Λιόν: Μια κλασική ντίβα σε νέες περιπέτειες

Μια γαστρονομική σκηνή παγκόσμιας κλάσης που αποτελεί σημείο αναφοράς, πολύ καλά μουσεία, σύγχρονες hip γειτονιές-εργαστήρια δημιουργικότητας κάνουν τη Λιόν, μια εμπορική, βιομηχανική και τραπεζική Μέκκα ήδη από το 16ο σχεδόν αιώνα, να φλερτάρει εκ νέου με τον τουρισμό του city break, με όχημα ένα γοητευτικό πακέτο.

Λιόν: Μια κλασική ντίβα σε νέες περιπέτειες

Μια γαστρονομική σκηνή παγκόσμιας κλάσης που αποτελεί σημείο αναφοράς, πολύ καλά μουσεία, σύγχρονες hip γειτονιές-εργαστήρια δημιουργικότητας κάνουν τη Λιόν, μια εμπορική, βιομηχανική και τραπεζική Μέκκα ήδη από το 16ο σχεδόν αιώνα, να φλερτάρει εκ νέου με τον τουρισμό του city break, με όχημα ένα γοητευτικό πακέτο.

Από τον Μάριο Μπουμπή

Λιόν: Μια κλασική ντίβα σε νέες περιπέτειες - εικόνα 1
Αρχές Δεκεμβρίου η Λιόν γιορτάζει τη Fete des Lumieres.

Δραστήρια καλλιτεχνική σκηνή, σφύζουσα νυχτερινή ζωή, ξακουστό πανεπιστήμιο και shopping υψηλού επιπέδου είναι μεταξύ άλλων τα στοιχεία που έχουν αναγάγει τελευταία την κλασική Λιόν σε ελκυστικό προορισμό με μια σοφιστικέ αύρα που κάνει τη διαφορά.

Η Λιόν διαθέτει μια από τις καλύτερες συλλογές έργων τέχνης στη Γαλλία εκτός Λούβρου, την Εθνική Σχολή Μπαλέτου, ξακουστή όπερα, ρωμαϊκά ανάκτορα και μοδάτους εμπορικούς δρόμους, που είναι σαν να έχουν ανοίξει κατά κάποιον τρόπο έμμεσο διάλογο με αυτούς του –όχι και τόσο μακρινού– Μιλάνου.

Η γαστρονομία είναι ένα κεφάλαιο από μόνη της εδώ. Η εξαιρετική εστιατορική σκηνή της πόλης αποτελεί τον βασικό πόλο έλξης τουρισμού, καθώς κάτω από τον ίδιο ουρανό συνωστίζονται πολλά αστέρια Michelin και δεκάδες βραβευμένοι σεφ που αγγίζουν τη στρατόσφαιρα των super stars. Μιλάμε επί της ουσίας για τη γενέτειρα της γαλλικής κουζίνας και τον απόλυτο gourmet προορισμό.

Λιόν: Μια κλασική ντίβα σε νέες περιπέτειες - εικόνα 2

Στο σύνηθες ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη κάθε ανήσυχου ταξιδιώτη –«Τι θα κάνω εδώ;»–, οι απαντήσεις είναι πολλές και καλύπτουν όλα τα γούστα. Για παράδειγμα, ανεβείτε στο διώροφο λεωφορείο με την ανοιχτή οροφή για να γυρίσετε την πόλη και να περάσετε από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα. Στο δρομολόγιο Lyon’s hop-on hop-off tour μπορείτε να κατεβείτε και στις 12 στάσεις και να πάρτε το χρόνο σας μέχρι να έρθει το επόμενο concept λεωφορείο (λειτουργεί όλο το χρόνο με μονοήμερα και διήμερα εισιτήρια).

Λιόν: Μια κλασική ντίβα σε νέες περιπέτειες - εικόνα 3

Το Μουσείο Καλών Τεχνών είναι must-see, καθώς έχει ανακηρυχθεί πολλάκις ως το καλύτερο μουσείο της ηπειρωτικής Γαλλίας, ενώ καλό θα ήταν να μην υποτιμήσετε το πέτρινο εστιατόριο στην ταράτσα και στο μαγευτικό κήπο του.

Η Όπερα της Λιόν είναι ξακουστή διεθνώς, ενώ το μουσείο των αδελφών Lumiere θα μιλήσει στις καρδιές όλων των σινεφίλ, καθώς θα περάσει μπροστά από τα μάτια τους όλη η πρώιμη ιστορία του κινηματογράφου.

Λιόν: Μια κλασική ντίβα σε νέες περιπέτειες - εικόνα 4

Η πόλη αποτελείται από 9 γειτονιές (arrondissements, γαλλιστί). Η πιο σύγχρονη –και πρώην άκρως υποβαθμισμένη– από αυτές, η Confluence, αποτελεί από μόνη της ένα κεφάλαιο που θα μπορούσε να διδάσκεται σε σχολές αρχιτεκτονικής και… διοίκησης επιχειρήσεων. Το κέντρο πληροφόρησης Μaison de la Confluence (28 rue Casimir Perier) θα σας προσφέρει πανοραμική θέα στη νέα αυτή γειτονιά που κοιτάζει κατάματα τον 21ο αιώνα αλλά θα σας δώσει και όλες τις πληροφορίες για το σχέδιο αναβάθμισης της περιοχής. Λίγο πιο κάτω θα συναντήσετε το Le village des creatures (www.villagedescreateurs.com), το κέντρο των νέων δημιουργών-σχεδιαστών της πόλης αλλά και το εντυπωσιακό εμπορικό κέντρο της Confluence.

Αναλυτικά τα must-see της πόλης στους guides του Athinorama Travel

Λιόν: Μια κλασική ντίβα σε νέες περιπέτειες - εικόνα 5

Γευστικά tips
Όσον αφορά τη γαστρονομία, τα δύο πιο διάσημα εστιατόρια είναι το «L'Auberge du Pont de Collonges» (40 quai de la Plage Collonges, www.bocuse.com) με τρία αστέρια Michelin και τον διάσημο σεφ Paul Bocuse στο τιμόνι (σήμα κατατεθέν η σούπα τρούφας που έφτιαξε ο Bocuse για πρώτη φορά το 1975 για τον Ζισκάρ ντ’ Εστέν) και το «La boname de Bruno» (5 Grande Rue des Feuillants, www.restaurant-labonamedebruno.com) που στεγάζεται σε μια παλιά, ψηλοτάβανη αίθουσα χορού και χαρακτηρίζεται από τα ευφάνταστα πιάτα του, το δημιουργικό πάντρεμα της γαλλικής με τη μεσογειακή κουζίνα και τα προχωρημένα γλυκά του.

Λιόν: Μια κλασική ντίβα σε νέες περιπέτειες - εικόνα 6
«L’Auberge du Pont de Collonges»: γκουρμέ θεσμός στη Λιόν.

Επειδή, όμως, τα αστέρια Michelin δεν κρύβονται και το πιο εύκολο πράγμα στη Λιόν είναι να βρεις ένα ακριβό εστιατόριο με διάσημο σεφ, σημειώστε και τα μέρη που συχνάζουν οι ψαγμένοι ντόπιοι foodies όταν θέλουν να γευτούν κουζίνα επιπέδου σε μια λογική value for money σχέση. Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια παραδοσιακής τοπικής κουζίνας είναι το Café des Federations (8-10 rue Major Martin, www.lesfedeslyon.com). Αν πάλι θέλετε μία γερή δόση τοπικής κουζίνας με ένα twist υψηλής γαστρονομίας, ωραίας ατμόσφαιρας και φίνας διακόσμησης, τότε το ι Le Musee (2 rue des Forces) είναι το απόλυτο φαβορί.

Που να μείνετε
Από πλευράς διαμονής, το Cour des Loges (2-8 rue de Boeuf, www.courdesloges.com) στη δυτική πλευρά του Ροδανού είναι μια καλή επιλογή αν αυτό που αναζητάτε είναι πολυτέλεια και καλαισθησία. Για κάτι πιο οικονομικό και ποιοτικό ταυτόχρονα, προτιμήστε το Hotel de Paris (16 rue de la Platiere, www.hoteldeparis-lyon.com) που στεγάζεται σε ένα –προσφάτως ανακαινισμένο– φινετσάτο κτίριο του 19ου αιώνα στο κέντρο της πόλης.

Η Λιόν, λοιπόν, είναι αναμφισβήτητα μια πόλη που κλέβει την παράσταση με το δικό της υπόγειο τρόπο. Όπως ακριβώς έκανε δηλαδή αθόρυβα στο εξαιρετικό νουάρ μυθιστόρημα του Rene Beletto «Σ’ ουρανό και γη», που κυκλοφόρησε το 2011 από τις εκδόσεις Πόλις και είναι ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα για να σας συντροφεύει σ’ αυτό το ξεχωριστό ταξίδι.



Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμου και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
03/05/2024

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.