Στρασβούργο: Στην πολυπολιτισμική πρωτεύουσα της Αλσατίας

Με φόντο τον Ιλλ, παραπόταμο του Ρήνου, και την αρχιτεκτονική σε πρώτο πλάνο, το Στρασβούργο προσφέρεται για ποδηλατάδες, sightseeing μέχρι τελικής πτώσης και πληθωρικές αλσατικές γεύσεις.

Στρασβούργο: Στην πολυπολιτισμική πρωτεύουσα της Αλσατίας

Ξύλινα σπίτια, παραδοσιακά αλσατικά ταβερνάκια, κανάλια και η Notre Dame de Strasbourg που χρονολογείται από το 13ο αιώνα συνθέτουν ένα ονειρικό instagram-ικό τοπίο.

Με τις απευθείας πτήσεις για την αλσατική πρωτεύουσα να είναι ελάχιστες, επιλέγοντας ως ενδιάμεσο προορισμό τη Φρανκφούρτη είχα την ευκαιρία να φτάσω από εκεί με λεωφορείο της αεροπορικής εταιρείας στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, τον Gare de Strasbourg-Ville. Η συγκεκριμένη διαδρομή, που συνδυάζει αεροπλάνο και λεωφορείο, είναι μονόδρομος για τους λάτρεις της σύγχρονης ιστορίας, αφού περνώντας από τα γαλλογερμανικά σύνορα θα κατανοήσετε καλύτερα τον λόγο που η πόλη επιλέχθηκε ως πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Στρασβούργο, θεωρείται μια πολυπολιτισμική πόλη, που έχοντας αλλάξει αρκετές φορές «χέρια» -από τη Γαλλία στη Γερμανία και πάλι το αντίθετο- θεωρείται σύμβολο συμφιλίωσης των δύο χωρών, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ανακαλύπτοντας την Petite France

Στρασβούργο: Στην πολυπολιτισμική πρωτεύουσα της Αλσατίας - εικόνα 1
Ο Ίλλ πριν εκβάλλει στο Ρήνο διασχίσει την περίφημη Petite France, το κέντρο της παλιάς πόλης, του Στρασβούργου.

Το Στρασβούργο είναι από τις πόλεις που αξίζει να κάνεις το γύρο τους με ποδήλατο. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια το ποδήλατο έχει κατακτήσει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των κατοίκων, θυμίζοντας σε αυτό σε μεγάλο βαθμό το Άμστερνταμ. Περπατώντας από το Campus Universitaire Esplanade προς το κέντρο της πόλης, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της πόλης, που συνδυάζει τον κλασικισμό με την αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, ενώ οι δίγλωσσες πινακίδες στους δρόμους -γαλλικά και γερμανικά- υπενθυμίζουν για άλλη μια φορά την ένωση των δύο χωρών. Φτάνοντας στο κέντρο της πόλης, στην Petite France, τη συνοικία που έχει βγει από προηγούμενο αιώνα, την προσοχή κλέβουν οι σκεπαστές μεσαιωνικές γέφυρες, οι ζωγράφοι που βρίσκονται περιμετρικά του ποταμού, αλλά και τα ξύλινα σπιτάκια του 16ου και 17ου αιώνα.

Στρασβούργο: Στην πολυπολιτισμική πρωτεύουσα της Αλσατίας - εικόνα 2

Έπειτα ακολουθεί μια επίσκεψη στον καθεδρικό ναό… Με ύψος 142 μέτρα, η Notre Dame de Strasbourg θεωρείται η έκτη ψηλότερη εκκλησία στον κόσμο με το γοτθικό ύφος του επιβλητικού ναού -που για χρόνια θεωρείτο η πιο ψηλή εκκλησία του κόσμου- να γοητεύει τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής.

Το Palais Rohan, όντας η πρώην κατοικία του πρίγκιπα, των επισκόπων και καρδιναλίων της οικογένειας Ροάν, ανταγωνίζεται σε πλούτο τις Βερσαλλίες και είναι ιδανικό για τους λάτρεις του sightseeing. Συγκεκριμένα, στο κομψό κτήριο του 18ου αιώνα στεγάζονται από το υπόγειο, μέχρι τον πρώτο όροφο τρία μουσεία: το Musée des Beaux-Arts, το Musée des Arts Décoratifs και το Musée d’ Art Moderne et Contemporaine.

Στρασβούργο: Στην πολυπολιτισμική πρωτεύουσα της Αλσατίας - εικόνα 3
Το Palais Rohan ήταν κατοικία του πρίγκιπα, των επισκόπων και καρδιναλίων της οικογένειας Ροάν.

Στο Musée des Beaux-Arts, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει γνωστούς πίνακες Ιταλών, Ισπανών, Ολλανδών και Γάλλων καλλιτεχνών, που χρονολογούνται από το Μεσαίωνα μέχρι και τους νεότερους χρόνους, ενώ στο ισόγειο στο Musée des Arts Décoratifs (Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών) βρίσκονται τα πρώην πολυτελή διαμερίσματα των καρδιναλίων, η βιβλιοθήκη, αλλά και μια συλλογή από κεραμικά, πίνακες ζωγραφικής και πορσελάνες. Κατεβαίνοντας άλλον έναν όροφο, στο υπόγειο, το Αρχαιολογικό Μουσείο διαθέτει μία από τις καλύτερες συλλογές αρχαιοτήτων στη Γαλλία, που περιλαμβάνει από προϊστορικά μέχρι και εκθέματα από τον Μεσαίωνα.

Αν θέλετε να ανακαλύψετε και άλλα μουσεία του Στρασβούργου κατευθυνθείτε προς το Musée d’Art Moderne et Contemporaine, στο οποίο φιλοξενούνται στη μόνιμη συλλογή του έργα των Kandinsky, Picasso, Magritte και Monet, ενώ αξίζει να ανεβείτε μέχρι την ταράτσα του κτηρίου και να απολαύσετε τη θέα ολόκληρης της πόλης.

Στρασβούργο: Στην πολυπολιτισμική πρωτεύουσα της Αλσατίας - εικόνα 4

Αν, πάλι, αγαπάτε το θέατρο, το Στρασβούργο καλύπτει όλα τα γούστα με τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις να ανεβαίνουν στο Théâtre National de Strasbourg, στο Le-Maillon Théâtre de Strasbourg, που έχει κυρίως international και πιο alternative παραγωγές και φυσικά στην Opéra National du Rhin.

To ξεχωριστό Palais de l’Europe

Σχεδιασμένο από τον Henry Bernard και χτισμένο την δεκαετία του ‘80, το υπερσύγχρονο Palais de l'Europe εξιστορεί τη ζωντανή ιστορία της περιοχής. Αποτελώντας το κύριο κτήριο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι άλλο ένα σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το κοινό μπορεί να το επισκεφτεί σε δωρεάν ξεναγήσεις με κράτηση.

Ο επίγειος παράδεισος Orangerie

Στρασβούργο: Στην πολυπολιτισμική πρωτεύουσα της Αλσατίας - εικόνα 5
© Philippe de Rexel

Αν έχετε ταξιδέψει σε κάποια βορειοδυτική ευρωπαϊκή πόλη, σίγουρα έχετε παρατηρήσει, ότι τις μέρες με ηλιοφάνεια τα πάρκα γεμίζουν με κόσμο, έτσι μετά το Palais de l’ Europe επισκεφτείτε τo «Parc de l'Orangerie». Πρόκειται για το πιο μεγάλο και σημαντικό πάρκο της πόλης γεμάτο με πορτοκαλιές, πυκνή βλάστηση, μία λιμνούλα με καταρράκτη και ένα μικρό ζωολογικό κήπο -με ελεύθερη είσοδο- στον οποίο εντύπωση κάνουν οι πελεκάνοι, που τριγυρνούν ελεύθεροι.

Τοπικές γεύσεις

Στρασβούργο: Στην πολυπολιτισμική πρωτεύουσα της Αλσατίας - εικόνα 6
Η βορειοευρωπαϊκή εκδοχή της πίτσας ονομάζεται tarte flambée.

Με γερμανικές επιρροές, η αλσατική κουζίνα ξεχωρίζει για τα πιάτα της, αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιεί. Η Αλσατία, είναι γνωστή για τα λουκάνικα και το σίγουρο είναι ότι στο Στρασβούργο θα βρείτε άπειρες επιλογές. Επιπλέον, η tarte flambée, μια βορειοευρωπαϊκή εκδοχή της πίτσας, περιλαμβάνει κρεμμύδια, κρέμα γάλακτος και κομμάτια καπνιστού χοιρινού και ταιριάζει υπέροχα με ντόπια μπίρα, ενώ μια δοκιμή αξίζει και το baeckeoffe που αποτελείται από τρία κρέατα (αρνί, χοιρινό και μοσχάρι) μαριναρισμένα σε κρασί και ψημένα ανάμεσα σε στρώσεις πατάτας σε ξυλόφουρνο. Τέλος, τα τελευταία χρόνια ανοίγουν όλο και περισσότερα vegeterian και vegan μαγαζιά, έτσι μπορείτε να δοκιμάσετε μια αλλιώτικη tarte flambée, ασιατικό, μπέργκερ ή χειροποίητο χορτοφαγικό κεμπάπ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.