Στους Φούρνους, αδέλφια, στους Φούρνους!

Είτε τους αποκαλούμε Φούρνους Ικαρίας για να συνεννοηθούμε γεωγραφικά, είτε Φούρνους Κορσεών για να κρατήσουμε τους τύπους, οι Φούρνοι είναι ό,τι πιο κοντά σε φιορδ έχουμε στην Ελλάδα.

Στους Φούρνους, αδέλφια, στους Φούρνους!

Είτε τους αποκαλούμε Φούρνους Ικαρίας για να συνεννοηθούμε γεωγραφικά, είτε Φούρνους Κορσεών για να κρατήσουμε τους τύπους, οι Φούρνοι είναι ό,τι πιο κοντά σε φιορδ έχουμε στην Ελλάδα.

Στους Φούρνους, αδέλφια, στους Φούρνους! - εικόνα 1

Όσο σχηματική κι αν ακούγεται αυτή η παρομοίωση, να είστε σίγουροι ότι είναι απόλυτα δίκαιη για να μην πούμε ότι αγγίζει τα όρια του understatement,αν αναλογιστούμε ότι μιλάμε για μία συστάδα νησιών στο ανατολικό Αιγαίο. Σπάνια και άφθονη η ομορφιά των Φούρνων. Εμείς απλώς σας προετοιμάζουμε για να την βιώσετε.

Μεταξύ Σάμου και Ικαρίας, λοιπόν, θα βρείτε περισσότερα από 20 μικρά νησάκια που απλώνονται σε μία εντυπωσιακή μήκους 120 χιλιομέτρων (μεγαλύτερη και από αυτή της Σάμου…). Το ενδιαφέρον μονοπωλούν οι Φούρνοι ενώ αν έχετε περισσότερη διάθεση και χρόνο υπάρχει η Θύμαινα και ο Άγιος Μηνάς.

Η Ιστορία των Φούρνων ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια, με ελάχιστα στοιχεία όμως να διασώζονται. Εικάζεται, λοιπόν, ότι οι Φούρνοι προμήθευαν την αρχαία Μίλητο με μάρμαρο και ότι οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν Ίωνες με το επίθετο «Κορασιαί» ή «Κορσειαί» να τους ακολουθεί. Εξ ου και το Κορσοί (Φούρνοι Κορσεών). Αυτό, όμως, που έχει αποδειχθεί είναι ότι κατά την βυζαντινή εποχή γινόντουσαν συχνά λημέρι πειρατών λόγω του ότι ήταν εγκαταλελειμμένοι.

Στους Φούρνους, αδέλφια, στους Φούρνους! - εικόνα 2
Η μελισσοκομία (μαζί με την κτηνοτροφία) είναι η δεύτερη σημαντικότερη ασχολία των κατοίκων

Εκεί, λοιπόν, που οι πειρατές έβρισκαν κάποτε ιδανικό αραξοβόλι πριν ανοιχτούν ξανά προς το πέλαγος σήμερα ο επισκέπτης χορταίνει ήλιο, θάλασσα και άφθονο φρέσκο ψάρι. Κι όλα αυτά στα ατελείωτα φιορδ και τους υπήνεμους κόλπους των Φούρνων. Πόλος έλξης η πληθωρική και πολύπλοκη ακτογραμμή με τους αλλεπάλληλους κολπίσκους, τις στενές λωρίδες ξηράς που χώνονται συνεχώς στη θάλασσα, με μικρούς θαλάσσιους διαύλους, με τους άπειρους κάβους και τα ακρωτήρια σε μέγεθος μινιατούρας.

Την στιγμή που το πλοίο δέσει στο λιμάνι-Χώρα (ονόματι Κάμπος) απλώνεται μπροστά στον ταξιδιώτη ένας μικρόκοσμος που ζει κυρίως για και από την θάλασσα με δεκάδες βάρκες και καΐκια. Ένδειξη της κύριας ασχολίας των μόνιμων κατοίκων που δεν είναι άλλη από την αλιεία, καθώς η περιοχή είναι πέρασμα ψαριών (η ετήσια παραγωγή αλιευμάτων ξεπερνά τους 2.500 τόνους με μεγάλο ποσοστό σε είδη α’ διαλογής). Αυτός, λοιπόν, είναι ο παράδεισος της ψαροφαγίας, καθώς το φρέσκο ψάρι λείπει μόνο όταν «έχει καιρό». Έτσι, θα ήταν μία σοφή κίνηση να προνοήσετε για κρατήσεις – όχι τραπεζιών αλλά – ψαριών στις ταβέρνες ειδικά τις busyμέρες του Αυγούστου. Δώσ’ του αστακούς, καραβίδες, γαρίδες, σκορπίνες, συναγρίδες, λιθρίνια και κυριολεκτικά ό,τι βάζει ο νους σας. Άλλες σημαντικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο είναι η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία. Το κρέας του ντόπιου κατσικιού που μεγαλώνει με αγριόχορτα και θαλασσινό νερό είναι νοστιμότατο. Όσο για το περιζήτητο μέλι των Φούρνων χρωστάει την φήμη – και κυρίως την γεύση – του στο άφθονο θυμάρι, το θρούμπι και την φασκομηλιά που ευδοκιμούν στο νησί.

Ο δεύτερος πόλος της κίνησης είναι η πλατεία του χωριού που ενώνεται με έναν γραφικό πλακόστρωτο δρόμο με το λιμάνι. Ιδανικός για χαλαρό ανεβοκατέβασμα με σχεδόν όλα τα μαγαζιά στα δεξιά και στα αριστερά και περαντζάδα μέχρι την πλατεία μπροστά από το σχολείο με την σκιά από τα πλατάνια. Αυτό είναι και το καλύτερο μέρος για δοκιμάσετε την ντόπια πορτοκαλάδα «Λαγού» με την έντονη γεύση.

Στους Φούρνους, αδέλφια, στους Φούρνους! - εικόνα 3
Παραλίες πανέμορφες και σχεδόν... ιδιωτικές

Από εκεί και πέρα, το μόνο που υπάρχει είναι παραλίες, παραλίες και ξανά… παραλίες! Τις οποίες αξίζει να τις επισκεφθείτε και να τις ανακαλύψετε όλες. Για αυτό - παρότι το νησί είναι μικρό και μπορείς να μετακινηθείς από την μία άκρη στην άλλη μέσα σε κάτι περισσότερο από μισή ώρα – χρειάζεται μεταφορικό μέσο χωρίς δεύτερη σκέψη. Στις περισσότερες θα φτάσετε οδηγώντας στην άσφαλτο ενώ χωματόδρομους θα διασχίσετε για μικρές αποστάσεις. Εν τω μεταξύ, η διαδρομή από την Χρυσομηλιά μέχρι τον Άγιο Ιωάννη είναι από τις πιο όμορφες του Αιγαίου καθώς είναι σαν να οδηγείται σε έναν δρόμο πάνω από την θάλασσα.

Που να βουτήξετε

Στην Ψιλή Άμμο, σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι που αποτελεί ιδανική υποδοχή για να μπείτε στο κλίμα του νησιού. Προτιμήστε την για ένα απογευματινό μπάνιο και δείτε τον ήλιο να σβήνει πίσω από τις βραχονησίδες που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από την παραλία. Το Πετροκοπιό, η Βλυχάδα και η Βιτσιλιάείναι οι καλύτερες επιλογές προς το νότιο μέρος του νησιού ενώ η Κουμαρά, το Μπαλί και το Καμάρι προς το βόρειο. Ο όρμος Κασίδι και το Κασιδάκι που βρίσκεται στην «πλάτη» του είναι δύο πανέμορφες παραλίες που στέκονται απέναντι από την Βλυχάδα. Πάντα η μία από τις δύο έχει δυνατό αέρα. Εσείς μπορείτε να κάνετε την επιλογή σας από ψηλά κοιτάζοντας τα «προβατάκια». Last but not least, το μαγευτικό πετροκοπιό με τα αρχαία λατομεία μαρμάρου που δημιουργούν ένα απόκοσμο σκηνικό καθώς έχουν μείνει ίδια και απαράλλακτα από την ρωμαϊκή εποχή όπου και εγκαταλείφθηκαν.

Οικισμοί

Ο δεύτερος «μόνιμος» οικισμός των Φούρνων – και ο πιο βορεινός - είναι η Χρυσομηλιά. Ιδιαίτερα αυθεντικό χωριό με μόνες επιλογές και μία ταβέρνα στο λιμανάκι από κάτω. Οδηγώντας νότια της Χρυσομηλιάς θα συναντήσετε το Καμάρι που είναι πιο καλοκαιρινός οικισμός. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το νησί του Αγίου Μηνά ενώ στον βυθό υπάρχουν διάφορα ναυάγια για τους τολμηρούς που αρέσκονται στις καταδύσεις. Το Καμπί βρίσκεται πολύ κοντά στην Χώρα και έχει σαν σήμα-κατατεθέν του τρεις ανεμόμυλους καθώς απλώνεται αμφιθεατρικά. Όμορφη είναι και η ακρογιαλιά του με ψιλή άμμο και αλμυρίκια.

Φυσικό περιβάλλον - Πανίδα

Παρά το μικρό μέγεθος και την χαμηλή τους βλάστηση οι Φούρνοι φιλοξενούν πολλά είδη άγριας ζωής. Λαγοί, πέρδικες, μπεκάτσες, τσίχλες, ορτύκια και τρυγόνια είναι τα πιο κοινά είδη που συναντά κανείς στο νησί.

Στους Φούρνους, αδέλφια, στους Φούρνους! - εικόνα 4
Άποψη από το "Αρχιπέλαγος"

Που να μείνετε

Στο «Patra’s Apartments» (22750-51268) ψηλά στα σκαλάκια απέναντι από το αραξοβόλι του λιμανιού με θέα στην θάλασσα. Αμφιθεατρικά χτισμένα πετρόκτιστα διαμερίσματα, συνδεδεμένα με αυλίτσες, πράσινο και λουλούδια. Στο «Bilio’s Resort» (22750-51113) που βρίσκεται πάνω σε έναν λόφο στην κάτω πλευρά της Χώρας με θέα στο πέλαγος. Στο σχετικά καινούργιο «Archipelagos» (22750-51250) με κλασική και λιτή διακόσμηση και φυσικά θέα στο λιμάνι.

Στους Φούρνους, αδέλφια, στους Φούρνους! - εικόνα 5
Τα θαλασσινά καλούδια σε αφθονία στις ψαροταβέρνες του νησιού

Τι να δοκιμάσετε

Το νησί έχει πολλούς μελισσοκόμους και εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι το οποίο κατά πολλούς ξεπερνά σε ποιότητα και γεύση το αντίστοιχο της Ικαρίας. Κατά τα άλλα, αν ψάξετε καλά θα βρείτε φρέσκια μυζήθρα, λαδοτύρι και κατημέρια (τηγανητές πιτούλες γαρνιρισμένες με ντόπια μυζήθρα).

Που να φάτε

Στην «Καλή Καρδιά» (22750-51217) για λαδερά, ντόπια κρεατικά και φρέσκα ψάρια. Στον «Μίλτο» (22750-51407) για ψάρια, θαλασσινά και ίσως την καλύτερη αστακομακαρονάδα του νησιού δια χειρός Ντίνας (εδώ θέλει κράτηση… φαγητού!). Ψητά κρεατικά και αρκετά μαγειρευτά Στα «Τσιρνικάκια» (22750-51596) στον κεντρικό πεζόδρομο της Χώρας για μαγειρευτά, κρεατικά και δυνατούς μεζέδες. Στην «Αλμύρα» στο Καμάρι για μία συγκλονιστική εμπειρία πάνω ακριβώς στην παραλία με θέα τον κόλπο και τον Άγιο Μηνά. Ίσως το καλύτερο σημείο για φαγητό του νησιού και μία από τις καλύτερες ταβέρνες. Δοκιμάστε οπωσδήποτε σουφικό (κάτι σαν μαγειρευτό χυλωμένο τουρλού με σούπερ σάλτσα).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμου και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
03/05/2024

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.