Κουφονήσια: Παραλίες για... καλλιστεία

Χάσιμο οι παραλίες τους, κάθε στροφή και μια έκπληξη δροσιάς βαμμένη στο ωραιότερο τιρκουάζ του Αιγαίου. Πώς να μην έχουν σουξέ σε όλους τα Κουφονήσια;

Κουφονήσια: Παραλίες για... καλλιστεία

Χάσιμο οι παραλίες τους, κάθε στροφή και μια έκπληξη δροσιάς βαμμένη στο ωραιότερο τιρκουάζ του Αιγαίου. Πώς να μην έχουν σουξέ σε όλους τα Κουφονήσια;

Κουφονήσια: Παραλίες για... καλλιστεία - εικόνα 1
Δροσερά νερά και σούπερ θέαμα στην εντυπωσιακή φυσική πισίνα στο Πάνω Κουφονήσι.

Σκαφάτοι κι εναλλακτικοί, νεολαίοι και οικογένειες, για όλους έχει χώρο η πιο κοσµοπολίτικη γωνιά των Μικρών Κυκλάδων. Δεν απορούµε για το σουξέ, στα Κουφονήσια η καρτποσταλική ακτογραµµή επιφυλάσσει γαλαζοπράσινα νερά και ανάγλυφο γεµάτο εντυπωσιακές εναλλαγές, που σε ιντριγκάρει για σαφάρι φωτογραφιών και βουτιάς. Αν απορείτε προς τι ο πληθυντικός, η απάντηση είναι εύκολη και απλή. Μιλάµε για δύο νησάκια διαφορετικού προφίλ. Με κατοίκους µετρηµένους στα δάχτυλα του ενός χεριού, την ταβέρνα του Γιάννη Βενετσάνου (το κλασικό σηµείο συνάντησης µετά την παραλία για αστακοµακαρονάδα και κατσικάκι Κέρου στον ξυλόφουρνο) και το σήµα κατατεθέν εκκλησάκι της Παναγιάς­, το Κάτω Κουφονήσι ζωντανεύει τα καλοκαίρια­ χάρη σε όσους επιλέγουν να ζήσουν εδώ στους ρυθµούς της φύσης. Άλλοι θα έρθουν µε τη λάντζα για ηµερήσια εκδροµή, άλλους θα τους δείτε να στήνουν αντίσκηνο πάνω από τις παραλίες, αλλά όλοι περνούν από το Νερό, τα Πεζούλια και τον Δέτη για να δροσιστούν στα γαλανά νερά τους, ενίοτε γράφουν και διαδροµές στον παλιό οικισµό και στην ενδοχώρα µε µοναδική παρέα κατσίκια και πετούµενα.

Κουφονήσια: Παραλίες για... καλλιστεία - εικόνα 2
Ζευγάρια, παρέες, ­οικογένειες: όλοι οι καλοί χωράνε στη μεγάλη αμμουδιά στο Πορί.

Στο Πάνω Κουφονήσι, πάλι, τα πράγµατα έχουν πάρει πιο τουριστική τροχιά και κατά τη διάρκεια της σεζόν τα ιστιοπλοϊκά δίνουν το δικό τους τόνο στο βαθύ κόλπο στο Πορί. Η διαδροµή όµως (µε τα πόδια ή ποδήλατο) στο µονοπάτι costa costa από το λιµάνι προς τα ανατολικά, αρκεί για να δικαιώσει χωρίς δεύτερη σκέψη την επιλογή µας. Άλλωστε, µέσα σε τριάµισι χιλιόµετρα αποκαλύπτει µοναδικές γωνιές για κάθε γούστο: φίνες αµµουδιές µε διά­φανα νερά (η µεγάλη στο Πορί όπου λειτουργούν café-bar κι εστιατόριο, η δηµοφιλής –και στους γυµνιστές– Ιταλίδα ή Πλατιά Πούντα, ο Φανός που διαθέτει και snack bar, η οικογενειακή στον Φοίνικα), εντυπωσιακές θαλασσινές σπηλιές και κανάλια (στα οπωσδήποτε το κρόουλ στο καρτ­ποσταλικό Γάλα), η πολυφωτογραφηµένη –και δικαίως– φυσική πισίνα µες στα βράχια όπου δίνουν ρεσιτάλ βουτιάς οι πιτσιρικάδες αλλά και πριβέ σκιερές βράχινες αγκαλιές (π.χ. στον Γερανό, ανάµεσα στον Φανό και στην Ιταλίδα).

Μετά τη θάλασσα, το βραδάκι όλοι οι δρόµοι οδηγούν στο χωριό, καταρχάς για να ανακτήσουµε δυνάµεις: στον «Καπετάν-Νικόλα» και στο «Νέο Ρεµέτζο» µε φρέσκα ψάρια από τα δικά τους καΐκια, στους «Αταίριαστους» µε θαλασσινά και κατσικάκι, στη «Μέλισσα» µε λαδερά και µαγειρευτά (κοκκινιστό κατσικάκι, χταπόδι στιφάδο κ.ά.), στον «Μιχαλιό» για ψητά κρεατικά από αιγοπρόβατα που εκτρέφουν οι ίδιοι στην Κέρο και στο Κάτω Κουφονήσι. Για το γλυκό Τζαμάικα, και όχι μόνο, έχουν όνομα τα «Καλάμια». Όσο περνά η ώρα ανεβαίνει η κίνηση στο κεντρικό καλντερίµι, από τα ρακοµελάδικα «Αστρολούλουδο» και «Κουφοχωριό» µέχρι το µπαράκι «Σχολειό». Για ένα κοκτέιλ µε το βλέµµα στραµµένο στην Κέρο ο «Σορόκος», πάνω στα βράχια της παραλιακής διαδροµής, είναι κλασική επιλογή, ενώ καλή κάβα µε παλαιωµένα ποτά και προσεγµένη µουσική σερβίρει στην παραλία ο Νικήτας στη «Χελώνα». Εναλλακτικά, πάντως, η φάση τραβά µέχρι πρωίας και στο «Καλόφεγγο» στο Πορί, κάποιες φορές και µε live. Το τριήµερο 17-19/7, άλλωστε, επιστρέφει εδώ για τέταρτη χρονιά το Up Festival µε ονόματα που δεν τα προσπερνάς (Γιάννης Αγγελάκας, Last Drive, The Burger Project, Παύλος Παυλίδης, Leon of Athens κ.ά.).

Πού να μείνετε

Κουφονήσια: Παραλίες για... καλλιστεία - εικόνα 3
Από τις πιο προσεγμένες λύσεις διαμονής το «Koufonisia Hotel & Resort».

Κυκλαδίτικες γραμμές, περιποιημένα δωμάτια και πισίνα στα ξενοδοχεία Koufonisia (2285074068), Aeolos (2285074206) και Κέρος (2285071600). Μπανγκαλόους σε λουλουδιασμένο κτήμα στα Γαληνά Σπιτάκια - Η γειτονιά της Ειρήνης (2285071674). Στον παραλιακό δρόμο στο καινούργιο προσεγμένο ξενοδοχείο Myrto (2285074400) και στο Aigaion (2285074050).

Πού να φάτε

Κουφονήσια: Παραλίες για... καλλιστεία - εικόνα 4
Μετά τη θάλασσα, ραντεβού για σπιτικές ­γεύσεις στις ταβέρνες.

Στο Πάνω Κουφονήσι, στον Καπετάν-Νικόλα (2285071690) και στο Νέο Ρεµέτζο (2285074203) φρέσκο ψάρι από δικά τους καΐκια, στους Αταίριαστους (2285071834) θαλασσινά και κατσικάκι, στη Μέλισσα (2285071454) λαδερά και µαγειρευτά, στον Μιχαλιό (2285071953) ψητά κρεατικά από αιγοπρόβατα που εκτρέφουν οι ίδιοι στην Κέρο και στο Κάτω Κουφονήσι. Στο Κάτω Κουφονήσι, στην ταβέρνα του Γιάννη Βενετσάνου (2285074074) αστακομακαρονάδα και κατσικάκι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.