Οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες του 2017 στο μικροσκόπιο

Η Πάφος (Κύπρος) και το Άαρχους (Δανία) μοιράζονται τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2017 και εμείς σκιαγραφούμε τον ταξιδιωτικό χαρακτήρα της κάθε πόλης και τα βασικά σημεία του προγράμματός τους.

Οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες του 2017 στο μικροσκόπιο

Η Πάφος (Κύπρος) και το Άαρχους (Δανία) μοιράζονται τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2017 και εμείς σκιαγραφούμε τον ταξιδιωτικό χαρακτήρα της κάθε πόλης και τα βασικά σημεία του προγράμματός τους.

Άαρχους

Οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες του 2017 στο μικροσκόπιο - εικόνα 1
Το εντυπωσιακό μουσείο AroS

Το Άαρχους έχει μάθει να ζει και να στέκεται στην σκιά της μεγάλης του αδελφής, της Κοπεγχάγης. Όμως, από την πλευρά της, η Κοπεγχάγη γνωρίζει πολύ καλά ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από αυτήν. Η compact αυτή πόλη ξεχωρίζει για την εκκεντρική foodie σκηνή του, τα μπαρ και τα cafes που μαγνητίζουν τους νέους και την ζωηρή φοιτητική κοινότητα που αριθμεί περισσότερους από 40.000 φοιτητές.

Οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες του 2017 στο μικροσκόπιο - εικόνα 2
Άποψη του παραλιακού μετώπου της πόλης

Κι όμως, αυτή είναι μία από τις παλιότερες πόλεις της χώρας, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του 8ου αιώνα από τους Βίκινγκς. Και παρότι πολλοί ειρωνικά το βαφτίζουν ως «ψαροχώρι», κοιτά μπροστά με αυτοπεποίθηση και ευθύτητα. Περπατείται εύκολα, είναι ιδανική για ποδήλατο – εξάλλου η ποδηλατική κουλτούρα είναι ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη – και αν κατευθυνθείτε νότια θα βρεθείτε με το ένα πόδι στο δάσος και με το άλλο στην θάλασσα. Απλά εντυπωσιακό. Μπορείτε να εξερευνήσετε την πόλη και με θαλάσσιες εκδρομές για να δείτε πεντακάθαρα το πώς εξελίσσεται το παραλιακό μέτωπο.

Ναυαρχίδα της πολιτιστικής σκηνής της πόλης είναι το μουσείο AroS (http://en.aros.dk/ ). Οι περισσότεροι συστήνουν να ξεκινήσει κάποιος την βόλτα του στην πόλη από το μουσείο και μάλιστα από τον τελευταίο όροφο, τον οποίο κοσμεί η εγκατάσταση του Olafur Eliasson «Your Rainbow Panorama», μία κυκλική γυάλινη εγκατάσταση που καθώς την περπατάς και κοιτάς προς τα κάτω έχει μία θέα 360 μοιρών στην πόλη μέσα από το φάσμα ενός ουράνιου τόξου. Ο ορισμός της καλειδοσκοπικής ματιάς αφ’ υψηλού…Εκτός αυτού όμως διαθέτει και μία εντυπωσιακή συλλογή με πίνακες, γλυπτά, εγκαταστάσεις και έργα διαφόρων ειδών.

Οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες του 2017 στο μικροσκόπιο - εικόνα 3
Chic αποβάθρα

Μία άλλη επιλογή είναι το Den Gamle By (που σημαίνει η παλιά πόλη / http://www.dengamleby.dk/engelsk/the-old-town ). Πως θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να κάνετε μία βόλτα στο open-air μουσείο αστικής ιστορίας; Μία μεγάλη συλλογή από ιστορικά κτίρια από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Δανίας μέσα από τις τρεις εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους περιόδους (19ος αιώνας, ‘30s και ‘70s).

Το Moesgard Museum (http://www.moesgaardmuseum.dk/en/ ) που λειτουργεί από το 2014 και καταπιάνεται με αρχαία αντικείμενα λαϊκής τέχνης και θεωρείται state-of-the-art για το είδος του.

Οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες του 2017 στο μικροσκόπιο - εικόνα 4
Ένα από κοινόχρηστα σαλόνια του Comwell

Κάνουν και φεστιβάλ στο Άαρχους! NorthSide (μουσικό), Aarhus Festival (θεατρικό καλλιτεχνικό) και Sculpture by the Sea (ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του). Αυτά είναι τα τρία καλύτερα και έχουν ήδη πάρει τα πάνω τους ενόψει 2017.

Τέλος, περάστε μία βόλτα και από το Comwell Aarhus (http://www.comwellaarhus.dk ) για να μεταφερθείτε σχεδόν τηλεπαθητικά σε έναν ουρανοξύστη (τηρουμένων των αναλογιών μίας μικρής πόλης) που θα σας μεταφέρει στο σκανδιναβικό στυλ των ‘50s.

Το Άαρχους ως πολιτιστική πρωτεύουσα

Οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες του 2017 στο μικροσκόπιο - εικόνα 5
H Anohni live

Μαζί με άλλους 18 δήμους της κεντρικής Δανίας, το Άαρχους φέτος θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με έντονα τα στοιχεία της κοινότητας, της συνεργασίας και του ακτιβισμού.

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στις 21/1 και θα γεμίσει την πόλη με ήχους, φως και καλλιτεχνικά installations. Όλη η πόλη θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο χώρο τέχνης το βράδυ εκείνου του Σαββάτου. Πάνω από 5.000 συμμετέχοντες και 1.000 εθελοντές θα προκαλέσουν δονήσεις στην ατμόσφαιρα της πόλης που θα αλλάξει ριζικά όψη για λίγες ώρες. Βασικοί εμπνευστές των κεντρικών ιδεών, τι άλλο; Η θάλασσα και τα κύματα, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κοινωνία και τους συνειρμούς των επισκεπτών.

Μεταξύ άλλων δράσεων, έχουν ανακοινωθεί η μεταμόρφωση της πόλης σε μία τεράστια παιδική χαρά και σε ένα τεράστιο ποδηλατικό πάρκο, θα πραγματοποιηθούν πολλές συναυλίες κλασικής μουσικής με ορχήστρες και χορωδίες, θα παρουσιαστεί η νουβέλα Rode Orm από το Κρατικό Θέατρο Δανίας, θα στηθεί ένα εντυπωσιακό light installation στον κήπο του μουσείου AroS.

Last but not least, ο resident καλλιτέχνης θα είναι η Anohni, το side-project του ιδιοφυούς Anthony and the Johnsons που ψηφίστηκε σε πολλές λίστες του διεθνούς μουσικού τύπου ως ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς που πέρασε με το Hopelessness το οποίο και θα παρουσιάσει ζωντανά στις 18/11 μαζί με την Συμφωνική Ορχήστρα της Πόλης στην κορυφαία στιγμή του προγράμματος μέχρι στιγμής.

Οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες του 2017 στο μικροσκόπιο - εικόνα 6
Η μπάρα του St. Pauls Apothek

Data

Σταθερή αξία η «Villa Provence» (http://villaprovence.dk ) θεωρείται δικαιωματικά το καλύτερο ξενοδοχείο στο Άαρχους, ενώ το «City Hotel Oasia» (http://www.hoteloasia.com ) προσφέρεται για όσους ψάχνουν κάτι πιο cosy και μοντέρνο στην διαμονή τους.

Στην εστιατορική σκηνή της πόλης ξεχωρίζουν το «St. Pauls Apothek» (Jægergårdsgade 76, +4586120833) που στεγάζεται στον κτίριο ενός παλιού φαρμακείου και θυμίζει Νέα Υόρκη καθώς σερβίρει μοντέρνα και hip διεθνή κουζίνα και το «OilNico» (Mejlgade 35, +4586250570) που είναι ένα μικρό deli-εστιατόριο που φημίζεται για την value for money λογική του.

Για ποτό περάστε μία βόλτα από το «Strandbaren» (Irma Pedersens Gade, +4540630737) που είναι το πιο παράξενο beach-bar που θα δείτε στην ζωή σας και από το αρτιστίκ «Under Masken» (Bispegade 3, +4586182266) που είναι funky και εκκεντρικό.

Πάφος

Οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες του 2017 στο μικροσκόπιο - εικόνα 7
Άποψη του λιμανιού της Πάφου

Δημοφιλές παραθαλάσσιο θέρετρο της Κύπρου και κατ’ εξοχήν καλοκαιρινός προορισμός, η Πάφος διαθέτει πολυτελή ξενοδοχεία, σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα και ένα μεσαιωνικό κάστρο που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Όμως, είναι εξίσου ελκυστική τόσο την άνοιξη όσο και το φθινόπωρο λόγω του αρκετά ήπιου καιρού.

Η βόλτα στην Κάτω Πάφο θυμίζει βόλτα σε μουσείο, καθώς διαφορετικές εποχές και πολιτισμούς συνθέτουν ένα ατμοσφαιρικό roller-coaster που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο. Ο επισκέπτης μπορεί να ξεκινήσει την περιήγησή του με βόλτες κατά μήκος της παραλίας, στο κάστρο και από εκεί στο αρχαιολογικό πάρκο με τις ρωμαϊκές επαύλεις και τα μοναδικά ψηφιδωτά.

Οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες του 2017 στο μικροσκόπιο - εικόνα 8
Ο θρυλικός κόλπος των Κοραλλίων

Οι παραλίες της, όπως ο κόλπος των Κοραλλίων, είναι από τις καλύτερες του νησιού καθώς διαθέτει καταγάλανα νερά, παχιά άμμο και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για τον επισκέπτη. Οι δυτικές επαρχίες διαθέτουν γραφικά ορεινά χωριουδάκια αλλά και περιοχές σπάνιας φυσικής ομορφιάς, όπως η χερσόνησος του Ακάμα που είναι μία από τις κυριολεκτικά τελευταίες ανέγγιχτες περιοχές της Μεσογείου. Στην θαλάσσια περιοχή του Ντέβιλς Χετ θα κάνετε κατάδυση σε σπηλιές και σήραγγες βάθους σχεδόν 11 μέτρων. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να συναντήσετε ακόμη και χελώνες caretta-caretta, οι οποίες κάνουν την εμφάνισή τους το καλοκαίρι.

Τα Λουτρά της Αφροδίτης, το μέρος στο οποίο σύμφωνα με τον μύθο η θεά του έρωτα απολάμβανε το μπάνιο της, βρίσκονται στη μύτη της χερσονήσου μετά το γραφικό ψαροχώρι Λατσί. Για τους πιο εναλλακτικούς, υπάρχει ο όμορφος κόλπος της Παχύαμμου στα νότια. Στην ενδοχώρα αδιαμφησβήτητο highlight είναι το φαράγγι του Άβακα, ειδικά για τους λάτρεις της φύσης καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο φυσικό βιότοπο του νησιού με παρθένα εδάφη που προορίζονται για εκδρομές τύπου jeep safari.

Οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες του 2017 στο μικροσκόπιο - εικόνα 9
Παραλία στην χερσόνησο του Ακάμα

Φυσικά, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς την κυπριακή παραδοσιακή κουζίνα που κρύβει σχεδόν πάντα ευχάριστες εκπλήξεις με τον απαράμιλλο συνδυασμό ελληνικών και ανατολίτικων στοιχείων. Χαλούμι, τσακιστές πράσινες ελιές, σεφταλιές, κεφτέδες, αφέλια (μαριναρισμένο χοιρινό με κόλιανδρο), λούντζα, τραχανάς και η αβγολέμονη σούπα είναι μερικά μόνο από τα βασικά γαστρονομικά σημεία αναφοράς της περιοχής. Υπάρχουν, όμως και τα αποστάγματα, όπως η φημισμένη λευκή ποικιλία, Ξυνιστέρι, ενώ για τους λάτρεις του κόκκινου κρασιού υπάρχουν τα Κρασοχώρια στις βόρειες πλαγιές του όρους Τροόδος όπου μικροί παραγωγοί επιμένουν να καλλιεργούν με παραδοσιακό τρόπο ποικιλίες που δίνουν καλό ερυθρό ξηρό κρασί.

Η Πάφος ως πολιτιστική πρωτεύουσα

Οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες του 2017 στο μικροσκόπιο - εικόνα 10
Και αρχαιολογικό ενδιαφέρον...

Το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού της Πάφου - που είναι το απόσταγμα της φιλοσοφίας του προγράμματος - προσκαλεί όλους (δημιουργούς, καλλιτέχνες, μόνιμους κάτοικους, επισκέπτες, και ταξιδιώτες) για να συναντηθούν, να συνομιλήσουν και να δημιουργήσουν δράσεις, δομές και δίκτυα. Έτσι, καταλήγει η διοργάνωση στο σύνθημα “Συνδέοντας Ηπείρους - Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς”.

Μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα μπορεί να συναντήσει κανείς απόπειρες προσέγγισης και σύγκλισης της αρχαιότητας με την παράδοση της ανατολής και της δύσης, της γαστρονομίας με το φυσικό τοπίο, της μουσικής με το θέατρο και τον κινηματογράφο και της σύγχρονης τέχνης με τον αρχαίο πολιτισμό.

Τον Ιανουάριο ξεχωρίζει η ομαδική έκθεση «Πλάνητες» (28/1 – 28/2) που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή από την Παλιά Ηλεκτρική μέχρι την Οικία της οδού Shelley στο πλαίσιο μίας εναλλακτικής περιήγησης στο αστικό ιστό της Πάφου. Πρόκειται για ένα διεθνές εικαστικό και ερευνητικό εγχείρημα με την συμμετοχή γνωστών εικαστικών από όλη την λεκάνη της Μεσογείου. Μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι: Ανδρέας Αγγελιδάκης, Ben Evans, Ά́λκης Χατζηανδρέου, Nurtane Karagil, Λητώ Κάττου, Μαριάννα Κωνσταντή, Rosa Barba, Andrea Bruno, Elizabeth Hoak-Doering, Σωκράτης Σωκράτους, Σάββας Χριστοδουλίδης, Μαριάννα Χριστοφίδυο σε επιμέλεια της Έλενας Πάρπα.

Τον Φεβρουάριο ξεχωρίζει η συναυλία των Musicorba (8/2 στο Α’ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου ΙΙΙ), το μουσικό εγχείρημα από τους πιανίστες Ricardo Vieira από την Πορτογαλία και Tomohiro Hatta από την Ιαπωνία οι οποίοι, μετά την επιτυχημένη πρώτη συνεργασία τους, το 2010, συνεχίζουν να μελετούν και να παρουσιάζουν έργα για τέσσερα χέρια από την κλασική μέχρι την σύγχρονη μουσική παράδοση καθώς και να ερμηνεύουν έργα από τις δικές τους πατρίδες γεφυρώνοντας - και κυριολεκτικά - τους πολιτισμούς των χωρών τους.

Από τις 22 έως τις 29 Μαρτίου στο Χάνι του Ιμπραήμ ο φωτογράφος Aron Rossman-Kiss εγκαινιάζει την φωτογραφική έκθεση «Room in a Wall», αφού πρώτα φωτογράφησε διάφορες περιοχές του κόσμου έχοντας ως κεντρικό θέμα τα σύνορα. Ενώ ο ίδιος ο φωτογράφος (που έχει την έδρα του στην Γενεύη) θα συζητήσει με το κοινό για θέματα ηθικής δεοντολογίας ως προς την φωτογράφιση θεμάτων ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας όπως, για παράδειγμα, το προσφυγικό και η μετανάστευση.

Την Πρωτομαγιά στην πλατεία του Κάστρου της Πάφου, η φιλαρμονική του Βερολίνου θα δώσει μία και μοναδική συναυλία για το καθιερωμένο «Κονσέρτο της Ευρώπης». Υπό την διεύθυνση του σπουδαίου αρχιμουσικού, Mariss Jansons, ο οποίος διετέλεσε για χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής της Βιέννης, ένα από τα κορυφαία μουσικά σχήματα της Ευρώπης θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον εκείνη την ημέρα.

Οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες του 2017 στο μικροσκόπιο - εικόνα 11
Μπαλκόνι με θέα στο Almyra

Data

Για την διαμονή σας υπάρχει η «Almyra» (http://www.almyra.com/ ) που αυτή την στιγμή αποτελεί την πιο hip επιλογή σε όλο το νησί ή το «The Elysium» (http://www.elysium.com.cy/ ) που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης και αποτελεί ένα από τα καλύτερα beach resort της γύρω περιοχής.

Για εκλεκτή ψαροφαγία τιμήστε δεόντως τον «Νίκο Τυρίμο» (Αγαπήνορος 71, +35726942846) ή αν θέλετε τους καλύτερους μεζέδες περάστε μία βόλτα από «Τα πέριξ» (Κιουμπιλάι 20, +35799628701).

Για ποτό και καφέ ξεχωρίζουν τα «Muse Café Kitchen Bar» (Ανδρέα Ιωάννου 5, +357 99176232), και «Flairs Cocktail Bar» (Αγίου Αντωνίου 51, +35799452372).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.