Διακοπές αλλιώς στα μικρονήσια της Ελλάδας

Ξεχάστε το αυτοκίνητο και απολαύστε φύση και κολύμπι.

Διακοπές αλλιώς στα μικρονήσια της Ελλάδας

Μπορεί τα μικρονήσια να μην αποτελούν πλέον κοινό μυστικό των ταξιδιωτών της άγονης γραμμής σίγουρα όμως είναι μια ξεχωριστή πρόταση για επιστροφή στη φύση και χαλαρές διακοπές -ειδικά εκτός Αυγούστου.

Διαπόντια Νησιά: Διακοπές στο νησί της Καλυψούς

Διακοπές αλλιώς στα μικρονήσια της Ελλάδας - εικόνα 1

Στο δυτικότερο σημείο της χώρας βρίσκονται τα Διαπόντια Νησιά, που αποτελούνται από τα τρία μεγαλύτερα: Οθωνοί, Ερεικούσσα και Μαθράκι, αλλά και αρκετές μικρότερες βραχονησίδες, όπως το Διάπλο, η Γραβιά και άλλα. Σε αντίθεση με την τουριστικά ανεπτυγμένη Κέρκυρα, τα Διαπόντια Νησιά προσφέρονται για γαλήνιες διακοπές ειδικά για φυσιολάτρες. Οι επιλογές διαμονής είναι ελάχιστες, αλλά ξεχωρίζουν τα δύο ξενοδοχεία, στο Μαθράκι. Όμορφες ανέγγιχτες παραλίες και πεζοπορικές διαδρομές είναι μερικές από τις ομορφιές, που προσφέρουν τα νησιά, στα οποία μπορείτε να μεταβείτε με δρομολόγια από την πόλη της Κέρκυρας, το Σιδάρι και τον Άγιο Στέφανο.

Λειψοί: Ο παράδεισος των Δωδεκανήσων

Διακοπές αλλιώς στα μικρονήσια της Ελλάδας - εικόνα 2

Αν και επισκιάζονται από την Πάτμο και τη Λέρο οι Λειψοί έχουν το δικό τους κοινό, που το επισκέπτεται ξανά και ξανά. Το μεγαλύτερο νησάκι, αυτού του συμπλέγματος της Δωδεκανήσου θυμίζει περισσότερο χωριό, μ’ ένα λιμανάκι και κάμποσες παραλίες, επιτρέποντάς σας να κάνετε ξεκούραστες διακοπές χωρίς οργάνωση και πολλές σκέψεις. Στον Πλατύ Γιαλό αξίζει να πάτε και με τα πόδια από την άσφαλτο και μάλιστα, αφού προσπεράσετε μια ανήσυχη ακτογραμμή με βραχώδεις απολήξεις, για να βουτήξετε σε υπέροχα γαλάζια νερά - όπως Καραϊβική.

Μικρές Κυκλάδες: Νεο-μποέμ χαλάρωση

Διακοπές αλλιώς στα μικρονήσια της Ελλάδας - εικόνα 3

Σχοινούσα, Δονούσα, Ηρακλειά, οι Μικρές Κυκλάδες συνδυάζουν ήπια γραφικότητα με απομόνωση και χαλάρωση σε ιδανική σχέση απόλαυσης-μεγέθους.

Με το λιμάνι στη Σχοινούσα, να θεωρείται από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε όλο το Αιγαίο και τις καλές ταβέρνες της να έχουν εξελιχθεί σε hot spots για τους σκαφάτους, δεν είναι τυχαία από τα πιο δημοφιλή μικρονήσιο. Παρότι το οδικό δίκτυο είναι υποτυπώδες, γιατί στις περισσότερες παραλίες φτάνει μόνο χωματόδρομος, θα τις λατρέψετε, με μια από τις ωραιότερες να είναι η Ψιλή Άμμος, ενώ αξίζει να κάνετε μια επίσκεψη στους τρεις μύλους του νησιού και τις δύο σπηλιές κοντά στο λιμάνι, η Σπηλιά του Μανιάτη και εκείνη των Ψαράδων και το μικρό κάστρο στην περιοχή Φουντάνα.

Η Δονούσα ξεχωρίζει για την κυκλαδίτικη γραφικότητα τσέπης, με πέντε γραφικούς οικισμούς - αν ακολουθήσετε τα παλιά μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι με τα γαϊδούρια τους, μπορείτε περπατήσετε όλο το νησί σε περίπου 5 ώρες. Οι campers προτιμούν την αµµουδιά του Κέδρου και το «μυστικό» Λιβάδι, το βασίλειο των γυµνιστών, στο οποίο φτάνει κανείς µε το τουριστικό­ πλοιάριο ή µε κατηφορικό μονοπάτι από το χωριό Μερσίνι.

Συνώνυμο των ήσυχων και χαμηλών τόνων διακοπών, η Ηρακλειά είναι το μεγαλύτερο σε έκταση (αλλά λιγότερο κατοικημένο) νησί των Μικρών Κυκλάδων, με must αξιοθέατα το instagram-ικό Κάστρο στο Λιβάδι, με θέα στα γύρω νησιά και το Σπήλαιο του Αϊ-Γιάννη. Όσο για τις παραλίες του νησιού καλύπτουν όλα τα γούστα με ακτές με γαλάζια νερά (Άγιος Γεώργιος, Λιβάδι), βότσαλο (Τουρκοπήγαδο, Αμμούδι του Μέριχα), αλλά και βραχώδεις παραλίες (Ξυλομπάτης, Τρίμπουνας). Τέλος, σημειώστε και το Καρβουνόλακκο για ξεχωριστές βουτιές στην παραλία με τα μαύρα βράχια.

Περισσότερα για τις Μικρές Κυκλάδες και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ.

Κουφονήσια: Η εναλλακτική μόδα

Διακοπές αλλιώς στα μικρονήσια της Ελλάδας - εικόνα 4

Με μερικές από τις πιο εξωτικές παραλίες στην Ελλάδα, τα Κουφονήσια διατηρούν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους και την καλοκαιρινή ανεμελιά ακόμη και σήμερα που έχουν γίνει μόδα και τα επισκέπτονται ανελλιπώς από σκαφάτοι μέχρι εναλλακτικοί campers. Αποτελούνται από δύο νησάκια: το Κάτω και το Πάνω Κουφονήσι. Το Πάνω Κουφονήσι, που μέσα σε 3,5 τ.χλμ. «χωράει» 370 μόνιμους κατοίκους, αποτελεί πόλο έλξης για τους περισσότερους ταξιδιώτες, οι οποίοι το επιλέγουν ως τόπο διαμονής, ενώ το Κάτω θα το επισκεφτείτε κυρίως με τα εκδρομικά καραβάκια.

Όντας, ο παράδεισος του ποδηλάτη, σας προτείνουμε να νοικιάσετε ένα και να γυρίσετε τα σοκάκια στο Πάνω Κουφονήσι, με τις υπέροχες αμμώδεις παραλίες και τα καταγάλανα νερά. Πριν φύγετε, κάντε μια βόλτα ως τον λευκό ανεμόμυλο, το σήμα κατατεθέν της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής στην άκρη του λιμανιού, και απολαύστε το τοπίο.

Περισσότερα για τα Κουφονήσια και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ.

Αγκίστρι: Το πράσινο διαμαντάκι του Αργοσαρωνικού

Διακοπές αλλιώς στα μικρονήσια της Ελλάδας - εικόνα 5

Μοιάζει με «πλωτό πευκόδασο», που αν και μικροσκοπικό ταιριάζει εξίσου στους οικογενειάρχες, που ψάχνουν ένα low profile οικονομικό προορισμό, αλλά και στους οπαδούς του κάμπινγκ. Το νησί, που βρίσκεται στην καρδιά του Αργοσαρωνικού, απέχει μόλις 55 λεπτά από τον Πειραιά και 5 λεπτά από την Αίγινα. Οι καλύτερες παραλίες του είναι η «εξωτική» Απόνησος με το παραθαλάσσιο ταβερνάκι, η βοτσαλωτή Δραγουνέρα με την καντίνα και τις λιγοστές ξαπλώστρες και η Χαλικιάδα των απόκρημνων βράχων και των γυμνιστών. Μάλιστα, βουτώντας κατά μήκος της δυτικής ακτογραμμής, θα εντοπίσετε αρχαία στο βυθό, ενώ το πυκνό πευκόδασος είναι παρόν όπου κι αν βρεθείτε, γι’ αυτό και πεζοπορία ειδικά μέχρι την Παναγία στο Μετόχι επιβάλλεται.

Περισσότερα για το Αγκίστρι και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ.

Φούρνοι: Το νησί των κουρσάρων

Διακοπές αλλιώς στα μικρονήσια της Ελλάδας - εικόνα 6

Στην πραγματικότητα είναι ένα σύμπλεγμα από 20 νησιά, νησάκια και βραχονησίδες με μια πολύπλοκη ακτογραμμή-σκέτη δαντέλα, με κόλπους και κολπίσκους, στενά περάσματα και θαλασσινές σπηλιές. Απίστευτα διαυγής η θάλασσα, με ακούραστους αέρηδες να μην διαπερνούν όλους τους κόλπους και τα στενά ανάμεσα στα νησάκια, αφήνοντας έτσι χώρο για ήσυχες «φωλιές» με ήρεμα νερά για απολαυστικό κολύμπι. Το καινούριο οδικό δίκτυο των Φούρνων σε πάει από τη Χώρα (λιμάνι) σχεδόν παντού. Για τους λάτρεις της γαστρονομίας, μη διστάσετε να δοκιμάστε το ντόπιο θυμαρίσιο μέλι, φρέσκια μυζήθρα, λαδοτύρι και τυρί άλμης, αλλά και κατημέρια (τηγανητές πιτούλες γαρνιρισμένες με ντόπια μυζήθρα).

Άγιος Ευστράτιος: Απόμακρη ομορφιά

Διακοπές αλλιώς στα μικρονήσια της Ελλάδας - εικόνα 7

Λίγα χιλιόμετρα από τη Λήμνο, βρίσκεται ο Άγιος Ευστράτιος, που προσφέρεται και για μονοήμερες εκδρομές. Αν και είναι γνωστός ως τόπος εξορίας έχει εξελιχθεί πλεον σε προορισμό για ήσυχες φυσιολατρικές διακοπές, σε ειδυλλιακές παραλίες με καθαρές ακτές. Αν και υπάρχει στοιχειώδης τουριστική υποδομή με ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, συχνά το μικρονήσι προσελκύει ελεύθερους κατασκηνωτές στις υπέροχες ερημικές παραλίες, που διαθέτει, οι οποίες προσεγγίζονται εύκολα με βαρκάκι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.