Βιένη

Χαρούμενη και γοητευτική, αρτίστικη και γκουρμέ, φουλ στη μουσική και στο ωραίο shopping, η πρωτεύουσα της Αυστρίας είναι εμφανές ότι δεν καταλαβαίνει κρίση. Ψηφίστηκε, άλλωστε, το 2011 η πόλη με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο του κόσμου. Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος πήγε και αναμεταδίδει.

Βιένη

Χαρούμενη και γοητευτική, αρτίστικη και γκουρμέ, φουλ στη μουσική και στο ωραίο shopping, η πρωτεύουσα της Αυστρίας είναι εμφανές ότι δεν καταλαβαίνει κρίση. Ψηφίστηκε, άλλωστε, το 2011 η πόλη με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο του κόσμου. Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος πήγε και αναμεταδίδει.

Βιένη - εικόνα 1
Οι πολυέλαιοι της Graben, σήμα κατατεθέν της γιορτινής Βιένης

Ναι το ομολογώ, εγώ ο πολυταξιδεμένος πήγα για πρώτη φορά στη Βιένη και καταγοητεύτηκα από το feeling της πόλης. Ήμουν εκεί στη μεγάλη αργία των καθολικών το weekend της 8ης Δεκεμβρίου (η άμωμος σύλληψη της Μαρίας) και η πρωτεύουσα της Αυστρίας έσφυζε από ζωή γεμάτη από Ιταλούς, Ισπανούς, Γάλλους, Έλληνες και, φυσικά, Αυστριακούς.

Βιένη - εικόνα 2
Shopping και βόλτα στις διάσημες χριστουγεννιάτικες αγορές της πόλης

Το κέντρο έλαμπε φωταγωγημένο, με τους μεγάλους εμπορικούς δρόμους να έχουν ο καθένας το δικό του στολισμό. Από τους πολυελαίους της Graben (μια μικρογραφία τους υπάρχει στην Ερμού και τη Βουκουρεστίου) μέχρι τους ακτινωτούς δίσκους, τις κορόνες, ακόμη και τα κατακόκκινα μοτίβα εμπνευσμένα από τους πίνακες του Klimt, όλα εντάσσονται στο παιχνίδι γιορτινής προοπτικής που ανεβάζει όσο περισσότερο βολτάρεις το δείκτη της χαράς.

Βιένη - εικόνα 3
Αυτοκρατορική ατμόσφαιρα στο «Cafe Central»

Γενικώς τα μουσεία και τα επισκέψιμα παλάτια σε αφήνουν άφωνο με την υποβλητική τους αρχιτεκτονική, η λογική της οργάνωσής τους όμως είναι 100% σύγχρονη και δυναμική, κάνοντάς τη Βιένη μια art city την οποία αξίζει να επισκεφθείς μόνο και μόνο για τις εκθέσεις της (αυτήν την εποχή μη χάσετε την περιοδική του Leopold για τον Egon Schiele αλλά και τη μοναδική έκθεση Magritte στο Albertina). Η πλατεία του Museums Quartier θυμίζει τεράστιο, ζωηρό υπαίθριο μπαρ, ενώ το art shopping ζει ωραίες στιγμές στα shops των μουσείων αλλά και στα "προχώ" μαγαζιά του συγκροτήματος.

Βιένη - εικόνα 4
Πανοραμική θέα από το μπαρ

του ξενοδοχείου «Sofitel»

Αν έχεις καλό ξεναγό, βλέπεις τη Βιένη με άλλο μάτι. Εγώ συνάντησα τον ελληνικής καταγωγής εξαιρετικό σεφ Κονσταντίν Φιλίππου (αστέρι Michelin) και χάρηκα μαζί του ξεχωριστές όψεις της πόλης. Από το να χαζεύεις τη φωτισμένη Βιένη από ψηλά -σαν να πετάς με αερόστατο-, στο μπαρ του τελευταίου ορόφου του "Sofitel" (σινιέ Jean Nouvel), μέχρι το να "αγγίζεις" τις γοτθικές μύτες της εκκλησίας του Αγίου Στεφάνου, παίρνοντας μέρος σε ένα taste happening με guerrila cooking κρυμμένο σε ένα κτίριο της παλιάς Βιένης. Όσο για τα cafes, μην κολλάτε στο "Demel"^ αυτό που αξίζει είναι μόνο το ισόγειό του. Εστιάστε στα αυτοκρατορικά "Cafe Central" και "Μozart", στο εντυπωσιακό "Cafe Landtmann", το κουλτουριάρικο, σκοτεινό "Havelka", το τζαζ "Drechsler" που διακόσμησε ο sir Terence Conran, το cafe -περισσότερο από το ζαχαροπλαστείο- του ξενοδοχείου "Sacher" και το μοδάτο "Motto am Fluss" πάνω στο κανάλι του Δούναβη.

HIGHLIGHTS

Βιένη - εικόνα 5

Secession

Η πρώτη έκθεση του Έτους Klimt (2012) στο Belvedere εξετάζει την παράλληλη πορεία του με τον αρχιτέκτονα Josef Hoffman. Ο Klimt ζωγράφισε μια ζωφόρο στο εσωτερικό του κτιρίου της Secession, που το σχέδιό της μεταφράζει την «9η Συμφωνία» του Μπετόβεν.

Klimt: Το φιλί

Ο διάσημος πίνακας του Klimt, που εκτίθεται στο Belvedere, έχει σχεδόν το ύψος ενός ανθρώπου κι εκπέμπει τόσο δυνατά το χάσιμο του ενός εραστή μέσα στον άλλον, την ακτινοβολία της χαράς του φιλιού, που μετατρέπει το ζευγάρι σε απαστράπτοντα χρυσό.

Naschmarkt

Η μεγάλη κεντρική αγορά της Βιένης είναι χάρμα οφθαλμών, με τα ερεθιστικά αλλαντικά, τα λαχανικά, τα deli και τα ψαρικά στα 120 περίπτερά της. Ταυτοχρόνως μια σειρά από πολυσύχναστα καφέ, ρεστοράν και μπαρ τη μετατρέπουν σε meeting point.

Holy Moly

Ένα από τα πιο μοδάτα ρεστοράν σε ποταμόπλοιο σε κανάλι του Δούναβη! Εναλλακτικό glam στο ντύσιμο και μια κουζίνα που στην Αθήνα θα έπαιρνε Χρυσό Σκούφο. «Προχώ» fusion και γαλλική κουζίνα (€ 33,50 για 3 πιάτα) από τον σεφ Christian Petz.

Steirereck

Το πανέμορφο αυτό περίπτερο στο πάρκο Stadt στεγάζει το καλύτερο εστιατόριο της Αυστρίας. Εξαιρετικά ραφινάτη κουζίνα 2 αστέρων Michelin (κατά τη γνώμη μου αξίζει 3). Φανταστικά ψάρια silver carp και pike perch, υπέροχη πιπεριά με λάχανο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.