Λέμε «αντίο καλοκαίρι» στην Άνδρο

Μπορεί το καλοκαιράκι να μας αποχαιρετά, όμως αν ονειρεύεστε ένα εύκολο weekend για τις τελευταίες βουτιές, δεν χρειάζεται να ψάξετε πέρα από το αρχοντικό κυκλαδονήσι.

Λέμε «αντίο καλοκαίρι» στην Άνδρο

Μπορεί το καλοκαιράκι να μας αποχαιρετά, όμως αν ονειρεύεστε ένα εύκολο weekend για τις τελευταίες βουτιές, σε συνδυασμό με καλλιτεχνικές περιπλα­νήσεις, πεζοπορίες και νόστιμες γεύσεις, δεν χρειάζεται να ψάξετε πέρα από το αρχοντικό κυκλαδονήσι.

Πρώτη βόλτα στη Χώρα

Λέμε «αντίο καλοκαίρι» στην Άνδρο - εικόνα 1
Η χερσόνησος της Χώρας και η Πλατεία του Αφανούς Ναύτη, άποψη από το κάστρο

Μια λωρίδα γης που εισχωρεί στη θάλασσα και φτάνει μέχρι το τοξωτό γεφυράκι, το οποίο την ενώνει με το ερειπωμένο­ φράγκικο Κάτω Κάστρο, ξεδιπλώνει τη «Μικρά Αγγλία» σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια. Θα τη διασχίσουμε περπατώντας στο μαρμαρό­στρωτο δρόμο, με τα αρχοντικά και τις κρυμμένες εκκλησίες, για να φτάσουμε στην Πλατεία του Αφανούς Ναύτη και να θαυμάσουμε τη θέα και τον Τουρλίτη, το μοναδικό φάρο που βρίσκεται σε βράχο μέσα στη θάλασσα. Φυσικά, θα ανεβούμε στην πλατεία για το αρχαιολογικό μουσείο, θα καθίσουμε για καφέ και παγωτό στον «Ερμή» ή για ούζα κάτω από τα πλατάνια και δεν θα παραλείψουμε να ψωνίσoυμε αμυγδαλωτά, μέλι, κάππαρη και ντόπια τυριά.

Μπορεί το Φεστιβάλ Άνδρου, με τη σφραγίδα του Παντελή Βούλγαρη, να ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, χαρίζοντας υπέροχες βραδιές κάτω από τα αστέρια, ωστόσο οι αφορμές για καλλιτεχνικές βόλτες δεν λείπουν. Έτσι θα κατηφορίσουμε τα σκαλο­πάτια για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή, που φέτος εστιάζει στον Νίκο Εγγονόπουλο με την έκθεση έργων «Με τα χρώματα του λόγου και το λόγο των χρωμάτων» (2282022444, μέχρι 1/10). Στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως πάλι, επίσης στη Χώρα, συνεχίζεται ο επιτυχημένος εικαστικός θεσμός Πλόες. Η φετινή έκθεση «Εύκρατη Ζώνη», με έργα επιλεγμένων καλλιτεχνών, αποτελεί το τρίτο μέρος της τετραλογίας για το περιβάλλον (2282024598, μέχρι 1/10).

Οι ωραιότερες αυτοκινητάδες

Λέμε «αντίο καλοκαίρι» στην Άνδρο - εικόνα 2
Μεσαιωνικά γεφύρια, μικρές λίμνες και καταρράκτες στον ποταμό Άχλα

Από το Μπατσί ανηφορήστε για Κατάκοιλο, Άρνη και συνεχίστε μια διαδρομή που βλέπει Αιγαίο για να φτάσετε στη Χώρα με μια στάση στα Αποίκια (πηγή Σάριζα). Η παραλιακή διαδρομή Μπατσί, Παλαιόπολη (στάση στο «Περίπτερο» για σπιτικό γλυκό και καφέ), Χώρα, με στάση στους Μένητες με τις πηγές, είναι must (προσφέρονται για μπάνιο οι Αποθήκες). Από τη Χώρα επισκεφθείτε τα κοντινά Αποίκια, τις Στενιές και το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Από τη Χώρα επίσης ξεκινάει μια ενδιαφέρουσα διαδρομή για Κόρθι, με παράκαμψη για την ιστορική μονή Παναχράντου (και το αντίστροφο). Από τον Όρμο Κορθίου κατευθυνθειτε στα κοντινά Αηδόνια με τις βρύσες και τα πυργόσπιτα και το επιβλητικό Κόρθι, πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Άνδρου. Μια κοντινή διαδρομή τόσο από το Γαύριο όσο και από το Μπατσί οδηγεί στο μοναδικό πύργο του Αγίου Πέτρου, απ’ όπου μπορείτε να συνεχίσετε για μπάνιο στο Βιτάλι.

Πάμε για περπάτημα;

Λέμε «αντίο καλοκαίρι» στην Άνδρο - εικόνα 3
Πεζοπορώντας πάνω από το Μπατσί

Τώρα που ο καιρός μαλακώνει, η φύση της Άνδρου θα αποζημιώσει τους λάτρεις της πεζοπορίας εκεί έξω με πάνω από 100 χλμ. (με πιστοποίηση Leading Quality Trails - Best of Europe 2015) σε σηματοδοτημένα μονοπάτια, που διατρέχουν το νησί απ’ άκρη σ’ άκρη. Από μικρές βόλτες μέχρι μακρινές πεζοπορίες, όλα κρύβουν εκπλήξεις. Ακόμη κι αν δεν είστε του «αθλήματος», μια διαδρομή δίπλα σε πηγές, γεφύρια, νερόμυλους, λιο­τρίβια και αρχαιολογικούς χώρους αποτελεί εμπειρία. Η έμπειρη ομάδα του Αndros Routes οργανώνει πεζοπορίες ή απλώς σας συμβουλεύει για ό,τι θελήσετε. Το ίδιο και η ομάδα της Trekking Andros.

Τελευταίες βουτιές σε βαθύ μπλε

Λέμε «αντίο καλοκαίρι» στην Άνδρο - εικόνα 4
Διάφανα νερά, χρυσοκίτρινη άμμος και κέφι μέχρι το βράδυ στη Χρυσή Άμμο

Αν αγαπάτε το τρίπτυχο «αμμουδιά - ομπρέλα - χαλάρωση», κινηθείτε προς τη μεγάλη αμμουδιά του Αγίου Πέτρου με τα τρία beach bars. Δίπλα η μπιτάτη Χρυσή Άμμος με τα ρηχά νερά και την ψιλή άμμο, ενώ ακολουθεί το Κυπρί με τα θαλάσσια σπορ. Από την ανατολική πλευρά είναι must το Βιτάλι, αλλά μαζεύει πολύ κόσμο. Ο τιρκουάζ Ζόρκος, η ωραιότερη παραλία του νησιού, αξίζει τα 40΄ οδήγηση από το λιμάνι και δια­θέτει ομπρέλες και ταβέρνα. Η παραλία στο Μπατσί είναι πιο οικογενειακή και η γειτονική Αγία Μαρίνα χαρίζει περισσότερη ησυχία. Στην περιοχή της Χώρας θα κολυμπήσετε στα Γυάλια και τα Πίσω Γυά­λια, αν δεν φυσάει μελτέμι. Πιο μακριά, από τη νοτιοδυτική πλευρά, βρίσκονται η νεανική και ζωντανή παραλία Αποθήκες, η Πλάκα και ο Χαλκολιμνιώνας.

Αν δεν σας τρομάζουν τα χιλιόμετρα, δοκιμάστε τη «βεντέτα» Άχλα, την οποία μπορείτε να προσεγγίσετε και με καραβάκι από τη Χώρα. Στο Κόρθι θα κολυμπήσετε κλασικά στης Γριάς το Πήδημα και στην απλωτή παραλία του Όρμου, αν δεν φυσάει. Οι μοναχικές παραλίες αποτελούν κρυφό χαρτί του νησιού, οπότε μη διστάσετε αν έχετε διάθεση για εξερεύνηση και... χωματόδρομο. Πιο κοντινός ο Πισωλιμνιώνας, 20΄ από το Γαύριο, κατάλληλος και με βοριά. Η πιο «δύσκολη» Βλυχάδα σπάνια έχει πάνω από 3-4 παρέες, όπως και το διπλανό μικρό Καστράκι. Απόμακρη και μαγευτική η Βόρη με το γραφικό ναυάγιο (περίπου 40΄ από το Μπατσί).

Πού να μείνετε

Λέμε «αντίο καλοκαίρι» στην Άνδρο - εικόνα 5
Οι πέτρινες βίλες του «Aegea Blue», χτισμένες πάνω από την τιρκουάζ παραλία του Ζόρκου

Για απομόνωση και ξεκούραση στις βίλες του «Aegea Blue Cycladic Resort» στη μαγευτική παραλία του Ζόρκου. Κοντά στη θάλασσα, στην παραλία Αγίου Πέτρου, στο «Aithra» (6945011763) με δια­μερίσματα, μεζονέτες και σουίτες. Στο «Αίολος» με τους ωραίους κήπους στους πράσινους Μένητες. Στο κομψό «Krinos Suites Hotel» στο Μπατσί. Στο κλασικό «Περράκης Hotel», πάνω στη θάλασσα, στο Κυπρί. Στο ρομαντικό­ «Ανερούσα» (2282041044-45) με τη δική του παραλία στην Αγία Μαρίνα. Στη Χώρα στο «Anemomiloi», μια μικρή και περιποιημένη μονάδα με πισίνα και θέα σε ήσυχο σημείο, και σε άλλο στιλ στο boutique hotel «Μικρά Αγγλία» και στο κλασικό «Paradise Hotel» με πισίνα και θέα.

Πού να φάτε

Λέμε «αντίο καλοκαίρι» στην Άνδρο - εικόνα 6
Τραπέζι στο «Ό,τι Καλό» στο Μπατσί, με την ωραιότερη θέα στο λιμανάκι

Στο Μπατσί στο «Ό,τι Καλό» πάνω στα σκαλάκια, στην ταβέρνα «Σταμάτης» (2282041283) με την κλασική ελληνική κουζίνα, στο μεζεδοπωλείο­ «Η Λαγουδέρα», με έμφαση στα θαλασσινά, και στην ψαροταβέρνα «Ο Γιακουμής­» (6944684332) για πανοραμική θέα στο νυχτερινό Μπατσί. Στην Κατάκοιλο στην ψησταριά «Ο Γρέγος» πάνω στη ρεματιά. Στη Χώρα στην «Ενδοχώρα­» με την προσεγμένη κουζίνα στον πεζόδρομο, στον «Νόνα» για ούζα και ψάρι πάνω στο κύμα, στην «Παρέα­» στην πλατεία με θέα στο Παραπόρτι και πιο στιλάτα στο «Dolly’s», εντός του ξενοδοχείου «Μικρά Αγγλία».

Λέμε «αντίο καλοκαίρι» στην Άνδρο - εικόνα 7
Σικάτη art de la table στο «Dolly's» σε ατμόσφαιρα «Μικράς Αγγλίας»

Στον Πιτροφό ιδιαίτερη περίπτωση είναι του «Ζοζέφ» (συνιστάται η κράτηση) με τη σπιτική κουζίνα και φιλοξενία της Κατερίνας Ρεμούνδου. Στο Άνω Απρόβατο στο «Μπαλκόνι του Αιγαίου» με δικά τους κρεατικά και τυριά αλλά και θέα στο πέλαγος – πηγαίνετε αργά το απόγευμα για την ανεπανάληπτη δύση. Στον Κάτω Φελλό στην ταβέρνα «Το Στέκι του Ανδρέα» με κλασική κουζίνα σε αυλή κάτω­ από μουριές. Στον Άνω Φελλό η εξοχική ψησταριά «Του Κόσση» φημίζεται για τα παϊδάκια της και ξεκινά να σερβίρει­ από νωρίς το απόγευμα.

Στον Όρμο Κορθίου, στην πράσινη αυλή­-πλατεία του «Sea Satin Nino» με τα νόστιμα πιάτα του Δημήτρη Γιγίνη και στο «Vintsi» με τη βεράντα πάνω στη θάλασσα. Στο Γαύριο στο «Πάμε Βαγγέλη» για ούζα και σπιτική κουζίνα στο λιμάνι και στο εναλλακτικό «Ανδριακόν» (2282071341), στην άκρη του λιμανιού, με εξαιρετική συλλογή ελληνικών τυριών και διάφορα αποστάγματα.

Περισσότερα για την Άνδρο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.