17 summer must-do στα Χανιά

Ο δυτικότερος νομός της Κρήτης έχει κάτι για όλους: μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας και γραφικά χωριά, βουνό, θάλασσα, αλησμόνητο φαγητό, διαμονή για κάθε γούστο αλλά και δραστηριότητες για όσους αγαπούν τη φύση και την άγρια ομορφιά του Νότου.

17 summer must-do στα Χανιά

Ο δυτικότερος νομός της Κρήτης έχει κάτι για όλους: μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας και γραφικά χωριά, βουνό, θάλασσα, αλησμόνητο φαγητό, διαμονή για κάθε γούστο αλλά και δραστηριότητες για όσους αγαπούν τη φύση και την άγρια ομορφιά του Νότου. Βασική προϋπόθεση να έχετε μέρες στη διάθεσή σας και όρεξη για χιλιόμετρα.

Από την Κική Βασσάλου

01. Και του λιμανιού και της Παλιάς Πόλης

17 summer must-do στα Χανιά - εικόνα 1

Τα καλοκαιρινά απογεύματα, παρά το συνωστισμό, ταιριάζουν γάντι στο πανέμορφο­ Ενετικό Λιμάνι Χανίων. Θα κατηφορίσετε από την οδό Χάληδων για να κινηθείτε­ πρώτα δυτικά προς το φρούριο του Φιρκά κι έπειτα θα κάνετε αναστροφή για να συνεχίσετε ανατολικά προς το Γιαλί Τζαμί, τα Νεώρια και τον Φάρο, που κυκλώνει το λιμάνι και χαρίζει εικόνες απίθανες. Δεν είναι μόνο το λιμάνι όμως που παρουσιάζει ενδιαφέρον. Είναι και ολόκληρη η Παλιά Πόλη με τα ατμοσφαιρικά σοκάκια και τις «φωτογραφικές» γωνιές. Γνωρίσετε τη με ποδήλατο, το οποίο θα προμηθευτείτε από κάποιον από τους σταθμούς που λειτουργούν στις πλατείες Τάλω, Κατεχάκη, Δευκαλίωνα και Μαρκοπούλου.

02. Boutique ενετική αύρα

17 summer must-do στα Χανιά - εικόνα 2

Οι πιο ρομαντικοί εξ υμών κάντε την έρευνά σας στα στενά της Παλιάς Πόλης και στο λιμάνι, όπου ουκ ολίγα παλιά αρχοντικά έχουν μετατραπεί σε πολυτελή boutique ξενοδοχεία, όπως το υπέροχο «Domus Renier Boutique Hotel» (φωτό), που υποδέχτηκε πέρυσι τους πρώτους επισκέπτες του, ή το «Serenissima», σε βενετσιάνικο κτίριο του 16ου αιώνα, και το «Alcanea Boutique Hotel». Το «Casa Kallergi» (Θεοτοκοπούλου 13, 6944783750) άνοιξε φέτος, ενώ ολοκαίνουργιο είναι και το «Bluebell Luxury Suites» στη Σπλάν­τζια. Τα «Ambassadors Residence», «Ontas Fatma Hanoum» και «Cretan Renaissance» είναι άλλες τρεις επιλογές με άρωμα Ιστορίας.

03. Το Ακρωτήρι των καλών επιλογών

17 summer must-do στα Χανιά - εικόνα 3

Λόγος από μόνος του για να βρεθείτε στην περιοχή του Ακρωτηρίου είναι το μπάνιο στο Σεϊτάν Λιμάνι, αυτό το μικρό φιόρδ (φωτό), που κάποιος­ φωτογράφισε πριν από χρόνια, η εικόνα του έγινε viral και η μικροσκοπική παραλία μετατράπηκε σε top προορισμό (το κατηφορικό μονοπάτι θέλει προσοχή). Στο Ακρωτήρι θα έρθετε επίσης για τα μοναστήρια Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων, Γουβερνέτου και Καθολικό, τα οποία παρουσιάζουν τόσο θρησκευτικό όσο και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ή αν προσεγγίσετε τα Χανιά αεροπορικώς, καθώς εδώ πάνω βρίσκεται το σύγχρονο πλέον αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης». Στα classics η επίσκεψη στους τάφους των Βενιζέλων και η πανοραμική θέα της πόλης από ψηλά.

04. Κλασικές και νέες γευστικές αξίες

17 summer must-do στα Χανιά - εικόνα 4

Κανείς δεν μένει νηστικός στα Χανιά! Παραδοσιακή κρητική κουζίνα με πρώτες ύλες απευθείας από τα Σφακιά θα απολαύσετε στον «Χρυσόστομο» (Δευκαλίωνος και Ικάρων, 2821057035), ίσως το πιο εμβληματικό εστιατόριο της πόλης (φωτό): πολλά μαγειρευτά στον ξυλόφουρνο, ζυμωτό ψωμί, εξαιρετικό τσιγαριαστό κατσίκι, μπουρέκι και σφακιανόπιτα... Το «Ταμάμ» (Ζαμπελίου 49, 2821096080) στεγάζεται στο παλιό τούρκικο χαμάμ και σερβίρει αυθεντική πολίτικη κουζίνα. Το εστιατόριο «Salis» βρίσκεται πάνω στο Παλιό Λιμάνι και μετρά λιγότερα από δύο χρόνια ζωής, έχει μίνιμαλ αισθητική, καλά ενημερωμένη wine list και μεσογειακό μενού.

05. Η εμπειρία «Domes Noruz»

17 summer must-do στα Χανιά - εικόνα 5

Το νέο –adults only– «Domes Noruz Chania», μέλος των Ledra Hotels & Villas, έδωσε νέα δυναμική στην παραλία των Αγίων Αποστόλων, που φημίζονται για ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα του νομού. Υπέρδιπλο κρεβάτι, ιδιωτική πισίνα, θερμαινόμενο εξωτερικό jacuzzi, θέα και προσοχή στις λεπτομέρειες (τα μίνι ψυγεία στα δωμάτια είναι Smeg) κάνουν τη διαφορά στις τρεις κατηγορίες δωματίων. Στο εστιατόριο «Zeen» θα γευτείτε ελαφρώς πειραγμένες κρητικές συνταγές, ενώ στο sushi και cocktail bar του ξενοδοχείου, ονόματι «Raw», θα καθίσετε για φρέσκα θαλασσινά σε συνδυασμό με ποικιλία τοπικών κρασιών, σαμπάνιες και κοκτέιλ από τον γνωστό mixologist Γιώργο Δενδράκη.

06. Χανιά για γλυκατζήδες

17 summer must-do στα Χανιά - εικόνα 6

Η ζεστή μπουγάτσα με μυζήθρα, ζάχαρη και κανέλα του «Ιορδάνη» (Αποκο­ρώνου 24) είναι η πρώτη λιχουδιά που θα γευτείτε αν φτάσετε νωρίς το πρωί στο λιμάνι της Σούδας και οδηγήσετε μέχρι την πόλη για πρωινό. Εκ των ων ουκ άνευ επίσης το παγωτό μηχανής του «Papageorge» (Ακτή Κουντουριώτη 32) ή η πάβλοβα –και όχι μόνο– του ζαχαροπλαστείου «Σκέτη Γλύκα» (Εισοδίων 16-18, φωτό) στην Παλιά Πόλη, με ρετρό πινελιές στη διακόσμηση και γλυκές δημιουργίες πολλών αστέρων. Τελευταία άφιξη μετά τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα το γνωστό τοις πάσι «Estrella» (Ακτή Μιαούλη 20, Κουμ Καπί), που ξεκίνησε μόλις την εξοικείωση των Χανιωτών με το περίφημο μπουγατσάν.

07. Η urban πλευρά των διακοπών

17 summer must-do στα Χανιά - εικόνα 7

Για τους millenials αυτού του κόσμου, τα Χανιά διαθέτουν το δικό τους μοντέρνο hostel της φωτογραφίας, που ακούει στο όνομα «Cocoon City Hostel», ενώ ένα μοντέρνο Β&Β είναι­ και το «The Joy Hotel». Για όσους δεν θέλουν να αποχωριστούν την αίσθηση της πόλης ούτε στις διακοπές, τα Χανιά προσφέρουν αρκετές επιλογές σε καλά city hotels. Εκτός Παλιάς Πόλης, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ανακαινίσεις είναι αυτή του «Samaria Hotel», με εξαιρετικό lobby κι ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό μπαρ στο ισόγειο. Επίσης ανακαινισμένο υποδέχεται τους επισκέπτες του το «Kriti Hotel», ενώ κλασική αξία παραμένει το «Kydon Hotel» απέναντι από τη Δημοτική Αγορά.

08. Bar hopping στα σοκάκια

17 summer must-do στα Χανιά - εικόνα 8

Ξεκινήστε τη βραδιά σας από το «Παλλάς» (Ακτή Τομπάζη 13), που συγκεντρώνει τον καλό κόσμο της πόλης στις αναπαυτικές πολυθρόνες πάνω στη θάλασσα ή στο ωραιότατο roof garden του. Στο «Bohème» (φωτό) θα καθίσετε στην όμορφη αυλή που συνορεύει με τον κήπο του αρχαιολογικού μουσείου και θα επιλέξετε ένα δροσιστικό κοκτέιλ – ο κατάλογός τους θέλει μελέτη. Αν αγαπάτε τη τζαζ μουσική, υπάρχει πάντα το «Fagotto» (Αγγέλου 16), αν πάλι θέλετε να τσιμπήσετε μετά κρητικής μουσικής, τσεκάρετε τα «Χάλκινα» πάνω στο λιμάνι. Αργά το βράδυ επιβάλλεται ένα πέρασμα από τη «Συναγωγή» (πάροδος Κονδυλάκη).

09. Εκεί στον Νότο

17 summer must-do στα Χανιά - εικόνα 9

Δεν ξέρουμε αν θα καταφέρετε κάποτε να διακρίνετε τους Δροσουλίτες, το βέβαιο είναι όμως ότι στο Φραγκοκάστελλο θα έρθετε περισσότερο για να δείτε το γνωστό μεσαιωνικό κάστρο και λιγότερο για να απολαύσετε τη ρηχή παραλία του. Αν η Παλιόχωρα λίγο παραπέρα λογίζεται η κοσμοπολίτισσα του Νότου (αξίζει να αναζητήσετε την οργανωμένη παραλία Γιαλισκάρι), η Σούγια αποτελεί άλλη μία ήρεμη δύναμη λίγο πιο ανατολικά, όπου η ατελείωτη παραλία ευνοεί τη χαλάρωση. Επιλέξτε, τέλος, μια καθημερινή χωρίς αέρα (τα σαββατοκύριακα συρρέουν κατά εκατοντάδες οι Χανιώτες) και κατευθυνθείτε στο Κεδρόδασος (φωτό) για παραδεισένιες βουτιές κάτω από τους κέδρους.

10. Η Σπλάντζια είναι must

17 summer must-do στα Χανιά - εικόνα 10

Στα ανατολικά της Παλιάς Πόλης, η πάλαι ποτέ μεγαλύτερη μουσουλμανική συνοικία είναι ό,τι πρέπει για βόλτες και shopping. Βιβλία από το μικρό ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο Μικρό Καράβι (Δασκαλογιάννη 59), σουβενίρ με άποψη από το Fab Lab (Δασκαλογιάννη 26), κοσμήματα από τον Σήφη Σταυρουλάκη (Χατζημιχάλη Νταλιάνη 54), τσάντες και αξεσουάρ από τη σχεδιάστρια Τζορτζίνα Σκαλίδη (Χατζημιχάλη Νταλιάνη 58). Στον ίδιο δρόμο ξεχωρίζει για την –κυρίως ιταλική– κουζίνα του το «Μεσογειακό» και για το περιβάλλον και τα κοκτέιλ του το «Μοναστήρι του Καρόλου» (2821050172), ενώ στη Δασκαλογιάννη η νεο-­ταβέρνα «Κουζίνα ΕΠΕ» (2821042391) και το cycle café «Ride» (φωτό).

11. Στα Σφακιά φουρνίζουν

17 summer must-do στα Χανιά - εικόνα 11

Δύο στάσεις που θα κάνετε στα βόρεια του νομού για προμήθειες σε περίφημα­ κρητικά παξιμάδια και άλλα αρτο-καλούδια είναι στον ξυλόφουρνο του Φουντουλάκη στη Γεωργιούπολη (6983232442) και στο αρτοποιείο του Γιαννουλάκη στον Φρε (2825071228). Αν, πάλι, θέλετε να δείτε από κοντά την υπαίτιο ενός μοναδικού success story, αρκεί να οδηγήσετε μέχρι τη Χώρα Σφακίων στο φούρνο Ντουρουντούς (φωτό) για να γνωρίσετε από κοντά τη Γεωργία Τζατζιμάκη, η οποία ανέλαβε τη νεοσύστατη οικογενειακή επιχείρηση προ δεκαετίας και τα προϊόντα της σήμερα έχουν φτάσει μέχρι τη Νέα Υόρκη! Εξίσου γευστικά είναι και τα αρτοποιήματα της οικογένειας Βοτζάκη, γνωστά ως Τα Σφακιά (2825091332).

12. Enter Χαλέπα

17 summer must-do στα Χανιά - εικόνα 12

Είναι από τις ωραιότερες συνοικίες των Χανίων εκτός κέντρου, η οποία ξαναμπήκε­ πρόσφατα στο χάρτη, καθώς άνοιξε και πάλι τις πόρτες της η οικία-μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου (2821056008), με τεκμήρια μεγάλης ιστορικής αξίας και αίθουσα με διαδραστικές δραστηριότητες για τα παιδιά. Αξίζει επίσης να δείτε το ρωσικής αρχιτεκτονικής και τεχνοτροπίας ναό της Αγίας Μαγδαληνής κι έπειτα να κάνετε ένα διάλειμμα για καφέ στο «Dagkli by M&CO» (Δαγκλή 6, 2821771914). Εναλλακτικά το στούντιο «Όξω Νου» (Αγίας Κυριακής 29, 2821045585, φωτό) είναι πολυχώρος με cafe και διάφορα happenings. Διαχρονική επιλογή για φαγητό το «Θαλασσινό Αγέρι» σε μαγευτική τοποθεσία πάνω στη θάλασσα.

13. Στους δρόμους του χανιώτικου κρασιού

17 summer must-do στα Χανιά - εικόνα 13

Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο Νομός Χανίων είναι από τους outsiders του ελληνικού κρασιού, παρότι η παράδοση της οινοπαραγωγής στην Κρήτη χάνεται στα βάθη των αιώνων. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι Χανιώτες οινοποιοί φαίνεται πως έχουν πάρει τον ρόλο τους στα σοβαρά, γεγονός που αποδεικνύεται και από μια σειρά βραβεύσεων και διακρίσεων. Στο πολύ ενημερωμένο Wines of Crete θα βρείτε όσες πληροφορίες χρειάζεστε για τον κρητικό­ αμπελώνα, ενώ πέντε επισκέψιμα οινοποιεία στο νομό είναι τα εξής: Ντουράκη, Μανουσάκη - Nostos Wines, Καραβιτάκη, Ανώσκελη και Ι.Μ. Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων.

14. Παραλίες για πολλά κλικ

17 summer must-do στα Χανιά - εικόνα 14

Μπάλος, Φαλάσαρνα κι Ελαφονήσι στα βορειοδυτικά – δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Ίσως μερικές συμβουλές, όπως ότι για να φωτογραφίσετε κι εσείς τον Μπάλο (φωτό) από ψηλά, θα πρέπει να πάτε διά της απαιτητικής οδού (δύσκολος δρόμος και μονοπάτι). Εναλλακτικά, θα απολαύσετε μια ημερήσια κρουαζιέρα (αναχώρηση από το λιμάνι της Κισσάμου) με πολύ κολύμπι και φαγητό. Στο Ελαφονήσι αξίζει να πάτε νωρίς, δηλαδή πριν από τις 11-12 το πρωί που συρρέουν τα εκδρομικά λεωφορεία. Στα Φαλάσαρνα, τέλος, πιάνει δυνατός αέρας και σηκώνει άμμο και κύμα, οπότε ελέγξτε τον καιρό. Για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά αναζητήστε τον «Καπετάν Νικόλα» (2822041269) στο λιμάνι Πλατάνου στα Φαλάσαρνα και τον «Καπετάνιο Φειδία» (2822041107) στο Σφηνάρι.

15. Η πολυτέλεια της απομόνωσης

17 summer must-do στα Χανιά - εικόνα 15

Ένας εγκαταλελειμμένος μεσαιωνικός οικισμός στην καρδιά της επαρχίας Κισσάμου, το όραμα κάποιων ανθρώπων να του ξαναδώσουν ζωή με τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις και μια ιδιαίτερη επιλογή διαμονής αυστηρά για όσους αγαπούν τη φύση, την ησυχία και την απλότητα. Με σύνθημά τους το «επιστροφή στα βασικά», οι ιδιοκτήτες της «Μηλιάς» προσφέρουν διαμονή σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες εξοπλισμένων σπιτιών μέσα στις καστανιές, ενώ οι ανάγκες σε νερό καλύπτονται από ντόπιες πηγές και το ρεύμα παράγεται από ηλιακή ενέργεια. Στο εστιατόριο θα απολαύσετε παραδοσιακή κρητική κουζίνα, ενώ αν είστε λάτρεις του φαγητού η εμπειρία «Μηλιά» περιλαμβάνει και μαθήματα μαγειρικής από την ομάδα του Natour Lab.

16. Η αδρεναλίνη των νοτιοδυτικών Σφακίων

17 summer must-do στα Χανιά - εικόνα 16

Αρχικά εδώ πάνω ανέβαιναν μόνον οι πεζοπόροι, οι οποίοι διέσχιζαν το φαράγγι της Αράδαινας ή ακολουθούσαν άλλες πεζοπορικές διαδρομές από τις πάμπολλες που δια­θέτει η περιοχή, είτε προς τα Λευκά Όρη είτε προς τη θάλασσα. Πλέον ανηφορίζουν και όλοι όσοι αγάπησαν τον τόπο τόσο για την άγρια ομορφιά του όσο και για τις ξεχωριστές εμπειρίες που προσφέρει. Αν ανήκετε στους ατρόμητους, βουτήξτε από τη σιδερένια γέφυρα που ενώνει τις δύο πλευρές του φαραγγιού, κάνοντας bungee από ύψος 138 μ. τα σαββατοκύριακα του καλοκαιριού. Διαφορετικά απολαύστε την... αδρεναλίνη μιας σφακιανής πίτας στον τόπο της στην παρακείμενη καντίνα.

17. Πέντε «πρέπει» στον Αποκόρωνα

17 summer must-do στα Χανιά - εικόνα 17

Το φαγητό είναι μια καλή αφορμή για να γνωρίσετε τα χωριά της επαρχίας Αποκορώνου. Περιποιημένες πλατείες, κάτοικοι ανοιχτόκαρδοι και κουζίνα παραδοσιακή κρητική: τα κρέατα είναι ντόπια και καλοψημένα, οι χοχλιοί της εποχής, το αντικριστό αφράτο και νόστιμο, η στάκα βουτυρένια και παχυντική και το πιλάφι (κατόπιν παραγγελίας συνήθως αυτό) full fat και... φανταστικό. Σημειώστε την «Αετοφωλιά» στον Σαμωνά (2825041527), το «Ριζίτικο» μεταξύ Φρε και Τζιτζιφέ (2825071222), την «Τζιτζιφιά» στον Τζιτζιφέ (2825400190), το «Λουτρό» στους Άγιους Πάντες (2825071595) και την «Παρασιά» στον Βάμο (2825083246). Πολλά από τα αναστυλωμένα σπίτια στον τελευταίο ανήκουν στην αγροτοτουριστική εταιρεία Βάμος Παραδοσιακός Οικισμός, απ’ όπου και η φωτογραφία.

50 χρόνια ΑΝΕΚ LINES: Μισός αιώνας από το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στην επιβατηγό ναυτιλία.

17 summer must-do στα Χανιά - εικόνα 18

Η ΑΝΕΚ LINES, πρωτοπόρα, με επίκεντρο τον επιβάτη, έφερε την ποιοτική εξέλιξη στις θαλάσσιες μεταφορές, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του κλάδου της ακτοπλοΐας ανοίγοντας νέους δρόμους στις θάλασσες του Αιγαίου και της Αδριατικής.

Με το μεγάλο και σύγχρονο στόλο της, που περιλαμβάνει 9 ιδιόκτητα πλοία και στοχευμένες πολιτικές, διεύρυνε το εμπορικό της δίκτυο, αύξησε τους προορισμούς της, δημιούργησε νέες δρομολογιακές γραμμές, και με εύστοχες στρατηγικές, αυξάνει διαρκώς την αξία στο συνολικό δυναμικό της και το μεγάλο δίκτυο πωλήσεων και πρακτορείων που την αντιπροσωπεύουν, σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η ΑΝΕΚ 50 χρόνια τώρα, με υπευθυνότητα και συνέπεια, βελτιώνει και αξιοποιεί τον στόλο της, με το ειδικευμένο προσωπικό της και τις παρεχόμενες υπηρεσίες της, με γνώμονα το συμφέρον του επιβατικού κοινού, που με την σταθερή προτίμησή του την ενδυναμώνει για να συνεχίζει το ταξίδι της με πλώρη το μέλλον.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμου και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
03/05/2024

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.