Τα «Κρητικά Μαγειρέματα» γιόρτασαν την τρίτη τους χρονιά

Το μεγαλύτερο τραπέζι κρητικής κουζίνας στήθηκε στην προμενάδα του Αγίου Νικολάου, προσκαλώντας μερικούς από τους σημαντικότερους σεφ της Ελλάδας να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα μέσα από πρωτότυπες δημιουργίες.

Τα «Κρητικά Μαγειρέματα» γιόρτασαν την τρίτη τους χρονιά

Με αφετηρία την Κιτροπολιτεία του Αγίου Νικολάου, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου δεκάδες υπαίθριες κουζίνες μετέτρεψαν την προμενάδα του Αγίου Νικολάου σε μια ατέλειωτη υπαίθρια γιορτή, με σημαντικούς σεφ απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και μερικά από τα ισχυρότερα εστιατορικά brands του νομού, να παρουσιάζουν πρωτότυπες δημιουργίες, εμπνευσμένες από τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της κρητικής αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Μανόλης Παπουτσάκης, Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Σωτήρης Ευαγγέλου, Γιάννης Λουκάκος, Μιχάλης Χάσικος, πατήρ Επιφάνιος, Νανά Γκαμπούρα, Μυρσίνη Λαμπράκη και Μαρία Λόη ήταν μερικοί από τους σεφ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου, ο οποίος, με πρωτεργάτη τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, αλλά και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, οργάνωσαν για τρίτη χρονιά τα «Κρητικά Μαγειρέματα».

Το χαρούπι, ένα από τα πλέον ανεκμετάλλευτα υλικά της κρητικής παραγωγής μέχρι πρότινος, επιβεβαίωσε το δυναμικό του comeback πρωταγωνιστώντας στα πιάτα πολλών από τους συμμετέχοντες, με την μπριγάδα του «Minos Palace» να προτείνει χυλοπίτες χαρουπιού με σύγκλινο και μανιτάρια, την ομάδα του «Domes of Elounda» να σερβίρει χειροποίητη πίτα χαρουπιού με σιγομαγειρεμένη χοιρινή πανσέτα σε πετιμέζι και σπιτική καπνιστή πάπρικα, αλλά και το επιτελείο του «Daios Cove» να συνθέτει ένα κομψότατο «βρώμικο», με αφράτο ψωμάκι χαρουπιού, πανσέτα, κρέμα γραβιέρας, μαρμελάδα από απάκι και πολίτικη σαλάτα.

Τα «Κρητικά Μαγειρέματα» γιόρτασαν την τρίτη τους χρονιά - εικόνα 1

Πρωταγωνιστής, παράλληλα, και στα σταθερά μενού των εστιατορίων αυτών των ξενοδοχείων, το χαρούπι είναι το επικρατέστερο μεν, αλλά ένα μόνο από τα τοπικά υλικά που έχουν βρει σταθερή θέση στις φαρέτρες των δημιουργικών κουζίνων της περιοχής: στο σαφάρι μας στα εστιατόρια της Ελούντας, ενός από τους πλέον πρωτοπόρους γαστρονομικούς προορισμούς της Ελλάδας, εντοπίσαμε ντόπια όσπρια, γαλακτοκομικά, θαλασσινά και κρεατικά να κρατούν θέση βασικού παίκτη στις προτάσεις βραβευμένων σεφ, δίνοντας τις γευστικές βάσεις για πιάτα αξιώσεων.

Πιάτα που, εκτός από τις γαστριμαργικές απολαύσεις τους, προσφέρουν και κάτι πολύ σημαντικότερο. Αποδεικνύουν ότι η εναγκάλιση της εντοπιότητας μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωμένες εμπειρίες fine dining, που δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα, μέσα σε μια μπουκιά, να αποκτήσει μια ολιστική εικόνα της περιοχής, συμπληρώνοντας τις φυσικές της ομορφιές με αυτήν την τόσο φευγαλέα, αλλά ταυτόχρονα ουσιαστική πτυχή της: την γεύση της. Κι αυτό, αν μη τι άλλο, είναι κάτι που θέλουμε να συναντάμε όλο και περισσότερο στους γαστρονομικούς προορισμούς της χώρας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.