Έλα πάμε στη Χαλκίδα!

Όποια ημέρα ξυπνήσετε με διάθεση για εύκολη εκδρομή, ιδού το ιδανικό σενάριο απόδρασης στο «προάστιο» της Χαλκίδας.

Έλα πάμε στη Χαλκίδα!

Ατελείωτο πηγαινέλα στην παραλία, πολύχρωμο χάσιμο στα σοκάκια αλλά κι εντυπωσιακά καρναβαλικά δρώμενα στα... τρελά νερά της. Αν μία εκ των ημερών ξυπνήσετε με διάθεση για εύκολη εκδρομή, ιδού το ιδανικό σενάριο απόδρασης στο «προάστιο» της Χαλκίδας, που τα τελευταία χρόνια διεκδικεί την προσοχή μας και με τη θαλασσινή Αποκριά του.

Έλα πάμε στη Χαλκίδα! - εικόνα 1
H τελετή λήξης του Θαλασσινού Καρναβαλιού της Χαλκίδας την Κυριακή έχει πυροτεχνήματα και αντλεί έμπνευση από την Τροία

Ένας περίπατος είναι το ταξιδάκι στη Χαλκίδα. Το πολύ σε 50 λεπτά δρόμο από την εθνική περνάς πάνω από το σουρεαλιστικό πηγαινέλα των γαλάζιων νερών του Ευρίπου. Το σκηνικό της πόλης στο παραλιακό μέτωπο είναι σύνθετο και όμορφο. Από τη μία η Παλιά Κινητή Γέφυρα, κλασικό σημείο για να ρομαν­τζάρεις κοιτάζοντας τα «τρελά» νερά που αλλάζουν κατεύθυνση κάθε έξι ώρες, το Φρούριο της Κανήθου στη στεριανή πλευρά της πόλης, μέσα στο καταπράσινο δάσος του Καράμπαμπα από την άλλη, και ο μεγάλος πεζοδρομημένος παραλιακός δρόμος στο κέντρο, ζωντανός κι έτοιμος να παραδοθεί αυτό το σαββατοκύριακο στο άγνωστο στους πολλούς Θαλασσινό Καρναβάλι της Χαλκίδας. Βάλτε στην εξίσωση και το καινούργιο αρχαιολογικό μουσείο, all day στέκια με άποψη δίπλα στα φημισμένα ουζάδικα της Νέας Λαμψάκου και η πρόταση για μια καθαροδευτεριάτικη ή οποια­δήποτε μονοήμερη γίνεται κάτι παραπάνω από πλήρης.

Με αφετηρία την παραλία

Έλα πάμε στη Χαλκίδα! - εικόνα 2
Η Παλιά Γέφυρα είναι σήμα κατατεθέν της Χαλκίδας.

Η παραλία στη Χαλκίδα έχει πάνω κάτω τη σημασία που έχουν οι κεντρικές πλατείες σε άλλες­ πόλεις. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των Χαλκιδέων, αφού εδώ συγκεντρώνεται όλη η διασκέδαση, εδώ γίνονται οι συναντήσεις, εδώ κάνουν όλοι τον περίπατό τους, από τα μωρά μέχρι τους παππούδες της πόλης. Για τους κατοίκους της Χαλκίδας «παραλία» είναι το κομμάτι που ξεκινάει από την Παλιά Γέφυρα και φτάνει στο εντυπωσιακό Κόκκινο Σπίτι, πάνω σε ένα βράχο που βρέχεται και από τις τρεις πλευρές από θάλασσα. Οι περισσότερες περιποιημένες καφετέριες, κάποια εστιατόρια καθώς και τα περισσότερα ξενοδοχεία βρίσκονται από την Παλιά Γέφυρα μέχρι και το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στο ύψος της Πλατείας Αγίου Νικολάου που συγκεντρώνει τους περισσότερους επισκέπτες και το νεαρόκοσμο της πόλης.Στην παραλία βρίσκεται και το υπέροχο Μέγαρο Κότσικα με τους τρούλους του, όπου στεγάζεται το δημαρχείο.

Έλα πάμε στη Χαλκίδα! - εικόνα 3
Το φωτισμένο Μέγαρο Κότσικα, όπου στεγάζεται το δημαρχείο της Χαλκίδας (φωτό: Βάγιας Κατσός -Φωτογράφος 2226043345)

Μετά την Παλιά Γέφυρα, στρίβοντας δεξιά και μετά αριστερά, ο δρόμος περνάει μπροστά από το στρατόπεδο και φτάνει στην καρδιά της πόλης. Στην οδό Σταμάτη η παλιά Χαλκίδα αποκαλύπτεται ανάμεσα στις άναρχα χτισμένες πολυκατοικίες, καθώς τα σπίτια είναι διώροφα με ακροκέραμα και σιδερένια μπαλκόνια, ενώ εκεί κοντά, στην Πλατεία Πεσόντων Οπλιτών, βρίσκεται και το μεγάλο τζαμί του Εμίρ Ζάδε με τον εντυπωσιακό θόλο. Το Σπίτι με τα Αγάλματα (δύο άντρες και δύο γυναίκες στην οροφή με τα φοβερά γλυπτά μαρμάρινα φουρούσια), πατρικό­ του συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα, και το Κριεζώτειο σε μακεδονική αρχιτεκτονική, με τη βρύση στον περίβολο φτιαγμένη από κομμάτια επιτύμβιων οθωμανικών στηλών, είναι κάποια από τα κτίρια που έχουν απομείνει να θυμίζουν τον αρχιτεκτονικό πλούτο της πόλης.

Η άγνωστη χαλκιδιώτικη Αποκριά

Έλα πάμε στη Χαλκίδα! - εικόνα 4
Το απόγευμα του Σαββάτου 17/02 θα πργματοποιηθεί η Μεγάλη Πρέλαση των Καρναβαλιστών.

Στους ρυθμούς των καρναβαλικών διοργανώσεων μπαίνει η πόλη με το Θαλασσινό Καρναβάλι, το οποίο για τρίτη χρονιά βρίσκεται σε εξέλιξη από την έναρξη του Τριωδίου και κορυφώνεται αυτό το σαββατοκύριακο. Το απόγευμα του Σαββάτου 17/2 θα πραγματοποιηθεί η Μεγάλη Παρέλαση των Καρναβαλιστών και των Αρμάτων, η οποία ξεκινά από το Κόκκινο Σπίτι και ολοκληρώνεται στην παραλία, ενώ παράλληλα, στο πλαίσιο της «Λευκής Νύχτας» που ακολουθεί, οι εμπορικοί δρόμοι της πόλης φιλοξενούν από δρώμενα με φωτιές και μουσικές μέχρι παιχνίδια­ και θέατρο δρόμου.

Ιδιαίτερη προβλέπεται και η τελετή λήξης την Κυριακή 18/2
, με ένα εντυπωσιακό θέαμα μέσα στη θάλασσα με πυροτεχνήματα και οπτικοακουστικά εφέ, εμπνευσμένο από την Τροία. Η αποκριάτικη τελετή θα ολοκληρωθεί με το κάψιμο του Καρνάβαλου στην παραλία της Χαλκίδας, ενώ θα ακολουθήσει μεγάλο γλέντι, με τραγούδι και χορό, μέχρι τις πρωινές ώρες. Την Καθαρά Δευτέρα η πόλη γιορτάζει τα Κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα, άφθονο κρασί και ορχήστρες παραδοσιακής μουσικής σε διάφορα σημεία.

Museum hopping

Έλα πάμε στη Χαλκίδα! - εικόνα 5
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται στους χώρους μιας παλιάς οινοπνευματοποιίας.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας Αρέθουσα (2221022402) άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβριο στους χώρους μιας παλιάς­ οινοπνευματοποιίας, η οποία αποτελεί μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς και τεκμήριο της σημαντικής βιομηχανικής δραστηριότητας της πόλης κατά τον προηγούμενο αιώνα. Η μόνιμη­ έκθεση του μουσείου ξετυλίγει­ το παρελθόν της Εύβοιας και της Σκύρου από την προϊστορία μέχρι τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους, μέσα από τέσσερις θεματικές, την πολιτειακή οργάνωση, την οικονομία, τη θρησκεία και την έννοια της πολιτισμικής ταυτότητας.

Αν ο χρόνος σας το επιτρέψει, περάστε και από το Λαογραφικό Μουσείο (2221021817). Στεγάζεται σε τρεις άκρως εντυπωσιακές γοτθικές αίθουσες στο κομμάτι που απέμεινε από το ιστορικό κάστρο Νεγρεπόντε κατά τους Φράγκους ή Εγριμπόζ κατά τους Τούρκους. Παραδοσιακές φορεσιές της Εύβοιας και της Σκύρου, θρησκευτικές εικόνες, η αναπαράσταση μια γειτονιάς της Χαλκίδας των αρχών του προηγούμενου αιώνα κι εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στην αγροτική ζωή του νησιού είναι ορισμένα από τα εκθέματα. Κατηφορίζοντας ξανά προς την παραλία, επιβάλλεται μια στάση στο βυζαντινό ναό της Αγίας Παρασκευής (5ος αι. μ.Χ.) και μία από τις παλιότερες εν λειτουργία εκκλησίες στον κόσμο.

Ώρα για καφέ και ποτό

Έλα πάμε στη Χαλκίδα! - εικόνα 6
Το «Boheme Café-Bar» μοιάζει με παριζιάνικο μπιστρό άλλης εποχής.

Το «Boheme café-Βar» (2221081111) με τη νουάρ ατμόσφαιρα, τις τζαζ αφίσες, τα μουσικά όργανα και τις ωραίες μαύρες μουσικές είναι μια ενδιαφέρουσα «αστική» στάση για έναν καφέ με άποψη. Κλασική αξία, ακριβώς κάτω από το κάστρο, το «Xenia Bar-Café» (2221024616) ή «Τουριστικό» όπως το λένε στη Χαλκίδα. Σούπερ μοντέρνο, καλόγουστο και αεράτο, είναι ο πιο λαμπρός χώρος για να χαλαρώσεις έχοντας τον Εύριπο, την πόλη και τον Ευβοϊκό στα πόδια σου και στο βάθος τις κορυφές της χιονισμένης Δίρφης.

Για θαλασσινά και όχι μόνο…

Έλα πάμε στη Χαλκίδα! - εικόνα 7
Η κουκλίστικη είσοδος του εστιατορίου «Πιάτο».

Το Πιάτο Διαχρονικά ποιοτικό στέκι της Χαλκίδας, με ζεστή σάλα κι έναν όμορφο χώρο μπροστά στη θάλασσα.

Κληματαριά
Σάλα με ξύλινη επένδυση, φρέσκα ψαράκια, ωραία σαγανάκια, όστρακα και λύσεις για κρεατοφάγους. Τραπεζάκια απέναντι από τη θάλασσα.

Καπετάνιος (Νέα Λάμψακος, 2221028191) Ανακαινισμένο και συμπαθέστατο, με μισό αιώνα ιστορίας, προσφέρει μια ατελείωτη ποικιλία από όστρακα και θαλασσινά αλλά και φρέσκα ψάρια, ψητά και τηγανητά. Μεγάλη λίστα από 50 ετικέτες ούζου και 30 ποικιλίες τσίπουρου.

Περισσότερα για την Χαλκίδα και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον Alpha Guide εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμου και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
03/05/2024

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.