Βιένη

Η Ντένη Καλλιβωκά μόλις επέστρεψε από ένα ανοιξιάτικο art weekend στην υπέροχη αυτήν την εποχή Βιένη και μας προτείνει tips για να απολαύσουμε τα καλύτερα της πόλης. 

Βιένη

Η Ντένη Καλλιβωκά μόλις επέστρεψε από ένα ανοιξιάτικο art weekend στην υπέροχη αυτήν την εποχή Βιένη και μας προτείνει tips για να απολαύσουμε τα καλύτερα της πόλης.

Βιένη - εικόνα 1
H όπερα είναι must: διαλέξτε ανάμεσα στη Volskoper και στη Stadso

Είχα να πάω έξι χρόνια στη Βιένη και τη βρήκα πιο λαμπερή και πιο μοντέρνα. Ίσως είναι που βρέθηκα εκεί την περίοδο του μεγάλου χορού της όπερας, πάντως αυτή η πόλη, ενώ διατηρεί μια υπέροχη κλασική allure, ταυτόχρονα κοιτάζει με πολύ καθαρή ματιά το παρόν, με νέες γκαλερί, trendy clubs, στιλάτα εστιατόρια και μαγαζιά.
Φέτος η πόλη κινείται στους ρυθμούς του Klimt καθώς γιορτάζει τα 150 χρόνια από τη γέννηση του μεγαλύτερου εκπροσώπου της αρ νουβό και του μοντερνισμού. Έτσι πολλά μουσεία φιλοξενούν εκθέσεις που έχουν διοργανωθεί ειδικά για την περίσταση. Τη μεγαλύτερη έκθεση έργων του –ανάμεσά τους και το διάσημο «Φιλί»– θα δείτε στο Belvedere. το Leopold Museum φιλοξενεί την έκθεση «Τα ταξίδια του Klimt». η Albertina και το Wien Museum επικεντρώνουν σε σκίτσα, ενώ το Austrian Theatre Museum χτίζει την έκθεσή του γύρω από το διάσημο «Nuda Veritas». Στο www.klimt2012.info/en θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για όλες τους. Στο κάτω μέρος της σελίδας, μάλιστα, προτείνουν και «Klimt yourself»: προσαρμόστε μια φωτογραφία σας στο πλαίσιο και αναρτήστε στο Internet τη δική σας προσωπογραφία από τον Klimt!

Όπερα για όλα τα budgets

Βιένη - εικόνα 2
Προσκύνημα στον Klimt στο Leopold Museum

Δεν νοείται να βρίσκεστε στην πιο μουσική πόλη του κόσμου και να μην απολαύσετε παραστάσεις και συναυλίες. Εδώ είναι, άλλωστε, το σπίτι μιας εκ των τριών καλύτερων ορχηστρών του κόσμου, της Φιλαρμονικής της Βιένης, και φυσικά της διάσημης όπερας Stadsoper. Το να βρείτε εισιτήριο, πάντως, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Προσωπικά έκανα register στο www.wiener-staatsoper.at για την πρεμιέρα του «Ελιξιρίου του Έρωτα» με τον Rolando Vilazzon (θεωρείται ο διάδοχος των Καρέρας, Ντομίνγκο, Παβαρότι) επτά μήνες νωρίτερα, αλλά τελικά δεν τα κατάφερα. Παρόλα αυτά, μπορείτε πάντα να πάτε στα εκδοτήρια της όπερας (απέναντι από το κτίριο) την προηγούμενη ή την ημέρα της παράστασης και να αναζητήσετε εισιτήρια από ακυρώσεις. Οι τιμές σε αυτήν την περίπτωση είναι αρκετά τσιμπημένες, αλλά φτηνά (κάτω των δέκα ευρώ) standing tickets πωλούνται μιάμιση ώρα πριν από την παράσταση σε ειδικό booth στα πλάγια του θεάτρου. Αξίζει να δείτε ακόμη και όσο αντέξετε όρθιοι. Τα συγκεκριμένα εισιτήρια έχουν φανατικό κοινό, που συνηθίζει να επιδοκιμάζει ή να αποδοκιμάζει τους καλλιτέχνες στο τέλος! Επίσης στη Volksoper, τη «λαϊκή» όπερα, είδα μια υπέροχη «Τραβιάτα» με πολύ οικονομικά εισιτήρια που βρίσκεις εύκολα τον τελευταίο μήνα πριν από την παράσταση στο www. volksoper.at. Στο site www.musikverein.at τσεκάρετε το πρόγραμμα των συναυλιών στο υπέροχο Musiverein ή επιλέξτε κάποια συναυλία της φιλαρμονικής. Το μυστικό εδώ είναι ότι, εκτός από τις κανονικές συναυλίες, υπάρχει δυνατότητα να δείτε τελική πρόβα σε πιο οικονομικές τιμές. Προσωπικά το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις τους μουσικούς με casual ρούχα και πιο χαλαρή διάθεση. Τα συγκεκριμένα εισιτήρια πωλούνται μέσω του www.jeunesse.at/programmtickets.html.

Coffee society

Βιένη - εικόνα 3
Το «Cafe Sperl», από τα πιο χαρακτηριστικά της Βιένης

Και σε κανένα μουσείο να μην πας, και καμία παράσταση να μη δεις, στο κλίμα της πόλης θα μπεις αν περάσεις χρόνο στα καφέ που αποτελούν κομμάτι του lifestyle της. Ο καφές σερβίρεται παντού
σε ασημένιο δισκάκι, με ένα μικρό ποτήρι νερό, ωστόσο τα καφέ διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Στο «Cafe Schwarzenberg» (Karnter Ring 17) και στο «Cafe Pruckel» (Stubenring 24) δίνονται συχνά κονσέρτα με πιάνο. Το «Cafe Weimar» (Wahringer Strasse 68) έχει έντονη after theatre ατμόσφαιρα, όμως το φαγητό είναι μετριότατο. Το «Cafe Sperl» (Gumpendorfer Strasse 11) –από τα αγαπημένα μου– έχει πολύ όμορφη ατμόσφαιρα, αλλά εκείνο με τον πιο μποέμ χαρακτήρα (και για καπνιστές) είναι το «Cafe Hawelka» (Dorotheergasse 6).

Must εμπειρίες

Βιένη - εικόνα 4
«Albertina Passage»

Το πιο μοδάτο dinner club
Το «Albertina Passage» (Stubenring 20/6, 01/5120813) είναι η τελευταία λέξη της μόδας στο nightlife. Dinner club με ζωντανή jazz μουσική, καλοφτιαγμένο φαγητό και δυνατή μπάρα, βρίσκεται ακριβώς έξω από την όπερα. Κατεβαίνεις τα μαύρα σκαλιά και μπαίνεις σε έναν τεράστιο χώρο με φουτουριστική διακόσμηση, όπου συχνάζει η αφρόκρεμα της πόλης. Μπορείτε να φάτε στην μπάρα για να απολαύσετε και τα κοκτέιλ.

Το καλύτερο σνίτσελ στην πόλη
Η δοκιμή επιβεβαιώνει τη φήμη του. Το παναρισμένο μοσχαρίσιο σνίτσελ του «Plachuttas» (Walfischgasse 5-7, 01/5122251) είναι ποίημα: άψογα τηγανισμένο, χωρίς ίχνος λαδιού. Υπέροχο και το περιβάλλον: ένα παλιό εστιατόριο κοντά στην όπερα, πλήρως ανακαινισμένο, με στιλ που διατηρεί την ατμόσφαιρα εποχής. Οι στιλάτοι περιποιητές πηγαινοέρχονται ανάμεσα σε καλοντυμένους Βιενέζους. Οι τιμές είναι λογικές.

Το ωραιότερο street food
Αν και τα καροτσάκια με τα hot dogs είναι πολύ της μόδας τελευταία στη Βιένη, ξετρελάθηκα με τη Naschmarkt. Μια αγορά –δέκα λεπτά με τα πόδια από την όπερα– με λαχανικά, κρέατα, ψάρια αλλά και μια σειρά από εστιατοριάκια που σερβίρουν από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ οικονομικό και καλοφτιαγμένο φαγητό. Προτίμησα ένα βιετναμέζικο, όμως υπάρχουν και πολλές επιλογές για τοπική κουζίνα.

Ενα ξενοδοχείο που αγαπά το κρασί

Αν είστε οινόφιλοι, ένα ξενοδοχείο που θα σας κερδίσει είναι το «Rathaus Wine & Design» (Lange Gasse 13, 01/4001122, www.hotel-rathaus-wien.at). Οι οινόφιλοι ιδιοκτήτες έχουν φτιάξει ένα λιτό, ντιζαϊνάτο και μοντέρνο ξενοδοχείο όπου τα πάντα είναι συνδεδεμένα με το κρασί: από το απογευματινό wine cake μέχρι τα καλλυντικά στο μπάνιο, ενώ καθένα από τα 39 δωμάτια είναι αφιερωμένο σε έναν Αυστριακό οινοπαραγωγό.

Πολύ ενημερωμένο, για εστιατόρια, βραδινή ζωή, εκθέσεις και παραστάσεις είναι το site του Βιενέζικου Οργανισμού Τουρισμού www.wien.info. Τέλος, αξίζει να αγοράσετε τη Vienna Card, η οποία σας εξασφαλίζει δωρεάν μετακινήσεις με όλα τα μέσα μεταφοράς για 72 ώρες και προσφορές κι εκπτώσεις σε μουσεία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.