Κύθνος: Προσιτή και απροσποίητη

Κοντινή, Κυκλαδίτικη, γευστικότατη, έξω καρδιά. Είτε για τα weekends του καλοκαιριού είτε για full time διακοπές, η Κύθνος είναι ιδανικός προορισμός.

Κύθνος: Προσιτή και απροσποίητη

Κοντινή, Κυκλαδίτικη, γευστικότατη, έξω καρδιά. Είτε για τα weekends του καλοκαιριού είτε για full time διακοπές, η Κύθνος είναι ιδανικός προορισμός.

Κύθνος: Προσιτή και απροσποίητη - εικόνα 1
Ο Μέριχας, το λιμάνι της Κύθνου

Η Κύθνος (ή Θερμιά) απέχει μια εφημερίδα δρόμο από το Λαύριο – plus μια κουβέντα από τον Πειραιά. Είναι λογικό να τη δείτε ως εύκολη λύση, καθώς διαθέτει μιαν αυθεντικότητα και μια ηρεμία που δύσκολα συναντάται πια ακόμη και σε μικρότερα κυκλαδονήσια. Το μάτι τρέχει ανεμπόδιστο σε γυμνές χρυσοκίτρινες πλαγιές, ακολουθεί χαμηλές κορυφογραμμές και φτάνει μέχρι το βαθύ μπλε του Αιγαίου.

Ακόμη και η ομορφιά της, λιτή, θα σας χαλαρώσει χωρίς να σας κόψει την ανάσα. δεν έχει ούτε εντυπωσιακά εξοχικά, ούτε φτιαχτό κυκλαδίτικο στιλ, ούτε υπερδόμηση. Οι παραλίες παρθένες, όπου είστε εσείς με τα αλμυρίκια, άντε και κάνα ταβερνάκι. Τα beach bars ελάχιστα και το nightlife χαμηλών τόνων. Ίσως η ιδανική πρόταση αν είστε fan των χαλαρών διακοπών, με ατμόσφαιρα φιλόξενη και καθησυχαστική. Και μάλιστα σε απόσταση κοντινή από την Αθήνα, που δεν αδειάζει το πορτοφόλι σας μόνο από τα εισιτήρια.

Το νησί σε τίτλους

Κύθνος: Προσιτή και απροσποίητη - εικόνα 2

Κυκλάδες στον υπερθετικό βαθμό: γυμνό τοπίο, μικρά λευκά χωριά, ξωκλήσια, αμμουδερές παραλίες. Αποστάσεις όχι ιδιαίτερα μεγάλες, που απαιτούν όμως αυτοκίνητο. Τρεις-τέσσερις οι μεγάλοι οικισμοί για βόλτες και διασκέδαση, πάντα σε low profile έκδοση: ο Μέριχας –το λιμάνι–, η γραφική Δρυοπίδα, η κουκλίστικη Χώρα και τα Λουτρά.

Οι καταμετρημένες παραλίες φτάνουν τις 92, εκ των οποίων περίπου οι 10 –κατά τη γνώμη μας– είναι σίγουρα αξιόλογες. Η τοπική κουζίνα έχει γεύσεις απλές, αρχής γενομένης από τους φούρνους. Χαραγμένα μονοπάτια για πεζοπορία διασχίζουν το νησί. Ιδιαίτερα αξιοθέατα, μεταξύ των οποίων και το εντυπωσιακό σπήλαιο Καταφύκι. Ιαματικός τουρισμός στα Λουτρά.

Ανεξίτηλες εικόνες από τα Θερμιά

Κύθνος: Προσιτή και απροσποίητη - εικόνα 3

Θέα στο Αιγαίο, με το χαρακτηριστικό βράχο Πιπέρι στο φόντο. Η συναρπαστική πορεία από και προς το Βρυόκαστρο, συχνά σε ανύπαρκτο μονοπάτι, με τα εντυπωσιακά αρχαία ιερά και τη συγκινητική θέα στον κόλπο της Κολώνας το γέρμα. Ο πιο χαρούμενος, «love is in the air» μπάλος που έχετε δει σε πανηγύρι, με τα ζευγάρια κάθε ηλικίας να στροβιλίζονται κυριολεκτικά στον αέρα και τους οργανοπαίχτες καθισμένους παραδοσιακά πάνω σε τραπέζι. Τα δαιδαλώδη, γραφικά σοκάκια της Δρυοπίδας. Το ιστορικό κτίριο των ιαματικών λουτρών στα Λουτρά με τις μαρμάρινες μπανιέρες. Η βαρκάδα costa costa μέχρι την αμμουδιά της Κολώνας...

Η πυξίδα της Κύθνου

Κύθνος: Προσιτή και απροσποίητη - εικόνα 4
«Το Στέκι του Ντέντζη»

Χώρα
Μεσόγειος οικισμός, που χτίστηκε το 17ο αιώνα, σε απόσταση 8 χλμ. από το λιμάνι­. Τα σοκάκια οδηγούν, συχνά μέσα από γραφικές καμάρες, σε πλατειούλες, ξέφωτα με εκκλησίες αλλά και γειτονιές. Ο κεντρικός πεζόδρομος γεμίζει τα βράδια με τραπεζοκαθίσματα, τα οποία καλύπτουν ακόμη και ταράτσες και προαύλια εκκλησιών, δίνοντάς σας έτσι την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε αυλή σπιτιού. Μust η ταβέρνα-ψησταριά «Το Στέκι του Ντέντζη» (2281031204), που μοιάζει με θεατρικό σκηνικό, και το ζαχαροπλαστείο Τραταμέντο. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και η περίφημη Παναγιά του Νίκους.

Κύθνος: Προσιτή και απροσποίητη - εικόνα 5

Δρυοπίδα

Παντού κεραμοσκεπές –οι κάτοικοί της ήταν επιδέξιοι κεραμοποιοί– και αρκετά νεοκλασικά. Μικροί κήποι, εκκλησίες, κρυμμένες πλατείες και σταυροδρόμια-ζωγραφιά. Το σπήλαιο Καταφύκι αξίζει μιαν επίσκεψη, όπως και το Λαογραφικό Μουσείο Κύθνου. Για καφέ ή παραδοσιακά γλυκά κάντε στάση στο «Κύθνον Ανθόεσσαν», ενώ για τοπικές γεύσεις στο «Ψητοπωλείο του Σταμάτη» (2281032677). Στο δρόμο για τη Δρυοπίδα βρίσκεται και η γραφική Παναγία η Στρατηλάτισσα με τις μεταβυζαντινές εικόνες στο τέμπλο της.

Κύθνος: Προσιτή και απροσποίητη - εικόνα 6
Στο λιμάνι του Μέριχα

Μέριχας
Μπορεί το λιμάνι της Κύθνου να μην εντυπωσιάζει, αλλά προσφέρει μια ήσυχη παραλία με πολλά cafe-bars κι εστιατόρια πάνω στο κύμα. Επίσης αποτελεί, λόγω θέσης, καλό ορμητήριο για διαδρομές σε όλο το νησί. Καθίστε για έναν καφέ στη «Φέρμινα» ή σε κάποιο άλλο cafe-resto κάτω από τις καμάρες. Το ψητό χταπόδι και οι άλλες ψαρο-λιχουδιές στα παραθαλάσσια ταβερνάκια είναι πειρασμός.

Κύθνος: Προσιτή και απροσποίητη - εικόνα 7

Λουτρά
Γραφικό ψαροχώρι, αμφιθεατρικά χτισμένο γύρω από δυο-τρεις όρμους, με σημείο αναφοράς τα ιαματικά λουτρά. Αυτό το αρχιτεκτονικό στολίδι χτίστηκε επί Όθωνα, το 1836, για να λύσει η Αμαλία το πρόβλημα γονιμότητας που αντιμετώπιζε και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Καθίστε στα τραπεζάκια πάνω στην αμμουδιά για φρέσκο ψάρι από τα ψαροκάικα της περιοχής.

Παναγία Κανάλα
Η θαυματουργή εικόνα (1575) της εκκλησίας τραβάει αρκετό θρησκευτικό τουρισμό, αλλά το τοπίο και η άπλετη­ θέα από το λόφο όπου είναι χτισμένη αξίζουν έτσι κι αλλιώς την επίσκεψη. Κανάλα είναι και το όνομα του διπλανού οικισμού με τις δύο όμορφες παραλίες – η μεγάλη είναι πολύ δημοφιλής.

Αρχαιολογικός Χώρος Βρυοκάστρου
Αρχαία ιερά στην «άκρη του πουθενά», σε μια λοφοκορφή­ με φόντο το απέραντο γαλάζιο. Η άγρια ομορφιά, με θέα και στον κόλπο της Κολώνας, θα σας αποζημιώσει για την πεζοπορία (περίπου μισής ώρας, αποκλειστικά με οδηγό).

Κύθνος: Προσιτή και απροσποίητη - εικόνα 8

Για κολύμπι…

Στη δημοφιλή παραλία της Κολώνας με την αμμουδερή λωρίδα που χωρίζει τη θάλασσα. Στη μεγάλη Απόδραση. Στον Άγιο Δημήτριο, μία από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, που δεν μαζεύει πολύ κόσμο. Στο γραφικό Κουρί, στη Νάουσα, στο Ζογκάκι. Στην Επισκοπή, στη Φλαμπουριά, στα Λουτρά (σε συνδυασμό με τα ιαματικά λουτρά), στη Μεγάλη Άμμο της Κανάλας, στον Άγιο Στέφανο, στην Αγία Ειρήνη και στα Μαρτινάκια δίπλα στον Μέριχα. Στον Μαυριάνο, στο Σιμουσί και στο Στιφό για περισσότερη ησυχία.

Τι να δοκιμάσετε

Κύθνος: Προσιτή και απροσποίητη - εικόνα 9
Το ντόπιο ορεκτικό-αλοιφή καππαροσαλάτα

Το νόστιμο ορεκτικό-άλοιφη καππαροσαλάτα, τις ντόπιες στραπατσάδες, τα ταραχτά, με ντομάτα και κατσικίσιο τυρί ή με ντομάτα, κολοκυθάκι και πατάτες, τις ονομαστές τυροκορκέτες σφουγγάτα, ντόπιο κατσικάκι, κοκκινιστό ή λεμονάτο, λουκάνικα και παστό χοιρινό όπου βρείτε. Ατομικές πίτες όπως κουκουλόπιτα με τυρί­ και αρωματικά, κολόπι με φρέσκο σπανάκι και μυρωδικά, πιταρό με τυρί αλλά και ανοιχτές πίτες, είτε­ γλυκές (με ανάλατο τυρί, ζάχαρη και άνηθο) είτε αλμυρές (με ξινοτύρι). Και τα γλυκά όμως είναι πολλά: γλυκά πιτάκια με τυρί, γαλακτομπούρεκο, αμυγδαλωτά και παστέλια.

Φαγητό στην παραλία

Κύθνος: Προσιτή και απροσποίητη - εικόνα 10

Στον αμμουδερό Άγιο Δημήτριο θα φάτε στου Μήλα (2281032815) παραδοσιακή κουζίνα με ντόπια υλικά και ψητά της ώρας. Στο γραφικό Κουρί με τα γαλαζοπράσινα νερά, στο εστιατόριο των Guardiero Studios (6944206826), θα δοκιμάσετε τη σπιτική κουζίνα της Κατερίνας Ζώτου.

Στον Άγιο Στέφανο βρίσκεται η οικογενειακή ταβέρνα Καντρής (2281032943) που σερβίρει μαγειρευτά, ψητά και όλα τα παραδοσιακά πιάτα με δικές τους πρώτες ύλες. Τέλος, στα Λουτρά υπάρχουν αρκετά ταβερνάκια, όπως η Στέλλα (2281031082) πάνω στην αμμουδιά, με ό,τι επιθυμήσετε αλλά και με φρέσκο ψάρι.

Πού να μείνετε

Κύθνος: Προσιτή και απροσποίητη - εικόνα 11
«Eneos Beach Villas»

Λίγο έξω από τον οικισμό των Λουτρών, στην όμορφη παραλία του Αγίου Σώστη, το «Eneos Beach Villas» είναι από τις πιο καινούργιες επιλογές διαμονής στο νησί με ανεξάρτητες βίλες με ξενοδοχειακές παροχές πάνω στη θάλασσα. Επίσης, στο καλοβαλμένο Hotel Messaria στη Χώρα με αυτόνομα διαμερίσματα­. Στο κλασικό Porto Klaras στα Λουτρά, με διαμερίσματα και στούντιο πάνω από τη θάλασσα, αλλά και στο κομψό Καλυψώ στο Σχοινάρι, σε ύψωμα πίσω από τα Λουτρά.

Για περισσότερες προτάσεις διαμονής και φαγητού στην Κύθνο, αξιολογημένες από τον «Alpha Guide», δείτε εδώ και εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.