Eναλλακτικές low-budget περιπέτειες στις Alpes-Maritimes

Οι Γαλλικές Ακτές δεν είναι μόνο luxury προορισμός. Στο διαμέρισμα των Alpes-Maritimes, θα μεταφερθείτε με λεωφορεία και τρένα από τα Mπελ Επόκ τζογαδόρικα στέκια του Mόντε Κάρλο σε μεσαιωνικά χωριά γαντζωμένα στους βράχους.

Eναλλακτικές low-budget περιπέτειες στις Alpes-Maritimes

Οι Γαλλικές Ακτές δεν είναι μόνο luxury προορισμός. Στο διαμέρισμα των Alpes-Maritimes, θα μεταφερθείτε με λεωφορεία και τρένα από τα Mπελ Επόκ τζογαδόρικα στέκια του Mόντε Κάρλο σε μεσαιωνικά χωριά γαντζωμένα στους βράχους. Μπορεί η πρόσφατη επίθεση στη Νίκαια να σκοτείνιασε την εικόνα του γαλλικού καλοκαιριού, εμείς όμως αναπολούμε τους σταθμούς του τελευταίου ταξιδιού μας στην περιοχή και αναδεικνύουμε τους πιο ιδιαίτερους.

Δρομολόγια με οδηγό το μπλε

Eναλλακτικές low-budget περιπέτειες στις Alpes-Maritimes - εικόνα 1
Εντυπωσιακό το πανόραμα από και προς το Βράχο του Μονακό.

Σύμφωνοι, τα λεωφορεία στην Κυανή Ακτή παίρνουν το χρόνο τους και η κίνηση στο απόγειο του καλοκαιριού δεν παλεύεται, ακόμα και για τους τυχερούς που νοικιάζουν αμάξι. Η χάρη όμως βρίσκεται στην ελευθερία των επιλογών: τα τρένα τρέχουν κάθε μισή ώρα περίπου, άνετα και σύντομα, προς αμφότερες τις πλευρές της Νίκαιας (ενδεικτικά εισιτ. € 7,90 προς Μεντόν), ενώ τα αστικά λεωφορεία, που είναι αισθητά πιο φτηνά για τους παραθεριστές με χαμηλό μπάτζετ (€ 1,5 με μία αλλαγή λεωφορείου/τραμ μέσα σε 74 λεπτά, € 4 για απεριόριστες διαδρομές σε μία ημέρα, € 15 πάσο 7 ημερών), ακολουθούν τεμπέλικα το φιδωτό δρόμο που ενώνει διαδοχικά τα διάσημα θέρετρα της Γαλλικής Ριβιέρας, αποκαλύπτοντας –ειδικά ανατολικά της Νίκαιας, προς το πληθωρικό Μονακό– νέες αμμουδιές προς εξερεύνηση, όπως το χαμηλών τόνων Βeaulieu-sur-Mer.

Eναλλακτικές low-budget περιπέτειες στις Alpes-Maritimes - εικόνα 2
Φλερτάρισμα με την αίγλη στο Μόντε Κάρλο.

Αν έχετε στη διάθεσή σας χρόνο, ή χρήμα, υπάρχει πάντα η κατάλληλη λύση ή ένας συνδυασμός επιλογών που, ειδικά νωρίς το καλοκαίρι και μέχρι τέλη Σεπτέμβρη, θα σας δώσουν την ευκαιρία ν’ ανακαλύψετε πολλαπλά must-see της Ριβιέρας σε μία μόνον ημέρα.

Eναλλακτικές low-budget περιπέτειες στις Alpes-Maritimes - εικόνα 3
Μεσογειακή γαλήνη με νότες μπελ επόκ στο Saint Jean Cap Ferrat.

Ένα από τα βασικά ατού της περιοχής είναι φυσικά η διάσημη κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και αίσθηση χλιδής που λούζουν την Κρουα­ζέτ και την παραλία των Κανών, τα ιστορικά μουσεία της παλιάς πόλης του Μονακό και το καζίνο του Μόντε Κάρλο. Είναι όμως και η ιστορία των μυθικών μορφών της τέχνης που έκαναν την Κυανή Ακτή δεύτερο σπίτι τους – του Πικάσο, του Ματίς αλλά και των τραγικών τζαζ ηρωίδων του Φ.Σ. Φιτζέραλντ. Εκεί μεγαλούργησαν, ερωτεύτηκαν και... τσαλαβούτησαν στα νερά, και το δημιουργικό, μποέμ πνεύμα τους παραμένει ζωηρό.

Eναλλακτικές low-budget περιπέτειες στις Alpes-Maritimes - εικόνα 4
Η κουκλίστικη Αντίμπ

Xτισμένο εκεί που κάποτε έστεκε η αρχαία ακρόπολη της Αντίπολης, το Κάστρο Γκριμάλντι φιλοξένησε τον Πικάσο το 1946 κι αυτός χάρισε στην αγαπημένη του πόλη μια εντυπωσιακή κολεξιόν από πίνακες, λιθογραφίες και κεραμικά που δημιούργησε εκεί η οποία αποτελεί πλέον μαζί με αναμνηστικά και φωτογραφίες του καλλιτέχνη τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Πικάσο της Αντίμπ. Πάνω στη θάλασσα, με δροσερές πέτρινες αίθουσες, μια εντυπωσιακή βεράντα με μοντέρνα γλυπτά και θέα στο κύμα, το μουσείο μοιάζει μάλλον με βίλα φιλότεχνου, την οποία επισκέπτεσαι με τον ανέμελο ζαμανφουτισμό της πλαζ.

Eναλλακτικές low-budget περιπέτειες στις Alpes-Maritimes - εικόνα 5
Ο μεσαίωνας συναντά τη μοντέρνα τέχνη στο St Paul de Vence.

Μεταξύ Νίκαιας και Αντίμπ, δυτικά, το λεωφορείο ανηφορίζει προς το Saint-Paul de Vence. Tα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια μιας από τις πιο παλιές μεσαιωνικές πόλεις της περιοχής έχουν ασύγκριτα μοντέρνο αέρα χάρη σε μια ολόκληρη αποικία από γκαλερί σύγχρονης τέχνης και ατελιέ καλλιτεχνών, σε μια μαζική ανοιχτή έκθεση απίστευτης εφευρετικότητας και ομορφιάς. Εντός των τειχών, μαγαζάκια-μινιατούρες εκθέτουν χειροτεχνίες, τα εστιατόρια σερβίρουν τοπικό κρασί, ενώ οι ντόπιοι στην πλατεία θα χαρούν να τους συνοδεύσετε σ’ ένα παιχνίδι boules.

Eναλλακτικές low-budget περιπέτειες στις Alpes-Maritimes - εικόνα 6
Tο νέο μουσείο Ζαν Κοκτό στην Μεντόν

Ανατολικά της Νίκαιας, o Ζαν Κοκτό έχει γράψει τη δική του ιστορία στην πόλη που λάτρεψε, τη Μεντόν. Mε τζαμαρίες ολάνοιχτες στη θάλασσα και σύγχρονη αισθητική που κόβει την ανάσα, το νέο μουσείο Ζαν Κοκτό άνοιξε μόλις το 2011 (συμπληρώνοντας το παλιό στο διπλανό Bastion) και καλύπτει 2.700 τ.μ. αφιερωμένα στο έργο του πρωτοποριακού καλλιτέχνη και λογοτέχνη. Το café του μουσείου βγάζει τραπεζάκια έξω το καλοκαίρι, δίπλα στο μωσαϊκό σε σχήμα σαύρας του δημιουργού, σερβίροντας φρέσκες γαστρονομικές γεύσεις μέχρι αργά. Πίσω προς τη Νίκαια, μην αμελήσετε το πολύχρωμο Villefranche-sur-Mer για μια βουτιά στα λιγουρευτά μεσογειακά του νερά. Εκεί το βλέμμα σας σίγουρα θα πέσει πάνω στο Welcome Hôtel, όπου έμενε ο Κοκτό καθώς διακοσμούσε το γειτονικό εκκλησάκι του Saint-Pierre και τα έπινε στο μπαρ με τον Πικάσο.

Πανοραμικές αναβάσεις

Eναλλακτικές low-budget περιπέτειες στις Alpes-Maritimes - εικόνα 7
Σκαρφαλώνοντας στις Άλπεις με το Train des Merveilles.

Το Train des Merveilles (Τρένο των Θαυμάτων) πιστά κάθε πρωί ξεκινά από το σταθμό της Νίκαιας για ένα ταξίδι περίπου δύο ωρών στο σταυροδρόμι της Μεσογείου με τις Γαλλικές Άλπεις. Οδογέφυρες, τούνελ, μαγευτικά χωριά που γραπώνουν τα βουνά και όλες οι πανοραμικές ομορφιές της κοιλάδας Roya ανοίγονται στο βλέμμα. Με ένα ολοήμερο εισιτήριο (€ 15, παιδ.: € 7,5, από τον Ιούνιο μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη περιλαμβάνει δωρεάν σχολιασμό από ξεναγό) είστε ελεύθεροι ν’ ανεβοκατεβαίνετε στα διάφορα χωριά, θα προτείναμε όμως να διαλέξετε ένα από τα όμορφα ξενοδοχεία και πανσιόν της περιοχής για να τα εξερευνήσετε με το πάσο σας – και, κυρίως, να κάνετε σπορ!

Eναλλακτικές low-budget περιπέτειες στις Alpes-Maritimes - εικόνα 8
Το Τεντ μπλέκει το ιταλικό μεσαιωνικό στιλ με την αρχιτεκτονική των Άλπεων.

Το Τεντ, σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μ. στα γαλλο-ιταλικά σύνορα, μπλέκει το ιταλικό μεσαιωνικό στιλ με την αρχιτεκτονική των Άλπεων. Γραφικά στενά και θολωτά περάσματα παίζουν παιχνίδια με το φως, ενώ τα κτίριά του διακοσμούν παραπλανητικά trompe l’oeil και ηλιακά ωρολόγια. Nτόπιες γεύσεις, όπως φρέσκο τυρί, απλώνονται σε πάγκους τοπικών παραγωγών. Από το χωριό ξεκινούν οι εξερευνήσεις στο εντυπωσιακό Εθνικό Πάρκο Mercantour και την Κοιλάδα των Θαυμάτων με το προϊστορικό... γκράφιτι και τη χαρακτική στις χρωματιστές της πέτρες (το Musée des Merveilles προσφέρει μια σύντομη, παιχνιδιάρικη μουσειακή βόλτα στην πλούσια ιστορία της περιοχής).

Eναλλακτικές low-budget περιπέτειες στις Alpes-Maritimes - εικόνα 9
Οι Alpes Maritimes προσφέρονται για περιπέτεια

Μη χάσετε το κουκλίστικο Saorge, ένα από τα «40 πιο όμορφα χωριά της Γαλλίας» με το φραγκισκανικό μοναστήρι Notre-Dame-des-Miracles, που στέκει περήφανα εκεί από το 17ο αιώνα, τα καλοδιατηρημένα πέτρινα σπίτια και τη συγκλονιστική θέα σχεδόν από παντού στο χωριό. Το ήσυχο Breil-sur-Roya, πάνω στο ποτάμι, είναι ιδανικό για τους σπορτίφ, μιας και από κει θα ξεκινήσουν για canyoning, ράφτινγκ και καγιάκ (για όλα τα επίπεδα) στο περιπετειώδες φαράγγι Maglia, ανάμεσα σ’ άλλα – μέρος ενός εκτενούς δικτύου στην ευρύτερη περιοχή. Ιστορία, περιπέτεια, γεύση και ιλιγγιώδη ενσταντανέ σ’ ένα τοπίο που εναλλάσσει τις ενέσεις αδρεναλίνης με την απόλυτη γαλήνη.

Know How

Eναλλακτικές low-budget περιπέτειες στις Alpes-Maritimes - εικόνα 10

Πετάμε στη Νίκαια με την Air France.

Το www.gr.skyscanner.com διευκολύνει την έρευνα αγοράς με συγκρίσεις πτήσεων και τιμών.

Πληροφορίες και τιμές για τις μετακινήσεις στην Κυανή Ακτή στο www.ceparou06.fr/index.asp.

Πληροφορίες για το Τρένο των Θαυμάτων και την ευρύτερη περιοχή στο www.tendemerveilles.com.

Πληροφορίες για τα σπορ που πραγματοποιούνται στην κοιλάδα Roya και τις κοιλάδες του Mercantour στο www.mercantour-roya.com.

Που να μείνετε

Eναλλακτικές low-budget περιπέτειες στις Alpes-Maritimes - εικόνα 11
Η πολυτέλεια είναι ποπ στο «Hostel Meyerbeer Beach»

Hostel Meyerbeer Beach (www.hostelworld.com, € 40,86, κρεβάτι σε κοιτώνα με μπάνιο) Πολύχρωμο, στιλάτο hostel λίγα βήματα από την παραλία της Νίκαιας, με δωρεάν πρωινό, πετσέτες για την παραλία και tips για προσφορές στις μεταφορές.

Casa Sylvana
(www.booking.com/Casa-Sylvana, από € 40) Πανέμορφο σπίτι του 19ου αιώνα μέσα στο πράσινο στο Saint-Dalmas de Tende, στην άνω Roya, εξαιρετικό για εξορμήσεις στην περιοχή. Τρία μόνο δωμάτια με κοινόχρηστο μπάνιο, με κήπο, πισίνα, σαλόνι/βιβλιοθήκη και τους φιλικότατους Paul και Daniele Costa να σας προτείνουν τοπικές γεύσεις με βιολογικά προϊόντα.

Welcome Ηôtel
(www.welcomehotel.com, από € 263) Iστορικό μπουτίκ ξενοδοχείο στην παλιά Villefranche με αυθεντικές νότες Ζαν Κοκτό. Μπαλκόνι και θέα θάλασσα απ’ όλα τα δωμάτια. Στην ευρύτερη περιοχή της Γαλλικής Ριβιέρας και στη Νίκαια θα βρείτε πληθώρα ξενοδοχείων, κάμπινγκ και στούντιο (www.frenchriviera-tourism.com/lacote)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.