Sodermalm

Αναπαλαιωμένα εργοστάσια, design studios, vintage shopping, πρωτότυπες μουσικές. Μετά την κλασική περιπλάνηση στην Παλιά Πόλη (Gamla Stan), περάστε απέναντι στο νησί Sodermalm για να δείτε γιατί η Στοκχόλμη εξελίσσεται σε μία από τις πιο φιλικά hip ευρωπαϊκές πόλεις. 

Sodermalm

Αναπαλαιωμένα εργοστάσια, design studios, vintage shopping, πρωτότυπες μουσικές. Μετά την κλασική περιπλάνηση στην Παλιά Πόλη (Gamla Stan), περάστε απέναντι στο νησί Sodermalm για να δείτε γιατί η Στοκχόλμη εξελίσσεται σε μία από τις πιο φιλικά hip ευρωπαϊκές πόλεις.

Sodermalm - εικόνα 1

Η καλύτερη αφετηρία είναι η Urvadersgrand, αν θέλετε να εξερευνήσετε τα βινίλια του Alley Stuff και να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα του Sodra Teatern, που μετράει επτά σκηνές, δύο εστιατόρια και περίπου 650 events το χρόνο. Απολαύστε την απόκοσμη ησυχία του λόφου, καθώς κατευθύνεστε προς τη Fiskargatan για να θαυμάσετε δύο εξαιρετικά δείγματα του βιομηχανικού παρελθόντος της περιοχής, τον Πύργο Νερού που σχεδίασε ο Ferdinand Boberg το 1896 και το εργοστάσιο της Stille-Werner που έχει μετατραπεί σε γραφεία εφημερίδων και αρχιτεκτονικά στούντιο. Αν είστε τυχεροί, το ρολόι της Katarina Kyrka θα χτυπήσει την ώρα ή κάποιος ηλικιωμένος κάτοικος με τραγιάσκα θα κατηφορίσει το λιθόστρωτο δρόμο. Για την Ostgotagatan, αντιπροσωπευτικό δρόμο της συνοικίας, διασχίστε το κοιμητήριο της Katarina Kyrka ή προτιμήστε την Katarina Vastra Kyrkogata για μια κλεφτή ματιά στα γραφεία της αρχιτεκτονικής ομάδας Guise.

Το σοφιστικέ κουρείο Barber&Books, στη συμβολή της Kapellgrand με την Ostgotagatan, σας προϊδεάζει για το υψηλό επίπεδο των κομμωτηρίων της γειτονιάς (αλλά όχι και για τον εντυπωσιακό αριθμό τους), ενώ στον αριθμό 20 της Ostgotagatan η αντικερί Antikvariat Hundorat συνυπάρχει αρμονικά με το Kahalani Boards, το ναό του shopping για τους skaters. Δοκιμάστε εκλεκτές ποικιλίες καφέ ή χορτοφαγική σούπα στο καλαίσθητο «Drop Coffee», στη γωνία με την Tjarhovsgata, ή γευματίστε στο «Little Persia». Από εκεί περπατήστε ελάχιστα μέχρι τα «αξιοθέατα» της Kocksgatan, την Galleri Kocks και τo κατάστημα αντρικών ρούχων The P Concept. Μην προσπεράσετε την Αsogatan χωρίς μια στάση στο Konst/ig Βooks, το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο αρχιτεκτονικής και visual arts στη Σκανδιναβία. Στον αριθμό 112 της Αsogatan, το μικροσκοπικό Lima Deli προσφέρει καφέ και ισπανικές tortas.Όσοι ακολουθήσετε την Ostgotagatan μέχρι τον αριθμό 50 θα συναντήσετε το στούντιο των Claesson Koivisto Rune, διά­σημων εκπροσώπων του σύγχρονου σκανδιναβικού design.

Στο λόφο των εκπλήξεων

Sodermalm - εικόνα 2

Τώρα ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε την άλλη πλευρά της Gotagatan, κάνοντας μια βόλτα στο λόφο Tjurberget. Απολαύστε το ιδιαίτερο ύφος της γειτονιάς Helgalunden στην κορυφή του, την οποία σχεδίασε τον Μεσοπόλεμο ο Per Olof Hallman. Ακόμη και αν δεν είστε λάτρεις του είδους, η ξύλινη εκκλησία Allhelgonakyrkan θα σας εντυπωσιάσει. Στο τέλος της διαδρομής ψαχουλέψτε για πρωτότυπες μουσικές, T-shirts και κόμικς στο Larrys Corner, στη γωνία Grindsgatan και Blekingegatan. Αλλά αν θέλετε να επιστρέψετε, ακολουθήστε την Katarina Bangata μέχρι το παρκάκι με το γλυπτό της Greta Garbo. Αν είναι μεσημέρι Σαββάτου, μπορεί να πετύχετε κάποιο live στο cafe «Twang» (με αυστηρή ώρα έναρξης τις 14:45), ενώ αξίζει να επισκεφθείτε το υπόγειο με τις vintage κιθάρες και τους μουσικούς που συζητούν σε ένα περιβάλλον που θυμίζει μπαρ και συνεργείο αυτοκινήτων. Ανεβείτε από τη Renstiernas Gata και θαυμάστε τα κεραμικά της Karin Eriksson στο Manos και στρίψτε στη Folkungagatan για να ανακαλύψετε κάποιο μοναδικό κομμάτι στο κατάστημα vintage ρούχων Perenn. Στον αριθμό 10 της Sodermannagatan προσπαθήστε να συνεννοηθείτε με τον ισπανόφωνο ιδιοκτήτη του El Barrio για να βρείτε σπάνια CDs latin μουσικής και να ενημερωθείτε για τα πιο αυθεντικά live του είδους.

3 design stopovers

1. Talent Gallery
Kocksgatan 23, www.talentgallery.se
Γκαλερί αφιερωμένη στη γραφιστική και την εικονογράφηση. Ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στο χώρο ή αναζητούν πρωτότυπα δώρα.

2. Κiki
Renstiernas Gata 41, www.ki-ki.se
Τέχνη και design σε ένα κατάστημα αυθεντικά ιαπωνικό. Μίνιμαλ περιβάλλον, μυρωδιά ξύλου, ζεν ήχοι και αντικείμενα κατευθείαν από το Κιότο.

3. Stutterheim Raincoats
Αsogatan 132, www.stutterheim.se
Κομψά αδιάβροχα συνθέτουν τη λιτή συλλογή του καταστήματος Stutterheim με το μότο «Σουηδική μελαγχολία στα πιο στεγνά της». Είναι εμπνευσμένα από τα αδιάβροχα των ψαράδων, αλλά πολύ ακριβότερα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.