H Πάφος είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το γιορτάζει

Ήδη από την άνοιξη η Πάφος ζει στον πυρετό δεκάδων εκδηλώσεων, που προδιαγράφουν ένα καυτό καλοκαίρι για τη φετινή ­Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η food & travel editor σε γνωστά έντυπα της Κύπρου Μαρία Μασούρα μας αποκαλύπτει όλα όσα αξίζει να δούμε και να δοκιμάσουμε.

H Πάφος είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το γιορτάζει

Ήδη από την άνοιξη η Πάφος ζει στον πυρετό δεκάδων εκδηλώσεων, που προδιαγράφουν ένα καυτό καλοκαίρι για τη φετινή ­Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η food & travel editor σε γνωστά έντυπα της Κύπρου Μαρία Μασούρα μας αποκαλύπτει όλα όσα αξίζει να δούμε και να δοκιμάσουμε.

H Πάφος είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το γιορτάζει - εικόνα 1
Στιγμιότυπο από την τελετή έναρξης του Πάφος 2017

Καλοκαίρι με καλλιτεχνικό χρώμα
Πλούσιο το πρόγραμμα του Πάφος 2017, με παραστάσεις, συναυλίες, εικαστικά δρώμενα τόσο από Κύπριους όσο και από διεθνείς καλλιτέχνες. Ξεχωρίζουν η εγκατάσταση «A walk through the line» στη Σπηλιά της Φάμπρικα στο πλαίσιο της δράσης «Terra Mediterranea: In Action», ο εναέριος χορός της γαλλικής Retouramont Company στην παράσταση «Danse des Cariatides» (Πλατεία Κάστρου, 25/6), το Yamato Taiko Drum Ensemble με την παράσταση «Chousousha», που φέρνει χρώμα από την Άπω Ανατολή και την παράδοση των σαμουράι στην Πλατεία 28ης Οκτωβρίου (30/6), οι «Τρωάδες» με ηθοποιούς από «μοιρασμένες» πόλεις από την Κύπρο, τη Βοσνία και την Παλαιστίνη στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου (7/7), οι συναυλίες της Luz Casal (29/7) και του Αλκίνοου Ιωαννίδη (22/9) στην Πλατεία Κάστρου, του Goran Bregovic (5/8) και της Ελευθερίας Αρβανιτάκη (4/8) στην Πέτρα του Ρωμιού, η λογοτεχνική συνάντηση­ του Κ.Π. Καφάβη και της M. Yourcenar από τη Charlotte Rampling, τον Π. Βογιατζή και την κιθαρίστα Β. Γύρα στο Αρχαίο Ωδείο (11/8), όπως και το Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος, στην Παλιά Ηλεκτρική Πάφου (23/10). Δείτε όλες τις εκδηλώσεις στο www.pafos2017.eu.

H Πάφος είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το γιορτάζει - εικόνα 2
H υποψηφιότητα της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας συνδυάστηκε με έργα ανάπλασης

Τα best of αξιοθέτα
Τα άψογα συντηρημένα μωσαϊκά με τις υπέροχες αναπαραστάσεις στην Οικία του Διονύσου, η Έπαυλη του Θησέα, η Οικία του Αιώνα, η Οικία του Ορφέα και η Οικία των Τεσσάρων Εποχών είναι τα highlights της επιβεβλημένης επίσκεψης στο Αρχαιολογικό Πάρκο Πάφου. Η είσοδος στο πάρκο βρίσκεται λίγο πριν από το λιμανάκι της πόλης, στον παραλιακό. Αφού θα είστε εκεί, τσεκάρετε και το μικρό μεσαιωνικό κάστρο της Πάφου, το σύμβολο της πόλης, ενώ οδικώς θα επισκεφθείτε τη νεκρόπολη, την αρχαία πόλη του Μάριον, τη μονή Αγίου Νεοφύτου, όπου έζησε και ασκήτεψε ο Άγιος Νεόφυτος, και τον οικισμό της χαλκολιθικής εποχής Λέμπα, όπου δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο έχει γίνει αναπαράσταση του αρχαίου χωριού με ακριβή αντίγραφα των σπιτιών. Από την άλλη, αν έχετε ξαναεπισκεφθεί την πόλη της Πάφου, βολτάροντας στο ιστορικό κέντρο της τώρα θα δείτε τις νέες πλατείες, τους νέους δρόμους, τις εγκαταστάσεις και τα έργα street art που δημιουργήθηκαν για την πολιτιστική πρωτεύουσα.

Για καφέ και ποτό
Η Παλιά Πόλη έχει να παρουσιάσει προσεγμένα νέα στέκια: το Ananas 8Bit Coffee με ωραίο καφέ και βραδιές τζαζ (Αθηνάς 35, +35726600126), το Omikron Brunch που σερβίρει ωραιότατο brunch (25ης Μαρτίου, +35726955965), το Beanhaus Coffee Roasters (Ν. Αντωνιάδη 16, +35726600280) και το Deloubak Espresso Cuisine Co (Θερμοπυλών, +35726101828), που είναι αφιερωμένα στον καλό καφέ. Στην ανανεωμένη Πλατεία Κένεντυ βρίσκουμε το Noir Espresso & Tapas Bar (+35726 220737) για ποτό και tapas αλλά και το Boulevard Wine Bar (+35799885645) για κρασί.

H Πάφος είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το γιορτάζει - εικόνα 3
Ουζοκατάσταση αλά κυπριακά στο «Κουτουρού»

Με θέα στη θάλασσα
Στον παραλιακό μπροστά από τα ξενοδοχεία θα πιεις καφέ στο Alea (Λεωφ. Ποσειδώνος 7, +35726950489) και θα χαλαρώσεις στο κομψό ουζερί του ξενοδοχείου «Almyra» πάνω σε μια ξύλινη αποβάθρα. Λίγο πιο κάτω, το The Dome - Cocktail & Sushi Bar σερβίρει sushi και δημιουργικά κοκτέιλ («Aliathon Holiday Village», Θεάς Αφροδίτης, + 35770005787). Την ωραιότερη θέα προς την πόλη και τη θάλασσα την έχει το Muse, όπου θα απολαύσετε κοκτέιλ και διεθνή κουζίνα (Α. Ιωάννου, Μουσαλλάς, +35726941951). Εκτός Πάφου, στις θαλασσινές σπηλιές, το Oniro by the Sea είναι όντως ένα «όνειρο», με ωραία ποτά και φαγητό (Γλυκού Νερού, Πέγεια, +35799372255).

H Πάφος είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το γιορτάζει - εικόνα 4
Καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις στολίζουν την πόλη με αφορμή το Πάφος 2017

Ο επιμένων παραδοσιακά και μοντέρνα
Επιβάλλεται να δοκιμάσετε σουβλάκια, σιεφταλιές και γενικά την τελετουργία του κυπριακού μεζέ. Καθίστε στην ταβέρνα Φεττάς στην Πλατεία Παλιού Δημαρχείου για την πιο ωραία σχάρα της πόλης (Ι. Αγρότη & Ι. Ιακωβίδη, +35726937822), στην all time classic αυλή του Χοντρός Ταβέρνα (Απ. Παύλου 96, +35726934256) για πλούσιους μεζέδες και το μεσημέρι για μαγειρευτά στη Laona Tavern στο κέντρο της πόλης (Νικολάου Βότση 6, +35726 93 7121). Αγαπημένο spot η μερακλίδικη ταβέρνα Λέγκω, που σερβίρει φανταστικούς κρεατοφαγικούς και χορτοφαγικούς μεζέδες (Ελ. Βενιζέλου & Ζαππείου, +35799217165).

Στον παραλιακό θα βρείτε πειραγμένες κυπριακές γεύσεις στην Gourmet Taverna (Διονυσίου 1, Κάτω Πάφος, +35799563020). Αξίζει να βγείτε εκτός πόλης για να δοκιμάσετε στους 7 Αϊ-Γιώργηδες αλλιώτικους μεζέδες (Ανθ. Γ.Μ. Σάββα, Γεροσκήπου +35799655824). Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη της πόλης έφερε και το άνοιγμα μικρών γουστόζικων μαγαζιών όπως το Παραδοσιακό Ζιβανάδικο Πιστέντης, αφιερωμένο στη ζιβανία, το κυπριακό απόσταγμα από σταφύλια, συνοδεία μεζέδων (Πυγμαλίωνος 11, +35797844106) και το κουκλίστικο Κουτουρού Ουζερί (25ης Μαρτίου, +35726952953) για προσεγμένες ελληνικές και κυπριακές γεύσεις. Για φρέσκο ψάρι θα πάτε στην King Fisher Tavern (Τάφοι των Βασιλέων 76, +35726949459) και στο κλασικό στέκι Τυρίμος (Αγαπήνωρος 71, +35726942846) και, εκτός πόλης, στον Άγιο Γεώργιο, έξω από το χωριό Πέγεια (+35726621306).

Νόστιμα μυστικά
Σημειώστε το Baan Thai Kitchen (Κάτω Πάφος, +35726220290) για αυθεντική ταϊλανδέζικη κουζίνα, όπου ο ταμπεραμεντόζος κ. Gino φτιάχνει φανταστική πίτσα στον ξυλόφουρνο (Απ. Παύλου 70, +357269333399), το ιταλικό Bacco εντός του ξενοδοχείου «Elysium» (www.elysium-hotel.com) και την Joulietta Chocolatier Patissier για λαχταριστά σοκολατάκια, ειδικά εκείνα με κυπριακές γεύσεις (www.joulietta.com).

H Πάφος είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το γιορτάζει - εικόνα 5
Στάση για καφέ στο «Ananas 8Bit Coffee»

Πάμε Ακάμα
Το Εθνικό Δασικό Πάρκο της Κύπρου θα το ανακαλύψετε μόνο με αυτοκίνητο 4x4. Υπάρχουν πολλές είσοδοι π.χ. από τον Άγιο Γεώργιο Πέγειας ή από τα Λουτρά της Αφροδίτης, κοντά στο παραλιακό χωριό Λατσί. Στη διαδρομή θα περάσετε­ από το πανέμορφο Φαράγγι του Άβακα, το οποίο αξίζει να εξερευνήσετε, την παραλία της Λάρας όπου αναπαράγονται οι «πράσινες χελώνες» και οι καρέτα - καρέτα, τον Πύργο της Ρήγαινας, τον εκδρομικό χώρο «Σμιγιές» και τα Λουτρά της Αφροδίτης. Από το λιμανάκι στο Λατσί το καραβάκι θα σας πάει στις ονειρεμένες παραλίες Blue Lagoon και Fontana Amorosa. Στην περιοχή Λατσί-Πόλη Χρυσοχούς θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι στο Περιγιάλι (+35726321288), στο Γιάγκος & Πέτρος (+35726321411) και στον Ψαρόπουλο (+35726321089).

H Πάφος είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το γιορτάζει - εικόνα 6
Στιγμές χαλάρωσης στην πισίνα του ξενοδοχείου «Almyra»

Μένουμε στα...
Aliathon Holiday Village (www.aliathonvillage.com) Μικρό «χωριό» ιδανικό για οικογένειες.
Almyra Hotel (www.almyra.com) Μέλος των Design Hotels, στην καρδιά του παραλιακού.
Elysium Hotel (www.elysium-hotel.com) Με βυζαντινορωμαϊκό theme και πανέμορφους κήπους.
Olympic Lagoon (www.kanikahotels.com/olympic-lagoon-resort-paphos) Πολυτελές θέρετρο με δικό του water park.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.