Τί παίζει φέτος στην ορεινή Αρκαδία;

Ακτινογραφήσαμε εκ νέου έναν από τους πιο αγαπημένους χειμωνιάτικους (και πλέον όχι μόνο) προορισμούς και σας δίνουμε όλο το know how της απόδρασης. Το μόνο που χρειάζεται είναι να φτιάξετε βαλίτσες.

Τί παίζει φέτος στην ορεινή Αρκαδία;

Ακτινογραφήσαμε εκ νέου έναν από τους πιο αγαπημένους χειμωνιάτικους (και πλέον όχι μόνο) προορισμούς και σας δίνουμε όλο το know how της απόδρασης. Το μόνο που χρειάζεται είναι να φτιάξετε βαλίτσες.

ΠΡΟΦΙΛ: Βουνό για όλους

Τί παίζει φέτος στην ορεινή Αρκαδία; - εικόνα 1
Νέα άφιξη το boutique ξενοδοχείο «Έλαφος»

Από τους διαχρονικά πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, η ορεινή Αρκαδία μας περιμένει και φέτος με αρκετές νέες αφίξεις, ιδίως στο επίπεδο της ποιοτικής διαμονής. Πάντα ζωντανή, με πρωτοβουλίες όπως το δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών Mainalon Trail που την έχουν βάλει δυναμικά στο διεθνή χάρτη, φέρνοντας όλο και περισσότερους ξένους επισκέπτες το καλοκαίρι, έχει προτάσεις για όλους.

Από τα νεαρά ζευγάρια που συνωστίζονται χέρι χέρι στα σοκάκια της Δημητσάνας και της Βυτίνας μέχρι τους πιο σοφιστικέ επισκέπτες που ποντάρουν σε φύση και ησυχία, επιλέγοντας τους νέους οικολογικούς και προσωπικούς ξενώνες σε ανερχόμενα χωριά όπως το Ελληνικό ή η Ζάτουνα.

Τί παίζει φέτος στην ορεινή Αρκαδία; - εικόνα 2
Η αρχοντική Δημητσάνα

Και από τους σκιέρ του σαββατοκύριακου ή ακόμη και της μονοήμερης που τιμούν το κουκλίστικο χιονοδρομικό στο Μαίναλο μέχρι τις οικογένειες που αγαπούν τις αυτοκινητάδες στα έλατα και τους φυσιολάτρες που προσκυνούν τον Λούσιο. Η Βυτίνα και η ολοένα πιο αναπτυσσόμενη Δημητσάνα κρατούν τα σκήπτρα της κοσμικότητας, ενώ η Στεμνίτσα διατηρεί ένα πιο χαλαρό προφίλ.

Ανεξαρτήτως προορισμού και budget, πάντως, «τεμπέλικο» πρωινό, διαδρομές στη φύση, καφέδες και τσίπουρα στις πλατείες, ρουστίκ γεύσεις σε απλά ταβερνάκια, φυσιολατρικές δραστηριότητες, παρεΐστικα ξενύχτια στο play room του ξενώνα ή live στο μπαράκι του χωριού συνθέτουν το ωρολόγιο πρόγραμμα ενός κλασικού σαββατοκύριακου στην Αρκαδία.

ΧΩΡΙΑ: Όταν η πέτρα έχει κέφια

Τί παίζει φέτος στην ορεινή Αρκαδία; - εικόνα 3
Ένα πέρασμα από τη Βυτίνα επιβάλλεται

Με σημείο αναφοράς τα πετρόχτιστα αρχοντικά, έργα των περίφημων Λαγκαδινών μαστόρων, τα χωριά της ορεινής Αρκαδίας είναι από τα ομορφότερα και πιο καλοδιατηρημένα στην Ελλάδα. Όλοι θα περάσουν από τη Βυτίνα για χάζι στα σοκάκια με τα cafés, τις ταβέρνες και τα μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και από τη Στεμνίτσα για πιο ήσυχες βόλτες και καφέ στην όμορφη πλατεία.

Στη Δημητσάνα θα καθίσετε οπωσδήποτε στο café-bar «Τα Πάνω Κάτω», ένα χώρο με ιδιαίτερη προσωπικότητα­, χειροποίητα γλυκά δικά τους και του ζαχαροπλαστείου Κυβέλη, πιάτα ημέρας όπως το τραχανότο με μανιτάρια και τζαζ κι έντεχνα live. Για εκλεκτά τοπικά­ προϊόντα (όπως η γραβιέρα ωρίμανσης του Μπαζιωτάκη) τιμήστε το παντοπωλείο Αμαδρυάδες (6977234813).

Πάντα στη Δημητσάνα, εκτός από το Μουσείο Αντωνόπουλου, επισκέψιμο­ είναι πλέον και το Σπίτι του ­Παλαιού Πατρών Γερμανού. Τα Λαγκάδια παραμένουν κλασικό πέρασμα για καφέ και ανεφοδιασμό σε κάστανα και καρύδια με φόντο μερικά από τα ομορφότερα αρχοντικά της περιοχής, τα χωριά-δορυφόροι της Δημητσάνας (Ζάτουνα, Παναγιά, Μάρκου, Μελισσόπετρα κ.λπ.) μπαίνουν σταδιακά στο χάρτη, ενώ το χωριό-μπαλκόνι Βαλτεσινίκο ανεβαίνει στις προτιμήσεις χάρη στη χαλαρή ρουστίκ ατμόσφαιρά του σε συνδυασμό και με τα γειτονικά, επίσης γραφικά Μαγούλιανα.

Το ήσυχο και off Broadway Ελληνικό εξελίσσεται σε ενδιαφέρουσα βάση διαμονής, με όμορφους ξενώνες, την Αρχαία Γόρτυνα και τον Λούσιο σε απόσταση αναπνοής, ενώ το πάλαι ποτέ κεφαλοχώρι Λεβίδι και τα άμεσα προσβάσιμα από την Αθήνα και το χιονοδρομικό Κάψια και Καρδαράς διεκδικούν το δικό τους κοινό.

SIGHTSEEING: Ασήμι και ύδωρ

Τί παίζει φέτος στην ορεινή Αρκαδία; - εικόνα 4
Τα ενδιαφέροντα μουσεία δεν λείπουν

Η φιλική ομορφιά του Λούσιου σε αντιδιαστολή με το ελατοσκέπαστο Μαίναλο ορίζουν τους δύο κύριους φυσικούς μαγνήτες της περιοχής. Στον πρώτο αξίζει να επισκεφθείτε κάποια από τις διάσημες μονές (Προδρόμου, Αιμυαλών, Φιλοσόφου) και το υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, το πρώτο παιδί του δικτύου μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Στη Στεμνίτσα αξίζουν το Λαογραφικό Μουσείο και η βόλτα στα κοσμηματοπωλεία του κεντρικού στενού, όπου παρουσιάζουν τα σχέδιά τους οι φοιτητές της τοπικής Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας -νέα πολύ ενδιαφέρουσα άφιξη το Αρχέτυπο (6944540084) του δασκάλου στη σχολή Ντίνου Σαρακινιώ­τη.

Το Dimitsana Paths ( www.dimitsanapaths.gr) στη Δημητσάνα νοικιάζει ποδήλατα, αλλά οργανώνει και ιδιαίτερες περιηγήσεις στον Λούσιο και στο χωριό. Γραφική διαδρομή με αυτοκίνητο αυτή προς το Λιμποβίσι, το Σπίτι των Κολοκοτρωναίων αλλά και την Ελάτη με το περίφημο εργαστήρι ξυλογλυπτικής του Χρήστου Σιμόπουλου (2795029017).

ΓΕYΣΗ: Παράδοση στο πιάτο

Τί παίζει φέτος στην ορεινή Αρκαδία; - εικόνα 5
Ενδιαφέρουσα κουζίνα σερβίρει ο καινούργιος ξενώνας «Αρχοντικό Ανυφαντή»

Με τον κόκορα με χυλοπίτες και το κατσικάκι λαδο­ρίγανη να κυριαρχούν στα μενού των ταβερνών της, η Αρκαδία δεν έχει να επιδείξει ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα. Για έναν προορισμό με τέτοια ξενοδοχειακή υποδομή, θα περίμενε κάποιος­ τουλάχιστον ένα εστιατόριο που να εξελίσσει την τοπική κουζίνα με σύγχρονη ματιά. Τα πράγματα όμως παραμένουν στάσιμα, με τις κλασικές ταβέρνες και τα ολοένα και περισσότερα μεζεδοπωλεία να δίνουν τον τόνο.

Ιδιαίτερη νέα άφιξη το εστιατόριο του ξενώνα «Αρχοντικό Ανυφαντή» στη Ζάτουνα, το οποίο σερβίρει ενδιαφέρουσες comfort γεύσεις με έμφαση στα καλής ποιότητας ντόπια –και όχι μόνο– υλικά, σε ένα χώρο που παντρεύει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με το μίνιμαλ ύφος. Από εκεί και πέρα, το μενού περιλαμβάνει κλασικά προβατίνα στη λαδόκολλα στη «Ζέρζοβα» (2795031753) στο χωριό Παναγιά, κατσικάκι και τυροπιτάρι­-λουκούμι στο cult «Σχολείο» (6981231463) στο χωριό Μάρκου, παϊδάκια στον «Ιωσήφ» (6944621973) στα Μαγούλιανα και χορτόπιτες στην «Κληματαριά» (2795022226) στη Βυτίνα.

ΔΙΑΜΟΝΗ: Πολυτέλεια εις ύψος

Τί παίζει φέτος στην ορεινή Αρκαδία; - εικόνα 6
Κλασική αξία το «Αρχοντικό Καλτεζιώτη»

Ο φετινός χειμώνας βρίσκει την Αρκαδία ανανεωμένη με νέες αφίξεις, από τις οποίες ξεχωρίζει το «Αρχοντικό Ανυφαντή» (2795029202, από € 90) στη Ζάτουνα, ένας από τους ομορφότερους ξενώνες που έχουμε δει τελευταία, σε ένα παλιό υφαντήριο υποδειγματικά ανακαινισμένο από το γραφείο του Γιάννη Κίζη, με πραγματικά σπιτικό πρωινό.

Ποιοτική δουλειά έχει γίνει στο νεο­αφιχθέν «Έλαφος Boutique Hotel» (2791031600, από € 130) στο Ελληνικό με μεγάλες σουίτες όπου κυριαρχούν το σκούρο ξύλο και η πέτρα και μερακλίδικες γεύσεις στο εστιατόριο.

Το «Μπελλαίικο» (2795081286, από € 65), ο ξενώνας της πάντα δραστήριας Νένας Γκριντζιά στη Στεμνίτσα, παραμένει σημείο­ αναφοράς της σαν-στο-σπίτι-σου φιλοξενίας, με σημεία αιχμής την ησυχία, τη θέα και το πρωινό, ενώ για τους λάτρεις της πολυτέλειας και των κλασικών ανέσεων το «Αρχοντικό Καλτεζιώτη» (2710235822-3, από € 100, φωτό) στα Κάψια είναι το καλύτερο ξενοδοχείο της Αρκαδίας.

Τί παίζει φέτος στην ορεινή Αρκαδία; - εικόνα 7
Πολυτέλεια μες τα έλατα χαρίζει το «Nefeles»

Σχετικά πρόσφατες αφίξεις το «Levidi Suites» (2796022288, από € 120) στο Λεβίδι, με μεγάλες σουίτες, αίσθηση πολυτέλειας και γεύσεις με την υπογραφή του Νίκου Σταυρακάκη, και το «Nerida Boutique Hotel» (2795032700, από € 85) σε σημείο-κλειδί στη Δημητσάνα.

Από τις πρώτες διδάξασες της ποιοτικής προσωπικής φιλοξενίας, οι ιδιοκτήτριες του ξενώνα «Θεονύμφη» (2795029215, από € 80) στη Δημητσάνα κρατούν ψηλά τον πήχη.

Για να είστε κοντά στο χιονοδρομικό και να απολαμβάνετε άνεση και θέα, το «Nefeles Suites» (2796022771, από € 80) στον Καρδαρά είναι πολύ καλή επιλογή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.