Τα 5 βήματα της τέλειας απόδρασης στην Άνδρο

Χαλαρές βόλτες, καλλιτεχνικές περιπλανήσεις, τοπικές νοστιμιές αλλά και ομορφιές­ αθέατες, μόνο για όσους το ψάχνουν λίγο παραπάνω, όλα χωράνε σε ένα weekend αλά... ανδριώτα.

Τα 5 βήματα της τέλειας απόδρασης στην Άνδρο

Οι αρετές της σίγουρα δεν χωράνε σε ένα weekend, όσο κι αν τα πολλά και συχνά δρομολόγια μας επιτρέπουν να έρθουμε νωρίς και να παραμείνουμε μέχρις αργά στο αρχοντικό και σοφιστικέ κυκλαδονήσι, που απέχει μόλις δύο ώρες από τη Ραφήνα. Αυτήν την εποχή μάλιστα που ο ήλιος γλυκαίνει, στην ατζέντα του ταξιδιού μας βάζουμε και τις μικρές ή μεγάλες πεζοπορίες στο πλούσιο δίκτυο μονοπατιών­ του νησιού, που αποκαλύπτουν την καταπράσινη ενδοχώρα του, δίπλα φυσικά σε όλα όσα αγαπάμε να επαναλαμβάνουμε κάθε φορά που ερχόμαστε: οι ανέμελες βόλτες με αριστοκρατική και καλλιτεχνική αύρα στα σοκάκια της Χώρας, οι «νόστιμες» βραδιές σε κήπους και μπαλκόνια, οι τελευταίες μας βουτιές σε παραλίες για όλα τα γούστα... Στην τελευταία μας επίσκεψη τη βρήκαμε και λίγο πιο εξωστρεφή σε σχέση με το παρελθόν, καθώς αρκετοί επαγγελματίες του τουρισμού συγκεντρώθηκαν κάτω από την ομπρέλα του CTN Andros (Cycladic Tourism Network), ενός δικτύου προώθησης της Άνδρου στο ελληνικό και το διεθνές κοινό.

#1 Ένα απόγευμα στη Χώρα

Τα 5 βήματα της τέλειας απόδρασης στην Άνδρο - εικόνα 1

Με το που μαλακώνει ο ήλιος το πηγαινέλα πυκνώνει στον κεντρικό πεζόδρομο της Χώρας, που μοιάζει σταματημένος σε άλλες εποχές. Τα κτίρια κυκλαδίτικου στιλ μπλέκονται με τα νεοκλασικά και τα ενετικά πυργόσπιτα και τα βήματα οδηγούν από το Εμπειρίκειο Γηροκομείο μέχρι την γραφική Πλατεία του Αφανούς Ναύτη, ακριβώς στη μύτη της χερσονήσου της Χώρας. Απροσπέραστο το ραντεβού με τη μοντέρνα τέχνη στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, που φέτος φιλοξενεί μια μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Δημήτρη Μυταρά (μέχρι 30 Σεπτεμβρίου).

#2 Στην αγκαλιά της φύσης

Τα 5 βήματα της τέλειας απόδρασης στην Άνδρο - εικόνα 2

Ένας πανεύκολος ειδυλλιακός περίπατος μέσα στο πράσινο είναι το σύντομο μονοπάτι που ξεκινάει από τις πηγές της Σάριζας, στο χωριό Αποίκια, και καταλήγει σε μια ονειρεμένη τοποθεσία δίπλα στους καταρράκτες της Πυθάρας, που προσφέρονται για ένα αξέχαστο πικνίκ. Οδηγός μας η Όλγα Καραγιάννη του Andros Routes, που πλέον καλύπτει ένα δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών μήκους 170 χλμ. με την ευρωπαϊκή πιστοποίηση Leading Quality Trails. Οργανωμένες πεζοπορίες αλλά κι ένα μπουκέτο από ενδιαφέρουσες εμπειρίες, όπως μαθήματα γιόγκα κ.ά., προσφέρει επίσης η Trekking Andros.

#3 Τελευταίες βουτιές...

Τα 5 βήματα της τέλειας απόδρασης στην Άνδρο - εικόνα 3

Γύρω από τη Χώρα οι πιο εύκολα προσβάσιμες παραλίες είναι το Νειμποριό (αμμουδερή οργανωμένη, ιδανική για παιδιά) και το Παραπόρτι με ωραία αμμουδιά. Μετά το Γαύριο η πιο δημοφιλής παραλία είναι η Χρυσή Άμμος με την χρυσαφένια ψιλή αμμουδιά και τις ξαπλώστρες. Όλοι θα περάσουν και από τη διάσημη παραλία Της Γριάς το Πήδημα, ενώ ωραίες είναι επίσης η Πλάκα (στο δρόμο προς Κόρθι, με δέντρα για σκιά), οι απόμερες Αποθήκες, το Κυπρί με μεγάλους βράχους στις άκρες, ο απάνεμος Χαλκολιμιώνας με άμμο και βότσαλα αλλά και ο απλόχωρος Άγιος Πέτρος – επίνειο του ομώνυμου χωριού με τον εκπληκτικό πύργο-φρυκτωρία που εποπτεύει την κοιλάδα του Γαυρίου.

#4 Τα «πρέπει» της γεύσης

Τα 5 βήματα της τέλειας απόδρασης στην Άνδρο - εικόνα 4

Αυθεντική φρουτάλια, υπέροχο μουσακά με αγκινάρες και ό,τι άλλο ετοιμάσει η Κατερίνα Ρεμούνδου, με βάση τα τοπικά και τα κυκλαδίτικα υλικά, στην καταπράσινη αυλή του γοητευτικού εστιατορίου «Στου Ζοζέφ» στον Πιτροφό. Σαλάτα «κορθιανέζε» (ωσάν άλλη καπρέζε, με βολάκι και ντοματίνια), καρπάτσιο σφυρίδας με εσπεριδοειδή και αλμύρα, μαζί και τις άλλες μοντέρνες ανδριώτικες γεύσεις του Δημήτρη Γιγίνη, στο «Sea Satin Nino» στο Κόρθι. Μιλφέιγ λαχανικών, κόκορα κρασάτο, ψαρικά και κρεατικά στο προνομιακό μπαλκόνι του «Ό,τι Καλό», με θέα στο λιμάνι του Μπατσιού.

Δείτε τα προτεινόμενα από τον AlphaGuide εστιατόρια στην Άνδρο, αξιολογημένα και βαθμολογημένα, εδώ.

#5 Wake up here!

Τα 5 βήματα της τέλειας απόδρασης στην Άνδρο - εικόνα 5

Στο πολυτελές boutique ξενοδοχείο «Micra Anglia», στην είσοδο της Χώρας, που προσφέρει ένα ιδανικό κοκτέιλ αρχοντικής ατμόσφαιρας και διαχρονικού ντιζάιν. Πολύ ιδιαίτερες οι σοφίτες του τελευταίου ορόφου της έπαυλης που αποτελεί τον πυρήνα του και μοντέρνες γεύσεις στο εστιατόριο «Dolly’s» δίπλα στην ολοκαίνουργια πισίνα. Αν αγαπάτε την αυτονομία, το συγκρότημα «Anemomiloi» διαθέτει περιποιημένα διαμερίσματα και στούντιο σε ήσυχη και κομβική τοποθεσία της Χώρας, με θέα στην ενδοχώρα ή την θάλασσα.

Δείτε τα προτεινόμενα από τον AlphaGuide ξενοδοχεία της Άνδρου, αξιολογημένα και βαθμολογημένα, εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.