Δονούσα: η έξω καρδιά των Μικρών Κυκλάδων

Αντίσκηνα και παρεό στην αμμουδιά, ξενύχτια­ μέχρι πρωίας στο κύμα, νιάτα παντού. Έχει ωραίο κόσμο και παρεΐστικα γλεντζέδικη φάση η πιο απομακρυσμένη από τις Μικρές Κυκλάδες.

Δονούσα: η έξω καρδιά των Μικρών Κυκλάδων

Αντίσκηνα και παρεό στην αμμουδιά, ξενύχτια­ μέχρι πρωίας στο κύμα, νιάτα παντού. Έχει ωραίο κόσμο και παρεΐστικα γλεντζέδικη φάση η πιο απομακρυσμένη από τις Μικρές Κυκλάδες.

Δονούσα: η έξω καρδιά των Μικρών Κυκλάδων - εικόνα 1
Όλοι περνάνε από την παραλία του Κέδρου.

Για το συγκλονιστικό­ ­Λιβάδι µε τα κρυστάλλινα νερά και τα ξενύχτια δίπλα στο κύµα στον Κέδρο και στον Σταυρό, για τα γκουρµέ µεσηµέρια στο ανεµοδαρµένο Μερσίνι και τα µοναχικά περπατήµατα µε το ηλιοβασίλεµα στον επιβλητικό Άσπρο Κάβο, τότε που ο ήλιος ροδίζει τα βράχια, θα µπορούσα να επιστρέφω ξανά και ξανά στη Δονούσα. Έχει ωραίο κόσµο, παρεΐστικα γλεν­τζέδικη φάση και ανόθευτο χαρακτήρα η πιο αποµακρυσµένη από τις Μικρές Κυκλάδες. Αγαπά τους σκηνίτες, προσφέροντάς τους απλόχερα δωρεάν διαµονή στην αµµουδιά του Κέδρου (µε ντους, τουαλέτες και πάρτι στο beach bar) και στο «µυστικό» Λιβάδι, το βασίλειο των γυµνιστών (φτάνεις µε το τουριστικό­ πλοιάριο ή µε κατηφορικό µονοπάτι από το Μερσίνι). Αγαπά και τους περιπατητές που δεν θα λογαριάσουν τον ποδαρόδροµο για να φωτογραφήσουν τη βορειοδυτική ακτογραµµή µε τα άγρια βράχια που κατακρηµνίζονται κάθετα στο πέλαγος (ακολουθώντας το µονοπάτι από το µεγαλύτερο οικισµό, τον Σταυρό, μέχρι την Καλοταρίτισσα) ή για να κολυµπήσουν µοναχικά ακόµη και τον Αύγουστο (π.χ. στο αµµουδερό Φύκιο, δίπλα στο Λιβάδι, ή στο Βαθύ Λιµενάρι µε τα χοντρά βότσαλα, κάτω από το µισογκρεµισµένο ανεµόµυλο).

Δονούσα: η έξω καρδιά των Μικρών Κυκλάδων - εικόνα 2
Λευκό και γαλάζιο σε τέλεια κυκλαδίτικη συμφωνία.

Κυκλα­δίτικου προφίλ­ και αµφιθεατρικά χτισµένος, ο Σταυρός συγκεντρώνει όλες τις υποδοµές διαµονής και µπορεί να κερδίσει τόσο τα πρωινά µε την όµορφη αµµουδιά και το ραχάτι κάτω από τα θαλασσόδεντρα στο beach bar όσο και τα βράδια σας – ενίοτε και µε συναυλίες στα café-bars «Corona Borealis» και «Σκαντζόχοιρος». φέτος, πάντως, µπορείτε να τεστάρετε­ και τις προτάσεις της Χρύσας­ στην ολοκαίνουργια «Σηµαδούρα του Πρωινού και του Μεζέ». Τσεκάρετε ακόμη τα χειροποίητα κοσµήµατα, ρούχα, αξεσουάρ και χρηστικά­ αντικείµενα αλλά και τις φωτογραφίες του νησιού­ στο Μέλι, ένα καινούργιο µαγαζάκι που άνοιξε στη θέση του παλιού καφενείου, πίσω από την εκκλησία. Από το λιµάνι θα πάρετε το καραβάκι για τον Κέδρο, το Λιβάδι και την απρόσιτη µε άλλον τρόπο Φωκοσπηλιά, όπως και το λεωφορείο για τους άλλους οικισµούς. Στο τέρµα της διαδροµής, η ξεχασµένη στο χρόνο Καλοταρίτισσα µας καλοδέχεται µε τρεις χαμηλών τόνων παραλίες και το ταβερνάκι-θεσµός του Μήτσου, που σερβίρει ό,τι βγάζει η στάνη­ και το µποστάνι τους. Συχνά όµως ξεµένουµε στα µισά του δρόµου, στο Μερσίνι, για να περάσουµε το µεσηµέρι δροσερά στη γάργαρη πηγή (πού βρέθηκε τόσο νερό σ’ αυτόν το βράχο;), να τσιµπολογήσουµε στο «Τζι Τζι» και να παραδοθούµε σε γαστρονοµική κραιπάλη στην «Κόρη του Μιχάλη», χαζεύοντας στο πέλαγος από την Αµοργό μέχρι τη Σαντορίνη.

Πού να μείνετε

Δονούσα: η έξω καρδιά των Μικρών Κυκλάδων - εικόνα 3
Υπέροχο το πανοραμίκ στον Σταυρό και από την αυλή και από τα δωμάτια της «Χρύσας».

Αν δεν είστε του κάμπινγκ, τσεκάρετε τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στον Σταυρό. Πιο γνωστά αυτά της Χρύσας (2285051575), με αεροπλανική θέα στο χωριό και στα γύρω νησιά – προτιμήστε τα μεγαλύτερα και πιο προσεγμένα της νέας πτέρυγας. Περιποιημένα κι εξοπλισμένα με τα χρειαζούμενα και αυτά του Asterias House (2285051591).

Πού να φάτε

Στο Μερσίνι, στο κορυφαίο εστιατόριο του νησιού Η κόρη του Μιχάλη (6984618807, 2285100006) ήταν πεντανόστιμο ό,τι κι αν δοκιμάσαμε (κρασάτα μύδια, δονουσιώτικο φιρμάνι, αμοργιανός καλόγερος) και στο Τζι Τζι (6973207569) για κρεατικά και μακαρονάδες. Στην Καλοταρίτισσα, κλασικά στον Μήτσο (2285051522), για τα τεράστια μπιφτέκια και τα γευστικά κρεατικά. Νέα άφιξη στον Σταυρό Η σημαδούρα του Πρωινού και του Μεζέ (6948141466).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.