Μαγικά Χριστούγεννα σε Βερολίνο και Μόναχο

Βόλτες δίπλα στο ποτάμι και σε ατμοσφαιρικές αγορές, γεύσεις πρωτοπόρες και ρουστίκ, τέχνη όπου σταθείς... Δύο αγαπημένες γερμανικές πόλεις, η καθεμία με τη δική της προσωπικότητα, υπόσχονται αξέχαστες χριστουγεννιάτικες στιγμές με πτήσεις από την Αθήνα, με τη φροντίδα της Lufthansa.

Μαγικά Χριστούγεννα σε Βερολίνο και Μόναχο

Βόλτες δίπλα στο ποτάμι και σε ατμοσφαιρικές αγορές, γεύσεις πρωτοπόρες και ρουστίκ, τέχνη όπου σταθείς... Δύο αγαπημένες γερμανικές πόλεις, η καθεμία με τη δική της προσωπικότητα, υπόσχονται αξέχαστες χριστουγεννιάτικες στιγμές με πτήσεις από την Αθήνα, με τη φροντίδα της Lufthansa.

Βερολίνο: metropolitan hype

Μαγικά Χριστούγεννα σε Βερολίνο και Μόναχο - εικόνα 1

Η μητρόπολη αυτή κλέβει με ακαταμάχητο τρόπο και συνοπτικές διαδικασίες την παράσταση, συνδυάζοντας μοναδικά τον αυθεντικό underground χαρακτήρα με την πολυτέλεια, τα κορυφαία σύγχρονα μουσεία, τις γκαλερί και την όπερα με τα guerilla clubs και την indie μουσική αλλά και τους ναούς της γαστρονομίας με τις «βρόμικες» καντίνες των wursts και των έθνικ φαγητών.

Μαγικά Χριστούγεννα σε Βερολίνο και Μόναχο - εικόνα 2
Τις ημέρες των γιορτών διάχυτη είναι η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα παντού στο Βερολίνο.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι το σκηνικό που στήνεται για τα Χριστούγεννα. Για αρχή μπορείτε να βολτάρετε σε κάποιες από τις πάνω από 60 χριστουγεννιάτικες αγορές που στήνονται σε κάθε πιθανή –ή μη– τοποθεσία της πόλης, ενώ μην παραξενευτείτε αν δείτε στολισμένα με εορταστικό τρόπο πολλά από τα πάρκα της πόλης.

Πέρα από το Mitte, με το Νησί των Μουσείων και τα κτίρια σύγχρονης αρχιτεκτονικής της Friedrichstrasse και της Potzdamer Platz, οι ομορφότερες γειτονιές για βόλτες είναι το κλασάτο Charlottenburg, το εναλλακτικά πολυεθνικό Kreuzberg, οι arty γειτονιές βόρεια της Oranienburger Strasse και της Alexander Platz, όπου θα βρείτε μοντέρνες γκαλερί, προχωρημένες μπουτίκ, new age εστιατόρια, μπαρ και design ή boutique hotels.

Αν αναζητάτε μια βόλτα σε ανερχόμενη γειτονιά που δεν θα σας προκαλέσει… αγοραφοβία, σας προτείνουμε το Neukoelln, ενώ πολύ ενδιαφέρουσα είναι και αυτή κατά μήκος της Kastanienallee, που ενώνει το arty Prenzlauer Berg (με ένα από τα πιο γνωστά κυριακάτικα παζάρια) με το Mitte.

Τα πάρκα Tiergarten και Mauerpark αποτελούν μεγάλες ανάσες πρασίνου μέσα στην πόλη και, φυσικά, εξαιρετικά δημοφιλή spots για βόλτα όλον το χρόνο. Εντάξει, μπορεί το κρύο να είναι παροιμιώδες τέτοια εποχή, όμως θα βρείτε πολλούς λόγους οι οποίοι θα σας προ(σ)καλέσουν να ζήσετε την πόλη έξω.

Μαγικά Χριστούγεννα σε Βερολίνο και Μόναχο - εικόνα 3
Hot νέα άφιξη το ξενοδοχείο «Titanic Chaussee Berlin».

Όσον αφορά το nightlife, αν ο θρύλος του club «Berghain» δεν έχει ήδη φτάσει στα αφτιά σας, τότε θα μπορούσατε να αφοσιωθείτε σε κάποια διάσημα cocktail bars. Όπως το «Andel’s SkyBar», το οποίο κοιτάζει το Ανατολικό Βερολίνο (με θέα 360°) από το 14ο όροφο του ξενοδοχείου «Andel’s by Vienna House» ή το «CSA Bar», σε μια ήσυχη γωνιά του Friedrichshain, που θα σας δυσκολέψει στην επιλογή κοκτέιλ λόγω των πάμπολλων επιλογών του.

Μαγικά Χριστούγεννα σε Βερολίνο και Μόναχο - εικόνα 4
Στυλ, άποψη και επιτήδευση στο Nobelhart & Schmutzig.

Για κάτι πιο εκκεντρικό περάστε μια βόλτα από το λιλιπούτειο και γραφικό «Schwarze Traube» στα ανατολικά, κοντά στον ποταμό Σπρέε, που δεν έχει καν κατάλογο. Ακόμη, τσεκάρετε οπωσδήποτε το πάντα προχωρημένο πρόγραμμα του «Arts Center Radialsystem V», το οποίο μπορεί να συνδυαστεί και με μια ωραιότατη βόλτα στον Σπρέε. Τέλος, αν θέλετε να πάρετε μια γεύση για το πώς μπορεί να είναι ένα νησί στο Βερολίνο, επισκεφθείτε το Eiswerder στον ποταμό Χάβελ, που βρίσκεται στην καρδιά του Σπαντάου, κι έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την περίοδο της Βιομηχανικής Επανάστασης.

Μαγικά Χριστούγεννα σε Βερολίνο και Μόναχο - εικόνα 5
To Hotel Oderberger στεγάζεται σε κτίριο παλιών λουτρών.

Το εντυπωσιακό σε αυτήν την πόλη είναι ότι μπορείτε να βρείτε υπέροχο φαγητό ακόμη και στις καντίνες: στο «Ron Telesky» για πληθωρική καναδική πίτσα με λεπτή ζύμη στο δρόμο πάνω σε σκαμπό σαν βάσεις δέντρων, «Hamburger Heaven Kiosk» για το πιο hip burger της πόλης, «Karun» για το καλύτερο shawarma της Γερμανίας, με φρεσκότατο κοτόπουλο και λαχανικά.

Σημείωση: μη φοβάστε για τον καιρό, είναι όλα επαρκώς στεγασμένα. Κινούμενοι σε ένα «κανονικό» δίκτυο εστίασης, πάλι, μπορείτε να δοκιμάσετε το «Soho House Berlin» που στεγάζεται στο μοντερνίζον ομώνυμο ξενοδοχείο και λειτουργεί όλη την ημέρα με προσεγμένη διεθνή κουζίνα που λοξοκοιτάζει προς την Άπω Ανατολή και προτείνει εποχικά fixed menus των 5 πιάτων.

Μαγικά Χριστούγεννα σε Βερολίνο και Μόναχο - εικόνα 6
Σκανδιναβικές γεύσεις σερβίρει το Dottir.

Μια πολύ καλή επιλογή είναι και το εστέτ γιαπωνέζικο «Zenkichi» που φημίζεται για το τόφου και τα sashimi του, ενώ εκεί θα βρείτε ίσως την πιο ενημερωμένη λίστα γιαπωνέζικων ουίσκι. Το «Dοttir» πάλι, προτείνει σκανδιναβικό comfort food σε έναν πανέμορφο laid-back χώρο. Last but not least, το πολυσυζητημένο «Nobelhart & Schmutzig» το οποίο δίνει μεγάλη έμφαση στην εποχικότητα και την εντοπιότητα των υλικών: ό,τι χρησιμοποιούν οι σεφ προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή του Βερολίνου και μόνο από παραγωγούς που πληρούν τα κριτήρια που έχει θέσει το εστιατόριο.

Μαγικά Χριστούγεννα σε Βερολίνο και Μόναχο - εικόνα 7
Γνωρίστε την πόλη κάνοντας πεντάλ.

Πολλές οι αφίξεις και στο ξενοδοχειακό σκηνικό. Το 4* «Hotel Oderberger» που άνοιξε μέσα στο 2016 στο χώρο των ιστορικών ομώνυμων λουτρών, διαθέτει 70 δωμάτια, σουίτες και διαμερίσματα, εσωτερική πισίνα και αξιόλογο εστιατόριο ευρωπαϊκής κουζίνας. Μια άλλη επιλογή είναι το… τιτάνιων διαστάσεων «Titanic Chaussee Berlin» στο Mitte, που εγκαινιάστηκε την περασμένη άνοιξη και δίνει έμφαση στο well being σε ένα state of the art αισθητικό πλαίσιο. Το «Hotel Zoe» του υπερδραστήριου Amano Group άνοιξε τις πύλες του τον περασμένο Φεβρουάριο στη Hackescher Markt του Mitte και αποτελεί μια καλή value for money τριάστερη πρόταση, στα συν και η φοβερή ταράτσα του. Τέλος, κλασική αξία αποτελεί το «Adelante» χωμένο σε ένα ήσυχο σοκάκι του Mitte, τον ορισμό της έκφρασης «κέντρο απόκεντρο».

Μόναχο: business & pleasure

Μαγικά Χριστούγεννα σε Βερολίνο και Μόναχο - εικόνα 8
To Μόναχο στολίζεται υπέροχα τις γιορτές.

Η πρωτεύουσα της Βαυαρίας είναι μια «user friendly» πόλη, που κινείται σε σχετικά χαλαρούς ρυθμούς. Με Ιστορία που κρατά από το 12ο αιώνα, έχει κατορθώσει να χτίσει μια πολυπολιτισμική προσωπικότητα, ένα παγκόσμιο χωριό, όπου το business κομμάτι δένει όμορφα και διακριτικά με την πανταχού παρούσα Ιστορία και τον βαυαρικό ρουστίκ αέρα που δεν περνάει απαρατήρητος. Θαυμάσια πάρκα και κήποι, κορυφαία μουσεία, πολυσυλλεκτική εστιατορική σκηνή, αγορές (από τεράστια department stores μέχρι κουκλίστικα παζάρια, κυρίως τα Χριστούγεννα) αλλά και αξιοπρόσεκτη καλλιτεχνική σκηνή είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν το Μόναχο ξεχωριστό.

Μαγικά Χριστούγεννα σε Βερολίνο και Μόναχο - εικόνα 9
Το Anna Ηotel προσεγγίζει το design με τους δικούς του όρους.

Το κέντρο περπατιέται άνετα κι ευχάριστα, διατηρώντας την αύρα μικρής πόλης, ενώ παράλληλα έχει και κάποια παγκόσμιας φήμης αξιοθέατα, κυρίως γκαλερί και μουσεία. Με αφετηρία την Παλιά Πόλη, ένα πραγματικό μπαρόκ στολίδι, κατευθυνθείτε στο πανύψηλο χριστουγεννιάτικο δέντρο του Μονάχου, με τα φώτα της γιορτής αναμμένα στο ιστορικό κέντρο και τη Marienplatz να μοιάζει πραγματικά βγαλμένη από παραμύθι. Ζωντανή μουσική θα συνοδεύσει τις βόλτες σας σε διάφορες γωνιές της πόλης, έτσι ώστε να νιώθετε κάθε στιγμή το εορταστικό κλίμα. Η λεωφόρος-δαχτυλίδι Altstadtring περικυκλώνει το κέντρο, ακριβώς στο σημείο όπου είχαν υψωθεί κάποτε τα μεσαιωνικά τείχη της πόλης, ενώ το δίκτυο των εμπορικών πεζόδρομων που καταλήγουν στη Marienplatz προσφέρει μια ενδιαφέρουσα νότα στην περιήγησή σας.

Μαγικά Χριστούγεννα σε Βερολίνο και Μόναχο - εικόνα 10
Hip ατμόσφαιρα στο ξενοδοχείο The Flushing Meadows.

Και πού να φανταστείτε ότι υπάρχουν ακόμη και μεσογειακού στιλ πεζόδρομοι και πλατείες, όπως η Karlsplatz και η Odeonsplatz, οι οποίες σφύζουν από ζωή. Όσο για τα άλλα highlights του Μονάχου, έχουμε και λέμε: η κατοικία των Βαυαρών ηγεμόνων Residenz, τα παλάτια και το πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian με τις λεωφόρους που αγγίζουν την τελειότητα, η κλασάτη αγορά γύρω από τη Maximilianstrasse, οι μεσαιωνικοί ναοί και, φυσικά, ο κήπος Englischer Garten.

Για το επικό «Kunstareal» πάλι, θα χρειαστείτε τουλάχιστον μισή ημέρα, ώστε να εξερευνήσετε όπως τους αρμόζουν καθένα από τα τέσσερα μουσεία του (Alte Pinakothek, Pinakothek der Moderne, Neue Pinakothek, Museum Brandhorst). Η Maximilianstrasse είναι η πιο λαμπερή εμπορική λεωφόρος της πόλης και από τις hi-end της Ευρώπης. Εδώ οι μπουτίκ των πιο γνωστών σχεδιαστών διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ επιβλητικά γοτθικά κτίρια, όπως το Εθνικό Θέατρο και το Maximilianeum, θα σας κρατήσουν φωτογραφικά δραστήριους.

Μαγικά Χριστούγεννα σε Βερολίνο και Μόναχο - εικόνα 11
Φίνα και ευφάνταστα πιάτα συνοδεύουν την καλά ενημερωμένη οινική λίστα του Grapes Weinbar στο ξενοδοχείο Cortiina

Τα σαββατοκύριακα η δράση μεταφέρεται χαλαρά στον Englischer Garten. Απλωμένο σε μια τεράστια καταπράσινη έκταση στα πρότυπα της βρετανικής αριστοκρατίας, αυτό το πανέμορφο πάρκο θα σας μαγέψει με την αίσθηση γαλήνης που αποπνέει. Αν όμως θέλετε κάτι πραγματικά ήσυχο –και όμορφο βέβαια–, που το επισκέπτονται κυρίως οι ντόπιοι για την αποφόρτισή τους, θα πρέπει να φτάσετε στο Westpark, το οποίο απέχει μόλις δέκα λεπτά με τη συγκοινωνία από το κέντρο.

Μαγικά Χριστούγεννα σε Βερολίνο και Μόναχο - εικόνα 12
Χριστουγεννιάτικη βόλτα στην πόλη

Μίλησε κάποιος για πολυσυλλεκτική κουζίνα; Ας ξεκινήσουμε από το περίφημο «Matsuhisha Munich» που φιλοξενείται στο κλασάτο ξενοδοχείο «Mandarin Oriental» και συνεχίζει τη διεθνή γαστρονομική πορεία του Nobu: sashimi, maki, sushi και λοιπά με φίνα φιλέτα ψαριού και λαχανικά. Για κάτι εξίσου πολυτελές μπορείτε να τσεκάρετε το γοητευτικό και γκουρμέ «Tantris» που διαθέτει μια πολύ καλή κάρτα με κατατοπιστικά set menus, ενώ απλώνεται επιτυχημένα τόσο στα ψαρικά όσο και στα κρεατικά με μια γοητευτικά αφαιρετική διάθεση.

Τα κρυμμένα διαμαντάκια, πάντως, του Μονάχου, τα οποία προτιμούν οι ντόπιοι, είναι το «Zum Klostser» στο Haidhausen (Preysingstrasse 77) που θα μπορούσε να πάρει το βραβείο της καλύτερης παραδοσιακής βαυαρικής ταβέρνας, πλησιάζοντας όμως στο στιλ και στη νοοτροπία μιας σύγχρονης gastro-pub, και το «Goldmarie» που καταπιάνεται επιτυχώς με τη δημιουργική μετεξέλιξη της βαυαρικής κουζίνας, παίρνοντας ταυτόχρονα κάποια δάνεια από το comfort food και τις διεθνείς γαστρονομικές τάσεις.

Μαγικά Χριστούγεννα σε Βερολίνο και Μόναχο - εικόνα 13
Οι ευκαιρίες για πατινάζ δεν λείπουν

Περί διαμονής, τώρα, το «Cortiina Hotel» ισορροπεί επιτυχώς μεταξύ hip και high, με θέα στη διάσημη Viktualienmarkt. Το κομψό «Pullman Hotel Munich» βρίσκεται μιαν ανάσα από τον Englischer Garten και προσφέρει μαγευτική θέα. Το «The Flushing Meadows Hotel & Bar» στους τελευταίους ορόφους ενός παλιού βιομηχανικού κτιρίου, φημίζεται για το εκπληκτικό μπαρ του αλλά και για την πανοραμική θέα, που θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. To «Anna Hotel» είναι το πρώτο design hotel της πόλης κι έχει διατηρήσει τη φήμη του μέσα στα χρόνια λόγω των χιλιάδων φανατικών επισκεπτών του.

Μαγικά Χριστούγεννα σε Βερολίνο και Μόναχο - εικόνα 14
Κομψό στιλ στο ξενοδοχείο Pullman Munich.

Στην αλλαγή του χρόνου ένα από τα μεγαλύτερα street parties της Ευρώπης στήνεται στο κέντρο του Βερολίνου –και συγκεκριμένα μεταξύ της Πύλης του Βρανδεμβούργου και της Στήλης της Νίκης–, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι γιορτάζουν την έλευση του νέου έτους. Βολτάροντας στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μονάχου με ένα αχνιστό gluhwein ή ένα αφράτο brezel στο χέρι, μην παραλείψετε να παρατηρήσετε το φημισμένο ρολόι Glockenspiel με τα αγάλματα που ζωντανεύουν σημαίνοντας τις ώρες.

Ταξιδέψτε στο Μόναχο και το Βερολίνο με τη Lufthansa

Ψάχνετε τις καλύτερες τιμές αεροπορικών εισιτηρίων προς Μόναχο και Βερολίνο; Η Lufthansa προσφέρει στο χειμερινό πρόγραμμα πτήσεων δύο απευθείας καθημερινές πτήσεις από Αθήνα προς Μόναχο και τέσσερις καθημερινές πτήσεις προς Βερολίνο, μέσω των κόμβων της στη Φρανκφούρτη και το Μόναχο. Οι τιμές ξεκινούν από € 119 για Μόναχο και από € 149 για Βερολίνο.

Επισκεφθείτε το LH.com για να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το ταξίδι σας και τις υπηρεσίες που σας προσφέρει η εταιρεία, όπως και όλες τις τρέχουσες προσφορές στους πάνω από 200 προορισμούς του δικτύου της. Και μια συμβουλή: είστε ευέλικτοι στις ημερομηνίες του ταξιδιού σας και θέλετε να επωφεληθείτε από τις καλύτερες τιμές της Lufthansa; Δοκιμάστε την υπηρεσία best price search στο LH.com και βρείτε τη χαμηλότερη τιμή για τον αγαπημένο σας προορισμό!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.