Εκθέσεις – blockbuster στην Ευρώπη

Αν σχεδιάζετε γιορτές σε κάποια από τις μητροπόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής δεν πρέπει να χάσετε τις παρακάτω εκθέσεις. Μπείτε νωρίς στα site και κλείστε θέσεις για να αποφύγετε τις ουρές.

Εκθέσεις – blockbuster στην Ευρώπη

Αν σχεδιάζετε γιορτές σε κάποια από τις μητροπόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής δεν πρέπει να χάσετε τις παρακάτω εκθέσεις. Μπείτε νωρίς στα site και κλείστε θέσεις για να αποφύγετε τις ουρές. Από τον Δημήτρη Αντωνόπουλο και τη Μικαέλα Θεοφίλου.

Παρίσι

Edward Hopper, Grand Palais

Εκθέσεις – blockbuster στην Ευρώπη - εικόνα 1

Ακόμη κι αν δε το είχατε προγραμματίσει σκεφτείτε το καλά, διότι το Παρίσι κλέβει την παράσταση της Τέχνης στην Ευρώπη μέσα στις γιορτές, και είναι αυτός από μόνος του λόγος για να πάτε. Θα ξεκινήσω με την πιο σπάνια περίπτωση ψιθυρίζοντας το όνομα Edward Hopper, διότι τόσο μεγάλη αναδρομική έκθεση του μεγάλου Αμερικανού ζωγράφου δεν έχει ξαναγίνει. Πήγα λίγες μέρες μετά την έναρξη της στο Grand Palais και κόλλησα. Τζάζι στα νυχτερινά αστικά τοπία του, υποκειμενικός στο πως φιλτράρει την αίσθηση αυτών που βλέπει ζωγραφίζει κατ’ εξοχήν ψυχολογικές εικόνες. Πάω να φύγω από το «The Camel’s Hump», αλλά μου είναι αδύνατον έτσι που βλέπω να το φως να γράφει φωτεινό και σκιερό πάνω στο γρασίδι. Πηγαινοέρχομαι 3-4 φορές σ’ αυτόν τον πίνακα και τον φωτογραφίζω στα κρυφά γιατί δεν βρίσκεις εύκολα καλή αναπαραγωγή του. Είναι το φως του Hopper που ήθελε να πιάσει ο Ρίντλεϊ Σκοτ στο «Blade Runners» και η δομή η προοπτική των έργων του που έκανε τον Βιμ Βέντερς να χαρακτηρίζει εντελώς κινηματογραφική τη ματιά του- νοιώθω ηδονοβλεψίας καθώς χαζεύω τους έρημους σταθμούς, τις, τα άδεια δωμάτια, τις σιωπηλές αντλίες βενζίνης, τα αφηρημένα βλέμματα των λίγων ανθρώπων (ποτέ πλήθη) που συχνάζουν στους πίνακές του.
Μέχρι 28/1. Περισσότερες πληροφορίες www.grandpalais.fr/grandformat/exposition/edward-hopper

Van Gogh, Pinacotheque de Paris

Εκθέσεις – blockbuster στην Ευρώπη - εικόνα 2

Και μετά έχει Van Gogh, όπως δεν τον έχετε ξαναδεί. Δεν θα ακούσετε για την ψυχολογική του αστάθεια, και το κομμένο αφτί θα δείτε δύο εκθέσεις στην Pinacotheque de Paris και θα καταλάβετε πόσο πολύ είχε επηρεαστεί ο πυρετώδης Ολλανδός από τις γιαπωνέζικες εστάμπες. Απολαυστική διδακτική έκθεση καθώς καθένας από τους 40 πίνακες του Van Gogh αναλύεται έτσι εικονογραφικά, που να κατανοείς με τη μία πως τον επηρέασε η ζωγραφική και η προοπτική του μεγάλου Γιαπωνέζου ζωγράφου Hiroshige, πληθώρα από τις εστάμπες του οποίου μπορείς να θαυμάσεις σε μια παράλληλη έκθεση.
Μέχρι 17/3. Περισσότερες πληροφορίες www.pinacotheque.com/index.php?id=805

Betes de sexe, Palais de la Decouverte

Το ερώτημα που τίθεται επίσης πολύ σοβαρά είναι αν τα ζώα εφαρμόζουν το καμασούτρα! Ένα δισεκατομμύριο χρόνια τους έχει επιτρέψει να τεστάρουν κάθε πιθανή στάση, και να κατακτήσουν τις πιο αποδοτικές στην διαιώνιση, και η έκθεση Betes de sexe στο Palais de la Decouverte κάνει πάταγο με την ζωώδη πρωτοτυπία της.
Μέχρι 25/8. Περισσότερες πληροφορίες http://www.palais-decouverte.fr/index.php?id=2193

Salvatol Dali, Centre Pompidou

Και για να δώσω το τελειωτικό χτύπημα, διαλέγω Salvatol Dali. Η αναδρομική που είχε κάνει το Μπωμπούρ το 1979-80 κατέχει ακόμη το ρεκόρ επισκεψιμότητας στην ιστορία αυτού του μουσείου. Η φετινή αναδρομική που ξαναδιοργανώνει θα έχει πάνω από 200 πίνακες, γλυπτά και σχέδια. Θα γίνει χαμός στο κέντρο Georges Pompidou, οι ουρές θα είναι τεράστιες γι’ αυτό φροντίστε να κλείσετε έγκαιρα εισιτήριο στο web site, και ετοιμαστείτε για ξελόγιασμα από τα μυριάδες memorabilia που θα έχει το shop.
Μέχρι 25/3. Περισσότερες πληροφορίες www.centrepompidou.fr

Λονδίνο

Hollywood Costumes, Victoria & Albert Museum.

Εκθέσεις – blockbuster στην Ευρώπη - εικόνα 3

Από μπροστά μας θα περάσει μέσα από 100 μυθικά κινηματογραφικά κοστούμια, ένας ολόκληρος αιώνας κινηματογράφου! Η ανθολογία των κοστουμιών είναι ένα πραγματικό ταξίδι μνήμης για κάθε σινεφίλ και μια σε βάθος γνωριμία με αγαπημένους κινηματογραφικούς ήρωες: Από την Σκάρλετ Ο’Χάρα, και τον Ιντιάνα Τζόουνς και τους πιο σύγχρονους Jack Sparrow του Τζόνι Ντεπ, μέχρι το πράσινο βραδυνό φόρεμα της Keira Knightley στο Atonement αλλά και τα κοστούμια του ψηφιακού Avatar, οι ταινίες μας ξανασυστήνονται.
Μέχρι τις 27 Ιανουαρίου. Περισσότερες πληροφορίες http://www.vam.ac.uk/content/exhibitions/exhibition-hollywood-costume

Βερολίνο

Pop Art Design, Vitra Design Museum

Εκθέσεις – blockbuster στην Ευρώπη - εικόνα 4

Τον δημιουργικό διάλογο μεταξύ design και τέχνης του κινήματος της Pop Art διερευνά με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο το βερολινέζικο μουσείο. Έργα των Andy Warhol, Claes Oldenburg, Roy Lichtenstein και Judy Chicago «συνομιλούν» με τα design objects των Charles & Ray Eames, George Nelson, Achille Castiglioni και Ettore Sottsass … και έχουν να πουν πολλά!
Mέχρι τις 3 Φεβρουαρίου 2013. Περισσότερες πληροφορίες http://www.design-museum.de/de/informationen.html

Μόνιμη interactive έκθεση στο Currywurst Museum

Στο Βερολίνο καταναλώνονται ετησίως περισσότερα από 70 εκατομμύρια λουκάνικα με κάρυ. Αυτό και μόνο κάνει τo Currywurst τόσο βασικό κομμάτι της ιστορίας του Βερολίνου όσο και η … Πύλη του Βραδεμβούργου! Γι’ αυτό οι Βερολινέζοι «τιμούν» το πατροπαράδοτο street food τους, με ένα feel-good μουσείο, που ξετυλίγει την ιστορία και τα συστατικά του διάσημου γερμανικού εδέσματος, εξιστορεί τον… πόλεμο του currywurst και μας αφήνει να ξεκουραστούμε σε ένα... καναπέ λουκάνικο… Και όλα αυτά ενεργοποιώντας όλες τις αισθήσεις μας και βέβαια την όρεξή μας… για βρώμικο! Περισσότερες πληροφορίες http://www.currywurstmuseum.de

Νέα Υόρκη

Έκθεση Picasso Black & White, Guggenheim Museum

Εκθέσεις – blockbuster στην Ευρώπη - εικόνα 5

Πρόκειται για την μοναδική έκθεση που μέσα από 110 έργα, ερευνά πώς ο μεγάλος Ισπανός ζωγράφος χρησιμοποίησε την … ασπρόμαυρη παλέτα του σε όλη τη διάρκεια της δημιουργικής καριέρας του από το 1904 μέχρι το 1971. Υποστηρίζοντας ότι τα χρώματα αποδυναμώνουν, ο Pablo Picasso τα «καθαίρεσε» από τα έργα του προκειμένου να τονίσει την αυτονομία της φόρμας που κυριαρχεί στην τέχνη του.
Μέχρι τις 23 Ιανουαρίου. Περισσότερες πληροφορίες http://www.guggenheim.org/new-york/exhibitions/on-view/picasso-black-and-white

Έκθεση “Regarding Warhol: Sixty Artists, Fifty Years” Metropolitan Museum Of Art

Εκθέσεις – blockbuster στην Ευρώπη - εικόνα 6

Για δεκαετίες, οι κριτικοί της τέχνης έβλεπαν ότι ο Andy Warhol ασκούσε μια τεράστια επιρροή στην σύγχρονη τέχνη, ωστόσο καμία έκθεση μέχρι τώρα δεν ερεύνησε τη φύση ή την έκταση αυτής επιρροής. Μέσα από 45 έργα του Warhol που αντιπαρατίθενται με 100 έργα 60 γνωστών καλλιτεχνών, αποδεικνύεται με ποιον τρόπο νεότεροι αλλά και σύγχρονοί του δημιουργοί, επανερμήνευσαν, ανταποκρίθηκαν ή αντέδρασαν στην πρωτοποριακή του δουλειά.
Έως 31 Δεκεμβρίου 2012. Περισσότερες πληροφορίες http://www.metmuseum.org/exhibitions/listings/2012/regarding-warhol/about-the-exhibition

Βιένη

150 years of Gustav Klimt, Belvedere

Close-up – GUSTAV KLIMT, Vienna Secession
Τα Χριστούγεννα στη Βιέννη είναι πάντα μοναδικά όμως φέτος υπάρχει ένας ακόμα λόγος: Οι εορτασμοί για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Gustav Klimt δίνουν την δυνατότητα για λίγο ακόμα να επισκεφτείτε δύο εξαιρετικές εκθέσεις αφιερωμένες σ’ αυτόν.

Το Belvedere έχει τη μεγαλύτερη συλλογή παγκοσμίως από πίνακες του Gustav Klimt και γι’ αυτό και ετοίμασε την εντυπωσιακή έκθεση 150 Years Gustav Klimt για να το… γιορτάσει. Το ενδιαφέρον της έκθεσης στα λαμπερά βασιλικά παλάτια της Βιέννης, εστιάζεται στο μήνυμα που κάθε ένα από τα αριστουργήματα του Klimt μεταφέρει στον επισκέπτη, ενώ μεγάλη σημασία δίνεται και στον τρόπο που υποδέχθηκε ο κόσμος τα έργα και την προσωπικότητα του Klimt.
Mέχρι 6 Ιανουαρίου, περισσότερες πληροφορίες http://www.belvedere.at/en/ausstellungen/ausstellungsvorschau/150-years-of-gustav-klimt-e11742

Στο Vienna Secession, δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν στην λεπτομέρεια του το έργο του Klimt, Beethoven Frieze αφιερωμένο στον μεγάλο μουσουργό, ρίχνοντας επιστημονικό αλλά και καλλιτεχνικό φως στην πολιτιστική ιστορία πίσω από τον πίνακα. Παράλληλα υπάρχει και το σύγχρονο installation Platform του Gerwald Rockenschaub που ρίχνει μια μοντέρνα ματιά πάνω στον αυστριακό ζωγράφο.
Μέχρι τις 13 Ιανουαρίου. Περισσότερες πληροφορίες http://www.secession.at

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.