Ποιές θα μπορούσαν αν γίνουν οι δικές μας… Napa Valleys;

Το στοίχημα του γαστρονομικού τουρισμού μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος και στα καθ' ημάς.

Ποιές θα μπορούσαν αν γίνουν οι δικές μας… Napa Valleys;

Το στοίχημα του γαστρονομικού τουρισμού μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος και στα καθ' ημάς.

Ποιές θα μπορούσαν αν γίνουν οι δικές μας… Napa Valleys; - εικόνα 1
Napa Valley

Διαβάζω τα στατιστικά του τουρισμού της Napa Valley στην Καλιφόρνια, ενός από τους πιο εμβληματικούς προορισμούς για τους λάτρεις του κρασιού παγκοσμίως, με πάνω από 500 οινοποιεία που παράγουν μεταξύ άλλων τα περίφημα Chardonnay και Cabernet Sauvignon της περιοχής και ένα ανταγωνιστικό ταξιδιωτικό προϊόν χτισμένο πάνω στη «Χώρα του Κρασιού». Από το 2014 έως το 2016, λοιπόν, οι διεθνείς επισκέπτες αυξήθηκαν κατά 62% (728.000 άτομα επιπλέον) με τους Κινέζους να αποτελούν το 5,3%. Το κυρίαρχο κοινό της περιοχής είναι υψηλής οικονομικής στάθμης και μορφωτικού επιπέδου, ενώ οι επισκέψεις σε εστιατόρια, τα οινικά τουρ, το shopping, οι γευσιγνωσίες, το τρένο του κρασιού, τα spa, οι γκαλερί και οι πολιτιστικές βόλτες είναι μερικές από τις βασικές εμπειρίες που μπορεί να απολαύσει.

Ποιές θα μπορούσαν αν γίνουν οι δικές μας… Napa Valleys; - εικόνα 2
Ο Άλαν Ρίκμαν στην ταινία «Bottle Shock» ερμηνεύει το ρόλο του Βρετανού οινέμπορου που διοργάνωσε τη γευσιγνωσία που έφερε στο φως τα κρασιά της Napa Valley

Ο σχεδιασμός, οι επενδύσεις και το μάρκετινγκ πίσω από την καθιέρωση της Napa Valley ως ενός εκ των κορυφαίων προορισμών γαστρονομικού τουρισμού δεν είναι προφανώς τυχαία. Παρ’ όλα αυτά, όπως γλαφυρά έχει αποτυπωθεί στην ταινία «Bottle Shock» του Ράνταλ Μίλερ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70 –και την περίφημη «τυφλή» δοκιμή που έμεινε στην ιστορία με το όνομα «Η κρίση του Παρισιού» αφού έδωσε το πρώτο βραβείο στα αμερικάνικα τότε αουτσάιντερ μέσα σε γαλλικό οινικό έδαφος–, η Napa Valley παρέμενε σε μεγάλο βαθμό ένας τόπος όπου κάποιοι γραφικοί μικροί οινοπαραγωγοί, με έντονο το αίσθημα της κοινότητας, κυνηγούσαν το όνειρο.

Ποιές θα μπορούσαν αν γίνουν οι δικές μας… Napa Valleys; - εικόνα 3
Napa Valley

Πίσω στα δικά μας, και με έντονη ακόμη την επίγευση από τα εξαιρετικά προϊόντα που δοκιμάσαμε το σαββατοκύριακο που μας πέρασε στο φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις», είναι σαφές ότι οι εξελίξεις στο χώρο των μικρών παραγωγών τα τελευταία χρόνια είναι πολύ σημαντικές, ενώ σε αρκετές περιοχές της χώρας υπάρχει το δυναμικό για να αναπτυχθεί επιτέλους σοβαρά ο γαστρονομικός τουρισμός.

Ποιές θα μπορούσαν αν γίνουν οι δικές μας… Napa Valleys; - εικόνα 4
Οι λίμνες της Μακεδονίας έχουν γαστρο-τουριστικό μέλλον

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Δυτικής Μακεδονίας –τιμώμενης περιοχής του φεστιβάλ–, όπου με φόντο μερικά από τα ομορφότερα τοπία της χώρας κορυφαία εστιατόρια ελληνικής κουζίνας εξελίσσουν τις τοπικές γεύσεις και, μαζί με πρωτοπόρους παραγωγούς, οινοποιεία, δραστηριότητες στη φύση και μικρά ξενοδοχεία, χτίζουν ένα μοναδικό ταξιδιωτικό πακέτο που έχει μέλλον. Η Δυτική Μακεδονία θα μπορούσε να αποτελέσει κάλλιστα μοντέλο για πολύ πιο αναπτυγμένους προορισμούς που έχουν πολλά να κερδίσουν από την εξέλιξη του γαστρονομικού τουρισμού, ο οποίος αφενός συμβαδίζει με την ήπια ανάπτυξη που προτάσσουν οι καιροί και αφετέρου προσελκύει ένα ζηλευτό ταξιδιωτικό κοινό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.