Η Καβάλα σε mood καλοκαιριού

Αύρα αρχαίας και σύγχρονης ιστορίας, έξω καρδιά περαντζάδα του λιμανιού, πεντανόστιμες θαλασσινές γεύσεις και πολλές αφορμές για βουτιές και περιπλανήσεις· το καλοκαιρινό κοκτέιλ απόδρασης στην Καβάλα έχει κάτι για τον καθένα.

Η Καβάλα σε mood καλοκαιριού

Πόλη πάνω στη θάλασσα, με όμορφες γωνιές για χαλαρές πρωινές και ζωντανές βραδινές βόλτες, παραδοσιακές ταβέρνες και αμμουδιές σε απόσταση αναπνοής, η Καβάλα είναι ιδανική επιλογή, για όσους θέλουν να συνδυάσουν τις εναλλαγές που προσφέρει μια πόλη ως τόπος δια­κοπών. Στα συν, η ευκαιρία για κοντινές αποδράσεις, όπως η Θάσος. Λίγες –ελάχιστες– πόλεις διατηρούν τόσο έντονα τα σημάδια των εποχών και των πολιτισμών που έζησαν, αρμονικά ενσωματωμένα στο σημερινό τους πρόσωπο.

Κάθε γωνιά της Καβάλας (της αρχαίας Νεάπολης) είναι ένα tableau vivant άλλης εποχής, ενώ όλη η πόλη προσφέρει μια συναρπαστική περιήγηση στο χρόνο μέσα από το φίλτρο της σύγχρονης φρεσκάδας και ζωντάνιας της. Χαίρεσαι να την περπατάς, η έκπληξη παραμονεύει στα στενά και στις ανηφόρες της παλιάς πόλης, στο εμπορικό κέντρο με τις εντυπωσιακές καπναποθήκες και τα δείγματα λαμπρών εποχών.

Sightseeing best

Η Καβάλα σε mood καλοκαιριού - εικόνα 1
Η ατμοσφαιρική παλιά πόλη δεσπόζεο στο τοπίο της Καβάλας

Για μια πρώτη, συνολική εικόνα, ανεβαίνεις στο επιβλητικό φρούριο, νωρίς το πρωί ή το απόγευμα. Συγκλονιστική η θέα της πόλης, του πελάγους και του ορίζοντα, ενώ περπατάς ανάμεσα σε απομεινάρια της βυζαντινής, φράγκικης και τουρκικής κατοχής της Χριστούπολης (βυζαντινή ονομασία της Καβάλας). Η περιήγηση στις πλακόστρωτες ανηφόρες της Παλιάς Πόλης είναι εμπειρία. Γειτονιές με έντονο οθωμανικό χρώμα, όπου συναντάς όχι μόνο ιστορικά μνημεία και παλαιά ζωηρόχρωμα σπίτια με χαγιάτια, ανακαινισμένα ή μη, αλλά και γραφικά ταβερνάκια ή καφέ.

Η Καβάλα σε mood καλοκαιριού - εικόνα 2
Το café του ξενοδοχείου «Ιμαρέτ» είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα

Must η επίσκεψη στο café του ξενοδοχείου «Ιμαρέτ» για μια εικόνα από το κλασικό όσο και σπάνιο δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα που αποτελεί πυρήνα του συγκροτήματος αλλά και για να απολαύσετε το παραμυθένιο πλάνο της πόλης με τις ιδιόμορφες στέγες με τα σφαιρικά εξογκώματα Πολύ κοντά, το σπίτι του Μοχάμετ Άλι, θαυμάσιο δείγμα πολυτελούς οθωμανικής οικίας χρονολογούμενο στον 18ο αι., έχει συντηρηθεί και λειτουργεί ως μουσείο. Προχωρώντας, περνάς τον ιερό ναό της Παναγίας και φτάνεις στην άκρη της χερσονήσου, στον Φάρο, για να απολαύσεις μοναδική θέα, ειδικά στο ηλιοβασίλεμα. Στους πρόποδες του κάστρου και το Συγκρότημα Χαλίλ Μπέη, με το ομώνυμο τέμενος (αρχικό κτίσμα 16ου αι.) και ιεροδιδασκαλείο (μεντρεσέ), ένα ακόμα δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής σε χαρακτηριστικό λουλακί χρώμα.

Η Καβάλα σε mood καλοκαιριού - εικόνα 3
Οι Καμάρες δίνουν μεγαλοπρεπές ύφος στην πόλη (c)ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ

Χαράσσοντας ρότα προς το ιστορικό κέντρο της πόλης, ανακαλύπτεις δείγματα της μεγάλης ακμής και του πλούτου της πόλης, την εποχή όπου ανθούσε το καπνεμπόριο, με πιο χαρακτηριστικές τις εντυπωσιακές κατοικίες πάμπλουτων καπνεμπόρων και τις καπναποθήκες που έχουν αποκτήσει σήμερα άλλη χρήση.

Το κτίριο του Δημαρχείου, σπίτι Ούγγρου καπνέμπορα, η Δημοτική καπναποθήκη, με μπαρόκ στοιχεία, η Μονή Λαζαριστών που υπήρξε και παλιό γαλλικό προξενείο, η Μεγάλη Λέσχη, σε αυστριακό μπαρόκ, το Μέγαρο Τόκου. Η ίδια η πόλη διηγείται το λαμπρό κοσμοπολίτικο παρελθόν της. Οι δρόμοι σφύζουν από ζωή, με επίκεντρο ένα κομψό εμπορικό κέντρο σε ανακαινισμένη παλιά καπναποθήκη.

Το Μνημείο του Απόστολου Παύλου, πάλι, μας θυμίζει ότι εδώ πάτησε για πρώτη φορά την Ευρώπη ο «Απόστολος των Εθνών» για να διαδώσει το χριστιανισμό. Οι Καμάρες (ρωμαϊκό υδραγωγείο), το πιο εμβληματικό μνημείο της Καβάλας, σφραγίζουν την πόλη με μεγαλοπρέπεια.

Η Καβάλα σε mood καλοκαιριού - εικόνα 4
Ποιοτικό καφέ και... ντιζάιν σερβίρει το «Black Drop»

Η πρωινή βόλτα στο κέντρο πλαισιώνεται απαραίτητα από έναν καφέ και μια μπουγάτσα (κλασικό τοπικό έδεσμα), στο πεζοδρόμιο, μπροστά στο Δημαρχείο, για καλό καφέ στο «Black Drop» (2510222203), αλλά αν θέλετε ένα πλούσιο brunch ή σνακ, με σπιτικές πίτες και πολλά ακόμα, θα καθίσετε στο «Έξω Σπίτι» (2510232362).

Η Καβάλα σε mood καλοκαιριού - εικόνα 5
Ζωντανή νύχτα και μέρα η περαντζάδα του λιμανιού (c)Μάκης Παυλίδης

Στο λιμάνι, πάλι, καλύτερα να βολτάρετε απόγευμα ή βραδάκι. Εστιατόρια, καφέ και μπαρ σε αφθονία, με θέα τα σκάφη. Στις βόλτες σας να εντάξετε και την Ιχθυόσκαλα της Καβάλας, όπου το… «φάτε μάτια ψάρια» γίνεται κυριολεξία! Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα της χώρας, πραγματικό αξιοθέατο.

Τι γεύση έχει η Καβάλα;

Η Καβάλα σε mood καλοκαιριού - εικόνα 6
Η καβαλιώτικη κουζίνα έχει και τη μοντέρνα εκδοχή της

Οι πληθυσμοί που πέρασαν έχουν αφήσει τα σημάδια στην κουζίνα της: μικρασιατικές και ποντιακές επιρροές, λίγες σεφαραδίτικες, κάποια αστικά πιάτα, τοπικές σπεσιαλιτέ. Όλα αναδεικνύονται από τα εξαιρετικά υλικά της περιοχής, με πρώτα απ’ όλα τα ψάρια και τα θαλασσινά. Αξίζει να δοκιμάσετε αχνιστό βάτο ή σκυλάκια (είδη ψαριών), μύδια αχνιστά, γεμιστά ή μυδοπίλαφο, γαύρο σε αμπελόφυλλα, σαρδέλα γεμιστή, αλίπαστα, αρνί με σπανάκι, πιάτα με καβουρμά και, φυσικά, τα ψάρια της εποχής. Στο θέμα «γλυκό», η μπουγάτσα με κρέμα και οι κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης παίζουν χωρίς αντίπαλο! Το θέμα «ούζο» με τη συνοδεία του, εδώ βρίσκει ιδανική έκφραση, με τους μεζέδες που του πάνε γάντι. Για ψαροταβέρνες σε ωραίο σκηνικό, κάντε μια βόλτα στο γραφικό λιμανάκι των Σφαγείων.

Στο «Παραλιακόν» (το μενού στηρίζεται στην τοπική κουζίνα και περιλαμβάνει γύρω στις 50 μακεδονικές και καβαλιώτικες γεύσεις αλλά και κρεατικά).

Η «Κυρά Βαγγελιώ» είναι μια κλασική ψαροταβέρνα με τραπεζάκια στη μεγάλη βεράντα που σερβίρει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά και ορισμένα τοπικά μαγειρευτά.

Η Καβάλα σε mood καλοκαιριού - εικόνα 7
Στο «Ψαράκι» τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους

Δίπλα στον Ναυτικό Όμιλο Καβάλας, το «Ψαράκι» βάζει στο παιχνίδι και πιάτα της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, εκτός από τα κλασικά ψάρια και θαλασσινά στη σχάρα και στο τηγάνι.

Πολύ μεγάλη ποικιλία σε ψάρια και θαλασσινά έχει επίσης ο «Σάββας», ενώ μια πρόταση για όσους αγαπούν το αυθεντικό είναι το γραφικό μεζεδοπωλείο «Καρνάγιο» (2510227994).

Η Καβάλα σε mood καλοκαιριού - εικόνα 8
Το βιομηχανικό design ξεχωρίζει τον «Τσαλαπετεινό»

Σε πιο μοντέρνα μονοπάτια, το δημοφιλές bar-restaurant «Τσαλαπετεινός» στεγάζεται σε μια παλιά αποθήκη με βιομηχανικό design, μεγάλο μπαρ, τραπεζάκια με θέα στο λιμάνι και γεύσεις όπως ταρτάρ τόνου με ζοχούς, ραπανάκι και σόγια και το «Alburo in the City» σερβίρει ενδιαφέρουσες κρεατο-προτάσεις στους ατμοσφαιρικούς χώρους ενός παλιού χαμάμ του 1530 με στοιχεία σύγχρονης διακόσμησης.

Δείτε τα 10 καλύτερα εστιατόρια αξιολογημένα από τον Alpha Guide εδώ:

Βουτιές στη θάλασσα και στη φύση

Η Καβάλα σε mood καλοκαιριού - εικόνα 9
Το Παληό είναι δημοφιλής επιλογή για βουτιές κοντά στην Καβάλα (c)Μάκης Παυλίδης

Μέσα στην πόλη, εύκολο το μπάνιο στη Ραψάνη. Στα πέριξ, θα βουτήξετε στην πολυσύχναστη Καλαμίτσα, με καφέ και ταβέρνες, στον πολυχώρο του «Μπάτη» (2510245918), στο Περιγιάλι με ψαροταβερνάκια, πιο κοσμοπολίτικα στη λευκή άμμο του «Tosca beach» (2510244765) και στο όμορφο θέρετρο Παληό, με αμμουδιές και κολπίσκους.

Η Καβάλα σε mood καλοκαιριού - εικόνα 10
Το beach bar «Paradise» έχει ένα εξωτικό vibe

Αν έχετε διάθεση για μερικά χιλιόμετρα παραπάνω, κατευθυνθείτε προς τη Νέα Ηρακλείτσα με ωραία αμμώδη παραλία, στη Νέα Πέραμο με λευκή άμμο, κρυστάλλινα νερά και παραδοσιακές ψαροταβέρνες, στις εξωτικές παραλίες των Αμμόλοφων με το beach bar «Paradise» (6976792678) και του Ελαιοχωρίου με το beach bar «Cuba» (6993232392) ή προς την Κεραμωτή με τα ρηχά νερά, από όπου φεύγει και το πλοίο για τη Θάσο (διάρκεια διαδρομής 40’).

Η Καβάλα σε mood καλοκαιριού - εικόνα 11
Το beach bar «Cuba» είναι καλοκαιρινός προορισμός για την περιοχή

Μια ωραία ιδέα για τους φυσιολάτρες είναι φυσικά το Παγγαίο, με οργανωμένα μονοπάτια, για διαδρομές μέσα στα νερά και στο πράσινο και χωριά με πέτρινα γεφύρια και λιθόκτιστα σπίτια (Μουσθένη, Μεσορόπη, Νικήσιανη). Το Δέλτα του Νέστου, τέλος, είναι από τους πιο ενδιαφέροντες υγροτόπους της χώρας.

Πού να μείνετε

Η Καβάλα σε mood καλοκαιριού - εικόνα 12
Ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και ιστορία έχουν οι χώροι του «Ιμαρέτ»

Ιμαρέτ Πολυτελές ξενοδοχείο, μέλος των Relais & Chateaux, με απαράμιλλη ατμόσφαιρα και στιλ.

Egnatia City Hotel and Spa Στην είσοδο της Καβάλας, με εξαιρετική θέα στην πόλη, στο λιμάνι και το βουνό.

Η Καβάλα σε mood καλοκαιριού - εικόνα 13
Μοντέρνα αισθητική και θέα στη θάλασσα ξεχωρίζουν το ξενοδοχείο «Lucy»

Lucy Μεγάλο και πολυτελές ξενοδοχείο σε μοντέρνο ύφος πάνω στη θάλασσα.

Airotel Galaxy Το κλασικό ξενοδοχείο ανακαινίστηκε από την Airotel σε λιτό και μοντέρνο στιλ.

Δείτε τα καλύτερα ξενοδοχεία αξιολογημένα από τον Alpha Guide εδώ:

To καλοκαίρι των Φιλίππων

Η Καβάλα σε mood καλοκαιριού - εικόνα 14
Ο αρχαιολογικό χώρος των Φιλίππων είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Ανατολικής Μακεδονίας (c)ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ

Εκ των ουκ άνευ, η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων που απέχουν μόλις 15 χλμ. από την πόλη. Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Ανατολικής Μακεδονίας χτίστηκε από το βασιλιά Φίλιππο το 356 π.Χ., στη θέση ενός παλιότερου οικισμού των Θασίων με το όνομα Κρηνίδες. Σημείο συνάντησης πολιτισμών και πεδίο μαχών, όπου η ιστορία μπλέκεται μαγικά με τη μυθολογία, οι Φίλιπποι είναι ένα μοναδικό αρχαιολογικό πάρκο σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στους πρόποδες του χρυσοφόρου Παγγαίου. Στα ελληνιστικά χρόνια, η πόλη απέκτησε το τείχος της, δημόσια οικοδομήματα, ιδιωτικές κατοικίες, καθώς και το θέατρο (άριστα διατηρημένο κι ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα της χώρας) όπου γίνεται κάθε καλοκαίρι το Φεστιβάλ Φιλίππων με παραστάσεις αρχαίου δράματος και συναυλίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμου και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
03/05/2024

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.