Τα πιο συναρπαστικά καρναβάλια του κόσμου

Γαστρονομικές Απόκριες στην Ανδαλουσία ή Crazy Days στις όχθες του Ρήνου;

Τα πιο συναρπαστικά καρναβάλια του κόσμου

Ριο Ντε Τζανέιρο - Βραζιλία (1-9/3)

Το καρναβάλι του Ρίο είναι προ των πυλών και ο ενθουσιασμός κορυφώνεται. Το ετήσιο καρναβάλι γιορτάζεται κάθε χρόνο με το αυθεντικό βραζιλιάνικο στιλ. Ρυθμοί σάμπα, ατελείωτος χορός, χρώματα και αιθέριες υπάρξεις προσελκύουν πάνω από 1.000.000 κόσμο κάθε χρόνο. Το μοναδικό ύφος του καρναβαλιού αποδίδεται κυρίως στην επιρροή των αφρικανών μεταναστών σκλάβων που έφεραν στη Βραζιλία οι Πορτογάλοι δίνοντας ζωή στους πρώτους ρυθμούς της σάμπα. Ωστόσο τα αποκριάτικα κοστούμια ενσωματώνουν διάφορες αναφορές. Η στέψη του χοντρού βασιλιά Momo από τον δήμαρχο του Ρίο σηματοδοτεί την έναρξη του καρναβαλιού αλλά και πολυάριθμους εορτασμούς σε κάθε γωνιά του Ρίο, με αποκορύφωμα την παρέλαση από 13 σχολές samba που αποτελούν την αφρόκρεμα του καρναβαλιού στο 720 μέτρων Σαμποδρόμιο.

Δείτε περισσότερα για το Ρίο στο αναλυτικό μας guide εδώ.

Βενετία - Ιταλία (17/2 - 5/3)

Τα πιο συναρπαστικά καρναβάλια του κόσμου - εικόνα 1

Το βενετσιάνικο καρναβάλι είναι από τα πιο φημισμένα στη Ευρώπη και κάθε χρόνο προσφέρει στον κόσμο αξέχαστες στιγμές διασκέδασης. Γνωστό για τις φανταστικές παρελάσεις με τις περίτεχνες μάσκες του, τη μουσική αλλά και τα κοστούμια. Η Festa Veneziana στις 17/2 σηματοδοτεί το grand opening του καρναβαλιού με την παρέλαση στα κανάλια που κατευθύνεται στο Cannaregio και είναι το πιο ωραίο θέαμα. Στις 23/2 γίνεται το Festa Delle Marie Parade όπου 12 καλλονές ντύνονται με τα πιο όμορφα βενετσιάνικα ρούχα και έπειτα παρουσιάζονται στον Δόγη ο οποίος προσφέρει στη νικήτρια μεγάλη ποικιλία κοσμημάτων τα οποία η νικήτρια θα τα έχει ως προίκα. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς (9-10/3) γίνεται και ο περίφημος διαγωνισμός για την πιο όμορφη μάσκα του καρναβαλιού όπου ο νικητής κρίνεται από μια διεθνή ομάδα σχεδιαστών μόδας. Στις 23,23 και 28/2 αλλά και στις 1 και 5/3 στο Ca' Vendramin Calergi Palace που έχει θέα στο μεγάλο κανάλι γίνονται εκδηλώσεις, χοροί, και τα καλύτερα πάρτι. Αυτή είναι η ευκαιρία σας να απολαύσετε το βενετσιάνικο καρναβάλι σε όλες του τις πτυχές.

Δείτε περισσότερα για τη Βενετία στο αναλυτικό μας guide εδώ.

Cadiz - Ισπανία (28/2 - 10/3)

Τα πιο συναρπαστικά καρναβάλια του κόσμου - εικόνα 2

Το Φεβρουάριο, το γραφικό και πολύχρωμο Κάντιθ, με την πανέμορφη παλιά πόλη παρασύρεται σε ένα ατελείωτο πάρτι. Έχοντας ιστορία από τον 16 αιώνα (σημαντικότερο λιμάνι της ισπανικής αυτοκρατορίας) επηρεασμένο από τη Βενετία το καρναβάλι του Κάντιθ προσκαλεί τους αιώνιους καρναβαλιστές να λικνιστούν στους ρυθμούς του. Μπορείς να ακούσεις τους γιορτινούς ήχους σε κάθε γωνιά της πόλης και να δεις τα πιο φάνσι κοστούμια (tipos), τα οποία είναι πραγματικά έργα τέχνης και είναι must να φορεθούν, ειδικά το πρώτο Σάββατο του καρναβαλιού. Κατά τη διάρκεια των καρναβαλικών εορτασμών υπάρχουν δύο κύριες πομπές. Στην πρώτη, περίπου 100,000 άτομα με μουσικές ομάδες, πλημμυρίζουν τους δρόμους της πόλης με τα πιο ευφάνταστα κοστούμια για περισσότερο από 4 ώρες. Στη δεύτερη πομπή «Parade Humor» οι καρναβαλιστές περνούν από το ιστορικό κέντρο της πόλης. Βασικά και απαραίτητα για την παρέλαση; Το χιούμορ και ο σαρκασμός. Έχει κι άλλο! Τα κλαμπς του καρναβαλιού οργανώνουν γαστρονομικές φιέστες. Οι 3 καλύτερες που θεωρούνται πλέον παραδοσιακές είναι το πάρτυ με τις τηγανιτές ζύμες (Pestiñada), το πάρτι με αχινούς (Erizada) και τέλος αυτό με τα στρείδια (Ostionada). Έτσι με αφορμή τις φιέστες που ξεκινούν μια εβδομάδα πριν το καρναβάλι ο κόσμος ακούει αποκριάτικα τραγούδια και μπαίνει στο εορταστικό πνεύμα σιγά – σιγά.

Δείτε περισσότερα για την Ισπανία στο αναλυτικό μας guide εδώ.

Νέα Ορλεάνη - Λουιζιάνα (5/3)

Τα πιο συναρπαστικά καρναβάλια του κόσμου - εικόνα 3

Η καλύτερη εποχή για ταξίδι στη Νέα Ορλεάνη είναι λίγο πριν από το Mardi Gras (την Τρίτη μετά την Καθαρά Δευτέρα) όταν κορυφώνεται το καρναβάλι. Η γιορτή έχει τις ρίζες της στις μεσαιωνικές παραδόσεις της Ευρώπης και ήρθε στη Νέα Ορλεάνη από Γάλλους αποίκους. Δεν μιλάμε για ένα συνηθισμένο καρναβάλι, καθώς τα vibes που εκπέμπει προέρχονται από ένα μοναδικό μείγμα από παγανιστικές αναφορές. Οι πολύχρωμες μάσκες, οι παράξενες μεταμφιέσεις από γοργόνες μέχρι βουντού αλλά και Ζουλού κλέβουν την παράσταση. Τα χρώματα του καρναβαλιού είναι το μοβ, το πράσινο και το χρυσό και συμβολίζουν αντίστοιχα τη δικαιοσύνη, την πίστη και τη δύναμη. Μια άλλη παράδοση είναι οι πυρσοί Flambeaux, οι οποίοι συναντιούνται σε πολλές παρελάσεις.

Δείτε περισσότερα για τη Νέα Ορλεάνη στο αναλυτικό μας guide εδώ.

Μπινς - Βέλγιο (3-5/2)

Τα πιο συναρπαστικά καρναβάλια του κόσμου - εικόνα 4

Το καρναβάλι της μικρής μεσαιωνικής πόλης της Βέλγικης εξοχής αποτελεί ζωντανή κληρονομιά καθως έχει αναγνωριστεί ως «αριστούργημα της προφορικής και της άυλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας» από την UNESCO το 2003. Στο καρναβάλι που διοργανώνεται κάθε χρόνο με πολλή αγάπη από τον κόσμο ξεφυτρώνουν αγάλματα αρλεκίνων και πιερότων ενώ στολές των Gilles (παλαιότεροι και κύριοι συμμετέχοντες στο καρναβάλι) μπορούν να φορεθούν την Τρίτη πριν από τη λεγόμενη «Τετάρτη της Στάχτης» και απαγορεύεται να βγουν από την πόλη. Το πιο διασκεδαστικό κομμάτι του καρναβαλιού αποτελεί ο «πορτοκαλοπόλεμος» που δεν έχει σταματημό.

Δείτε περισσότερα για το Βέλγιο στο αναλυτικό μας guide εδώ.

Νίκαια - Γαλλία (16/2 - 2/3)

Τα πιο συναρπαστικά καρναβάλια του κόσμου - εικόνα 5

Από τις 16/2 μέχρι και τις 2/3 η Γαλλική Ριβιέρα χορεύει στους ρυθμούς του «Βασιλιά του Κινηματογράφου» που θα είναι το θέμα για φέτος στο καρναβάλι της κοσμοπολίτικης πρωτεύουσας, γιορτάζει την 100η επέτειο των Victorine Studios που αποτελούν τη «Μέκκα» του κινηματογράφου που έχει φιλοξενήσει πολλούς ταλαντούχους σκηνοθέτες. Το καρναβάλι αποτελείται από 6 παρελάσεις όπου υπάρχουν περισσότεροι από 1000 χορευτές αλλά και μουσικοί από όλο τον κόσμο που σε κάνουν να νιώσεις τη μαγεία του event. Τι θα ήταν όμως το καρναβάλι της Νίκαιας χωρίς τις παρελάσεις των λουλουδιών; Πανέμορφα χρωματιστά λουλούδια που πλημμυρίζουν τους δρόμους με το άρωμά τους από την αγορά των Λουλουδιών ολοκληρώνουν το μαγικό σκηνικό και περιμένουν τον κόσμο να τα αγοράσει.

Δείτε περισσότερα για τη Νίκαια στο αναλυτικό μας guide εδώ.

Γκόα - Ινδία (2-5/3)

Τα πιο συναρπαστικά καρναβάλια του κόσμου - εικόνα 6

Το καρναβάλι της Γκόα ήρθε στην Ινδία από τους Πορτογάλους κατά τη διάρκεια της εποχής που κυβέρνησαν (500 χρόνια). Στην αρχή είχε πολλά πορτογαλικά στοιχεία αλλά στη συνέχεια το καρναβάλι ενσωμάτωσε στοιχεία του πολιτισμού Goan.Μπορεί το καρναβάλι της Γκόα στην Ινδία να κρατάει μόνο 3 ημέρες αλλά υπόσχεται ξέφρενη διασκέδαση χωρίς τελειωμό. Στο καρναβάλι, αφού εκλεχθεί ο βασιλιάς του χάους που ονομάζεται «Momo», αρχίζει το εβδομαδιαίο γλέντι υπό τη «βασιλεία» του. Πολύ χρώμα, άρωμα Ινδίας, χοροί στο δρόμο, και πανέμορφες εμπειρίες συνθέτουν ένα διαφορετικό καρναβάλι που αποτελεί πειρασμό να το ζήσεις.

Δείτε περισσότερα για την Ινδία στο αναλυτικό μας guide εδώ.

Κολονία - Γερμανία (28/2 - 5/3)

Τα πιο συναρπαστικά καρναβάλια του κόσμου - εικόνα 7

Το καρναβάλι στην κουλτουριάρα και νεανική γερμανική πόλη στις όχθες του Ρήνου διαρκεί 6 ημέρες και είναι γνωστό και ως «Crazy Days». Ξεκινάει μια βδομάδα πριν από την «Τετάρτη της Στάχτης». Αν δεις γυναίκες να έχουν βγει στους δρόμους με ψαλίδια και να κόβουν τις γραβάτες των αντρών μην απορήσεις! Κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού στις 28/2 γίνεται η παρέλαση των γυναικών οι οποίες είναι ντυμένες με φάνσι και πρωτότυπα φορέματα και πηγαίνουν στις δουλειές τους από τις 10 π.μ. και κατευθύνονται προς την Alter Markt.

Δείτε περισσότερα για τη Γερμανία στο αναλυτικό μας guide εδώ.

Τενερίφη - Κανάρια Νησιά (27/2 - 10/3)

Τα πιο συναρπαστικά καρναβάλια του κόσμου - εικόνα 8

Από τα πιο φημισμένα καρναβάλια του κόσμου είναι και αυτό της Τενερίφης. Το μικρό ηφαιστειογενές νησί που φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα καρναβάλια του κόσμου, με πάνω από 250.000 καρναβαλιστές να χορεύουν σε multi-culti ρυθμούς. Το καρναβάλι στην πρωτεύουσα της Σάντα Κρουθ είναι υπερπαραγωγή. Αμέτρητοι δημοσιογράφοι καλύπτουν τα αποτελέσματα του ποια θα είναι η βασίλισσα του καρναβαλιού, ενώ το αποκορύφωμα είναι όταν εκείνη δίνει το σήμα για την έναρξη του μεθυστικού και φαντασμαγορικού καρναβαλιού. Η μαγευτική παραλία με τους μεγάλου αμμόλοφους στη Μασπαλόμας (νότια της Γκραν Κανάρια) γεμίζει με πειρατές και Μίκυ Μάους, ενώ τα body paintings και οι κομμώσεις μαζί με τις στολές είναι ασυναγώνιστες. Η λίμπιντο ανεβαίνει και όλοι αφήνονται στους εξωτικούς ρυθμούς του καρναβαλιού. Στο τέλος όλοι «θάβουν τη σαρδέλα». Ένα έθιμο που γερά κρατεί εδώ και χρόνια. Μια τεράστια σαρδέλα είναι η πρωταγωνίστρια σε μια βραδινή παρέλαση όπου οι καρναβαλιστές είναι ντυμένοι στα μαύρα και κλαίνε. Το κάψιμο της σαρδέλας συνοδεύεται με πυροτεχνήματα και ξέφρενους χορούς μέχρι το πρωί.

Δείτε το ρεπορτάζ μας στα Κανάρια Νησιά εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

5 προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή το Πάσχα

Ξημερώνει η Λαμπρή κι εσείς βρίσκεστε στην Αθήνα με διάθεση για γρήγορη και εύκολη εκδρομή; Ακολουθούν 5 ιδέες για να περάσετε την ημέρα όσο… λαμπρά της αξίζει!

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
04/05/2024

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμη και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.