10 εστιατόρια για να φας σαν ντόπιος στο Παρίσι χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία - εικόνα 4

Όταν άνοιξε το "Chez Jannou", στο Marais δεν υπήρχαν τουρίστες και high-end καταστήματα. Κάποια χρόνια και πολλούς travel bloggers αργότερα η γειτονιά αναβαθμίστηκε και το εστιατόριο που θύμιζε τη γαλλική Provence έχασε λίγο από τον αυθεντικό χαρακτήρα του. Ωστόσο, η γευστική παλέτα του παρέμεινε βαθιά Provençal και η λίστα του με τα 80 διαφορετικά pastis (το ούζο του γαλλικού Νότου) είναι ακόμη διαθέσιμη, ανεξάρτητα αν δεν την τιμούν όσο της αξίζει. Η πάπια με δεντρολίβανο ή τα αχνιστά μύδια (€ 16-20) αποτελούν must, ενώ σε κάθε περίπτωση η κράτηση είναι απαραίτητη.

Local’s tip: Ο μύθος λέει πως κανένας δεν έχει καταφέρει να τελειώσει μόνος του τη βελούδινη μους σοκολάτας, που σερβίρεται σε μια σουπιέρα επικών διαστάσεων.

"CHANG", το μοντέρνο thai

10 εστιατόρια για να φας σαν ντόπιος στο Παρίσι χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία - εικόνα 5

Ποιος θα περίμενε ότι στην τουριστική περιοχή γύρω από το Λούβρο θα υπήρχε ένα γαστρονομικό διαμαντάκι που δεν προϋποθέτει τριψήφιο νούμερο στο λογαριασμό; Κι όμως το νεο­σύστατο "CHANG" προτείνει μια ενδιαφέρουσα εκδοχή της ταϊλανδέζικης κουζίνας, που λοξοκοιτάζει προς άλλες ethnic κουζίνες. Η δεύτερη έκπληξη έρχεται από τον προσεγμένο χώρο, που δεν θυμίζει σε τίποτε τα περισσότερα ασιατικά εστιατόρια του Παρισιού, όπου η διακόσμηση αναλώνεται στα κινέζικα φαναράκια. Η πειραγμένη εκδοχή των πικάντικών thai tacos (€ 8,40) δίνει επιπλέον πόντους, αν και δεν λείπουν οι παραδοσιακές σπεσιαλιτέ όπως το pad thai με γάμπαρη (€ 19,60).

Local’s tip: Ξεκινήστε το γεύμα σας με τη σαλάτα με παπάγια και μάνγκο, η οποία συμπυκνώνει σε κάθε μπουκιά όλη τη δροσιά που χρειάζεστε μια ζεστή παριζιάνικη ημέρα.

"Au P’tit Curieux", το bobo

10 εστιατόρια για να φας σαν ντόπιος στο Παρίσι χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία - εικόνα 6

Η λέξη "bobo" στη γαλλική αργκό αναφέρεται στις δύο αρχικές συλλαβές των λέξεων bourgeois-bohème. Έτσι αποκαλούν οι υπόλοιποι Γάλλοι τους Παριζιάνους, που αγαπούν τα ακριβά κι εξεζητημένα πράγματα με μια πιο εναλλακτική προσέγγιση. Με τον ίδιο τρόπο το "Au P’tit Curieux" γυρίζει την πλάτη στο εύκολο παιχνίδι του εντυπωσιασμού και, επιλέγοντας προσεγμένες πρώτες ύλες και σοφιστικέ συνταγές, δημιουργεί πιάτα που δείχνουν αλλά κυρίως είναι αριστουργηματικά. Συγκεκριμένα τα χτένια με την τριλογία παντζαριών (€ 28) και το στήθος πάπιας με σάλτσα μελιού και κρέμα καρότου (€ 23) γοητεύουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Local’s tip:
Στο βάθος υπάρχει ένα πιάνο με ουρά, ενώ στο χώρο φιλοξενούνται συναυλίες κλασικής μουσικής μερικές ημέρες το μήνα.

"Bouillon Racine", το art nouveau

10 εστιατόρια για να φας σαν ντόπιος στο Παρίσι χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία - εικόνα 7

Στα τέλη του 19ου αιώνα γεννήθηκε η ιδέα του bouillon από την ανάγκη της εργατικής τάξης να φάει έναν δυναμωτικό και ασφαλώς φτηνό ζωμό προτού ξαναπιάσει δουλειά το μεσημέρι. Τα τελευταία χρόνια οι δαιμόνιοι εστιάτορες ανέσυραν από τη λήθη αυτό το υποτιμημένο food concept, σερβίροντας κλασικές comfort συνταγές σε art nouveau σάλες. Πλαισιωμένο από την Παναγία των Παρισίων και τους Κήπους του Λουξεμβούργου, το "Bouillon Racine" στεγάζει μια επιβλητική αίθουσα με επιτηδευμένη art nouveau διακόσμηση, που προκαλεί νευρικότητα στους επισκέπτες με τα αθλητικά. Δεν χρειάζεται! Βυθιστείτε στον ρετρό παλμό και απολαύστε το signature dish, τα χοιρινά ribs από την Πικαρδία (€ 21).

Local’s tip: Το μεσημεριανό γεύμα με πρώτο και κυρίως ή κυρίως κι επιδόρπιο τις καθημερινές είναι στα € 17,50.

"Le Sarawan", το multi-ethnic

10 εστιατόρια για να φας σαν ντόπιος στο Παρίσι χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία - εικόνα 8

Χαρτογραφώντας την Ασία κι ­επιλέγοντας τις πιο εμβληματικές σπεσιαλιτέ κάθε χώρας, το "Le Sarawan" προτείνει ένα σύγχρονο ρεπερτόριο εξωτικών γεύσεων στην Chinatown του Παρισιού. Εξαιρετικά υλικά από Κίνα, Ινδονησία και Βιετνάμ μεταφράζονται σε γευστικά –μέσα στην απλότητά τους– πιάτα, όπως το καλαμάρι με βασιλικό (€ 13,50), το βιετναμέζικο καραμελωμένο χοιρινό (€ 16) και η κινέζικη crispy πάπια (€ 17,80).

Local’s tip: Αντί των κλασικών spring rolls, δώστε μια ευκαιρία στα φιλιππινέζικα lumpia (€ 9,7) .

"Les Pυ’tites Indecises", της γειτονιάς

Πολύ δύσκολα θα συναντήσετε τουρίστες σε αυτό το γεμάτο χρώματα μπιστρό στο ολοζώντανο –και πολύ αγαπημένο– 11ο διαμέρισμα του Παρισιού. Στο "Les P’tites Indecises" έχουν δημιουργήσει ένα απολύτως φιλικό περιβάλλον, όπου αξίζει να δοκιμάσετε ένα καλοφτιαγμένο μενού που εμπλουτίζεται ανάλογα με την εποχή και παρουσιάζεται στο μαυροπίνακα που θα σας φέρει ο σερβιτόρος. Μοσχαρίσιο entrecôte, μπέργκερ και σολομός είναι οι συνήθεις ύποπτοι με κόστος € 15-18.

Local’s tip: Αν στο μενού της ημέρας υπάρχει το φιλέτο τόνου, μην το προσπεράσετε, διότι το ψήσιμό του είναι αριστουργηματικό.

Cheap eats

Για πληθωρικό μπέργκερ στο "Café des Anges" (€ 13) συνοδεία εξαιρετικού Mojito (66 Rue de la Roquette, 75011).
Για ψητό κοτόπουλο με μυρωδικά όπως στην Πορτογαλία (€ 12 το μισό κοτόπουλο) στο "Nossa Churrasqueira" (1 Rue de l’École Polytechnique, 75005).
Για φαλάφελ στο χέρι χωρίς να περιμένετε στην ουρά (€ 5,50) στο "Chez Marianne" (2 Rue des Hospitalires Saint-Gervais, 75004).
Για την κουρδική εκδοχή του κεμπάπ (€ 5-6) στο Urfa Durum (58 Rue du Faubourg Saint-Denis, 75010).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.