Oι σεφ των διακοπών

Από τη μαγική Καλντέρα της Σαντορίνης μέχρι τις παραλίες της Πάτμου και από τις ακτές της Χαλκιδικής μέχρι την όλο και πιο κοσμική Σκιάθο, αυτό το καλοκαίρι οι διακοπές μας αποκτούν ακόμη πιο γευστικό χρώμα. Κλείνουμε τραπέζι σε μερικά από τα πιο ξεχωριστά εστιατόρια της Ελλάδας σε αγαπημένους καλοκαιρινούς προορισμούς και παίρνουμε μια γεύση τόσο από τα νέα όσο και από τα πιο διαχρονικά –must– πιάτα τους.

Oι σεφ των διακοπών

Από τη μαγική Καλντέρα της Σαντορίνης μέχρι τις παραλίες της Πάτμου και από τις ακτές της Χαλκιδικής μέχρι την όλο και πιο κοσμική Σκιάθο, αυτό το καλοκαίρι οι διακοπές μας αποκτούν ακόμη πιο γευστικό χρώμα. Κλείνουμε τραπέζι σε μερικά από τα πιο ξεχωριστά εστιατόρια της Ελλάδας σε αγαπημένους καλοκαιρινούς προορισμούς και παίρνουμε μια γεύση τόσο από τα νέα όσο και από τα πιο διαχρονικά –must– πιάτα τους.

Κουκούμαβλος

Oι σεφ των διακοπών - εικόνα 1

Ο Νίκος Πουλιάσης σπάει τους κανόνες
Τo καπετανόσπιτο του 18ου αιώνα στην ανατολική όχθη των Φηρών, με το βαθύ ροζ στους τοίχους και φόντο τη συνταρακτική θέα στην Καλντέρα και στα Φηρά, είναι η γαστρονομική σκηνή του εστιατορίου «Κουκούμαβλος», με τον χαρισματικό σεφ και ιδιοκτήτη Νίκο Πουλιάση να σπάει τους κανόνες, προσφέροντας σε κάθε του πιάτο μια υπέροχη αίσθηση γευστικής ανακάλυψης και πειραματισμού. Η sui generis κουζίνα του Πουλιάση, με σταθερό σημείο αναφοράς την Ελλάδα, κεντάει παράτολμους, αλλά επιτυχημένους συνδυασμούς, συνταιριάζοντας τις ελληνικές γεύσεις με διεθνείς τεχνικές σε μοναδικές δημιουργίες. Σταχυολογούμε από τα άκρως εντυπωσιακά πιάτα του μενού: σαντορινιό ριζότο με πελτέ ντομάτας και ταρτάρ καραβίδας, black cod με κρούστα ντοματοκεφτέ και πουρέ πατάτας με λέμονγκρας και λάδι καπνιστής πάπρικας, φουαγκρά ψητό με cupcake αρωματισμένο με μαχλέπι και γκλάσο μαστίχας, αφρό από παλαιωμένο σέρι και σάλτσα από κόκκινη σαντορινιά μπίρα με μέλι και κίτρο. Μεγάλες στιγμές ελληνοκεντρικού fusion, που χάρισαν στον «Κουκούμαβλο» έναν ακόμη Χρυσό Σκούφο από το «α» (βραβεύεται συνεχώς τα τελευταία 14 χρόνια). Το φαγητό που επιφυλάσσει απροσδόκητες γευστικές εμπειρίες σε κάθε μπουκιά, ο κομψός ρομαντισμός του χώρου και οι ατμοσφαιρικές μουσικές κάνουν την επίσκεψη εδώ αξέχαστη.
Αξιολόγηση και αναλυτικές πληροφορίες από τον Alpha Guide εδώ.

Apocalypsis

Oι σεφ των διακοπών - εικόνα 2

Περίτεχνη ελληνικότητα
Το κομψότατο εστιατόριο «Apocalypsis» στο ξενοδοχείο «Patmos Aktis Suites & Spa» είναι ένα από τα ελάχιστα δωδεκανησιακά εστιατόρια με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από το «α». Η περίτεχνη ελληνική δημιουργική κουζίνα του νέου σεφ Δημήτρη Παμπόρη βυθίζεται στο σκληρό πυρήνα της ελληνικής κλασικής μαγειρικής και την αναπλάθει με προχωρημένες τεχνικές και φοβερούς συνδυασμούς υλικών: καπνιστό χέλι με πουρέ από αγκινάρες αλά πολίτα, κύβο από αρακά και παγωτό αβγολέμονο, τραβηχτή πίτα Μάνης με φουαγκρά, σιτάρι καρμπονάρα με πουρέ αγκινάρας, σαλάμι Λευκάδας και μάγουλα πεσκανδρίτσας... Σε ειδυλλιακό περιβάλλον με μοναδική θέα στον πανέμορφο κόλπο του Γροίκου, λίγα βήματα από τη θάλασσα, το «Apocalypsis» είναι απλώς μαγικό, με κοινό ελληνικό και διεθνές που εκτιμά, εκτός από την εξαιρετική κουζίνα, την ιδιωτικότητα και το ρομαντισμό του χώρου.
Αξιολόγηση και αναλυτικές πληροφορίες από τον Alpha Guide εδώ.

Σελήνη

Oι σεφ των διακοπών - εικόνα 3

Λάμπει στη Σαντορίνη
Ο οραματιστής Γιώργος Χατζηγιαννάκης και το εμβληματικό του εστιατόριο «Σελήνη» στον ατμοσφαιρικό Πύργο είναι η απαρχή αυτού που σήμερα ονομάζουμε νέα ελληνική κουζίνα. Σήμερα η «Σελήνη», πιο δυναμική από ποτέ, συνεχίζει την πορεία που ξεκίνησε το 1986 με τους νεαρούς σεφ Νίκο Μπούκη και Θοδωρή Παπανικολάου, οι οποίοι δημιουργούν πρωτοποριακά πιάτα, κατακτώντας σημαντικές διακρίσεις (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας και Χρυσός Σκούφος 2014 από το «αθηνόραμα», κατάταξη ανάμεσα στα 101 Kαλύτερα Eυρωπαϊκά Εστιατόρια του Daily Meal 2013). Εντυπωσιακή η wine list που επιμελείται η σομελιέ Γεωργία Τσάρα, ενώ δίπλα στη «Σελήνη», το all day «αδελφάκι» της «Selene meze & wine» προσφέρει έξυπνη κουζίνα γαστροταβέρνας και εντυπωσιακά ενημερωμένη κάβα. Απόλυτα γοητευτική η θέα από τις βεράντες του εστιατορίου στο Αιγαίο, στο μεσαιωνικό οικισμό, στο Ακρωτήρι και στο Μεγαλοχώρι.
Αξιολόγηση και αναλυτικές πληροφορίες από τον Alpha Guide εδώ.

Beach House

Oι σεφ των διακοπών - εικόνα 4

Ελληνική κουζίνα από τον Περικλή Κοσκινά στο νέο hot στέκι της Αντιπάρου
Το νέο hip place to be στο ανερχόμενο Κυκλαδονήσι απλώνεται στην παραλία Απάντημα, με τη χρυσή άμμο, και έχει ένα χαλαρό νέο-μποέμ ύφος, με τη σφραγίδα του γνωστού αρχιτεκτονικού γραφείου ARP και art & design πινελιές, όπως το εμβληματικό γλυπτό της upcoming εικαστικού Latiffa Echakch «Fantasya» ή τα ειδικά σχεδιασμένα σκαμπό του hot designer Martino Gamper σε τόνους του μπλε. Το μενού του εστιατορίου με την επιμέλεια του ταλαντούχου σεφ Περικλή Κοσκινά αναδεικνύει με έξυπνο τρόπο την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα του καλοκαιριού βασισμένο σε εποχικές και τοπικές πρώτες ύλες. Από τη σπιτική λεμονάδα στο στρώμα στην παραλία και το pita wrap με κιμά και σπιτική μαρμελάδα chilli ως τη σαλάτα με βιολογικές ντομάτες, θαλάσσια χόρτα και ξινομυζήθρα και τις επιλογές σε κυρίως πιάτα με βάση το ψάρι το κρέας, θα βρείτε γεύσεις για κάθε διάθεση, πάντα με έμφαση στην ποιότητα και με άποψη στην εκτέλεση και το σερβίρισμα. Έμφαση έχει δοθεί και στο μπαρ, όπου τη λίστα των κοκτέιλ υπογράφει ο παλιός γνώριμος από το «Guru» Γρηγόρης Παπαντώνης, ενώ προσφέρεται και beach service.
Εκτός από το εστιατόριο, μόλις άνοιξε boutique hotel με 6 πανέμορφες σουίτες, αλλά και μια μπουτίκ με ρούχα και αντικείμενα Ελλήνων και διεθνών σχεδιαστών, ενώ προσφέρεται μασάζ και γιόγκα στην παραλία σε συνεργασία με εξειδικευμένους θεραπευτές.
Κρατήσεις 2284064000
Περισσότερα για το εστιατόριο εδώ

M-eating

Oι σεφ των διακοπών - εικόνα 5

Ελληνική κουζίνα... αλλιώς!
Ελληνικές γεύσεις και ντόπια υλικά, δοσμένα με διαφορετικό κι εντυπωσιακό τρόπο: αυτό σημαίνει «Μύκονος eating»! Σε ένα οίκημα των αρχών του περασμένου αιώνα, ο σεφ Παναγιώτης Μενάρδος πραγματοποιεί το όραμά του για μια κουζίνα που σέβεται την παράδοση αλλά και νεωτερίζει. Στη βεράντα, στον κήπο του «M-eating» αλλά και στον πιο πριβέ εσωτερικό χώρο με το μπαρ, απολαμβάνοντας την κίνηση σε ένα από τα κομψότερα σοκάκια της Χώρας, ξεκινήστε με μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα με τυροβολιά σε πουγκί, συνεχίστε με φιλέτο μπαρμπουνιού σε ταπέτα μαριναρισμένου αγγουριού με μυρωδικά και βινεγκρέτ παντζαριού ή ντουέτο καραμελωμένης πανσέτας και χοιρινού λαιμού με κρεμμυδάκια ραγού και μους μελιτζάνας και ολοκληρώστε με παραδοσιακή μελόπιτα with a twist. Στο «Μ-eating» συναντιέται το παρελθόν και το μέλλον της ελληνικής κουζίνας...
Αξιολόγηση και αναλυτικές πληροφορίες από τον Alpha Guide εδώ.

Princess Restaurant

Oι σεφ των διακοπών - εικόνα 6

Μοναδικό μπαλκόνι και κουζίνα δια χειρός Μπαξεβάνη
Ολοκαίνουργιο opening στο εντυπωσιακό νέο ξενοδοχείο Princess Kyniska Suites, το οποίο δεσπόζει σε ύψωμα στον κόλπο της Πλύτρας κοντά στη Μονεμβασιά, έχει όλα τα φόντα για να εξελιχθεί σε αυτόνομο γευστικό προορισμό στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας. Η ατμοσφαιρική τοποθεσία, με το βλέμμα να χάνεται στο μπλε της θάλασσας, και το ξεχωριστό ντιζάιν με άνετα τραπέζια σε βεράντα που μοιάζει να πετάει κάνουν το σημείο μοναδικό. Η επιμέλεια του διάσημου chef Γιάννη Μπαξεβάνη αναδεικνύει τα ποιοτικά αγνά υλικά, παρουσιάζοντας «πειραγμένες» ελληνικές συνταγές που έχουν ρίζες στην παραδοσιακή κουζίνα. Μπορείτε να έρθετε τόσο για γεύμα όσο και για δείπνο, ενώ το μενού καλύπτει διαφορετικές απαιτήσεις κινούμενο τόσο σε διεθνή όσο και σε παραδοσιακά και τοπικά μονοπάτια, και συνοδεύεται από μια εκλεκτή wine list για ένα αρμονικό ταίριασμα.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον Alpha Guide εδώ

Μαρίνα

Oι σεφ των διακοπών - εικόνα 7

Ψαροφαγία για μυημένους
Με τη βεράντα της να μοιάζει με κουπαστή πλοίου, η ψαροταβέρνα «Μαρίνα» στην Ποτείδαια της Χαλκιδικής είναι μια από τις καλύτερες της Μακεδονίας (Βwραβείο Ελληνικής Κουζίνας από το «α»). Εδώ κάνουν απαραίτητα στάση οι απαιτητικοί ψαροφάγοι, μετρώντας χιλιόμετρα για να απολαύσουν τις φοβερές σπεσιαλιτέ της κουζίνας της, αλλά πάνω απ’ όλα τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά και τη φοβερή δεξιοτεχνία στη σχάρα και στο τηγάνι. Εκτός από τη θαλασσινή πραμάτεια, η επιμονή του Κωνσταντίνου Κανακάρη στις άριστες πρώτες ύλες φέρνει στο τραπέζι ό,τι καλύτερο σε λαχανικά, χόρτα και φρούτα, ενώ η μερακλίδικη απόδοση των παραδοσιακών αγαπημένων εδεσμάτων συμπληρώνεται συναρπαστικά με σπάνιες σπεσιαλιτέ, όπως «αγιορείτικος ροφός στον ταβά», λινγκουίνι με βασιλικό καβούρι, τηγανητά αβγά σουπιάς, γαριδόσουπα, συκώτι και αβγά σφυρίδας στο τηγάνι ή αγιορείτικη σφυρίδα με χυλωμένα κρεμμύδια.
Αξιολόγηση και αναλυτικές πληροφορίες από τον Alpha Guide εδώ.

Μεταξύ μας

Oι σεφ των διακοπών - εικόνα 8

Το παρεΐστικο γευστικό μπαλκόνι της Σαντορίνης
Σκαρφαλωμένο στην Έξω Γωνιά, ένα γραφικό χωριό μακριά από την τουριστική εικόνα της Σαντορίνης, το Μεταξύ μας δεν είναι απλά ένα ταβερνάκι αλλά μια ολόκληρη εμπειρία. Το παρεΐστικο κλίμα, με τις ρακές να ρέουν άφθονες, τη χαλαρή, φιλόξενη ατμόσφαιρα και τα πληθωρικά νοστιμότατα πιάτα να διαδέχονται το ένα το άλλο, θα σας κάνουν να ξεχαστείτε εδώ για ώρες χάνοντας την αίσθηση του χρόνου και του τόπου! Καθισμένοι στις δύο δροσερές αυλές θα απολαύσετε ξεχωριστά πιάτα βασισμένα σε απλές οικείες γεύσεις με έμφαση στις πρώτες ύλες, όπως «Κρητική» σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, πατάτα, μυζήθρα, ελιές και παξιμαδάκι, οι λευκές Μελιτζάνες Σαντορίνης στο φούρνο με ντομάτα, φέτα, και φρέσκο βασιλικό, το μοσχαρίσιο φιλέτο με σάλτσα Vinsanto, το χοιρινό μπριζολάκι χωρίς κόκκαλο, με σάλτσα πορτοκαλιού και οφτή πατάτα, και το γιουβέτσι θαλασσινών με γαρίδες και μύδια, αρωματισμένο με κρόκο Κοζάνης και λάδι γαρίδας.
Αξιολόγηση και αναλυτικές πληροφορίες από τον Alpha Guide εδώ

Lady Finger

Oι σεφ των διακοπών - εικόνα 9

Η παιχνιδιάρικη πλευρά της ελληνικής κουζίνας
'Οταν µια χωριάτικη σαλάτα «σκηνογραφείται» ανατρεπτικά, µε τη σοκολάτα να αντικαθιστά άκρως επιτυχηµένα την πικράδα της ελιάς, τότε ο ελληνικός γαστρονοµικός µεταµοντερνισµός επιπέδου βρίσκει έναν άξιο εκπρόσωπο στο πρόσωπο του πολυτάλαντου σεφ Γιώργου Βενιέρη και το εστιατόριο «Lady Finger», στην πισίνα του όµορφου µυκονιάτικου ξενοδοχείου «Andronikos», τιµάται δικαίως µε το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από το «α». Η µοντέρνα και τολµηρή γραµµή του Βενιέρη ως executive chef, σε συνεργασία µε τον chef de cuisine Δηµήτρη Αϊδίνη και την οµάδα του, δίνει πιάτα που βασίζονται στα υλικά και τις γεύσεις της ελληνικής παράδοσης, αλλά µε ενδιαφέρουσες διεθνείς νύξεις, όπως η γαρίδα τεµπούρα µε φέτα, τα ρεβίθια µε λεµόνι κονφί και µαριναρισµένο γαύρο ή ο αστακός burger µε αρωµατικό φύκι και ουασάµπι. Η διακόσµηση του χώρου, µε mix & match επίπλωση και γοητευτική artwork, δίνει στο µικρό, όµορφο εστιατόριο µια απροσδόκητα σοφιστικέ αίσθηση, που συµβαδίζει απόλυτα µε το ευρηµατικό, στιλάτο µενού.
Αξιολόγηση και αναλυτικές πληροφορίες από τον Alpha Guide εδώ.

6 Κλειδιά

Oι σεφ των διακοπών - εικόνα 10

Το εστιατόριο που έκανε το Πήλιο γαστρονομικό προορισμό
Με επίκεντρο την Άφησσο και το ατμοσφαιρικό συγκρότημα 6 Κλειδιά στην παραλία Καλλιφτέρη, δύο έξυπνοι και με ευρύτητα σκέψης επιχειρηματίες, ο Χρήστος και η Βάσω Καρρά, με τη συνδρομή του ταλαντούχου σεφ Διονύση Ζαχαρόπουλου και την υψηλή εποπτεία του Γιάννη Μπαξεβάνη, πέτυχαν «εν μια νυκτί» να βάλουν το Πήλιο στο γαστρονομικό χάρτη και να το τιμήσουν με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Είτε προτιμήσετε την πιο ανάλαφρη μεσημεριανή εκδοχή του beach resto με το πολύ καλό service και στις αναπαυτικές ξαπλώστρες είτε την πιο επίσημη βραδινή εκδοχή με την κομψή art de la table πάνω στην άμμο, τα 6 Κλειδιά αποτελούν προορισμό για εραστές του καλού φαγητού. Το γεμιστό με αρωματικά χόρτα λαβράκι στο φούρνο, το τατάκι φρέσκου τόνου με βλίτα και σος εσπεριδοειδών, το σιγομαγειρεμένο κατσικάκι με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας και η πεσκανδρίτσα με πουρέ μπρόκολου είναι πιάτα που ξεχωρίζουν. Must και το σπεντζοφάι, μια έξοχη μεταφορά ενός παραδοσιακού πηλιο­ρείτικου πιάτου στην εποχή της σύγχρονης δημιουργικής κουζίνας.
Αξιολόγηση και αναλυτικές πληροφορίες από τον Alpha Guide εδώ

Φρύνη στο μώλο

Oι σεφ των διακοπών - εικόνα 11

Η θεματοφύλακας της άγνωστης Λευκαδίτικης κουζίνας
Ταυτισμένο με τη φιλόξενη και δυναμική ιδιοκτήτριά του, τη Φρύνη, και με την προσπάθειά της να αναδείξει την άγνωστη λευκαδίτικη κουζίνα, αλλά και άλλες τοπικές ελληνικές γεύσεις, το «Φρύνη στο Μώλο» κλείνει αισίως 22 χρόνια έχοντας καταξιωθεί ως γευστικό σημείο αναφοράς στους ψαγμένους επισκέπτες και ντόπιους. Σε προνομιακό πόστο πάνω στο μόλο, με θέα τα σκάφη, το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα φροντισμένο, με ξένους και Έλληνες παραθεριστές να σταματούν να φωτογραφίσουν τις ιδιαίτερες γλάστρες της οροφής μέσα σε σωλήνες. Αναζητήστε τις εποχικές τοπικές συνταγές, όπως το ψάρι με σταφύλι αγουρίδα (το χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά ως συντηρητικό στα τέλη Αυγούστου που τελείωναν τα λεμόνια), την παστή μαρίδα με κοκκινοπίπερο (συνταγή από το Μεγανήσι), τον μπακαλιάρο με πατάτες στην κατσαρόλα, την τυροκουλούρα, το λαθίρι. Θα βρείτε βέβαια επιλογές για όλους που καλύπτουν διαφορετικά γούστα, όλα με έμφαση στα ποιοτικά υλικά, και πολλούς μεζέδες, ενώ χειροποίητα είναι και τα επιδόρπια.
Αξιολόγηση και αναλυτικές πληροφορίες από τον Alpha Guide εδώ

Carnayo

Oι σεφ των διακοπών - εικόνα 12

Gourmet κοσμοπολίτικη αύρα
Must προορισμός στη Σκιάθο για βραδινό dining, το εστιατόριο «Carnayo» αναβαθμίζει φέτος θεαματικά την κουζίνα του, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του με τον Γιώργο Ηλιού, ιδιοκτήτη και σεφ του πολύ γνωστού γαλλικού bistrot της Αθήνας «Polly Maggoo». Το μενού κινείται σε μεσογειακό ύφος και ο σεφ, πατώντας σε γαλλικές τεχνικές, δημιουργεί πιάτα κομψά και ανάλαφρα, όπως σαλάτα με βιολογικές πατάτες, καππαρόφυλλα, καπνιστό χέλι κι ελαιόλαδο μαϊντανού, καλαμάρι­ με σος ταρτάρ, λαβράκι με ντοματίνια σοταρισμένο σε ελαιόλαδο και αρνάκι γάλακτος μπρεζέ με πουρέ μελιτζάνας, κόλιαντρο και γραβιέρα. Δυνατά χαρτιά στα χέρια του τα αγνά τοπικά προϊόντα από τον ιδιόκτητο βιολογικό αγρόκηπο του «Carnayo» και τα ολόφρεσκα ψάρια από ψαράδες του νησιού. Η κουζίνα του Γιώργου Ηλιού έρχεται να προσθέσει πόντους στο εστιατόριο, που με τη στρατηγική του θέση πάνω στην παραλιακή, στο νέο λιμάνι, την ωραία μπάρα με cocktails και premium ποτά και τη δροσερή αυλή με τα χαλαρά vibes έχει πλασαριστεί εδώ και χρόνια στην πρώτη θέση της ατζέντας των celebrities που κάνουν απόβαση στη «Μύκονο των Σποράδων» κάθε καλοκαίρι.
Αξιολόγηση και αναλυτικές πληροφορίες από τον Alpha Guide εδώ.

El-Resto Bar

Oι σεφ των διακοπών - εικόνα 13

Η παράδοση εμπνέει
Το ολοκαίνουργιο εστιατόριο «El-RestoBar» κάνει δυνατά την είσοδό του στα γαστρονομικά πράγματα του Πηλίου, με βασικό ατού το καταπράσινο τοπίο με τη συγκλονιστική θαλασσινή θέα από τις βεράντες του. Η νέα εστιατορική άφιξη βρίσκεται στο καλαίσθητο και πλήρως ανακαινισμένο συγκρότημα «Agapitos Villas & Guesthouses» και υπηρετεί την ελληνική κουζίνα με μια σύγχρονη ματιά, που αντλεί έμπνευση από ονομαστά τοπικά προϊόντα και γεύσεις. Στο χώρο του bar, ο κορυφαίος Έλληνας bartender Σταύρος Λαμπρινίδης δημιουργεί για πρώτη φορά μια πλήρη λίστα από cocktails με βάση ελληνικά ποτά (ρακή, τσίπουρο, ούζο κ.λπ.), ενώ η «γαλανόλευκη» περιήγηση συνεχίζεται και στην πλήρη λίστα από ελληνικές μπίρες. Κομψότητα, πολύ ωραίες μουσικές και καλή λίστα ελληνικών κρασιών που προσφέρονται και με το ποτήρι.
Αξιολόγηση και αναλυτικές πληροφορίες από τον Alpha Guide εδώ.

Dal Professore

Oι σεφ των διακοπών - εικόνα 14

Τώρα και στις Κυκλάδες
Από τη σάλα με τα θερμά χρώματα της τερακότας και τις αναπαυτικές καρέκλες στο Μαρούσι ο σεφ Νίκος Δημητροκάλης, ιδιοκτήτης της τρατορίας «Dal Professore», μεταφέρει για το καλοκαίρι τις μαρμίτες του στο γαστρονομικό του στέκι στη Νάξο, που ατενίζει το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας από μια υπέροχη βεράντα αλά Τοσκάνη. Εδώ η κουζίνα του σεφ μπολιάζει την ιταλική και την ελληνική μαγειρική παράδοση με τα περίφημα ναξιώτικα προϊόντα και βγάζει ένα ραβιόλο γεμισμένο με ξινομυζήθρα αντί για ρικότα, μαύρα ταλιολίνι με συνοδεία από άγρια γλυκά χόρτα, ξινότυρο Νάξου, αντζούγια, σκόρδο και καυτερή πιπεριά και κατσίκι «βαγιάρικο» (άγριο) με ραγού τζενοβέζε κρεμμυδάτο με θυμάρι και πάκερι. Σχεδόν όλα τα εδέσματα είναι χειροποίητα –πάστες, λουκάνικα, ψωμί–, τα κατσίκια και τα λαχανικά είναι ντόπια, στη σχάρα παίζει μοσχάρι Black Angus και, ανάμεσα στα επιδόρπια, ένα θεϊκό τιραμισού βάζει τη σφραγίδα του στην ελληνοϊταλική γευστική πανδαισία.
Αξιολόγηση και αναλυτικές πληροφορίες από τον Alpha Guide εδώ.

Αλέξης

Oι σεφ των διακοπών - εικόνα 15

Ψαροφαγία με ψυχή
Στη μέση της πλατείας του «Sani Resort», απέναντι από τα αραγμένα στη μαρίνα ιστιοπλοϊκά, η αυθεντική ψαροταβέρνα «Αλέξης» (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από το «α»), μία από τις καλύτερες της Ελλάδας, απλώνει τραπεζάκια κάτω από τα δροσερά πλατάνια, στη λευκή, κυκλαδίτικης αισθητικής αυλή και ντύνει τη φιλοσοφία της καθαρότητας της γεύσης και της διαλεχτής πρώτης ύλης με τη μαγεία της απλότητας και του αυθεντικού. Ψάρια που σπαρταράνε, σαρκώδη θαλασσινά που «μιλάνε», ρεσιτάλ στο τηγάνι, με αιθέρια τηγανητά που συναγωνίζονται τη γιαπωνέζικη tempura, και άψογη σχάρα. Τα αχνιστά μύδια απλώς δεν τα χορταίνεις, ενώ «λεπτομέρειες» όπως η μελιτζανοσαλάτα που φτιάχνεται επιτόπου και η μέγιστη επιμέλεια στην επιλογή και στην ετοιμασία των χόρτων, των σαλατικών και των λαχανικών εξηγούν τις αδιάλειπτες βραβεύσεις του «Αλέξη» εδώ και 15 χρόνια.
Αξιολόγηση και αναλυτικές πληροφορίες από τον Alpha Guide εδώ.

Funky Kitchen

Oι σεφ των διακοπών - εικόνα 16

Slow food στη Μύκονο
Ύστερα από χρόνια στην ονομαστή «Kouzina» του στην Ερμούπολη, ο σεφ Παύλος Γρίβας μετακομίζει στη Μύκονο μεταφέροντας και εκεί την ιδέα του slow food. Σε ένα ήσυχο στενό στη Λάκκα, το ολοκαίνουργιο «Funky Kitchen» σας υποδέχεται σε ένα λιτά μοντέρνο χώρο. Ο μικρός κατάλογος προτείνει παραλλαγές μεσογειακών συνταγών, σε funky παρουσιάσεις και με υλικά τα οποία ο σεφ και ιδιοκτήτης αναζητά προσεκτικά: το αποτέλεσμα αυτής της αναζήτησης και της επιμονής στο χειροποίητο είναι εμφανές από το ψωμί μέχρι τα «spring rolls» με φέτα, καβουρδισμένο σουσάμι, μαρμελάδα ντομάτας με μαστίχα και τζίντζερ ή το αρωματικό ριζότο με φρέσκια ντομάτα, κάππαρη και δυόσμο. Θα δοκιμάσετε επίσης το σπιτικό παγωτό με μαύρη σοκολάτα, ουίσκι Talisker, κάρδαμο και τσίλι και θα πιείτε το κοκτέιλ σας στο εσωτερικό μπαρ.
Ιγνατίου Μπασουλά 40, Λάκκα, Μύκονος, 2289027272

CUVéE

Oι σεφ των διακοπών - εικόνα 17

Gastro-Κως σε ντιζαϊνάτο περιβάλλον
Ένα από τα καλύτερα κρυµµένα γαστρονοµικά µυστικά των Δωδεκανήσων, που έχει τα φόντα να εξελιχθεί σε αυτόνοµο γευστικό προορισµό, το εστιατόριο «CUVéE», βρίσκεται σε ένα άκρως προονοµιακό location µέσα στο ξενοδοχείο «Aqua Blu», µέλος των Small Luxury Hotels of the World και της Tresor Hotels and Resorts. Ο σεφ Σταµάτης Μαρµαρινός, βασικό στέλεχος της Foodmask, µαζί µε τον βραβευµένο Γιώργο Βενιέρη µυούν τους επισκέπτες σε µια αβανγκάρντ ελληνική κουζίνα που εκµοντερνίζει τη νησιωτική γαστρονοµική παράδοση εισάγοντας νέες ιδέες. Έτσι στο µενού «συγκατοικούν» το κρασοτύρι από την Κω µε το αβγοτάραχο Trikalinos αλλά και κάποια παραδοσιακά φαγητά, όπως κουνέλι στιφάδο και παστίτσιο, πάντα όµως with a twist. Πολύ ταιριαστά και τα συχνά events µε βραβευµένους bartenders, όπως ο Θοδωρής Σπυρόπουλος, αλλά και οι ποικίλες γαστρονοµικές βραδιές µε σεφ του εξωτερικού. Το στιλάτο total white περιβάλλον στο ξύλινο ντεκ, που µοιάζει να επιπλέει στο νερό µε θέα στο απέραντο γαλάζιο, απογειώνει τη γαστρονοµική εµπειρία.
Ξεν. «Aqua Blu», Λάµπη, Κως, 2242022440

Kivo Creative Greek Cuisine by Baxevanis

Oι σεφ των διακοπών - εικόνα 18

Νέος γαστρονομικός προορισμός στις Σποράδες
Η συνεργασία του σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη με το ξενοδοχείο «Kivo Art & Gourmet Hotel» στη Σκιάθο ανεβάζει τον πήχη στην εστιατορική σκηνή του πανέμορφου νησιού αλλά και σε όλες τις Σποράδες. Το νέο εστιατόριο «Kivo Creative Greek Cuisine by Baxevanis» προτείνει μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα στο αγαπημένο, προσωπικό ύφος του Γιάννη Μπαξεβάνη, με αναφορές στη γαστρονομική μας παράδοση, έχοντας επικεφαλής στην κουζίνα τον ιδιαίτερα ταλαντούχο executive chef Έξαρχο Δελήμπαση. Ακαταμάχητο το location του εστιατορίου, σε ένα άκρως ρομαντικό περιβάλλον, καθώς οι βεράντες αντικρίζουν από την κορυφή μιας καταπράσινης πλαγιάς την πιο εντυπωσιακή θέα του Αιγαίου που φτάνει μέχρι τη Σκόπελο. Η νέα αυτή άφιξη σηματοδοτεί τη σταδιακή μετατροπή του ξενοδοχείου σε έναν πόλο ευζωίας και φιλοξενίας υψηλού επιπέδου με έμφαση στη γαστρονομία, αφού ήδη στους χώρους του λειτουργούν άλλα δύο εστιατόρια, το «Kivo Modern Asian Dining» με πολυασιατική κουζίνα και το «Kivo Wine Cellar & Bar» με πλουσιότατη κάβα.
Αξιολόγηση και αναλυτικές πληροφορίες από τον Alpha Guide εδώ.

Anassa

Oι σεφ των διακοπών - εικόνα 19

Γαστρονομική Μεσόγειος
Πνοή ανανέωσης στη γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης με το εστιατόριο «Anassa» (Χρυσός Σκούφος 2014 από το «α») με μεσογειακή κουζίνα που συνδυάζει κλασικά και δημιουργικά στοιχεία. Ο σεφ Νίκος Τζούμας, με την υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη και τη συνεχή αναζήτηση νέων γεύσεων, προσφέρει μια γαστρονομική πρόταση επιπέδου. Πέρα από το πόστο του στην πόλη, το «Anassa» ανοίγει πανιά και φέτος το καλοκαίρι για τη Φούρκα Χαλκιδικής, μια ανάσα απ’ το κύμα, με ατμόσφαιρα ελληνικού νησιού και κουζίνα μεσογειακή, που βασίζεται σε εποχικά υλικά, φρέσκα λαχανικά, θαλασσινά και ψάρια από δικούς τους ψαράδες. Τα προϊόντα της θάλασσας κυριαρχούν στο μενού: όστρακα, ζυμαρικά με θαλασσινά, ψάρια ολόκληρα ή φιλέτο κ.ά.
Αnassa by the Sea, Φούρκα Χαλκιδικής, 2374043026, Αnassa, Θεµιστοκλή Σοφούλη 26, Θεσσαλονίκη, 2311821360

Sunset by Paraskevas

Oι σεφ των διακοπών - εικόνα 20

Μια ψαροταβέρνα γράφει ιστορία στο Αμμούδι
Σε ένα από τα πιο μαγικά σημεία της Σαντορίνης, στο κουκλίστικο Αμμούδι, κάτω από τους κατακόκκινους βράχους της Οίας, με τα κύματα της θάλασσας στα πόδια σας και με φόντο το διασημότερο ηλιοβασίλεμα στο Αιγαίο, η ταβέρνα Sunset by Παρασκευάς αποτελεί εδώ και σχεδόν 30 χρόνια κοινό μυστικό των ντόπιων και των ψαγμένων επισκεπτών για λαχταριστές θαλασσινές γεύσεις, αστακομακαρονάδα και καλομαγειρεμένα πιάτα Σαντορινιάς και όχι μόνο κουζίνας. Ψυχή του χώρου ο εμπνευστής του Παρασκευάς Μπιρίγκος, μορφή του νησιού και δεινός ψαροντουφεκάς, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 που μαζί με τη γυναίκα του Μαργαρίτα άνοιξαν την πρώτη ψαροταβέρνα στο Αμμούδι, τότε που η τροφοδοσία γινόταν ακόμη με γάιδαρο! Ξεκινήστε με αυθεντική φάβα, ζουμερούς ντοματοκεφτέδες και κολοκυθοκεφτέδες, αφράτο μπουρέκι μελιτζάνας και πληθωρική σαλάτα του ψαρά πριν τιμήσετε την περίφημη αστακομακαρονάδα και τα φρέσκα ψάρια που διαλέγει από νωρίς το πρωί από την ψαριά της ημέρας ο κ. Παρασκευάς, ο οποίος είναι παρών για να σας μυήσει στις γεύσεις της ξεχωριστής ψαροταβέρνας του.
Αναλυτικές πληροφορίες και αξιολόγηση από τον Alpha Guide εδώ

Κοντοσώρος

Oι σεφ των διακοπών - εικόνα 21

Η δημιουργική αναβίωση
Όταν άνοιξε πριν από 25 χρόνια ο «Κοντοσώρος» στο Ξινό Νερό της Φλώρινας, δύσκολα θα µπορούσε κάποιος να προβλέψει τη λαµπρή πορεία του (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από το «αθηνόραµα») και την ανάδειξή του σε ισχυρό γαστρονοµικό προορισµό. Ο Νίκος Κοντοσώρος είναι βαθύς µελετητής της γαστρονοµικής παράδοσης του τόπου και αφοσιωµένος στις τοπικές πρώτες ύλες, µε την κουζίνα του να δένει αρµονικά τις παραδοσιακές τοπικές γεύσεις µε πιο µοντέρνες παρεµβάσεις, δίνοντας ανάλαφρα και ταυτοχρόνως πικάντικα πιάτα, µε υπέροχη νοστιµιά. Αποκάλυψη το υπόγειο πέτρινο κελάρι και η κάβα µε περισσότερες από 200 ετικέτες που εξαντλούν τον περίφηµο τοπικό αµπελώνα του Αµυνταίου κι επεκτείνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πραγµατική ευχαρίστηση το σερβίρισµα των κρασιών σε ποτήρια Riedel και κρυστάλλινες καράφες και η προσεγµένη art de la table στην περιποιηµένη σάλα.
Αξιολόγηση και αναλυτικές πληροφορίες από τον Alpha Guide εδώ.

Ωρομέδων

Oι σεφ των διακοπών - εικόνα 22

Αυθεντικά δωδεκανησιακά
Η γνήσια τοπική κουζίνα µε όλα τα παραδοσιακά πιάτα της Κω και η φαντασµαγορική θαλασσινή θέα από τη θαυµάσια υπερυψωµένη σκεπαστή βεράντα µε τις µπουκαµβίλιες είναι τα δώρα της ταβέρνας «Ωροµέδων» στον επισκέπτη που λαχταράει το αυθεντικό. Η οικογενειακή ταβέρνα που ξεκίνησε το 1997, αποφασισµένη να κρατήσει ζωντανή την αυθεντική γαστρονοµική ταυτότητα του νησιού, αντικρίζει ένα υπέρλαµπρο ηλιοβασίλεµα και, µε φόντο τις κατάφυγες πλαγιές του όρους Δικαίου, φέρνει στο τραπέζι, ανάµεσα σε πολλά άλλα, νοστιµότατες παραδοσιακές σπεσιαλιτέ, όπως ένα θαυµάσιο χοιρινό µε βουτυράτο πλιγούρι και ρεβίθια, τρυφερό αρνί στο φούρνο µε δεντρολίβανο, µπαχάρι και σκόρδο, γεµιστό κατσικάκι µε συκώτι και γλυκά µπαχαρικά καθώς και τοπικές χορτόπιτες, όλα σιγοψηµένα από το βράδυ στον ξυλόφουρνο, που σφραγίζεται µε λάσπη µε τον πατροπαράδοτο τρόπο. Κλείνοντας γλυκά το γεύµα σας µε ένα κατηµέρι –την πολύ ιδιαίτερη τοπική τυρόπιτα µε µέλι–, θα έχετε στο στόµα σας την πιο γνήσια γεύση του νησιού.
Αξιολόγηση και αναλυτικές πληροφορίες από τον Alpha Guide εδώ.

Τάσος

Oι σεφ των διακοπών - εικόνα 23

Μαστόρικη ψαροφαγία
Μια εμβληματική ψαροταβέρνα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, «καταφύγιο» των αφοσιωμένων στην ευωδιά του ιωδίου. Ψάρια και θαλασσινά που μοσχοβολάνε σπαρταριστή φρεσκάδα, άψογη σχάρα, τέλειο τηγάνι και μαστορικές κατσαρόλες κάνουν τον «Τάσο» ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η «νύμφη του Θερμαϊκού» στο είδος. Οι μεζέδες που προηγούνται λίγοι και εκλεκτοί –εκπληκτική η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα–, ενώ τα επιδόρπια, όπως το μελωμένο γλυκό κυδώνι, κλείνουν απαλά και ηδονικά μια τέλεια ελληνική θαλασσινή γευστική εμπειρία. Σοβαρό ατού του μαγαζιού η επιμέλεια και η προσοχή με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα «κρασί». Μια εξαιρετική wine list αλλά και συντηρητές κρασιών, ποτήρια και καράφες Riedel προσθέτουν πόντους στη συνολική απόλαυση και δείχνουν πως εδώ το κρασί είναι σοβαρή υπόθεση, που απολαμβάνει εξίσου με το φαγητό τη φροντίδα από τα έμπειρα χέρια του οικοδεσπότη.
Αξιολόγηση και αναλυτικές πληροφορίες από τον Alpha Guide εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.