Ζαγόρι: Τα best of της άνοιξης

Μπορεί το Ζαγόρι να αποτελεί φημισμένο χειμερινό προορισμό, ωστόσο μια σειρά από εναλλακτικές δραστηριότητες αλλά και οι κατάλληλες τουριστικές υποδομές φέρνουν τα 46 πετρόχτιστα χωριά του στο προσκήνιο ακόμη και το καλοκαίρι.

Ζαγόρι: Τα best of της άνοιξης

Μπορεί το Ζαγόρι να αποτελεί φημισμένο χειμερινό προορισμό, ωστόσο μια σειρά από εναλλακτικές δραστηριότητες αλλά και οι κατάλληλες τουριστικές υποδομές φέρνουν τα 46 πετρόχτιστα χωριά του στο προσκήνιο ακόμη και το καλοκαίρι.

Από την Αρίστη στον Βοϊδομάτη και τη Δρακόλιμνη

Ζαγόρι: Τα best of της άνοιξης - εικόνα 1
Το rafting στον Βοϊδομάτη είναι must εμπειρία

Με αφετηρία το Δυτικό Ζαγόρι, επισκεπτόμαστε την Αρίστη, χτισμένη στην πλαγιά του βουνού Γκαμήλα. Η όμορφη πλατεία, το επιβλητικό καμπαναριό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αλλά και η απρόσκοπτη θέα τόσο στην καταπράσινη κοιλάδα, την οποία διατρέχει ο Βοϊδομάτης, όσο και στο επιβλητικό βουνό δίνουν στις στιγμές διάσταση μαγική. Απέναντι, θα διακρίνετε εύκολα το φιδωτό δρόμο που οδηγεί στο Πάπιγκο. Θα φτάσουμε αργότερα εκεί. Παραμένοντας στην Αρίστη, αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να «χαθείτε» στα πλακόστρωτα καλντερίμια του οικισμού παρατηρώντας τα κλασικά σπίτια του Ζαγορίου με τις πέτρινες στέγες.

Όσοι θέλουν οι διακοπές τους να περιλαμβάνουν και νότες δράσης, μπορούν να απολαύσουν απλές αλλά ταυτόχρονα ενδιαφέρουσες εκδρομές που συνδυάζουν περπάτημα, rafting, canoe, ποδηλασία, jeeping και άλλες δραστηριότητες. Μία από τις προτάσεις των γραφείων εναλλακτικών δραστηριοτήτων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι το περπάτημα από τη γέφυρα της Αρίστης, που βρίσκεται στην καρδιά του εθνικού δρυμού Βίκου-Αώου, μέχρι εκείνη της Κλειδωνιάς, δίπλα στον ποταμό και ανάμεσα στα πλατάνια, ενώ στη συνέχεια, προτείνεται rafting στον Βοϊδομάτη.

Η περιπατητική διαδρομή είναι περίπου 5 χλμ. και η διάρκειά της γύρω στις 2 ώρες. Οι επιλογές ωστόσο, είναι πολλές, ανάλογα με το χρόνο και τη διάθεση των συμμετεχόντων. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Γκαμήλα, στο διάσελο, βρίσκεται καλά κρυμμένη η Δρακόλιμνη, μια μικρή λίμνη που για τη συναντήσετε πρέπει να περπατήσετε περίπου 3 ώρες ξεκινώντας από το Μικρό Πάπιγκο (Alpine Zone, 26510 23222, Trekking Hellas, 26510 71703).

Φύγαμε για Πάπιγκο

Ζαγόρι: Τα best of της άνοιξης - εικόνα 2
Καλοκαιρινή δροσιά στις Οβίρες Ρογκοβού

Παίρνουμε το δρόμο για το Πάπιγκο, έναν από τους ομορφότερους οικισμούς της χώρας μας, που χρονολογείται από το 14ο αι. Φιλοξενεί πανέμορφα αρχοντικά ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής, εκκλησίες, όμορφες πλατείες, λιθόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακά καφενεία, ολάνθιστες αυλές, πέτρινες κρήνες. Αποτελεί έναν από τους must προορισμούς του Ζαγορίου και η τουριστική ανάπτυξη είναι έντονη, χωρίς όμως να αλλοιώνει το χαρακτήρα του χωριού. Συνεχίζοντας για το Μικρό Πάπιγκο, μια διαδρομή δύο μόλις χιλιομέτρων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Οβίρες Ρογκοβού, οι φυσικές μικρές λίμνες, γνωστές και ως «κολυμπήθρες», που σχηματίζονται σε μια ρεματιά. Στην είσοδο του Μικρού Πάπιγκου βρίσκεται η εκκλησία των Ταξιαρχών, από το 19ο αιώνα.

Κοντά στο φαράγγι του Βίκου

Η περιήγηση στο κεντρικό Ζαγόρι ξεκινάει από τη Βίτσα, που φιλοξενεί πολλά αρχοντικά, ενώ έχει πλούσια ιστορία καθώς εδώ βρίσκεται ο αρχαιότερος γνωστός οικισμός της Ηπείρου, ο οποίος κατοικήθηκε από τον 9ο έως τον 4ο αι. π.Χ. Στη συνέχεια, φτάνουμε σε ένα από τα πιο γνωστά χωριά της περιοχής, το Μονοδένδρι. Εδώ, βρίσκεται η «πόρτα» για το φαράγγι του Βίκου, ένα από τα βαθύτερα του κόσμου – το βάθος του ξεπερνά τα 900 μ. Το μήκος του φτάνει τα 10 χλμ. με κατακόρυφες, απότομες και βραχώδεις πλαγιές. Στο χείλος του γκρεμού είναι χτισμένος ο αρχαιότερος ναός της περιοχής, η Μονή της Αγίας Παρασκευής, που οικοδομήθηκε στα τέλη του 14ου αιώνα και προσφέρει εκπληκτική θέα στο φαράγγι. Άλλα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου που έχουν σημαντικό ενδιαφέρον είναι οι Κήποι, παλιά πρωτεύουσα του Ζαγορίου, καθώς και τα Βραδέτο και Τσεπέλοβο.

Το αστέρι Δίλοφο

Ζαγόρι: Τα best of της άνοιξης - εικόνα 3
Το κουκλίστικο Δίλοφο

Το Δίλοφο αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του. Βρίσκεται στο κεντρικό Ζαγόρι και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός στον οποίο απαγορεύεται η κίνηση των αυτοκινήτων. Φιλοξενεί ανέπαφα από το χρόνο καλντερίμια, ενώ εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει αξιόλογα δείγματα ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής. Στο Δίλοφο υπάρχουν εκατό αρχοντικά, τα δέκα από τα οποία κατοικούνται μόνιμα. Επίσης, εκτός από την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου του 1850, θα δείτε πολλά μικρότερα παρεκκλήσια και μοναστήρια.

Γευστικά highlights

Ζαγόρι: Τα best of της άνοιξης - εικόνα 4
Οι πίτες κάθε είδους έχουν την τιμητική τους στα Ζαγοροχώρια

Το Ζαγόρι μπορεί να... κοκορεύεται για πίτες μεγαλειώδεις, για εξαιρετικής ποιότητας κρέατα, για αυθεντικά ζυμαρικά, για ποικίλα γαλακτοκομικά, για ευφάνταστες συνταγές. Πρώτη στάση, το γνωστό «Κανέλα και Γαρίφαλο» (2653071671) στη Βίτσα, με τον Βασίλη Κατσούπα να έχει αφιερώσει τη ζωή του στα πάσης φύσεως μανιτάρια, μετατρέποντας αυτή την πραγματική λιχουδιά της φύσης σε βασική πρώτη ύλη για τα πιάτα του.

Το «Salvia» (2653041330), το εστιατόριο του πολυτελούς ξενοδοχείου «Aristi Mountain Resort & Spa», ανανεώνεται καθώς την επιμέλεια της κουζίνας του ανέλαβε ο γνωστός διεθνώς σεφ Γιάννης Κιόρογλου, ο οποίος βασίζει την κουζίνα του στα τοπικά υλικά και σε συνταγές με άξονα την πρωτοτυπία και την απλότητα. Από την άλλη, στο Καπέσοβο κάνουμε μια στάση στον ξενώνα της οικογένειας Παπαγεωργίου (6979983798), όπου η Ιωάννα μαγειρεύει λιτά με προϊόντα από τον κήπο. Εδώ το μενού δεν είναι σταθερό, αλλά καθορίζεται από τα διαθέσιμα υλικά της ημέρας. Αναζητήστε τη λαχανόπιτα με τα 14 είδη αγριόχορτων και μυρωδικών, αλλά και τους παραδοσιακούς γίγαντες με χόρτα.

Ζαγόρι: Τα best of της άνοιξης - εικόνα 5
Νόστιμες τοπικές γεύσεις στα «Ριζά» στην Ελάτη

Ένα καφενείο στα Κάτω Πεδινά (2653071238) έχει μετατραπεί σε hot spot, ντόπιων αλλά και επισκεπτών, καθώς αποτελεί πολιτιστικό κύτταρο αφού σε αυτό φιλοξενούνται εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας αλλά και κινηματογραφικές προβολές. Παράλληλα, η Ναυπλιώτισσα Βαγγελιώ, σύζυγος του ντόπιου Πάνου, φτιάχνει πίτα που θα σας μείνει αξέχαστη, με φύλλο που ανοίγει μόνη της. Εμείς δοκιμάσαμε κρεατόπιτα.

Στο Μονοδένδρι, η «Πίτα της Κικίτσας» (2653071340) μετράει μισό αιώνα ζωής και πέρα από τις φημισμένες πίτες της οικοδέσποινας, μπορείτε να συνοδεύσετε το τσίπουρο με εκλεκτούς μεζέδες ημέρας. Την μπλατσάρα, μια πίτα χωρίς φύλλο, αλλά και τα αξιόλογα μαγειρευτά της Βάσως και του Διονύση, στην Ελάτη, θα βρείτε στο ξακουστό «Στα Ριζά» (2653071550), με θέα την οροσειρά της Πίνδου.

Διαμονή

Ζαγόρι: Τα best of της άνοιξης - εικόνα 6
Ο ξενώνας «Αίθριο» είναι από τις πρόσφατες αφίξεις στο Δίλοφο

Άπειρος Χώρα (Κάτω Πεδινά, 2653071188)
Νέα πρόταση διαμονής. Ένα παλιό αρχοντικό του 16ου αι. μετατράπηκε σε ένα ζεστό ξενώνα επτά δωματίων, με έπιπλα φτιαγμένα επί παραγγελία και σπιτικό πρωινό.
Αίθριο (Δίλοφο, 2653025902)
Πλήρως ανακαινισμένο, το παλιό δίπατο αρχοντικό με το γοητευτικό εσωτερικό αίθριο κοντά στην κεντρική πλατεία, που λειτουργούσε και παλαιότερα ως ξενώνας, πλέον αποπνέει ζεστασιά και πολυτέλεια.
Amaryllis Luxury Guest House (Άνω Πεδινά, 2653071132)
Αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια με υψηλών προδιαγραφών αισθητική και ποιότητα. Το εσωτερικό τους αποπνέει αίσθηση ανάλαφρης countryside φρεσκάδας.
Gamila Rocks Mountain Hotel (Αρίστη, 2653041070)
Πρόσφατα ανακαινισμένο, ακολουθεί τα τοπικά μοτίβα, ενώ στο εσωτερικό του εμπνέεται από τα πρότυπα του English country style.

Δείτε προτεινόμενα και βαθμολογημένα καταλύματα αλλά και εστιατόρια της περιοχής στο www.alpha-guide.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.